Michael Pounds: Minun valmentajani

27.3.2020 09:04 KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

Michael Poundsin takana on tukku valmentajia, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen kehityksessään. Kuva: Ville Vuorinen.

Pekka Konttinen

Rakkaus koripalloon voi syntyä jo varhaisella iällä, mutta se syventyy entisestään junnuvalmentajien intohimon kautta. Nykyisin pääkaupunkiseudulla vaikuttava Pekka Konttinen on tehnyt ansiokasta työtä jo vuosikymmenien ajan mm. ToPon ’97-ikäluokan kanssa ja valmensi kotiseudullaan Kotkassa Poundsia pikkupojasta teiniksi saakka.

– Varsinkin jälkeenpäin on alkanut ymmärtämään, että kuinka paljon Pekka käytti aikaa ja vaivaa meidän kehityksen eteen. Jokaiseen kauteen tuli uusia asioita ja hän funtsi, miten meistä tulee parempia korispelaajia. Aina kun nähdään, niin jutellaan pitkät tovit, Pounds kertoo.

Ray Ailus

Ray Ailus valmensi Poundsia kahteen otteeseen KTP:ssä. Kuva: Ville Vuorinen.

”Homppa” on klassinen late bloomer, joka ei välttämättä ollut junnutähti, vaan nousi kukkaansa vasta aikuisiän kynnyksellä. 17-vuotiaana Pounds soitti KTP:n pitkäaikaiselle apuvalmentaja ja monitoimimies Sauli Lankille edustusjoukkueen kesärinkipaikka mielessään ja pääsi treenaamaan kesäkuukausien ajaksi toisen merkittävän valmentajansa alaisuuteen: Ray Ailuksen.

– Siellä tuli vedettyä koko kesä ja täydeksi yllätykseksi sain kutsun edustusrinkiin. Siitä asti on vedetty Korisliigaa. Reiska opetti 1-1-puolustuksen ja -hyökkäyksen tärkeyden; kuinka asioita ei anneta, vaan ne pitää ansaita. Sekä sen, miten kaikki on samalla viivalla ja kaikkien pitää saada samanlainen kohtelu.

Sami Toiviainen

Sami Toiviainen johdatti Poundsin ja KTP:n hopealle vuonna 2013. Kuva: Ville Vuorinen.

Kaudella 2011/12 KTP-Basket aloitti Lars Ekströmin alaisuudessa, mutta joulukuun alussa ohjakset siirtyivät aiemmin apuvalmentajana toimineelle Sami Toiviaiselle. Pitkäjänteisyydestään tunnettu Toiviainen luotsasi kotkalaisia kahden ja puolen kauden pätkän, joka kulminoitui SM-hopeaan keväällä 2013.

– Samin kautta oppi, kuinka pistetään prosessi kaiken edelle ja kuinka tärkeätä on tehdä asioita oikein. Mennään pitkän matkan kautta ja tähdätään keväälle sen sijaan, että tavoiteltaisiin lyhyttä onnea. Vastoinkäymisten kohdalla ei alettu heti funtsiin, mitä tehdään toisin, vaan luotettiin omaan prosessiin.

Joonas Iisalo

Pounds vietti yhden kauden Salossa Joonas Iisalon alaisuudessa. Kuva: Ville Vuorinen.

Vaikka Pounds mielletään ensisijaisesti kotkalaiseksi, niin pitkällä uralla on nähty muutamia maisemanvaihtoja. Nuorempana hän pelasi kolme kautta ToPossa ja kaudeksi 2016/17 hän siirtyi Kotkasta yhden kauden ajaksi Salon Vilppaaseen, jonka päävalmentajana aloitti Joonas Iisalo, joka oli siihen aikaan vielä Korisliiga-tasolla päävalmentajatulokas.

– Ei oltu aiemmin tavattu ja puhelimessa juteltiin, niin ensimmäiset viisi minuuttia puhuttiin ihan muusta kuin koriksesta. Molemmat oli tuoreita isiä ja pohdittiin, miten homma saadaan toimimaan, jos lähden Saloon ja perhe jää Kotkaan. Sen jälkeen vasta puhuttiin korisjuttuja, että mitä voin pelaajana tuoda ja mitä en, Pounds aloittaa.

– Se avasi aivan uuden näkökulman korikseen ja henkilökohtaisiin suhteisiin pelaajan ja valmentajan välillä. Alkoi pohtimaan, jos itse joskus koutsaisi, niin miltä kantilta lähtisi rakentamaan omaa filosofiaansa.

Michael Pounds?

Pounds itse valmentaa pari kertaa viikossa Kotkan urheiluakatemian nuoria lukiolaiskoripalloilijoita. Kesällä 2019 hän veti ensimmäisen kesäleirinsä Kotkassa, joka saa jatkoa myös tulevina vuosina.

– Lierin ideana on harjoitella todella kovaa kaksi kertaa päivässä ja kehittää henkilökohtaisia taitoja. Ensimmäinen leiri oli menestys ja toivottavasti epidemia sallii, että pystymme leirin järjestämään jälleen kesäkuussa.

Pelikentillä Pounds loistaa ensisijaisesti peliälyllään, joten kutkuttaako mahdollinen valmentajaura?

– Kyllä sitä on tullut mietittyä. Muutama viikko sitten kyselin vaimolta, mitä jos lähtisin yrittämään sitä jossain vaiheessa. Ainakin silloin hän näytti vihreätä valoa, Pounds nauraa.

– Luulen, että itselleni olen sen velkaa, että ainakin kokeilen, jos siitä tulisi jotain. Onneksi tässä on ainakin vielä muutama vuosi omaa pelaajauraa jäljellä.

Pounds ja KTP Koripallo Ry ovat koronavirusepidemian jälkeen heittäneet oman lusikkansa soppaan omatoimitreenien suhteen. Pounds on kuvannut junioreille erilaisia drillejä, joita voi tehdä joko yksin tai kaverin kanssa. Muutama on jo julkaistu ja lisää on tulossa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä. Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

– Koripallo ei lopu, vaikka salit ovat kiinni. Koulujen pihoilla on koreja, eikä tarvitse montaakaan tyyppiä, niin saa hyvän treenin. Treenit on vielä suunniteltu sillä tavalla, ettei ohiheiton takia tarvitse jokainen kerta juosta hakemaan palloa autotieltä, vaan saa mahdollisimman paljon toistoja lyhyessä ajassa.

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia