Bisons löysi kolmosjyvän, mestaruus katkolla loimaalaisille keskiviikkona

13.5.2013 21:29 Kaukoheittopeli oli Bisonsille vaikeaa myös Korisliigan finaalien kolmannessa osaottelussa Loimaalla, mutta hallitseva mestari löysi jyvänsä viimein kiihkeän ottelun ratkaisuhetkillä. KTP:n 11 pisteen vierasjohto haihtui savuna ilmaan, kun Bisons sai puolustuksensa lukkoon, vastahyökkäyspelinsä kuntoon sekä viime minuuttien hurmoskolmoset uppoamaan. Bisons haki mestaruuden katkolle 84–73 (34–39)-voitollaan.

Mikko Koivisto laittoi ranteen laulamaan, kun Bisons vei mestaruuden katkolle.

Jeb Ivey jatkoi ilmiömäistä kolmosputkeaan ja nousi yhden onnistumisen päähän perättäin onnistuneiden vapaaheittojen Suomen ennätyksestä.

Sefton Barrettin KTP hallitsi peliä kolmannen jakson puoleenväliin asti.

Kimmo Muurisen anime-lonkerot hakivat tukun taistelupalloja Bisonsille kolmannen jakson lopulla.

Ryan McDade teki tarkkaa työtä vapaaheittoviivalta ja pimensi Devonne Gilesin kahteen pisteeseen.

Finaalisarja siirtyy keskiviikoksi Kotkan Karhuvuoren Steveco Areenalle. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Bisons kuittasi viime kevään Suomen mestaruutensa ehjällä joukkuepuolustuksella, Suomen tehokkaimmalla vastahyökkäyspelillä sekä ilmiömäisellä kolmospommituksella. Hallitsevan mestarin ”pyhästä kolminaisuudesta” ei ollut kuitenkaan pienintäkään havaintoa kuusi ja puoli minuuttia ennen kolmannen finaalin loppua, kun KTP pakotti loimaalaiset aikalisälle 39–50-vierasjohdossa.

 

Loimaalaiset ovat kuitenkin lyöneet leimansa pääsarjahistoriaan joukkueena, joka ei suostu antautumaan vaikeassakaan paikassa. Ja jälleen kerran Bisons osoitti tasonsa selkä seinää vasten.

 

Aikalisänsä jälkeen Bisons pysäytti pari kotkalaishyökkäystä kuin seinään Kimmo Muurisen ja Martin Zenon johdolla. Koivisto ja Muurinen virittelivät tulta loimaalaisyleisössä vastapallokolmosillaan, ja kun jyvä viimein asettui kohdalleen, mikään ei enää pysäyttänyt ”Piisonien” rynnistystä.

 

Kolmannen jakson viimeiset kuusi minuuttia päättyivät Bisonsin hyväksi 15-3. Ratkaisu alkoi kypsyä neljännen jakson puolessavälissä, kun Matti Nuutinen kairasi ensiksi nurkkakolmosellaan kotijoukkueen pisteen johtoon, ja hetkeä myöhemmin Mikko Koivisto päätti kaksi nopeaa vastahyökkäystä kolmen pisteen heittoihin. Bisons-johto oli kahdeksassa pisteessä ja Kotkalla siipi maassa.

 

– KTP sai meidän hyökkäyksen todella nihkeäksi ja hitaaksi hyvän alun jälkeen, ja meillä meni koko homma yksinyrittämiseksi. Sitten kun saatiin pari nopeaa hyökkäystä alle ja eka kolmonen upposi, oli rento olo lähteä upottamaan seuraavia, Bisonsille viisi kolmosta upottanut Mikko Koivisto (17/4) mietiskeli.

 

Finaalien ensimmäisessä kahdessa ottelussa Koiviston yhdeksästä kolmen pisteen heittoyrityksestä tiensä pussin perukoille löysi vain kaksi. Maajoukkuemies löysi heittonsa parhaaseen mahdolliseen aikaan.

 

– Joskus kun on oikein hyvä päivä, tuntuu siltä, että pallo menee sisään vaikka vain vähän viskaisisi sinne päin. Tänään ei ollut ihan sellainen päivä, mutta kyllähän se makealta tuntui kun pari ratkaisevaa meni sisään, naurahti Koivisto.

 

Muurinen herätti laumansa

 

KTP sai peliin huonon alun, kun Bisons kaasutti kolmessa minuutissa 12-4-johtoon, mutta seuraavan runsaan kahden jakson ajan KTP oli kuskin paikalla ja tiesi mitä teki. Kotkalaiset tukkivat Bisonsin väylät korille, pitivät loimaalaisheittäjät epätasapainossa ja huolehtivat siitä, ettei Martin Zeno pääse juoksemaan kenttää.

 

Bisonsin loppurynnistys rakentui lopulta hyvin pienistä asioista; yksittäisistä levypalloista, hieman huolellisemmasta joukkuepuolustuksesta, ylimääräisistä syötöissä ylivoimahyökkäyksissä.

 

– Me olimme kahden ja puolen jakson ajan se joukkue, joka määräsi suunnan ja tahdin, ja saimme jopa pari helppoa koria juostua. Kun Bisons alkoi pikku hiljaa hivuttautua kantaan, en tiedä, alkoiko sitten edellisen pelin heikko hyökkäyksemme puristamaan, KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen pyöritteli.

 

– Ei Bisons tehnyt tänään mitään sellaista, mihin emme olisi olleet valmistautuneet. Ei kai tule kenellekään yllätyksenä, että jos vedämme layupin ohi ja Martin Zeno saa puolustuslevypallon, mitä siinä tapahtuu. Sitten vielä pari Koiviston kolmosta koviin paikkoihin, niin pelihän oli jo aika lailla siinä.

