Susijengi jauhoi Ruotsin hampaissaan, Suomi jatkaa D-lohkon kärjessä

5.9.2013 17:45 Iso paha susi tuli ja puri Ruotsia Slovenian EM-kisojen alkulohko D:n toisena kisapäivänä. Shawn Huffin ja Tuukka Kotin saatua Ruotsin NBA-miehet Jonas Jerebkon ja Jeff Taylorin solmuun ponnahti Suomi täysin omalle kiertoradalleen ja nautiskeli länsinaapuristaan komean 81–60 (48–31)-voiton fanikatsomon osoittaessa suosiotaan seisaaltaan.

Kimmo Muurinen kuoriutui jälleen He-Maniksi EM-kisakentillä.

"Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää": Charlotte Bobcatsin Jeff Taylor menetti itseluottamuksensa Shawn Huffin kapaloissa.

Detroit Pistonsin Jonas Jerebko oli kevyttä kauraa Tuukka Kotin rinnalla.

Coach Dettmann kiitteli jälleen koko osastoaan "tyypillisestä Susijengi-koripallosta".

Hanno Möttölä ja kumppanit jatkavat D-lohkon kärjessä.

Susifanit ryhmittyvät lauantaina huutomittelöön Italian faneja vastaan loppuunmyydyssä Bonifika Areenassa. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo.

Susijengin, Vargflocken, Wolfpack – Suomen miesten koripallomaajoukkueen nimi on nyt kansainvälisen urheilumedian huulilla.

 

Keskiviikkona Suomi avasi kisansa mykistävällä voitolla hallitsevasta MM-hopeamitalisti Turkista. Toinen samanmoinen oli vuorossa torstaina, kun NBA-miestensä Jonas Jerebkon ja Jeff Taylorin tähdittämä Ruotsi menetti täysin pelihuumorinsa Susijengin hampaissa.

 

Suomen pelitavalle Ruotsi-ottelu oli jälleen kerran vakuuttava erävoitto: yksityiskohtainen valmistautuminen, epäitsekkyys, kollektiivinen yrittäminen, erinomainen yhteishenki. Hankalillakin hetkillä Suomi osoitti kykenevänsä hallitsemaan hermonsa.

 

– Toteutimme pelitapaamme erittäin hyvin. Puolustuksessa olimme ajan tasalla, viisi pelaajaa kaksinumeroisissa pisteissä ja yksi yhdeksässä pisteessä – tyypillistä Susijengi-koripalloa, päävalmentaja Henrik Dettmann iloitsi.


Dettmannin kommenttiin yhtyi Susi-kapteeni Hanno Möttölä.

 

– Pitää nostaa hattua sille, miten pelaamme joukkueena. On tämä hieno ryhmä. Aina kun luulee, että joku on ottamassa heiton, tuleekin ylimääräinen syöttö, Möttölä pyöritteli päätään.

 

– Suunnitelmamme oli tehdä jokaisessa tilanteessa enemmän töitä kuin vastustaja eikä siellä tainnut montaa sellaista tilannetta olla, jossa näin ei olisi tapahtunut. Aina kun pallo oli maassa, siellä oli enemmän sinivalkoväriä kuin sinikeltaväriä lattiassa.

 

Huff nollasi Taylorin, Kotti Jerebkon

 

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen ennakoi suurta urheilujuhlaa, jossa voitosta taistellaan polvet ja kyynärpäät naarmuilla viimeiseen hengenvetoon asti. Ruotsin Jerebko-Taylor-parivaljakko pommitti kahteen mieheen 20 pistettä ja Susijengi säkitti koko joukkueena korisukat rullalle avausjakson päättyessä tasalukemiin 27–27.

 

Pelin ratkaisu nähtiin kuitenkin jo toisella kymmenminuuttisella. Läpiajoillaan Suomen puolustusta hajottanut Taylor jäi Shawn Huffin kapaloissa kauaksi korista ja Tuukka Kotti imi liikkuvuudellaan ja fysiikallaan kaiken elinvoiman Jonas Jerebkosta.

