Kataja Honkaa sitkeämpi, Vilpas myös finaaliin

1.2.2003 Sunnuntaina juhlii miesten Suomen Cupin mestaruutta uusi seura. Lauantain välierissä Joensuussa finaaliin tiensä selvittivät lopputurnausta isännöivä Kataja sekä Salon Vilpas. Kumpikaan joukkueista ei ole aiemmin voittanut Cup-kannua. Kataja lähtee klo 17 käynnistyvään finaaliin ennakkosuosikkina kaadettuaan Hongan huipputasoisessa välierässä 83-74.

Katajan finaalipaikan varmistajana kunnostautui suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi; Mikko Kyrö. 25-vuotias Kyrö nousi kotiyleisön sankariksi pussittamalla viimeisellä ja ratkaisevalla neljänneksellä huikeat 16 pistettä.

SM-Koriksen kärkikaksikon kohtaamisessa oli yksipuolinen alku. Kataja antoi kotiyleisölleen hurrauksen aihetta nakuttamalla tulostaululle kahdessa minuutissa 8-0-lukemat. Hongan peli oli joensuulaisten aggressiiviseen ja älykkään puolustuksen edessä helisemässä. Espoolaiset tekivät ensimmäisen pelitilannekorinsa vasta seitsemän minuutin kohdalla. Suomen maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Maurizio Pratesi syttyi ja teki Hongalle kuusi pistettä peräkkäin. Siltikin Kataja johti onnistuneiden kolmostensa ansiosta avausjakson jälkeen 20-10.

Toisen kymmenminuuttisen avasi kolmosella puolestaan Hongan Marcus Grant. Hetkeä myöhemmin Katajan Janne Valtoselle sattui musta hetki; hän heitti kolme heittoa ohi ja menetti vielä seuraavassa hyökkäyksessä pallon. Honka käytti mahdollisuutensa ja kiri tauolle mentäessä pisteen päähän (35-34) isännistään. Katajan heittoralli ei toisella neljänneksellä sujunut avausjakson tahtiin, josta kertoo sekin, että joukkue teki jaksolla vain 15 pistettä.

Ottelun edetessä kamppailun ”playoff-henkisyys” kävi selväksi. Kumpikin joukkue oli valmistautunut otteluun perusteellisesti ja otti puolustuksellaan pois vastustajan vahvat lenkit. Mielenkiintoisen lisän kamppailuun toivat kentällä häärineet taisteluparit. Pratesi varjosti läpi ottelun Jukka Toijalaa. Hän onnistui tehtävässään mainiosti, vaikka Toijala kokosikin 17 pistettä. Toijalan pelitilanneheittojen tarkkuus oli nimittäin heikko 4/14. Toisessa taisteluparissa Katajan Andre Foreman (18/7) veti pidemmän korren Marcus Grantista (15/) tasaisista tilastolukemista huolimatta.

Joukkueiden keskittyessä toistensa vahvoisiin ja tunnettuihin aseisiin, pääsi Mikko Kyrö yllättämään honkalaiset totaalisesti. Kyrö-show alkoi neljännen jakson alkupuolella, kun hän pisti ensimmäisen kolmosensa sisään. Oltuaan tasaisesti toisella puoliajalla lähes kymmenen pisteen tappioasemassa, Honka nousi reilut viisi minuuttia ennen loppua Grantin ja Shawn Huffin koreilla kolmen pisteen päähän (63-60). Kyrö pisti kuitenkin jarrut päälle Hongan rynnistykseen tekemällä kaksi peräkkäistä koria ja nostamalla Katajan jälleen 71-61-johtoon. Honkaa ei enää aikalisätkään auttaneet, vaan Kataja piti huolen voitostaan, joka lopulta heltisi lukemin 83-74.

- Olimme etukäteen katsoneet nauhalta, jos Honka pääsee pyörittämään pelejään vapaasti, tietää se pään menoa vastustajalle. Onnistuimme erinomaisesti aggressiivisella puolustuksella rikkomaan Hongan rytmiä, arvioi Katajan päävalmentaja Timo Heinonen.

- Mikko (Kyrö) oli pelin kääntäjänä high-postissa (vapaaheittoviivan tuntumassa). Kun hänen puolustajansa ei tullut lähelle, alkoi Mikko pistää palloa pussiin, kiitteli Heinonen suojattiaan.

Hongan kapteeni Markus Hemdahl tunnustikin, että joukkueen pelisuunnitelmassa Kyrö oli pelaaja, jolle heittotilaa sai antaa, kun tämä meni kauemmaksi korista. Tällä kertaa tuo arvio osui väärään. Kyrö teki kaikkiaan 17 pistettä.

