Olimpija hakee uutta nousua siipirikon Fenerbahcen vieraana

21.11.2012 Teemu Rannikon ja Sasu Salinin Union Olimpija Ljubljana katkaisi neljän ottelun mittaisen Euroliigan tappioputkensa lyömällä kotikentällään Cantùn viime viikon kierroksella. Torstaina Olimpija matkaa Istanbuliin kohtaamaan Fenerbahcen, joka on kompuroinut pahasti tähtipelinrakentajansa Bo McCalebbin loukkaantumisen jälkeen. Olimpijalla onkin nyt tuhannen taalan paikka palata taisteluun paikasta Euroliigan 16 parhaan joukossa.

Teemu Rannikon Olimpija on palannut jahtaamaan voittoa Euroliigan jatkosarjassa.

Ömer Onan on täystyöllistetty Fenerbahcen takakentällä Bo McCalebbin ollessa sivussa.

Sasu Salinin terrieripuolustusta kaivataan jälleen. Kuvat: Getty Images/AllOver Press & FIBA Europe.

Vielä alkusyksyllä Fenerbahcen peli luisti kuin rasvattu. Joukkue nöyryytti NBA:n kestomenestyjä Boston Celticsiä ennen kauden alkua, ja ensimmäisestä neljästä Euroliigan ottelustaan Fenerbahce vei nimiinsä kolme.

 

Makedonian passilla pelaavan amerikkalaistakamiehen Bo McCalebbin (183 cm/27 v.) loukkaantumisen jälkeen Fenerbahce on kuitenkin ollut – joukkueen päävalmentaja Simone Pianigiania mukaillen – ”joukkue vailla identiteettiä”.

 

Fenerbahce on kärsinyt Euroliigassa perättäiset tappiot Cantùa ja Himkiä vastaan, ja Turkin liigassa joukkue on viimeisen kahden kierroksen aikana hävinnyt yllättäen Karsiyakalle sekä peitonnut vaivoin Tofas Bursan. McCalebbin paluu pelikentille torstain Olimpija-otteluun ei ole vieläkään varmaa.

 

Olimpija kärsi puolestaan loka-marraskuun aikana seitsemän perättäistä tappiota Adrianmeren liigan ja Euroliigan ottelut yhteen laskien. Viime viikolla Olimpija katkaisi tappioputkensa molemmissa liigoissa nöyryyttämällä Adrianmeren liigassa Unkarin mestari KK Szolnoki Olajia sekä nipistämällä Euroliigassa voiton Cantùsta.

 

Olimpija on nyt voittanut Euroliigassa pelaamastaan kuudesta ottelusta kaksi, ja joukkue on karikosta irrottauduttuaan saavuttanut jälleen mahdollisuuden pelata tiensä Euroliigan 16 parhaan joukkoon. Voitto siipirikosta Fenerbahcesta saattaisi parhaimmillaan nostaa Olimpijan jopa A-lohkon kolmannelle sijalle. Kuudentoista parhaan joukkoon selviytyy kunkin alkulohkon neljä parasta joukkuetta.

 

Jatkuuko Blazicin huippuvire?

 

Olimpijan ”uuden kevään” voimahahmo on ollut 193-senttinen, 22-vuotias slovenialaistakamies Jaka Blazic, jonka otteet ovat yllättäneet koko eurooppalaisen koripallokansan.

 

Nuorisomaajoukkueuransa vaatimattomilla tehoilla uurastanut Blazic oli viime kaudella Olimpijassa puhdas roolipelaaja, mutta edellisessä ottelussaan nuori takamies oli suorastaan ilmiömäinen. Blazic pommitti Cantùn nurin 30 pisteellä tehden parhaimmillaan mitä tahtoi iloitsevan ljubljanalaisyleisön edessä.

 

Blazic jatkoi mainiota virettään rymistelemällä Adrianmeren liigassa 22 pistettä Partizan Belgradia vastaan. Sasu Salinin toipuessa lievistä jalkavaivoistaan ovat Blazic ja toinen nuori läpimurtopelaaja, Klemen Prepelic (188/20), vastanneet päävalmentaja Saso Filipovskin huutoon takakentällä.

 

Ennakkoluuloton takamiespelaaminen saattaakin olla Olimpijan avain voittoon Istanbulissa, erityisesti McCalebbin poissa ollessa. Fenerbahcen J.R. Bremer (187/32) ei ole yltänyt McCalebbin kaltaiseen vauhdinpitoon, ja Turkin maajoukkumies Ömer Onan (194/34) on ollut kaukana mukavuusalueeltaan.

 

Etukentällä Fenerbahce on kuitenkin ennakkosuosikki, vaikka Olimpijan Aron Baynes (208/26) ja Dylan Page (205/30) ovat tehneet ilta toisensa jälkeen parhaansa materiaaliylivoimaisia vastustajia vastaan. Fenerbahcen David Andersen (212/32) on ollut viime kierroksilla vireessä, heittäjät Bojan Bogdanovic (200/23) ja Emir Preldzic (206/25) aiheuttavat Olimpijalle matchup-ongelmia puolustuspäähän ja rymistelijäkaksikko Mike Batiste (204/35)-Oguz Savas (213/25) pyrkii Olimpijan isojen pelaajien pään sisään fysiikallaan.

 

Jokerikorttina Fenerbahcen pakassa vilkkuu Romain Sato (194/31), jolta jäi joukkueiden edellinen keskinäinen kohtaaminen väliin passiongelmien johdosta.  Panssarivaunumaisen Saton räjähtävyys ja korintekotaito aiheuttavat myös merkittäviä puolustuspään haasteita ljubljanalaisille.

 

Pidä silmällä

 

Jaka Blazic: Vielä kauden alussa tuiki tuntematon slovenialaistakamies on tehnyt ”Jeremy Lin”-tyylistä nousua Euroopan parhaimmistoon viimeisen viikon aikana. Viime viikolla Blazic teki koreja häkellyttävällä itsevarmuudella erinomaisena puolustusjoukkueena tunnettua Cantùa vastaan. Jos Blazic onnistuu myös Fenerbahce-ottelussa, on varmaa, ettei hän jää tähdenlennoksi.

 

Olimpijan suomalaistilanne

 

Sasu Salin: Pari viikkoa jatkuneet lievät jalkavaivat ovat verottaneet jonkin verran Salinille ominaista sähäkkyyttä, mikä on näkynyt Olimpijan tempopelissä asti. Jaka Blazic ja Klemen Prepelic ovat nostaneet tasoaan hyökkäyspäässä, mutta Salinin ”pikkusikapuolustusta” Blazic-Prepelic-kaksikko ei pysty korvaamaan. Täysikuntoisen Salinin komentaminen Fenerbahcen pallonkäsittelijöiden kimppuun saattaa kääntää torstain ottelun vaakakuppia merkittävästi Olimpijan puolelle.

 

Teemu Rannikko: Rannikko näytteli merkittävää roolia viikko sitten, kun Olimpija katkaisi Euroliigan tappioputkensa Cantùa vastaan. Takamieskonkari jakoi viimeisen kymmenminuuttisen aikana neljä syöttöä sekä katkaisi Cantùn Jonathan Tabun viimeisen heittoyrityksen oikealla sijoittumisellaan. Cantù-ottelu osoitti jälleen, kuinka Rannikko voi olla kentän parhaita pelaajia tekemättä pistettäkään. Samaa suoritusvarmuutta kaivataan jälleen Istanbulissa.

 

Euroliigaa: Fenerbahce Ülker Istanbul – Union Olimpija Ljubljana torstaina 22.11. klo 20:00 Suomen aikaa.

 

 
15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

Näytä lisää vastaavia