Helsingin kaupunki palkitsi 100 urheilusankaria – joukossa koripallolegendoja

13.6.2019 10:49 Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Helsingin kaupungin liikuntapalvelu nimesi juhlavuoden kunniaksi sata legendaarista henkilöä, jotka ovat jättäneet suuren jäljen helsinkiläiseen urheiluun ja liikuntaan.

Pentti Salmi luotsasi Helsingin Kisa-Toverit Euroopassa kahdeksan parhaan joukkoon kaudella 1963-64.

Helsingin kaupunki on vuodesta 1964 palkinnut Vuoden helsinkiläisurheilijan. Palkinnon saajat nimettiin automaattisesti sadan legendan joukkoon. Lopuissa valinnoissa apua kysyttiin yleisökyselyllä, jota urheilun ja liikunnan asiantuntijoista koostuva raati käytti apunaan valinnoissa.

Listalle valittiin urheilijoiden lisäksi myös liikuntavaikuttajia ja henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä helsinkiläiseen liikunta- tai urheiluhistoriaan.

Legendaarisia koripallohahmoja sadan joukkoon mahtui kahdeksan: Lea Hakala, Kari Liimo, Hanno, Möttölä, Helge Nygren, Anssi Rauramo, Juhani Salmenkylä, Pentti Salmi ja Niilo Tammisalo.

Palkitut koripalloihmiset

Lea Hakala pelasi uransa aikana 251 naisten maaottelua ja voitti 16 Suomen mestaruutta – molemmat lukemat ovat Suomen koripalloennätyksiä.

Lea Hakala seuraa 1980-luvun naistenmaajoukkuekaksikon, Eero Saarisen ja Jukka Mantereen, opastusta.
Lea Hakala seuraa 1980-luvun naistenmaajoukkuekaksikon, Eero Saarisen ja Jukka Mantereen, opastusta.

Kari Liimo oli ensimmäinen suomalainen NBA-varaus, kun Los Angeles Lakers varasi hänet vuonna 1969. Valmentajana Liimo oli voittamassa kuutta Suomen mestaruutta.

Kari Liimo kiertää Real Madridin Robert Burgessia.
Kari Liimo kiertää Real Madridin Robert Burgessia.

Hanno Möttölä oli ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja, kun hän pelasi kaksi kautta Atlanta Hawksin riveissä. Möttölä teki mittavan uran eurooppalaisessa huippukoripallossa ja valittiin kahdeksan kertaa Vuoden koripalloilijaksi. Nykyisin Möttölä valmentaa suomalaislupauksia HBA:ssa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Anssi Rauramo teki upean uran pelaajana edustaen Suomea vuoden 1977 EM-kisoissa. Korisliigassa 10620 pistettä ja neljä Suomen mestaruutta. Peliuran jälkeen Rauramo toimi kansanedustajana sekä Helsingin liikuntajohtajana.

Pentti Salmi johdatti päävalmentajana Helsingin Kisa-Toverit Eurooppa Cupin puolivälieriin kaudella 1963-64. Urheilutoimittajana työskennellyt Salmi pelasi urallaan itsekin pääsarjassa ja toimi kansainvälisenä erotuomarina. Koripalloliiton tilastovastaavana edelleen toimiva Salmi toimitti mm. koripallon vuosikirjaa 40 vuoden ajan.

Juhani Salmenkylä voitti pelaajaa seitsemän Suomen mestaruutta. Peliuran jälkeen Salmenkivi toimi Koripalloliiton puheenjohtajana vuodet 1969-72 sekä useissa luottamustehtävissä. Toimi tuomarina Tokion olympiakisoissa. Koripalloliiton kunniajäsen.

Salmenkylä ojentaa mestaruuspokaalin vuonna 1962 HKT:lle.
Salmenkylä ojentaa mestaruuspokaalin vuonna 1962 HKT:lle.

Helge Nygrén pelasi 1940-luvulla HKT:n edustusjoukkueessa. Lisäksi Nygrén toimi koripallomaajoukkueen johtajana EM-kisoissa 1951 ja 1957 sekä toimi Koripalloliiton varapuheenjohtajana 70-luvulla. Nygrén toimi päätoimisena urheilukirjailijana.

Niilo Tammisalo voitti urheilijana Suomen mestaruuksia niin jalkapallossa, jääkiekossa kuin jääpallossakin. Koripalloliitossa Tammisalo toimi ensimmäisenä puheenjohtajana vuodet 1939-43. Tammisalo on valittu Koripalloliiton kunniapuheenjohtajaksi.

 

Asiat

 
17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

16.4.2024 21:19 Miesten I divisioona B

Lappeenrannan NMKY I divisioona B:n mestaruuteen liki tuhatpäisen kotiyleisön edessä

Lappeenrannan NMKY kaatoi neljännessä finaalissa Karkkilan 81–72 (35-35) ja vei Divari B:n mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

15.4.2024 14:55 Susijengi

Susijengin Nokia Arenalla pelattavaan Latvia-otteluun myyty yli 5200 lippua

Susijengi pelaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Tampereella perjantaina 28. kesäkuuta Latviaa vastaan. Otteluun on myyty jo yli 5200 lippua.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

15.4.2024 09:24 Pääjuttu

Joukkuepelit vetoavat liikunnan ja urheilun rahoituksen puolesta

Suomen suurimpien joukkuepelien huippu-urheilun ryhmä on huolissaan liikunnan ja urheilun rahoitusleikkauksista. Suurimmat joukkuepelit liikuttavat seuratoimintojensa kautta yli miljoonaa suomalaista. Uhkana on, että liikuntaan ja urheiluun kohdistuu jopa neljänneksen leikkaukset.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

Näytä lisää vastaavia