Lahti hyytyi, Vilpas finaaliin

Lauantain ensimmäisessä välierässä Namika Lahti joutui peliin vain yhden ulkomaalaisavun voimin. Joukkueeseen tuoreeltaan hankittu Tavaras Hardy pelasi Cupia syksyllä KTP:n riveissä, eikä näin ollut edustuskelpoinen. LaTaryl Williams puolestaan loukkaantui taannoin.

Lahti aloittikin hermostuneesti. Vilpas hallitsi ensimmäistä jaksoa seitsemän minuuttia käyttäen tilanteet hyväkseen ja tekemällä muutamia helppoja koreja. Lahden valmentaja Üllar Kerde otti kuuden minuutin kohdalla (tilanne Vilppaalle 15-8) aikalisän ja vaihdatutti alussa vuotaneen paikkapuolustuksen miesvartiointiin, joka tuotti tulosta. Lahden peli parani ja joukkue alkoi maajoukkuemies Tom Gustafssonin johdolla hilautua johtoasemaan.

Toinen jakso käynnistyi Lahden salama-alulla. Vilpas ei pystynyt pisteidentekoon lähes kolmeen minuuttiin ja Lahti karkasi 29-22-johtoon. Monte Cummings toimiessa irtioton pääarkkitehtinä Lahden suurin johto oli 14 pistettä (40-26). Puoliajallakin lahtelaiset johtivat vielä lukemin 49-39.

Kamppailun jälkimmäinen puolisko olikin sitten Vilppaan näytöstä. Gustafsson väsähti ja Cummings jäi pimentoon, joka riitti Vilppaalle. Salolaiset saivat nopean pelinsä rullaamaan ja otti eroa tasaisesti kiinni. Kun jaksoa oli reilut kolme minuuttia jäljellä Vilppaan Jukka Kataja riisti ja tarjoili Derrick Stroudille, joka vei donkillaan Salon 55-53-johtoon. Väsyneenäkin Gustafsson piti Lahtea pystyssä tekemällä seitsemän pistettä peräkkäin, mutta hän jäi ratkaisijana kovin yksinäiseksi. Päätösjaksolla Lahti tuhri tilanteensa lukuisiin menetyksiin, kun Vilpas puolestaan onnistui pelaamaan vapaan heittopaikan lähes jokaisessa hyökkäyksessään. Vilpas johti tasaisesti koko jakson, kunnes Markku Koiviston kolmonen reilut kaksi minuuttia ennen päätössummeria katkaisi viimeistään Lahden selkärangan. Koiviston korilla Vilpas pääsi 12 pisteen johtoon (82-70) ja vei lopulta voiton 90-78. Näin Vilppaalle avautui hankkia sunnuntaina seuran historian ensimmäinen Suomen Cup –voitto.

Ottelun ratkaisuhetket saivat Lahden virolaisluotsi Kerden pudistamaan päätään.

- Valmennan minikoripallojoukkuetta. Sanon tämän sen vuoksi, että pelaamme 24 minuutin otteluita. Viimeisen 16 minuutin aikana saamme selkäämme, sanaili Kerde.

Vilppaan amerikkalaisista Stroud kokosi kentän komeimmat teholukemat 30/11. Donta Brightin säestäessä 22 pisteellä ja kymmenellä levypallolla Vilpas voitti kamppailun levypallokahinat 42-31. Edukseen salolaisista esiintyi myös Jukka Kataja, joka rauhallisella ja tehokkaalla pelillään sai aikaiseksi 18 pistettä, kuusi levypalloa ja neljä syöttöä. Lahden pelaajista Gustafsson pelasi parhaan ottelunsa loukkaantumisen jäljiltä pussittaen peräti 28 pistettä.

Vilpas kohtaa Cup-finaalissa sunnuntaina siis Katajan. Finaali käynnistyy Joensuun Urheilutalolla klo 17. Ennen varsinaista loppuottelua pelataan klo 14.30 ns. pikkufinaali, jossa kohtaavat parhaiden Cupissa pärjänneet alempien sarjatasojen joukkueet eli helsinkiläiset HNMKY ja Kisis.

- Sunnuntaina meidän on oltava hereillä alusta saakka. Lahtea vastaan nukuimme ensimmäiset 20 minuuttia. Tämä ei saa toistua. Laitetaan vaikka kolme herätyskelloa soimaan ennen pelin alkua, suunnitteli Vilppaan päävalmentaja Tommi Koskinen.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup