Gerald Lee Jr. lähestyy sadan maaottelun kerhoa

22.8.2017 13:20 Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti Gerald Lee Juniorilla, 29, on mahdollisuus siirtyä pelatuissa miesten A-maaotteluissa uudelle sataluvulle perjantaina, kun Susijengi kohtaa EM-kenraalissaan Hartwall Areenalla Venäjän. 208-senttinen Lee teki maajoukkuedebyyttinsä elokuussa 2006 ja on kuulunut Susijengin vakiokalustoon vuoden 2009 EM-karsinnoista asti.

Lee debytoi Susijengi-paidassa kesällä 2006..

..oli mukana donkkailemassa Israelia nurin 2010..

...upotti ennätyspisteensä Ruotsia vastaan 2011 PM-finaalissa..

..jääti Unkarin viime hetken korillaan 2011..

...peittosi Puolan viime hetken korillaan 2012..

...ja oli Koperin syyskuun 2013 Venäjä-voiton suuria sankareita. Kuvat: Ville Vuorinen, Tuomas Venhola & Tomi Kaminen.


Gerald Lee Jr.: miesten maaotteluiden “Greatest Hits”

2.8.2006

  • Ottelu: Suomi – Islanti 82-73 (42-34), PM-kisat
  • Pelipaikka: Pyynikin Palloiluhalli, Tampere
  • Lee: Minuutit 13 Pisteet 9 (2p 4-7) Levypallot 3
  • Tapahtuma: 205-senttiseksi venähtänyt ja edellisenä keväänä Korisliiga-kauden kehittyneimmän pelaajan kiertopalkinnon pokannut Lee edusti Suomea Tampereella pelatuissa PM-kisoissa ennen siirtymistään USA:n NCAA-liigan Old Dominioniin. Ensimmäisessä maaottelussaan Lee esiintyi tyylillä viimeistellen yhdeksästä pisteestään kuusi donkkaamalla.
  • Leen kommentti: ”Olin katsellut pari vuotta aiemmin pikkujunnuna, kuinka Suomi voitti Venäjän Töölön Kisahallissa ja ihailin Antti Nikkilää, joka painoi menemään aivan järkyttäviä donkkeja. Samalla meiningillä mentiin ekaan maaotteluun.”

11.8.2010

  • Ottelu: Suomi – Israel 84-83 (44-48), EM-karsinnat
  • Pelipaikka: Barona Areena, Espoo
  • Lee: Minuutit 23 Pisteet 10 (2p 4-11, 1p 2-2), Levypallot 6, Syötöt 2
  • Tapahtuma: Suomi haki kesän 2010 EM-karsintojen avausvoittoaan siipirikkona ilman loukkaantuneita avainpelaajiaan Petteri Koposta, Hanno Möttölää ja Samuel Haanpäätä, ja Teemu Rannikkokin joutui seuraamaan Israel-ottelun loppuhetket sivusta kolhun saatuaan. Tilanteessa 74-78 Lee otti joukkueen reppuselkäänsä nostamalla Israelin puolihookilla ja donkilla tasoihin ja kahdella vapaaheitolla ratkaisevaan johtoon.
  • Leen kommentti: ”Alusta asti meille sanottiin, että pitäisi saada hyökättyä kohti koria ja pisteitä korin alta. Kun jaksoi tarpeeksi kauan painaa, loppuvaiheessa paikkoja alkoi avautua, ja mikäs niistä viimeistellessä.”