 

Suomen saatua aikaiseksi tärkeitä pallonriistoja alkoi tapahtua: Hanno Möttölä loikki kentän läpi ylivoimalayupiin, Mikko Koivisto ruokki kahdesti Kimmo Muurista korin alla, Gerald Lee junior hassutti Joakim Kjellbomia pyörähdysliikkeillään.

 

Vielä Shawn Huffin onnistuttua kaaren takaa oli Suomen johto yhtäkkiä 17 pisteessä ja jälleen infernaalista meteliä Bonifika Areenalla pitänyt Susifanilauma repeili liitoksistaan.

 

– Toisella neljänneksellä aloimme puhua enemmän puolustuspäässä, apupuolustuksemme tiivistyi ja saimme palloon enemmän liikettä hyökkäyksessä, kuittasi Susijengin pistekuninkaana (14p) kunnostautunut Lee.

 

– Päätavoitteemme tänään oli saada palloa pelattua sisälle ja tehdä koreja lähietäisyyksiltä. Tänään sattui olemaan minulla hyvä heittopäivä, seitsemästä pelitilanneheitostaan viisi upottanut Lee jatkoi.

 

Jäätyään toisella neljänneksellä Huffin hampaisiin alkoi Taylor toisella puoliajalla jopa vältellä ratkaisuja pallollisena ja lakaisi katseellaan lattiaa ajonsa päädyttyä Leen blokkiin kolmannen jakson lopussa. Kovin tehoin Detroit Pistonsissa pelannut Jerebko oli puolestaan kuin hentoinen oppipoika Kotin rinnalla.

 

– Tiesimme, että Jerebko ja Taylor ovat Ruotsin kaksi parasta pelaajaa. Strategiamme oli laittaa parhaat puolustajamme heidän kimppuunsa ja toivoa parasta, Dettmann virnisti.

 

Muurinen nostatti huutoja ”kotiyleisössä”

 

Ruotsi pääsi vielä säikyttelemään Suomea neljännellä jaksolla, kun Susijengin 25 pisteen johtoasema puolittui Jonathan Skjöldebrandin ja Dino Pitan heittojen alkaessa pudota ja Suomen sorruttua muutamaan pallonmenetykseen.

 

Suomi hoiti kuitenkin pelin takaisin haltuunsa kokeneiden miesten ratkaisuilla, kun Hanno Möttölä ja Shawn Huff onnistuivat perättäisissä kolmosissa runsaat kolme ja puoli minuuttia ennen loppua ja palauttivat suomalaisjohdon 20 pisteeseen.

 

Ruotsi-pelin hahmo oli kuitenkin 139 miesten maaottelun ja 875 maaottelupisteen veteraani, kolminkertainen Suomen mestari Kimmo Muurinen. NKL-Panttereiden kasvatti riehui kuin pallosalama syöttölinjoilla, levypallotilanteissa ja nollakulmissa ja veti pidemmän korren ruotsalaiskollegoistaan kerta toisensa jälkeen.

 

Susifanit puhkesivatkin yhtenä rintamana laulamaan ”Kimmo, Kimmo” Muurisen astellessa vaihtoon kolmannen jakson loppuvaiheilla.

 

– Mieletön fiilis pelata tuollaisen “kotiyleisön” edessä. Kiva saada onnistumisia puolustuspään lisäksi myös hyökkäyksessä, se antaa itseluottamusta, hymyilevä ”He-Man” kuittasi.

 

Ja jälleen kerran Susijengin onnistujien lista oli koko pelaajarotaation mittainen – oli kyse sitten Muurisen hustlauksesta, Kotin ja Huffin puolustuksesta, Mikko Koiviston oivaltavista syötöistä toisella neljänneksellä tai Petteri Koponen-Teemu Rannikko-duon suoritusvarmuudesta, muiden muassa.

 

Turnauksen avauspisteensä (4) upotti myös Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen.

