Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

17.4.2020 08:17 Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

Lotta Aaltosen uran valmentajat ovat Kalle Rissanen, Pirjo Pellikka ja Niko Hellman. Kuva: Ville Vuorinen.

Kalle Rissanen

Aaltonen on osa raumalaisen Kaaron Roiman kultaisia ’85- ja ’86-ikäluokkia, jotka saivat yläasteikäisinä valmentajakseen Kalle Rissasen, joka muutti Raumalle ja otti Roiman lahjakkaan C-tyttöjoukkueen luotsattavakseen. Sitä ennen Rissanen oli valmentanut Vantaan Pussihukissa ja Lahden NMKY:ssä.

– Kallen tulo oli lottovoitto raumalaiselle koripallolle. Sitä ennen Rauma ei ollut tunnettu koriskaupunki, Aaltonen nauraa.

Rissasen päävalmentajakausien aikana KaaRo voitti B-tytöissä SM-hopeaa ja A-tytöissä pronssia. Edustusjoukkue taas veti kahdessa kaudessa alueellisesta kakkosdivisioonasta SM-sarjanousuun saakka. KaaRo ei kuitenkaan ottanut paikkaa vastaan.

– Kalle toi paljon koripallo-oppia ja ammattimaisuutta seuraan. Meillä oli lahjakkaita ikäluokkia, mutta tuskin ne olisivat SM-mitaleille asti yltäneet ilman Kallea. Hän on suurin yksittäinen henkilö, joka on omaan uraani vaikuttanut. Joskus aikaisemminkin olen sanonut, että kaiken, mitä koripallosta tiedän, olen oppinut Kallelta.

Aaltonen teki debyyttinsä Naisten Korisliigassa kaudella 2005/06 Pussihukissa ja siirtyi siitä eteenpäin rapakon taakse Coker Collegeen. Molempien suurien askeleiden taustavaikuttajana oli Rissanen.

– Ei ole varmaan ollut helppoa ottaa pahimmassa murrosiässä olevia teinityttöjä valmennettavakseen, eikä me päästetty Kallea helpolla. Näin jälkikäteen on oppinut arvostamaan kuinka ison työn Kalle teki.

Pirjo Pellikka

Vuodesta 2014 asti Aaltonen on ollut mukana PuHun Unified-toiminnassa. PuHu on yksi Suomen kehitysvammaisten koripallon pioneereista ja yksi suurimmista yksittäisistä henkilöistä toiminnan takana on päävalmentaja Pirjo Pellikka.

– Unified-toiminnassa ei ole kilpaileminen tai voittaminen keskiössä, mutta Pike on silti vaativa, että joukkueen yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan ja partneripelaajat eivät ole erityisasemassa. Joskus se on saattanut ärsyttää, mutta sitten on nähnyt suuremman kuvan, Aaltonen aloittaa.

– Pike on opettanut johtajuutta sekä miten olla esimerkkinä muille, kannustavampi ja huomioon ottavampi. Ne taidot on heijastunut myös muuhun korikseen ja työelämään. Unified ylipäätänsä on kasvattanut ihmisenä ja antanut uutta näkökulmaa elämään. Siinä Pike on ollut isossa roolissa.

Niko Hellman

Niko Hellman poimi Aaltosen ykkösdivarista takaisin Naisten Korisliigaan. Kuva: Ville Vuorinen.

Viimeiset viisi kautta Aaltonen on viihtynyt EBT:ssä, jossa päävalmentajana on toiminut Niko Hellman. Aaltonen pelasi ykkösdivaria Puhuttarissa, kun Hellman sai houkuteltua hänet takaisin Naisten Korisliigaan.

– Nikolla on suurin vaikutus siihen, että ura on jatkunut näin pitkään ja sain uutta kipinää korikseen. Nikossa arvostan sitä, että hän halusi vielä kehittää kokeneempaakin pelaajaa ja olen sitä kautta kolmekymppisenä pelannut urani parhaat kaudet, Aaltonen aloittaa.

Aaltosen kaudesta 2015/16 alkanut toinen tuleminen pääsarjatasolla poiki hänelle Susiladies-debyytin kesän 2016 valmistavissa maaotteluissa. Hän edusti Suomea vuosina 2016 ja 2017 EM-karsinnoissa.

– Niko on myös osoittanut luottamusta ja pakottanut olemaan johtava pelaaja. Se on osittain, mitä tarvitsin noustakseni vielä yhden tason pelaajana. Hän tekee kaikkensa pelaajien kehittymisen eteen ja en ole aiemmin nähnyt samanlaista sitoutumista toimintaan.

– Niko antaa myös paljon suoraa palautetta, mikä saattaa siinä hetkessä ärsyttää. Myöhemmällä iällä on oppinut sen tarkoittavan, että valmentaja välittää. Nuorempien pelaajien kannattaa kuunnella ja imeä kaikki oppi, mitä valmentajilta saa. Enemmänkin pitäisi olla huolissaan, jos palautetta ei saa.

– Niko on samanikäinen kuin minä, mutta silti katson häntä ylöspäin ja arvostan sekä valmentajana että ihmisenä.

Valmentajat, jotka saavat vähemmän kiitosta

Aaltonen haluaa lopuksi nostaa esille myös muut hänen valmentajansa sekä ne valmentajat, jotka usein jäävät ilman kiitosta.

– Ihan kaikille valmentajille, niillekin, jotka ovat valmentaneet minua vähemmän aikaa, kuuluu kiitos. Fysiikkavalmentajat jäävät usein ilman kiitosta, mutta ilman esimerkiksi Lappeenrannan ja Espoon fysiikkavalmennusta en olisi pystynyt nostamaan pelillistä tasoani.

– Siinä hetkessä ei osaa aina osoittaa, kuinka paljon arvostaa. Pelaajilla on helppoa, kun he tekevät vain sen, mitä käsketään. Helposti unohtuu, että valmentajat miettii kaiken valmiiksi jo ennakkoon. Monet vielä täysipäiväisen työn lisäksi.

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

Näytä lisää vastaavia