26.7.2011

  • Ottelu: Suomi – Ruotsi 85-63 (40-30), PM-finaali
  • Pelipaikka: Sundsvall, Ruotsi
  • Lee: Minuutit 23 Pisteet 27 (2p 9-13 1p 9-12), Levypallot 4, Syötöt 2, Riistot 1.
  • Tapahtuma: Edellisen kerran PM-kultaa vuonna 1983 (!) juhlinut Susijengi ryöpytti Pohjoismaiden mestaruuden ratkaisseessa ottelussa Ruotsia näytöstyyliin. Kentän kuninkaana juhli Gerald Lee Junior, joka ohitteli kaikin ihmisen mielikuvituksen käytössä olevin keinoin Ruotsin ykkössentteri Brice Massambaa ja nosteli yhä voimassa olevan maaotteluennätyksensä, 27 pistettä.
  • Leen kommentti: ”Tuntui hyvältä saada revanssi Ruotsia, Massamban veljeksiä ja Rudy Mbembaa vastaan. Pikkujuniorina olin aika monta kertaa ottajapuolella Ruotsi-matseissa, joten täysonnistuminen PM-finaalissa maistui todella makealta.”

12.8.2011

  • Ottelu: Unkari – Suomi 73-75 (37-37), EM-jatkokarsinnat
  • Pelipaikka: Szolnok, Unkari
  • Lee: Minuutit 27 Pisteet 14 (2p 6-10, 1p 2-3), Levypallot 5.
  • Tapahtuma: Suomi sai kesän 2011 EM-jatkokarsintojen avausottelussa tehtäväkseen matkustaa jatkokarsintasuosikki Unkarin kotiluolaan Szolnokiin. Unkari juoksi päätösneljänneksellä 14 pisteen takaa rinnalle ja sai mahdollisuuden yrittää voittokoria tilanteessa 73-73, mutta Obie Trotterin heittoyritys kalahti rautoihin. Toisessa päässä kenttää Gerald Lee Junior ja Petteri Koponen pelasivat pallollisen skriinin, jonka päätteeksi Lee nosti Koposen vuorenvarmasta syötöstä Suomen voittoon.
  • Leen kommentti: ”Unkari-matsin muistan varmaan ikuisesti. Jatkokarsintojen eka ottelu, aivan älytön meteli, hallissa oli käsittämättömän kuuma… ja sitten voittokori tärkeimmässä mahdollisessa paikassa.”

21.8.2012

  • Ottelu: Puola – Suomi 79-81 (40-42), EM-karsinnat
  • Pelipaikka: Koszalin, Puola
  • Lee: Minuutit 25 Pisteet 13 (2p 6-10, 1p 1-2), Levypallot 5, Syötöt 1.
  • Tapahtuma: Leikitellen haetun Albania-voiton jälkeen Susijengi matkusti kesän 2012 EM-karsintojen avausotteluunsa ennakkosuosikki Puolan kotihalliin Koszaliniin. Petteri Koponen rummutti alkutahdit 26 pisteellään, Mikko Koivisto ja Shawn Huff linkosivat tärkeät kolmoset sisään ja viimeisellä sekunnilla voittokorin nosti Petteri Koposen ja Tuukka Kotin esityöstä Lee Junior.
  • Leen kommentti: ”Ihan normaali matsi. Saman verran pinnoja kuin Marcin Gortat ja viimeisen sekunnin voittokori sisään. Perussuorittamista.”

8.9.2013

  • Ottelu: Suomi – Venäjä 86-83 (31-30, 67-67, 75-75), EM-kisat, alkusarjaa
  • Pelipaikka: Koper, Slovenia
  • Lee: Minuutit 33 Pisteet 9 (2p 2-7, 1p 5-8), Levypallot 4, Riistot 2.
  • Tapahtuma: EM-alkulohkon avaustappionsa Italiaa vastaan edellisenä iltana kärsinyt Susijengi oli kolme jaksoa raskaalla jalalla liikkeellä, kunnes syttyi taisteluun Shawn Huffin näyttäessä mallia. Toiselle jatkoajalleen edenneessä ottelussa Susijengistä löytyi useita työn sankareita – Huff, Hanno Möttölä, Sasu Salin sekä kaikki pisteensä viimeisillä minuuteilla lähietäisyyksiltä nostellut Lee.
  • Leen kommentti: ”Nimenomaan se matsi on jäänyt mieleen. Pieni halli, jossa on älyttömästi suomalaisfaneja, pystytään nousemaan isosta takaa-ajoasemasta takaisin peliin ja voitetaan toisella jatkoajalla, ja kaiken lisäksi vastassa vielä Venäjä. Oli ihan ennenkokematon olo sen matsin jälkeen.”