 

Lauantaina Suomi-Italia loppuunmyydyssä Bonifika Areenassa

 

Kisojen D-lohkossa vietetään välipäivää perjantaina. Jatkoa kahden voiton suoralleen Susijengi pääsee hakemaan seuraavan kerran lauantaina, kun viime vuosien EM-karsinnoissa Suomelle tuttuakin tutummaksi tullut Italia iskeytyy Suomea vastaan.

 

– Tämä oli ainoa ottelu turnauksessa, jossa Suomea voitiin pitää ennakkosuosikkina, aiemmat ottelut huomioon ottaen. Me tulemme jatkamaan samalla mentaliteetilla kuin tähänkin asti kunnioittaen ihan jokaista vastustajaa, jonka kohtaamme tässä turnauksessa, päävalmentaja Dettmann latasi.

 

– 2-0 on mahtava laku turnaukselle. Tästä eteenpäin jokainen peli on kuin finaali meille. Olemme hyvissä asemissa ja nyt pitää vain jatkaa voittamista. Pakko taas kiittää faneja ja toivoa, että he jatkavat samalla tavalla jatkossakin, komppasi Koponen.

 

Italia voitti EM-avauksessaan Venäjän. Suomi ja Italia kohtaavat loppuunmyydyssä Bonifika Areenassa lauantaina 7. syyskuuta klo 18:45 Suomen aikaa.

 

Suomi – Ruotsi 81–60 (27–27, 48–31, 67–46), miesten maaottelu, EM-kisojen alkusarjaa, Koper (Slovenia) 5.9.2013

 

Suomi: Gerald Lee jr 14/5, Kimmo Muurinen 12/2/2 blokkia, Shawn Huff 10/6/3 syöttöä, Teemu Rannikko 10/3/3 syöttöä, Petteri Koponen 10/2/6 syöttöä, Tuukka Kotti 9/8, Hanno Möttölä 7/3, Sasu Salin 5/6, Roope Ahonen 4/1, Mikko Koivisto 0/1/4 syöttöä, Antti Nikkilä 0/0, Samuel Haanpää 0/0.

 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

9.9.2015 Maaottelu

Susijengi ulvoi Bosnia-Hertsegovinan kumoon, EM-jatkopaikka varmistui

Susijengi varmisti jatkopaikkansa EM-kisoissa superonnistumisella oikeaan paikkaan Montpellierin huutomyrskyssä. Susijengin torahammas eli aggressiivinen puolustus ruokki onnistumisia ja itseluottamusta hyökkäykseen, minkä myötä Suomi jylläsi ylivoimaiseen 59-88 (27-41) -voittoon Bosnia-Hertsegovinasta.

7.9.2015 19:00 Maaottelu

Koponen heitti Susijengin Venäjän ohitse loppusekunneilla

Susijengi avasi voittotilinsä EM-kisoissa mielettömällä tavalla Montpellierin helteessä, kun Petteri Koponen ratkaisi tavaramerkkihyppyheitollaan 81-79 (36-38) -voiton Suomelle 3,5 sekuntia ennen loppua. Koponen tuskaili koko ensimmäisen puoliajan, heitti viimeisen kahden minuutin aikana neljä heittoa ohitse, mutta laittoi sinetin pelille, kun sitä häneltä tarvittiin.

6.9.2015 Maaottelu

Israel juoksi Susijengiltä tassut alta

Susijengi joutuu hakemaan avausvoittoaan EM-kisoissa huomenna, kun Israel veti pidemmän korren numeroin 66-79 (31-46) Montpellierin lohko A:n toisena päivänä. Nihkeästi aloittanut Susijengi joutui altavastaajaksi ensimmäisellä puoliajalla, eikä toisen puoliajan kiri riittänyt voittoon asti.

23.7.2015 Maaottelu

Venäjä vahvempi 18-vuotiaiden poikien EM-avauksessa

18-vuotiaat pojat kärsivät tappion A-divisioonan EM-kisojen avauspelissä, kun laadukas Venäjä oli lähestulkoon kaikilla osa-alueilla parempi ja korjasi 62-89 (29-50) -voiton. Tilastoissa selkeimpänä erottajana oli Venäjän heittäminen, kun venäläiset pistivät kakkoset ja kolmoset yli 50% tarkkuudella sisään.

