Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

30.6.2022 22:02 Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

Lauri Markkanen loisti roolissaan, kun Susijengi haki karsintalohkon voiton Ruotsin kustannuksella. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin puolustuspään konseptit sekosivat alussa, kun laitapuolustuksen lukolle Elias Valtoselle vihellettiin kaksi virhettä 51 sekuntiin. Ruotsi pääsi ampumaan vapaita kolmosia sekaannuksesta toipuvaa kotipuolustusta vastaan ja upotti ensimmäisestä 11 kolmosyrityksestään seitsemän sisään. Ruotsi johti peliä parhaimmillaan pistein 21–34.

Alkuvaikeuksien jälkeen Susijengi osoitti kuitenkin, kuka oli herra ja isäntä talossa.

Säpisevä ja matemaattisen huolellinen susipuoliustus riisui Ruotsin aseet yksi kerrallaan. Vieraat lähtivät tauolle vielä kolmen pisteen johdossa, mutta tauon jälkeen Ruotsi jäi pelaamaan arkana ”käsipalloa” kolmosviivalle ja Susijengi määritteli pelin tempon. Susijengi vei kolmannen jakson nimiinsä 26–8 ja piti viimeisellä kympillä Ruotsin rutiinilla takanaan.

Eikä kyseessä ollut mikä tahansa voitto. Voitolla Susijengi varmisti MM-karsintalohkonsa voiton ja siten myös paikkansa elo-, marras- ja helmikuussa pelattavissa MM-jatkokarsinnoissa. – unohtamatta sitä, että Susijengi siirtyi voitollaan Lassi Tuovin, 35, aikakauteen miesten maajoukkueen päävalmentajana.

- Ruotsi tuhosi pelisuunnitelmamme alkuun, mutta toisaalta tiesimme kyllä, että peli on 40 minuuttia pitkä. Olimme jo toisen neljänneksen alussa parempia ja etenkin tauon jälkeen näytti siltä, että kaverit alkoivat oikeasti nauttia pelaamisesta, Tuovi kertasi ottelun kulkua.

Susipuolustuksen evoluution seuraava aste

Susijengi on viimeisen parin vuoden aikana väläytellyt alati kehittyvää monipuolisuuttaan ja urheilullisuuttaan nuorten pelaajien sisäänajon myötä.

Viimeistään torstai-iltana suomalaiselle urheiluyleisölle oli selvää, minkälaisen kultakaivoksen äärellä Susijengi on. Lassi Tuovi valmennusjohtoineen juoksutti kentälle yksi toisensa jälkeen liikkuvampia ja aggressiivisempia pelaajia, jotka ammensivat puolustuspään onnistumisista tasaisena virtana onnistumisia hyökkäyspäähän.

Kenties suurimman vaikutuksen teki Lauri Markkasen (22/11/4 syöttöä/4 riistoa), 213 cm, ja Alexander Madsenin (13/6/2 blokkia), 208 cm, muodostama – Juho Nenosen sanoin - ”Finn Towers”, kaksipäinen peto, jonka partioidessa Susijengin korinalustaa ruotsalaispelaajat hädin tuskin uskalsivat katsoa koria kohti.

- Kun korona alkoi vuonna 2020, me Laurin kanssa viestiteltiin, että milloinkohan päästään pelaamaan maaottelussa yhdessä. Nyt se viimein tapahtui. Kun tuon tason pelaajan kanssa pääsee pelaamaan, se tekee koko joukkueelle kaikesta helpompaa molemmissa päissä kenttää, Madsen hymyili.

Ja pakkipää säpisi. Virhevaikeudet taitettuaan Elias Valtosen (4/3/3 syöttöä) osoitti kumimaista venymiskykyään joka suuntaan, ensimmäisen miesten maaotteludonkkinsa tällännyt Micke Jantunen (15/6) osoitti synnynnäistä kykyään olla aina oikeassa paikassa oikeaan paikkaan ja Olivier Nkamhouan (4/1) pitkät kädet, liikkuvuus ja pelinlukutaito aiheuttivat ruotsalaispelaajille painajaisia.

Tuoreita jalkoja löytyi myös takakentältä. Edon Maxhuni (15/5/5 syöttöä) piti Susijengiä pystyssä alun vaikeilla hetkillä, Sasu Salin (8/2) teki Ruotsin tähden Ludvig Håkansonin (10/1/5 syöttöä) illasta tukalan, Miro Little (1/1) partioi kärppänä syöttölinjoilla, energinen Ilari Seppälä (0/0/3 syöttöä) käytti kaikki viisi virhettään Håkansonin ja Tobias Borgin varjona.

Nuorten susien saaliinhimo sai jopa harmaaturkkisen jaoston miehet Petteri Koposen (3/0) ja Shawn Huffin (0/3/3 syöttöä) syttymään.

- Mikäs siinä pelatessa nuorten kavereiden rinnalla, kun ne saavat vanhemmat miehet näyttämään niin hyvältä, hehkutti uransa 140. miesten maaottelun pelannut Koponen.

Markkanen hurmasi kotiyleisön, Dettmannille kunnianosoitus

Kotiyleisön suurin mielenkiinto kohdistui odotetulla tavalla ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen pelanneeseen Lauri Markkaseen. Ruotsalaispuolustus sai pidettyä Jyväskylän ison vaalean nuhteessa ensimmäisellä neljänneksellä, mutta solahdettuaan osaksi saumatonta susihyökkäystä oli viiden NBA-kauden veteraani ruotsalaisille parhaimmillaan pysäyttämätön.

- Harvoin tulee tunteet tuolla tavalla pintaan kuin tänään Maamme-laulun soidessa. Se on selvä osoitus siitä, kuinka paljon nämä pelit minulle merkitsevät. Piti vain kerätä itsensä ja keskittyä peliin ja hyvinhän se pienen alkujännityksen jälkeen meni, Markkanen hymyili.

Ottelun ensimmäisen ja toisen neljänneksen välissä Espoo Metro Areenalla koettiin puolestaan liikuttava hetki, kun hallintäyteinen yleisö nousi osoittamaan seisaaltaan kunnioitustaan neljällä vuosikymmenellä Susijengiä valmentaneelle Henrik Dettmannille. Pitkäaikaiselle susiluotsille omistetussa tribuuttivideossa pääsivät ääneen niin Pentti Salmi, Kari-Pekka Klinga kuin kaikkien aikojen saksalaispelaaja Dirk Nowitzkikin.

Tapansa mukaisesti Dettmann käänsi kuitenkin katseensa tulevaisuuteen ja ylisti nuorempaa kollegaansa Lassi Tuovia vuolain sanankääntein.

- Nuori sukupolvi kun saa avaimet käteen, he peittoavat vanhan jaoston mennen tullen. Kun minä aloitin päävalmentajaurani, me hävisimme Ruotsille, ja aivan päävalmentajaurani viimeisissä otteluissa me hävisimme Ruotsille. Lassi sai tästä kiitettävän startin ja taisipa jäädä minulta päävalmentajaurani aikana myös MM-karsintalohkon voitto hakematta, Dettmann kommentoi.

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen sunnuntai-iltana Kroatian Rijekassa. MM-jatkokarsinnat käynnistyvät 25. ja 28. elokuuta, juuri ennen Prahan ja Berliinin EM-kisoja.

Susijengi – Ruotsi 85–69 (19–29, 43–46, 69–54), miesten maaottelu (MM-karsintaa), Espoo Metro Areena 30.6.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 22/11/4 syöttöä/4 riistoa, Mikael Jantunen 15/6, Edon Maxhuni 15/5/5 syöttöä, Alexander Madsen 13/6/2 blokkia, Sasu Salin 8/2, Elias Valtonen 4/3/3 syöttöä, Olivier Nkamhoua 4/1, Petteri Koponen 3/0, Miro Little 1/1, Shawn Huff 0/3/3 syöttöä, Ilari Seppälä 0/0/3 syöttöä, Topias Palmi.

Ruotsi: Denzel Andersson 18/3/3 riistoa, Ludvig Håkanson 10/1/5 syöttöä, Simon Birgander 9/8/6 syöttöä, Viktor Gaddefors 9/4.

Ottelutilastot: Susijengi – Ruotsi

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

Näytä lisää vastaavia