4.9.2014

  • Ottelu: Suomi – Uusi-Seelanti 65-67 (32-44), MM-kisat, alkusarjaa
  • Pelipaikka: Bilbao, Espanja
  • Lee: Minuutit 22, Pisteet 17 (2p 7-10, 1p 3-4), Levypallot 5, Syötöt 1.
  • Tapahtuma: Edellisenä iltana MM-alkusarjassa Turkille jatkoajalla taipunut Susijengi lähti taistelemaan MM-neljännesvälieräpaikasta Uutta-Seelantia vastaan raskaalla jalalla ja taipui avauspuoliskolla 20 pisteen takaa-ajoasemaan. Pelin jälkipuoliskolla Susijengi tiivisti puolustustaan samalla, kun toisessa päässä kenttää Teemu Rannikko ja Gerald Lee Junior alkoivat pick and roll -peleillään kaventaa kori korilta uusiseelantilaisjohtoa umpeen. Lee upotti Susijengin korkeimmat pisteet, 17, vaikka oli silminnähden tuskissaan kylkivammansa johdosta.
  • Leen kommentti: ”Se oli vaikea peli. Oli vaativaa kerätä ajatukset Turkki-tappion jälkeen. Ennen matsia vielä puhuttiin joukkueen lääkärin kanssa, että kannattaako mun pelata, kun kylkeni on niin pahasti rikki. Sisulla ja tahdolla sieltä kuitenkin noustiin vielä taistelemaan voitosta.”

29.7.2017

  • Ottelu: Suomi – Latvia 81-85 (29-40)
  • Pelipaikka: Hakametsä, Tampere
  • Lee: Minuutit 25, Pisteet 21 (2p 8-14, 1p 5-9), Levypallot 4, Syötöt 3.
  • Tapahtuma: Loukkaantumisesta toipunut Lee oli pelannut edellisenä kesänä vain yhden maaottelun, ja seurajoukkuekausi 2016-17 Helsinki Seagullsissa kului miehen osalta pitkälti pelituntumaa hakiessa. Vaikka Suomi ei onnistunut EM-kotikisakesän avausottelussaan Latviaa peittoamaan, sai tamperelaisyleisö nähtäväkseen ketterän, liikkuvan Leen, joka käytti latvialaissenttereitä pujottelukeppeinään.
  • Leen kommentti: ”Polven kuntoutukseen käyttämäni kauden aikana tiputin painoa melkein kymmenen kiloa ja voin melkeinpä sanoa olevani nyt urani parhaassa kunnossa. Tästä on hyvä lähteä ammattilais- ja maajoukkueuran jälkipuoliskolle.”

Gerald Lee Jr. arvioi: Top 4 vastustajat maajoukkueuran ajalta

1. ”USA:n maajoukkueen isot miehet”

Susijengi kohtasi kesän 2014 MM-kisojen alkulohkon avausottelussaan hallitsevan MM- ja olympiakultamitalisti USA:n, joka ei säästellyt Susijengiä, vaan juoksi haastajiltaan voittoon murskapistein 114-54.

Lee nosti Suomen ensimmäisessä hyökkäyksessä Susijengin 2-0-johtoon ja upotti vielä toisella kakkosella tilanteeksi 4-2 ennen kolmea pikaista virhettä, jotka johtivat hänet penkille. Ottelun edetessä Leen painikavereiksi ilmoittautuneet DeMarcus ”Boogie” Cousins, Anthony Davis ja Andre Drummond osoittivat, mikä on pelin taso NBA:n huipulla.

”Ei kannata edes sanoa mitään, sen verran kovia jätkiä oli vastassa”, Lee pyörittelee päätään.

Itseluottamus Leellä ainakin oli kohdallaan: tv-kameroiden kuvassa Lee louskutti leukojaan toisen nostamansa korin jälkeen aivan Anthony Davisin vieressä. Mutta mitä Lee sanoikaan Davisille?

