Bisons tukahdutti KTP:n hyökkäyksen toisessa finaaliottelussa

10.5.2013 21:05 Hallitseva mestari Nilan Bisons oli tehnyt kotiläksynsä huolellisesti Korisliigan finaalien kevään 2013 ensimmäisen ja toisen osaottelun välillä. Bisonsin raatava, repivä ja yhtenäinen joukkuepuolustus puristi viimeisetkin mehupisarat kotijoukkue KTP:n hyökkäyksestä kolmannesta jaksosta alkaen. Bisons kuittasi vierasvoiton Karhuvuoresta pistein 61–72 (32–35).

Jeb Iveyn Bisons oli suvereeni Korisliigan finaalien toisessa osaottelussa.

Ville Mäkäläinen repi 12 levypalloa, joista kuusi hyökkäyspäässä.

Loimaalaispuolustus oli toisella puoliajalla betonia. Kuvassa mallia näyttävät Martin Zeno ja Ryan McDade.

KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen harmitteli omiensa seisovaa ja passiivista hyökkäyspelaamista.

Finaalisarja jatkuu Loimaan "veräjässä" Bisons-fanien edessä maanantaina. Kuvat: Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Peräti 1,690 katsojan edessä pelatun toisen finaaliottelun ensimmäinen puoliaika ennakoi tiukkaa vääntöä, mutta kolmannen jakson alussa peli alkoi edetä vieraskomennossa.

Tauolla vain kolmella pisteellä johtanut Bisons pakotti KTP:n aikalisälle, kun Matti Nuutinen tälläsi perättäisillä kolmosillaan loimaalaiset 34–45-johtoon kolmannen jakson puolivälin lähestyessä.

KTP-luotsi Sami Toiviaisen pyytämä aikalisä ei kuitenkaan saanut kotijoukkuetta hereille, vaan KTP:n kolme seuraavaa hyökkäystä päättyivät ohiheittoihin ja pallonmenetyksiin. Vaikka KTP piti Bisonsin kohtuullisen hyvin kurissa toisessa päässä kenttää, kotijoukkueen hyökkäyspelaamisesta suli ajatus jokaisen korirautaan kolisseen pallon myötä.

KTP sai toisen puoliajan ensimmäisen 16 minuutin aikana aikaiseksi vaivaiset 12 pistettä ja oli lähellä jäädä alle 50 pisteen ensimmäisenä miesten koripallon pääsarjahistorian joukkueena kautta aikain. KTP:n tukos kuitenkin aukesi, kun kotkalaiset saivat neljässä minuutissa kasaan vielä 17 pistettä.

– Olimme tiistaina kammottavia hyökkäyspäässä, mutta puolustuksemme oli ihan kohdillaan. Lähestyimme tätä peliä samanlaisella puolustuspään itseluottamuksella ja hyökkäyksessämme jaoimme palloa paljon paremmin. Olimme paljon enemmän joukkue kuin ensimmäisessä osaottelussa, Bisonsin päävalmentaja Greg Gibson arvioi.

– En halua ottaa mitään pois Bisonsilta, joka teki todella hienon päivätyön puolustuksessa, mutta hyökkäyksemme oli todella seisovaa ja passiivista koko pelin ajan. Näytti aika rumalta, kun emme saaneet yhtään mistään sisään siinä vaiheessa, kun peli kääntyi vieraille, kuittasi KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen.

Joukkueiden osat vaihtuivat

Tiistain ottelussa KTP oli kahdesta joukkueesta selvästi latautuneempi ja aggressiivisempi ja napsi kaikki mahdolliset taistelupallot huomaansa mustelmia ja naarmuja pelkäämättä.

Perjantaina osat vaihtuivat kuitenkin täydellisesti. KTP upotti pelitilanneheittonsa välttävällä 33,3% tarkkuudella, hävisi levypallot 37-47 ja pääsi viivalle vain 17 kertaa Bisonsin 26:a vastaan.

Bisonsin taistelun ilmentymänä sädehti Ville Mäkäläinen (5/12), joka kävi kourimassa kotkalaisrivistöjen siimeksestä peräti kuusi hyökkäyspään levypalloa.

