Panttereille 3:s, Hakalalle 15:s mestaruus

24.3.2002 Sunnuntaina nähtii Helsingin illassa monta peräkkäistä tapahtumaa. Pantterit otti kolmannen peräkkäisen loppuotteluvoittonsa Äänekosken Huimasta, joka puolestaan takasi seuralle kolmannen peräkkäisen ja Lea Hakalalle kymmenennen peräkkäisen Suomen mestaruuden.

Ratkaisevan viidennen finaalin loppulukemat kirjattiin Panttereille 82-56 (43-28). Pantterit oli häviöllä ottelusarjaa 0-2, kunnes piristyi ja voitti siis kolme seuraavaa ottelua.

Huima aloitti ottelun yhtä ponnettomasti kuin lauantain neljännen loppuottelun kotonaan. Vasta kymmenes hyökkäys tuotti ensimmäisen korin, ja tässä vaiheessa peli oli ehtinyt vanheta viisi minuuttia ja Pantterien johto oli 8-2. Huiman peliesitystä sävytti läpi ratkaisuottelun heikko hyökkäyspeli. Ensimmäisellä puoliajalla äänekoskelaiset tekivät 20 minuutissa vain yhdeksän pelitilannekoria 37 yrityksellä, eikä heittotarkkuus kohentunut ottelun toisella puoliajalla, sillä Huiman pelitilannetarkkuus koko ottelussa oli tuhlarimainen 19/75 (25,3 %).

Pantterit hallitsi ottelua tilanteen valossa alusta lähtien. Huima nousi toisella neljänneksellä kylläkin viiden pisteen päähän 28-23, mutta pian tuon jälkeen Huiman maajoukkuepelaaja Sanna Puskala loukkasi nilkkansa (vaihtoon) ja Kenya Robinson otti neljännen virheensä (vaihtoon), ja Hakala viskasi kolmosensa. Pantterit voitti jakson lopun 17-7 ja pääsi 15 pisteen taukojohtoon.

- Pystyimme jatkamaan siitä, mihin edellisissä peleissä jäimme. Henkisen yliotteen aisti. Ainoa huolestuttava asia oli se, että hävisimme luvattoman paljon ensimmäisellä puoliajalla puolustuspään levypallotaistoja, veisteli Panttereiden kakkosvalmentaja Annamaija Keturi, entinen huippupelaaja itsekin.

Toisella puoliajalla Panttereiden ainoa tehtävä oli säilyttää johtonsa ja varmistella voitto. Tehtävä ei osoittautunut vaikeaksi, kun Huima epäonnistui pelitilanneheitoissaan kaikilta etäisyyksiltä, jonka lisäksi vapaaheitot tuottivat yllättävän suurta tuskaa huimalaisille.

Helsinkiläisjoukkueen Jurgita Kausaite oli sunnuntaina voittajien näkyvin. Kausaite heitti 27 pistettä ja poimi kerrassaan 17 levypalloa. Susanna Rinta heitti 13 ja Mari Puustinen 11 pistettä. Panttereiden sankareita oli, jälleen kerran, myös Lea Hakala (11/9), jolle mestaruus oli peräti kymmenes perättäinen ja kaikkiaan 15:s. Hakala teki sunnuntain ottelussa muutaman tärkeän korin, mm. mahtikolmosen tilanteessa 28-23, kun kotijoukkue oli tovin sekaisin.

Äänekoskesta Kenya Robinson heitti 14 pistettä ja poimi 15 levypalloa. Saara Lind ja Sari Puranen heittivät 10 pistettä naiseen.

Huima osasi myös ottaa ilon irti

Panttereiden aloittaessa mestaruusjuhlansa ja Lea Hakalan leikatessa korisukkaa, nähtiin Töölön Kisahallissa harvinainenkin näky. Äänekosken Huima nimittäin juhli kentän toisessa päässä SM-hopeaansa vilpittömän iloisesti.

- Tämä on meiltä loistava saavutus ja tytöt ovat selkeästi mielissään. Kaikki kunnia ykköselle, mutta kyllä tuntuu hienolta olla myös Suomen toiseksi paras joukkue. Kukapa olisi kauden alussa uskonut, että olemme loppuottelussa, Huiman monivuotinen valmentaja Mervi Nurmi kysäisi.

- Ei meillä ole mitään syytä riiputtaa päitä. Kovan suorituksen tytöt tekivät. Matkalla kaatui yksi ennakkosuosikeista ja pakotettiin vielä finaaleissa Pantterit viiteen otteluun. Paremmalleen ei voi sitten mitään, lisäsi Huiman manageri Matti Hämäläinen.

Hopeamitalillaan Huima sivusi kaikkien aikojen parasta tulostaan. Edellisen kerran Huima oli SM-sarjassa toinen vuonna 1998.

- Jatkan niin kauan, kunnes tulee mestaruus, lupaili Nurmi.

Jos Hakala lopettaa...

Toisessa päässä kenttää Pantterit-kapteeni Hakala jakoi puolestaan vuolaasti kiitosta joukkuetovereilleen mestaruuden saavuttamisesta.

- Jurgita Kausaite on ollut meille loistava vahvistus koko kauden. Runkosarjassa Puustisen Mari ja Rinnan Susanna pitivät meitä pystyssä ja minä lämpenin vasta tässä loppuvaiheessa. Paljon on saatu irti myös muista pelaajista, joista hyvänä esimerkkinä Minna Pietikäinen ja Saara Eskola.

Jo useana keväänä monien huulilla on ollut kysymys Lea Hakalan uran jatkosta. Niin myös nyt. Vastausta ei vielä ainakaan sunnuntaina saatu.

- Pelaamme viikon päästä Baltian liigan lopputurnauksessa. Pelataan ne ottelut pois alta ja mietitään sitten niitä asioita. Joka tapauksessa lienee perheneuvottelun paikka, sanoi Hakala Sini-tytär vierellään.

Lopettaa Hakala tai ei, on kulunut kausi ollut monellakin tavalla historiallinen Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilijan kohdalla. Hän pelasi maajoukkueessa 250. maaottelunsa ja saavutti siis jo 15:nnen SM-kultansa, joista kymmenen on tullut peräkkäin. Kaikki lukemia, joihin kukaan ei ole aiemmin pystynyt.