”En taatusti soittanut poskea Davisille. Mulla on sen verran itsesuojeluvaistoa, etten olisi lähtenyt aukomaan. Korkeintaan taisin psyykata itseäni”, nauraa Lee.

2. Marc Gasol, Espanja

Susijengi sai vastaansa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan kesän 2013 EM-kisojen jatkosarjassa Ljubljanassa. Susijengi pysyi Espanjan kyydissä erinomaisesti avausneljänneksellä, mutta alkoi pudota rattailta toisen neljänneksen edetessä.

Espanja haki 82-56-voittonsa pitkälti José Calderonin ja Sergio Rodriguezin hyökkäyspään onnistumisilla. NBA:n Memphis Grizzliesin 211-senttinen Marc Gasol viimeisteli pelissä kuusi pistettä ja nosteli seitsemän levypalloa, mutta ehti tehdä Leehen suuren vaikutuksen.


”Gasol on sellainen yhdistelmä taitoa, kokoa ja liikkuvuutta, että tuollaisia tulee vastaan todella harvoin”, Junnu kuittaa.

3. Marcin Gortat, Puola

”Puolan vasara”, 212-senttinen Marcin Gortat, loisti maajoukkueensa kulmakivenä 2010-luvun avauspuoliskolla ennen eläköitymistään maajoukkuetasolta vuoden 2015 EM-kisojen jälkeen. Puolan ja Susijengin tiet kohtasivat niin EM-karsinnoissa (2012) kuin EM-kisoissakin (2015), ja Lee pääsi painimaan Gortatin kanssa kerran jos toisenkin.

”Gortatin isoin ase on se, miten hyvä se on molemmissa päissä kenttää. Gortat pelaa aina niin hyvin ja niin isolla energialla, että sitä vastaan on aina ollut kiva pelata”, kuittaa Lee.

4. Donatas Motietjunas ja Jonas Valanciunas, Liettua

Liettua on yksi maailman parhaista koripallomaista ja NBA-kaksikko Donatas Motiejunas (213 cm)-Jonas Valanciunas (213 cm) on ollut joukkueen korinalustan ankkuri läpi 2010-luvun. Susijengi on kohdannut Liettuan tällä vuosikymmenellä tasaisin väliajoin, ja Motiejunas-Valanciunas-duo on tehnyt Leehen lähtemättömän vaikutuksen.

”Aika onnellisia saavat olla ne maajoukkueet, joilla on tuon tason kaksikko käytettävissään. Olen ihaillut kummankin tapaa pelata.”

Lisätietoja: Gerald Lee Jr.
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

8.1.2018 20:45 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kulmakivi Vilma Kesänen palaa Catziin

Syyskauden Espanjan kivenkovassa kakkosliigassa pelannut Orimattilan Jymyn kasvatti ja Susiladiesin pitkäaikainen pelinrakentaja Vilma Kesänen, 29, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen 2010-luvun Naisten Korisliigan kestomenestyjän Lappeenrannan Catzin kanssa. Kesänen edusti Catzia viimeksi vuosina 2007-2012.

4.1.2018 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Tehokas Taru Tuukkanen jatkaa Zaragozassa tammikuun

Hyvinkään Pontevasta yksikuukautisella sopimuksella Espanjan liigan Mann Filter Zaragozaan siirtynyt maajoukkueikoni Taru Tuukkanen, 40, jatkaa Espanjassa vielä tammikuunkin. Tuukkanen on kuulunut voitokkaan joulukuun aikana Zaragozan parhaimmistoon.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Evita Iiskola ei jatka Italiassa

Syyskauden Italian kakkosliigassa pelaavaa Pallacanestro Femminile Umbertidea edustanut Evita Iiskola, 24, ei jatka italialaisseurassa loukkaantumisen vuoksi. Iiskola oli Umbertiden pisteykkönen pelaamassaan kuudessa ottelussa 17,2 pisteen keskiarvolla.

Näytä lisää vastaavia