– Tämä oli meiltä paljon parempi peli kuin tiistaina. Pelasimme alusta asti sillä intensiteetillä, mitä haimme. Hyökkäyksemme oli terävämpää ja järkevämpää. Kun KTP alkoi tauon jälkeen väsyä, me ladoimme lisää pökköä pesään, Mäkäläinen iloitsi.

Loimaalaisonnistujia löytyi laajalta rintamalta. Sefton Barrett (11/6/3 syöttöä) jäi tauon jälkeen kauaksi tasostaan Martin Zenon (16/13/3 riistoa/2 blokkia) käsittelyssä, ja vaikka Zeno ei päässyt tavallisiin pistemääriinsä, laituri upotti tärkeitä vapaaheittoja ja piti pallosta hyvin huolta KTP:n pyrkiessä iholle.

Pelinrakentajaosastolla Jeb Ivey (11/0/7 syöttöä) oli suvereeni Bojan Sarcevicia (10/4/5 riistoa) vastaan ratkaisuhetkillä ja Ryan McDade (15/11) raatoi hartiavoimin Devonne Gilesin (8/6) tehottomasti.

Kaikki kentällä käyneet Biisonit raatoivat joukkueen yhteisen hyödyn eteen kynsin hampain. Esimerkiksi Ilpo Pehkonen (0/2) toi peliin kosolti lisäenergiaa päästessään Sarcevicin päällystakiksi.

KTP:n ensimmäisen osaottelun onnistujat Barrett ja Timo Heinonen (4/7) pysyivät läpi ottelun loimaalaislieassa, eivätkä Jukka Matinen (3/3) ja Antwine Williams (8/6) saaneet heittojaan putoamaan.

KTP:sta Michael Pounds (14/4) urakoi parhaat pisteet. Nuori Joonas Lehtoranta (3/1/3 syöttöä) yritti ennakkoluulottomasti tuoda kotijoukkuetta takaisin peliin neljännen jakson taitteessa.

Katkeaako vierasvoittojen sarja?

Korisliigan finaalien ensimmäiset ottelut ovat päättyneet vierasvoittoihin. Maanantaina sarja siirtyy takaisin Loimaalle, missä Bisons yrittää hyvittää kotiyleisölleen viime tiistaina kärsimänsä finaalien avaustappion.

Mestaruuden voittaakseen on KTP:n onnistuttava kaatamaan Bisons Loimaalla vielä toistamiseen. Päävalmentaja Toiviainen valoi uskoa omiinsa kolmannen osaottelun lähestyessä.

– En tiedä, oliko meillä sitten vähän lisäjännitystä näin upean kotiyleisön edessä. Tästä pelistä otetaan nyt opiksi ja maanantaina jatketaan samanlaisella energialla kuin ensimmäisessä matsissa.

Jo yhdeksännen perättäisen vierasvoittonsa hakeneen Bisonsin päävalmentaja Gibson on hyvillään kotiedun takaisinsaavuttamisesta. Gibson uskoo, että ”veräjässä” on maanantaina mekkalaa.

– Katsoimme ensimmäisen jakson tapahtumia paljon tallenteelta parin päivän aikana ja osoitimme pystyvämme ottamaan opiksi. Tästäkin pelistä jäi parannettavaa, erityisesti hyökkäyspäässä. Sarja jatkuu Loimaalla, missä odotan meidän suoriutuvan maanantaina merkittävästi ensimmäistä osaottelua paremmin.

KTP-Basket, Kotka – Nilan Bisons, Loimaa 61–72 (16–17, 32–35, 38–52)

KTP:
Michael Pounds 14/4, Sefton Barrett 11/6/3 syöttöä, Bojan Sarcevic 10/4/5 riistoa, Devonne Giles 8/6, Antwine Williams 8/6, Timo Heinonen 4/7, Jukka Matinen 3/3, Joonas Lehtoranta 3/1/3 syöttöä, Otto Kilpeläinen 0/0.

Bisons:
Martin Zeno 16/13/3 riistoa/2 blokkia, Ryan McDade 15/11, Matti Nuutinen 12/6, Jeb Ivey 11/0/7 syöttöä, Mikko Koivisto 6/1, Ville Mäkäläinen 5/12, Kimmo Muurinen 5/1, Santeri Latvala 2/0, Ilpo Pehkonen 0/2, Jerome Djeen 0/0, Emil Djeen 0/0, Turkka Rikkonen.

Lisätietoja: Ottelutilastot

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.