17.9.2013 01:03 Maaottelu

Susijengi puraisi Ljubljanan hiljaiseksi – Suomi EM-kisojen 9. sijalle

Suomen miesten maajoukkueen toinen perättäinen EM-kisojen yhdeksäs sija on tosiasia. EM-jatkosarjan viimeisessä ottelussaan myöhään maanantai-iltana Susijengi löysi raivokkaan joukkuepuolustuksen rinnalle hurmoksellisen heittopelin ja hiljensi Ljubljanan Stozice Areenan 12,900-päisen kotikatsomon 92–76 (42–42)-voitollaan.

14.9.2013 21:40 Maaottelu

Sisukas Susijengi kaatui saappaat jalassa Espanjan härjille

Kynsin hampain paikasta EM-puolivälierissä pelannut Suomen Susijengi ei antanut mitään ilmaiseksi hallitsevalle Euroopan mestarille Espanjalle EM-jatkosarjan ottelussa. Tulikuuman kolmoskäden Ljubljanan Stozice Areenalle tuoneen José Calderónin johdattama Espanja karkasi kuitenkin Suomelta neljännellä jaksolla omille teilleen ja tyylitteli voiton pistein 82–56 (42–30).

12.9.2013 18:30 Maaottelu

Kroatian vahvuudet myrkkyä Susijengille

Pitkä, vahva ja liikkuva Kroatia oli Suomea vastaan juuri niin hankala jatkosarjavastus kuin etukäteen arvioitiin. Kun Susijengi oli liikkeellä tavallista raskaammalla käpälällä puolustuspäässä ja kaukoheitot hylkivät korirengasta, onnistui levypalloja ja pelitempoa hallinnut Kroatia kasvattamaan voittotiliään loppunumeroin 63–88 (20–39).

9.9.2013 18:45 Maaottelu

Susijengin saalistus jatkuu: mestarisuosikki Kreikka murtui Koperissa, Koponen myllytti 29 pistettä

Susijengin häkellyttävien voittojen sarja EM-kisaestradeilla sai jatkoa, kun suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Kreikka sai ottelun ehdottomalta altavastaajalta oppitunnin joukkuepelistä. Kisojen tähänastisen piste-ennätyksen, 29, lingonnut Petteri Koponen jätti Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin varjoonsa Suomen nautiskellessa 86–77 (36–35)-voiton.

7.9.2013 20:44 Maaottelu

Taisteleva Susijengi jäi latautuneen Italian käpälälautaan

Kahdella voitolla EM-kisansa aloittanut Suomen Susijengi pelasi suurella sydämellä ja raatoi polvet ruvella, mutta ei löytänyt ”kotiyleisönsä” edessä pelannutta Italiaa vastaan toisella puoliajalla hyökkäysvireen häivää. Italia puristeli Susijengin pallonkäsittelijöiden ja heittäjien tilan pois, masensi Suomen korilleajajat blokeillaan ja jatkaa lohkon kärjessä 62–44 (31–26)-voitollaan.

4.9.2013 18:00 Maaottelu

”Koperin ihme” käynnisti EM-kisat – Susijengi pakotti MM-hopeamitalisti Turkin parketin pintaan

EM-kisojen D-lohko Slovenian Koperissa alkoi täydellisellä jättiyllätyksellä, kun Suomen Susijengi karkasi 19 pisteen johtoon hallitsevalta MM-hopeamitalisti Turkilta ja piti kiihkeillä loppuhetkillä ansiokkaasti johdon käsissään. Sasu Salinin ratkaisevan kuuden pisteen ja oikea-aikaisten puolustuspään onnistumisien myötä Susijengi jääti Turkin ja narrasi 61–55 (32–19)-avausvoiton.

Näytä lisää vastaavia