 

Ennen loppurynnistystään Bisons tarvitsi kuitenkin kentälle unilukkarinsa. Yhdentoista pisteen takaa-ajoasemassa Bisonsin ”X-tekijä” oli uransa kolmatta Suomen mestaruutta metsästävä Kimmo Muurinen (5/5), joka upotti kaksi pelitilanneheittoaan ja ulotti lonkeroillaan tuiki tärkeitä irtopalloja joukkueelleen.

 

– Kimmo oli painonsa arvoinen kullassa. Kun menen täältä lehdistötilaisuudesta pukuhuoneeseen, hän on pelaaja, jota kiitän kaikkein ensimmäiseksi. Hän antoi meille sen kipinän, jota tarvitsimme kääntääksemme ottelun. Hän pelasi kuin vanhaan aikaan, Bisons-luotsi Gibson iloitsi.

 

Bisonsilla kollektiivinen tasonnosto

 

Lopulta koko biisonilauma oli ottelua ratkaistaessa yhtenäinen sankarien vitja.

 

Martin Zeno (16/10/5 syöttöä) näytti pitkään jäävän Sefton Barrettin (23/9/4 syöttöä/3 riistoa) varjoon, mutta neljännen jakson nopeat hyökkäykset ja pallonriistot käänsivät vaakakupin Zenon puoleen.

 

Ryan McDade (13/5) jatkoi niskalenkkiään Devonne Gilesistä (2/7), joka sai virkaveljensä karhunhalauksen siimeksestä aikaiseksi yhden ainoan pelitilannekorin. Viime kevään finaaleissa kaikki 26 vapaaheittoyritystään rautoihin takonut McDade säkitti maanantaina kuudesta heitostaan viisi.

 

Jeb Ivey (18/3/6 syöttöä) paransi puolestaan suoritustaan jo kolmannessa perättäisessä ottelussa. Bisonsin päästessä viimein kolmannella jaksolla nelistämään kenttää porhalsi Ivey seitsemän peninkulman saappailla karkuun KTP-pelinrakentaja Bojan Sarcevicilta (8/3/5 syöttöä).

 

Ivey upotti kolmosen pussiin jo 157. perättäisessä ottelussa sekä nousi kahdeksalla onnistuneella vapaaheitollaan yhden heiton päähän Hanno Möttölän ja Kalevi Pietikäisen hallussaan pitämästä, 48 onnistuneen perättäisen vapaaheiton Suomen ennätyksestä.

 

– Meillä oli omat vaikeutemme, mutta painotin jätkille, ettei meidän ole pakko keksiä pyörää uudestaan. Pysyimme perusasioissa, teimme pari hienosäätöä ja pikku hiljaa Mikko, Jeb ja Martin saivat pelinsä kulkemaan. Tämä joukkue ei hyydy loppuhetkillä, Gibson ylisti.

 

KTP:sta puhtaat paperit pokkasi lähinnä Barrett, jonka varassa kotkalaishyökkäys oli. Jukka Matinen (8/2) onnistui avauspuoliskolla, Michael Pounds (5/2) teki parhaimmillaan ennakkoluulotonta työtä pelinrakentajan tontilla ja Timo Heinosella (13/5) oli hetkensä KTP:n kolmannen jakson karkumatkan aikana.

 

Mestaruus katkolla Bisonsille keskiviikkona

 

Korisliigan finaalit siirtyvät keskiviikkona Kotkaan, missä KTP on pakkovoiton edessä. Kotkalaiset johtivat finaalisarjaa voitoin 1-0 haettuaan finaaliavauksesta vierasvoiton, mutta sortuivat kauden huonoimpaan heittopeliinsä viime perjantaina kotiyleisönsä edessä.

 

Vaikka Bisonsilla on mahdollisuus leikata korisukkaa jo keskiviikkona Karhuvuoren Steveco Areenalla, KTP-käskyttäjä Toiviainen ei ole huolissaan.

 

– Hyvin pieniin asioihin me tänään kaaduimme. Ei ehkä edes nukahduksiin, vaan huolimattomuusvirheisiin. Teimme kuitenkin monia asioita merkittävästi paremmin kuin ensimmäisessä ja toisessa ottelussa, ja teemme kaikkemme, että saamme palata tänne Loimaalle perjantaina, Toiviainen mietti.

 

Vaikka mestaruus on Bisonsille katkolla, Gibson latoi jäitä innokkaimpien hattuun.

 

– Tiedän kokemuksesta, että kolmannen finaalivoiton hakeminen on ylivoimaisesti vaikein tehtävä koko kauden aikana. Tunnen KTP:n joukkueen ja Sami Toiviaisen niin hyvin, että tiedän, etteivät he jätä tätä tähän. Keskiviikko on meille taas yksi tilaisuus näyttää, mistä meidät on tehty.

 

 

Nilan Bisons, Loimaa – KTP Basket, Kotka 84–73 (20–21, 34–39, 54–53)

Bisons: Jeb Ivey 18/3/6 syöttöä, Mikko Koivisto 17/4, Martin Zeno 16/10/5 syöttöä, Matti Nuutinen 13/8, Ryan McDade 13/5, Kimmo Muurinen 5/5, Ville Mäkäläinen 2/2, Ilpo Pehkonen 0/0, Turkka Rikkonen, Santeri Latvala, Eero Aaltonen, Jerome Djeen.

KTP:
Sefton Barrett 23/9/4 syöttöä/3 riistoa, Antwine Williams 14/2, Timo Heinonen 13/5, Bojan Sarcevic 8/3/5 syöttöä, Jukka Matinen 8/2, Michael Pounds 5/2, Devonne Giles 2/7, Joonas Lehtoranta, Otto Kilpeläinen.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia