Pudotuspelit kiihtyvät, on välierien aika

27.3.2004 SM-Koriksen runkosarjan kärkinelikosta Honka, Namika Lahti, KTP Basket ja Kouvot kaikki pitivät puolivälierissä kotietunsa. Nelikko aloittaa SM-välierät sunnuntaina (28.3.), kun Hongan vastustajaksi astuu Kouvot ja Namika Lahti saa puolestaan kotikentälleen vieraaksi KTP:n. Jos trillereitä nähtiin jo puolivälierävaiheessa, on niitä todennäköisesti tiedossa myös välierissä.

Välierissä tahti on huima. Ottelusarjat käynnistyvät siis jo sunnuntaina ja paras viidestä –menetelmällä pelattavat välierät ovat ohi viimeistään seuraavana lauantaina (3.4.). Tulevien finaalien kannalta suuri etu tuleekin olemaan sillä joukkueella, joka välieräsarjansa saa aiemmin poikki.

Hongan ja Kouvojen välisissä runkosarjakohtaamisissa espoolaiset veivät voitot nimiinsä 2-0, mutta ilmaiseksi ei Kouvot niissä pisteitä luovuttanut. Edellytykset korkeatasoiselle ottelusarjalla on olemassa, sillä sekä Honka että Kouvot selvittivät tiensä välieriin suoraan voitoin 3-0 ja pääsevät välierätaistoon levänneinä viiden päivän ottelutauon jäljiltä.

Otteluparin mielenkiintoisin spekulaation aihe etukäteen lienee, miten erityyliset joukkueet pystyvät pitämään oman pelinsä koossa ja kumpi pystyy pakottamaan toisen haluamalleen tielle. Kouvot-luotsi Jouni Grönroosin mietintämyssyssä pyörii varmasti ajatus Hongan sisäpelin hyydyttämisestä ja ja oman nopean pelin liikkeelle saamisesta. Hongan montenegrolaisvalmentaja Mihailo Pavicevic sen sijaan pohdiskelee millaisilla puolustuskuvioilla hänen suojattinsa pystyisivät hidastamaan Kouvojen pelinjohtoa, vauhdinpitoa ja estämään sen kuumana käynyttä heittopeliä.

Runkosarjan kohtaamisissa Honka haki ratkaisuja aktiivisesti korinalustalta ja jälkimmäisessä, 91-81-lukemiin päättyneessä, kohtaamisessa tammikuussa Honka vei levypallot nimiinsä ylivoimaisesti 40-19. Harhaluuloja espoolaisleirissä ei kuitenkaan ole. Niin vakuuttavasti Kouvot lähetti puolivälierissä Lappeenrannan NMKY:n varhaiselle kesälomalle.

- Kouvot on erittäin hyvin heittävä joukkue ja uskoisin, että Kouvot pyrkii pelaamaan nopeaa peliä ja sitä kautta luomaan heittopaikkoja. Olemme pelanneet Kouvoja vastaan tiukkoja pelejä kauden aikana ja molemmat ovat parantaneet otteita kauden loppua kohti. Me pyrimme varmasti osaltamme edelleen pelaamaan palloa sisälle ja hyödyntämään edelleen tätä etua, arvioi viime keväänä SM-finaalien MVP –palkinnon itselleen ansainnut Heikki Zitting ottelusarjan taktisia käänteitä.

Kumpi palautuu ja nollaa voittonsa nopeammin?

Siinä missä Hongalla ja Kouvoilla on ollut aikaa hioa harjoituksissa pelejään kuntoon, pelasivat Namika Lahti ja KTP Basket vielä perjantaina puolivälieriä. Lahti kaatoi viime sekunnin korilla joensuulaisen Katajan ja KTP puolestaan jyräsi Pussihukkien yli liikkuvalla hyökkäyksellään ja hyvin toimineella puolustuksellaan. Aikaa voittojen maiskutteluun ei kuitenkaan ole. Voitoista pitää imeä positiivinen energia, mutta muuten ne pitää jättää taakse mahdollisimman nopeasti.

Lahdella on vahva eturivi Sami Lehtorannassa, Tom Gustafssonissa ja Sami Pekkolassa. Sille on myös töitä tiedossa, sillä myös KTP:n iso kalusto on liikkuvaa ja monipuolista: Kenny Younger on SM-parketeilla ollut vaikeasti pysäytettävissa, Markus Myllylä oli perjantaisessa puolivälierässä hyvässä iskussa ja Iiro Tenngren tullee muodostamaan Gustafssonin kanssa kiihkeän painiparivaljakon.

Takakentältä löytyy ottelusarjan suurin kysymysmerkki. Kestääkö Roope Mäkelän selkä? Perjantaina Mäkelä pelasi puudutuspiikkien avulla, heitti 26 pistettä ja johdatti KTP:n voittoon, mutta mikä oli voiton hinta? KTP tarvitsee kipeästi Mäkelää, jonka kokemusta on kentällä vaikea korvata. Pasi Heinonen ja Jari Vekkilä pystyvät tarvittaessa venymään, mutta heillä on jo ennestään kädet täynnä hommia, kun pysäytettävinä ovat mm. Monte Cummings sekä Teemu Laine, joka pelaa tällä hetkellä varmasti suurella itseluottamuksella nostettuaan perjantaina ensin joukkueensa ahdingosta tasoihin Katajaa vastaan ja ratkaistuaan ottelusarjan viimeisen sekunnin korillaan.

Runkosarjassa Namika Lahti vei joukkueiden keskinäiset kohtaamiset 3-1. Kaikissa Lahden voittopeleissä avainpelaaja oli Cummings ja kahdessa jälkimmäisessä myös Sami Lehtoranta, jolle ei sopivaa päällystakkia KTP-leiristä löytynyt. Honka-Kouvot –otteluparin lailla levypallot tulevat näyttelemään suurta roolia Lahden ja KTP:n välisissä taistoissa. Kun Lahti voitti Kotkan kotonaan maalis- ja helmikuussa, veivät lahtelaiset otteluiden irtopallot 43-30 ja 52-32.

SM-Koriksen välierät käynnistyvät siis sunnuntaina (28.3.), jolloin ottelusarja Namika Lahti-KTP polkaistaan vauhtiin Lahden Urheilutalolla klo 17. Ottelupari Honka-Kouvot avaa taistonsa Tapiolan Urheiluhallissa klo 20. Kokonaisuudessaan SM-välierien otteluohjelma löytyy tästä.

SM-välieräparien kohtaamiset runkosarjassa

Honka – Kouvot 2-0

31.01.04

Honka – Kouvot                     

91 – 81

31.10.03

Kouvot – Honka

65 – 70

Namika Lahti – KTP 3-1

10.03.04

Namika Lahti – KTP                

95 – 78

11.02.04

Namika Lahti – KTP

96 – 61

07.11.03

KTP – Namika Lahti

81 – 102

12.11.03

KTP – Namika Lahti

96 – 84



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/
 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia