Jacob Grandison on valmis Susijengi-kesään

7.6.2023 11:40 Ensiesiintymisensä Susijengissä kesän 2021 Okinawan turnauksessa tehnyt Jacob Grandison, 25, on palannut kahden vuoden jälkeen Suomeen. Viisivuotisen yliopistotaipaleena Dukessa vietettyyn seniorikauteen päättäneen Grandisonin tähtäimessä tänä kesänä ovat kilpailu paikasta MM-joukkueeseen sekä eurooppalaisen koripallon opettelu ennen ammattilaisuraa.

Jacob "Slim Jake" Grandison odottaa debyyttiään kotiyleisön edessä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Japan Basketball Federation.

Jacob Grandison lensi kotoaan Kaliforniasta Suomeen jo toukokuun lopulla, hyvissä ajoin ennen Susijengi Rising Stars -leirityksen alkua. Ensimmäiset päivät ennen leiritystä menivät uuteen ympäristöön tottumiseen ja ”likaiseen työhön”.

- Olen yrittänyt saada unirytmini kuntoon. Se on ollut aika haastavaa, kun koko ajan on valoisaa, äitinsä puolelta suomalaisjuurinen Jacob naurahtaa.

- Olen viettänyt paljon aikaa URHEA-hallin salissa ja totutellut tähän ympäristöön. Pelipallo on täällä erilainen. Olen keskittynyt valmistavaan treeniin, kuten juoksuharjoitteluun ja heittotreeneihin, jotta olisin parhaassa mahdollisessa kunnossa yhteisharjoitusten alkaessa.

Susijengi Rising Stars -leiritys pyörähti käyntiin toissapäivänä maanantaina runsaan kahdenkymmenen maajoukkueprospektin voimin. Aivan ummikkona Grandison ei Suomeen saapunut, sillä leirityksessä on mukana useampi pelaaja, joka oli matkassa kaksi vuotta sitten Tokion olympialaisia edeltäneessä Okinawan turnauksessa.

- Tunnen Villen (Tahvanainen), Lassin (Nikkarisen), Tomasin (Murphy). Pelasin viime kaudella NCAA:ssa Fedeä (Federiko) vastaan. Valmennusjohto ja huoltojoukot ovat tuttuja. Tuntuu hyvältä nähdä niin paljon tuttuja kasvoja ympärillä, Jacob kiittelee.

- Ensimmäinen treenipäivä oli virkistävä. Tunnen olevani paljon valmiimpi maajoukkueympäristöön nyt kuin kaksi vuotta sitten. En heittänyt silloin erityisen hyvin ja tämän kesän tavoitteeni on osoittaa etenkin, mihin pystyn heittäjänä.

Maajoukkuepelit ammattilaisuran näyteikkunana

Grandison aloitti yliopistotaipaleensa pienen Holy Crossin yliopiston koripallo-ohjelmassa, jossa hän osoitti välittömästi lahjansa ja kirjautti toisella kaudellaan joukkueelleen 13,9 pistettä, 5,0 levypalloa ja 2,9 syöttöä ottelua kohden.

Läpimurtokausi johdatti Grandisonin NCAA:n siirtoportaalin kautta merkittävästi suurempaan Illinoisin yliopistoon, jonka aloitusviisikkoon hän murtautui ensimmäisenä keväänään ja jonka avainpelaajana hän urakoi vuoden 2021 Big Ten -konferenssin mestaruuden voittaneessa joukkueessa.

Kahden Illinoisin kauden jälkeen Grandison käytti koronapandemian avaaman optiovuotensa siirtyäkseen kenties tunnetuimpaan amerikkalaiseen koripalloyliopistoon, Dukeen, jonka kuudentena pelaajana Grandison juhli tänä keväänä Atlantic Coast -konferenssin mestaruutta.

- Viimeisen Illinoisin kauteni jälkeen tahdoin löytää koripallo-ohjelman, jonka yhteydessä saisin kuntoutettua olkapääni. Duken lääkintä- ja huoltojoukot tekivät siinä suhteessa ensiluokkaista työtä. Olkapääni kuntoutui neljä kuukautta etuajassa ja olen siitä ikuisesti kiitollinen, hän kiittelee.

- Muissa olosuhteissa Duken kauteni toi ennen kaikkea elämänkokemusta. Opin monia asioita, joita tulen kantamaan mukanani seuraavina vuosina.

Yliopistopelit on Grandisonin osalta tällä erää taputeltu ja hänen seuraava tavoitteensa on ammattilaisuralla. Jacob palkkasi agentin kesäkuun alussa ja antaa näyttöjä Euroopan markkinoille tämän kesän ajan.

- Maajoukkuepelit ovat parasta mahdollista näyttöaikaa eurooppalaisille joukkueille. Lisäksi olen kysynyt joukkuekavereiltani kaiken mahdollisen ammattilaiselämästä Euroopassa ja heidän kokemuksistaan. Haluan tietää, minne olen menossa, ennen kuin aloitan matkani, hän hymyilee.

- Euroopan puolella tähtäimessäni ovat Espanja, Ranska, Italia – kaikki mantereen huippumaat. Seurajoukkueiden saralla tahdon pelata itseni asemaan, jossa voin pelata paikasta NBA:han jonain päivänä.

Tavoite kerrallaan kisakonetta kohti

Grandison on saapunut Susijengi Rising Stars -leiritykseen siis täynnä motivaatiota. Edessä on uran toinen ammattilaiskesä, näyttöjen antaminen potentiaalisille työnantajille Euroopassa sekä ennen kaikkea mahdollisuus edustaa äidin kotimaata MM-kisakesänä.

Hän uskoo, että oikean rytmin löytäminen tapahtuu nopeasti.

- Pelasin kaksi kesää sitten kolme ottelua Susijengin kanssa ja niistä kaksi muita eurooppalaisia joukkueita, eli Belgiaa ja Unkaria, vastaan. Koripalloa pelataan Euroopassa vähän eri tavalla, mutta minulla on hyvä tuntuma siitä, mitä edessä on.

Viime kesänä EM-kisojen seuraaminen jäi Grandisonin osalta highlight-koosteita lukuun ottamatta verrattain vähiin intensiivisen kuntoutusjakson vuoksi. Hän on kuitenkin täysin tietoinen Susijengin Prahan ja Berliinin EM-kisakesän saavutuksista ja on valmis antamaan kaikkensa matkalla kohti Aasian MM-kisoja.

- Ilman muuta lopputavoitteeni tältä kesältä on olla mukana MM-kisoihin lähtevän kahdentoista pelaajan joukossa. Mennään kuitenkin tavoite kerrallaan. Juuri nyt olen iloinen siitä, että saan olla Suomessa ja odotan innolla mahdollisuutta pelata ja kilpailla näiden jätkien kanssa.

Jacob Grandison ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

Näytä lisää vastaavia