Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

4.7.2022 10:02 Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Lauri Markkanen osui sunnuntaina silloin, kun Susijengi sitä eniten kaipasi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä kaksi minuuttia ennen sunnuntai-illan MM-karsintaottelun loppua Kroatia johti Susijengiä lukemin 78–70. Kroatian kivittämät vapaaheitot, Susijengin terävä joukkuepuolustus ja Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmoset antoivat vieraille kuitenkin mahdollisuuden venyä voittoon.

Kukaan tuskin yllättyi, että Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi piirsi aikalisällä 13 sekuntia ennen loppua kolmospaikan Markkaselle. Työkalupakissa oli kuitenkin muutakin kättä pidempää.

- Meillä oli muitakin optioita. Sasu (Salin) juoksi toiseen nurkkaan ja tiesimme, että Kroatialla on joukkuevirheet täynnä, joten voimme hyökätä rohkeasti. Kun Petteri (Koponen) lähti ajamaan ja Kroatia tuplasi, sain häneltä älyttömän hyvän syötön suoraan heittotaskuun, Markkanen kertaa.

- Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää.

Koripallon jumalat antoivat kuitenkin Kroatialle vielä mahdollisuuden nousta MM-jatkokarsintoihin. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin potentiaalisen voittokolmosen harakoille, mutta Markkaselle vihellettiin viides virhe levypallotilanteessa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Onni onnettomuudessa, että Zubacin käsi tärisi pahasti vapaaheittoviivalla.

- Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli. Olisi ollut kivempi mennä siitä suoraan pukkariin juhlimaan, mutta tämäkin käy.

Puola 2017, Bosnia 2018, Sveitsi 2020, Kroatia 2022

Kroatia-ottelun ensimmäinen puolisko oli uuden päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan karsintojen parasta Susijengiä. Kahdentoista miehen pelaajarotaatiosta löytyi ratkaisijoita hyökkäyspäähän ja tuoreita jalkoja puolustuspäähän. Kroatian pelaajien mielenhallinta rakoili pahasti jo kahden minuutin pelin jälkeen.

- Tauolla kuuli pukukoppikäytävälle asti, että Kroatian valmentaja ei ollut tyytyväinen. Tiedettiin sen perusteella ja muutenkin, että ne tulee kovaa toiselle puoliskolle, Markkanen hymyilee.

Niinhän se meni. Bojan Bogdanovic kohosi esille Kroatian taisteluhengen ilmentymänä tauon jälkeen. Sasu Salinin hetkellisen kolmosvireen myötä Susijengi johti vielä lukemissa 47–57, jonka jälkeen Kroatia otti huolellisella hyökkäyspelaamisellaan otteen pelistä ja karkasi parhaimmillaan kahdeksan pisteen päähän.

- Täytyy antaa kaikki krediitit Kroatialle. Ruotsi-pelissä koettiin itse omissa nahoissamme se, miten vaikeaa on tehdä tuollainen comeback ja minkä verran energiaa se vie. Kroatia teki saman meitä vastaan ja onnistui melkein klaaraamaan.

Kroatia-ottelusta tullaan jatkossa puhumaan samaan hengenvetoon mm. syksyn 2017 EM-kisojen Puola-nousun, Bosnian Zenicassa 2018 haetun kirivoiton ja helmikuun 2020 Sveitsi-vieraspelin kanssa – sanakirjaesimerkkinä siitä, että Susijengi ei luovuta, vaikka vaikealta näyttäisikin.

- Kroatia sai yleisön villittyä ja hengen päälle, mutta me rauhoiteltiin itseämme ja peliä emmekä lähteneet höntyilemään. Vaikka pari kertaa Kroatia oli karata, me ei luovutettu. Tiedettiin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja näytettiin meidän isoa sydäntä.

Breikin jälkeen elokuuta kohti

MM-karsintojen ensimmäinen vaihe on Susijengin ja koko C-lohkon osalta taputeltu. Pelit päättyivät myös D-lohkossa, jonka kolme parasta joukkuetta muodostavat Susijengin, Slovenian ja Ruotsin kanssa yhteisen MM-jatkokarsintalohkon.

Suomalaisittain asetelmat eivät voisi olla paremmat. Takataskussa on viisi voittoa kuudesta ottelusta. Lyhyellä matematiikallakin on huomattavaa, että kolmen vuoden takaisissa, edellisissä MM-karsinnoissa peräti kolme maata eteni MM-kisoihin seitsemällä voitolla – kokonaismäärällä, josta Suomelta puuttuu enää kaksi. Vastaavasti kaikki kahdeksaan voittoon kohonneet joukkueet esiintyivät syyskuussa 2019 Kiinan MM-kisakentillä.

Susijengillä on edessä vielä elo-, marras- ja helmikuussa pelattavat yhteensä kuusi karsintaottelua, joista Markkanen vahvistaa joukkuetta elokuussa pelattavassa kahdessa ottelussa. Jatkokarsinnat käynnistyvät kotiottelulla Israelia ja vierasottelulla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan.

- Saatiin kaksi voittoa tästä ikkunasta, mitä lähdettiin tavoittelemaankin. Tämän jälkeen MM-kisapaikka on omissa käsissä, Lauri tuumaa.

- Nyt nautitaan hetken aikaa pikku breikistä. Vielä en ajattele elokuun karsintapelejä, mutta voittamaan sinnekin lähdetään.

Henkilöt

 
15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

23.8.2022 09:37 Pääjuttu

Ilari Seppälä: ”Suurin kehitys on tullut mentaalipuolella”

Nuorena miehenä Ilari Seppälä, 29, seurasi silmä tarkkana Teemu Rannikon, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen edesottamuksia Susijengin pelinrakentajina. Tällä vuosikymmenellä Lapuan Korikobrien kasvatista on varttunut joukkueelle kokenut ykköspaikan luottomies, joka on maaottelunäyttämöillä onnistunut upottamaan ison heiton toisensa jälkeen.

19.8.2022 10:31 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

18.8.2022 10:48 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

5.8.2022 11:29 Susijengi

Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

4.8.2022 10:23 Susijengi

Susidebytantti Perttu Blomgren: ”Tuli sellainen havahtuminen, että mähän oon nyt täällä”

Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.

27.7.2022 09:52 Susijengi

Susijengin valmennusjohtoon liittynyt Teemu Rannikko: ”Hienot fiilikset ja upea joukkue”

Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.

Näytä lisää vastaavia