Ville Tahvanainen on ammattilaisuran kynnyksellä

6.6.2023 10:44 Vaikka Ville Tahvanainen, 22, on viettänyt viimeiset neljä vuotta Yhdysvaltojen NCAA-liigassa, on hänen nimensä suomalaiselle koripalloväelle tuttu niin nuorisomaajoukkuekentiltä kuin Susijengistäkin. Helsingin NMKY:n kasvatti on nyt palannut Atlantin takaa Suomeen tavoitteenaan ammattilaisura ja intensiivisempi sitoutuminen maajoukkuetoimintaan.

Ville Tahvanainen on palannut neljän NCAA-vuoden jälkeen Eurooppaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Bradley University Athletics.

Tahvanaisen neljään Yhdysvaltain vuoteen mahtui paljon. Koripalloperheen kuopus ehti pelata neljän vuoden aikana 122 NCAA-ottelua, joissa hän rekisteröi urakeskiarvoikseen 7,2 pistettä ja 2,8 levypalloa 23,0 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.

Tahvanainen löysi Bradleyssa nopeasti roolinsa hyökkäyspään täsmäaseena, joka saattoi tarkalla heittopelillään (uran 2p heittoprosentti 54%, 3p 36%, 1p 85%) voittaa yksittäisiä otteluita joukkueelleen useita kertoja kaudessa. Muistojen kirjaan jäivät myös Missouri Valley -konferenssin lopputurnausmestaruus 2020 ja runkosarjan ykkössija 2023.

Neljään vuoteen mahtui myös urheilijan peruskauraa, eli takaiskuja ja epäilyksen hetkiä.

- Ihan alussa vaati paljon kovaa duunia päästä jengin rotaatioon. Mielestäni kehityin tosi paljon kahden ensimmäisen vuoden aikana ja sain valmentajien luottamuksen, mutta kolmannen Bradleyn kauteni jalkavamma vaikeutti asioita vielä viimeisenä vuonnakin, hän kertoo.

- Kokonaisuutena pitää olla tosi tyytyväinen. Lähdin hakemaan kokemuksia uudenlaisesta toimintaympäristöstä ja -kulttuurista. Pandemiasta ja loukkaantumisista huolimatta olen tosi kiitollinen näistä neljästä vuodesta ja mielestäni olen paljon parempi koripalloilijana ja urheilijana nyt kuin olin Yhdysvaltoihin lähtiessäni.

Kaikille koronaviruspandemian aikana NCAA-koripalloa pelaaville pelaajille on tarjottu ylimääräistä yliopistovuotta korvaukseksi pandemialle menetetystä ajasta. Tahvanainen päätti kuitenkin jo talvella ottavansa suunnakseen vanhan mantereen.

- Unelmani on alusta asti ollut päästä ammattilaiseksi. Bradley on mulle rakas paikka, mutta kun alkoi näyttää siltä, että saan graafisen suunnittelun pääaineopintoni loppuun tavoiteajassa, päätin jatkaa unelmani eli ammattilaisuuden jahtaamista.

Susijengi vaikutti ammattilaisuuspäätöksen taustalla

Susijengiä pidempään seuranneille Ville Tahvanainen on toki tuttu nimi.

HBA-Märskyssä lukionsa käynyt stadilainen debytoi Susijengissä jo kesällä 2018 vasta kahdeksantoista vuotta täytettyään ja latoi yhdessä ensimmäisistä maaotteluistaan Latvian kumoon 24 pisteellä ja ratkaisevalla heitolla Janis Strelnieksin edestä.

Pandemian, yliopistovelvoitteiden ja sairastuvalla vietetyn viime kesän jälkeen Tahvanaista ei ole pariin vuoteen susipaidassa nähty. Maajoukkuekesä 2023 on kuitenkin täällä ja johtaa kesäkuun Susijengi Rising Stars -leirityksen kautta Kiinan heinä-elokuun universiadeihin ja Aasian elo-syyskuun MM-kisoihin.

- Parantelin koko viime kesän jalkaani enkä pystynyt siksi ottamaan susileirityksiin osaa. Nyt olen tietysti tosi innoissani, kun pääsen pelaamaan ja kilpailemaan vanhojen kavereiden kanssa, Tahvanainen hymyilee.

- Tietenkin unelmani on pelata Aasiassa MM-kisatusinassa ja edustaa Suomea siellä. Mennään kuitenkin treeni kerrallaan ja vähitellen tavoitteita kohti.

Tahvanaisen siirtyminen Eurooppaan tarkoittaa myös sitä, että tulevien vuosien arvokisakarsinnoissa hän tulee olemaan Susijengin käytössä luontaisine vahvuuksineen, joihin lukeutuvat muun muassa monipuolinen korinteko, kansainvälisen tason kolmen pisteen heitto sekä pallonkäsittelykyky.

- Tuo on itse asiassa yksi syy siihen, miksi en tahtonut palata viidenneksi vuodeksi yliopistoon. Tahdon viettää enemmän aikaa Susijengin kanssa, antaa näyttöjä maajoukkuepaidassa ja edustaa kotimaatani.

Pikkujunnuista tuli ammattilaisia

Jos Tahvanaisen tähänastista uraa asettaa laajempaan viitekehykseen, on pakko huomioida, että hän oli tärkeä palanen vuosina 1999–2001 syntyneiden juniorien riemumarssia Euroopassa vuosina 2015 ja 2016.

Kyseinen ikäluokka ylsi U16 poikien EM-kisoissa kuudenneksi kesällä 2015 ja viidenneksi 2016 sekä petasi U17 pojille MM-kisapaikan kesäksi 2016. Tahvanaisen urakoidessa Yhdysvalloissa on hänen ikäluokkansa siirtynyt ammattilaiskentälle Mikael Jantusesta ja Elias Valtosesta alkaen samalla, kun Olivier Nkamhouan ja Mustapha Amzilin kaltaiset nimet ovat tehneet itsestään nimeä NCAA:ssa.

- Me ollaan tosi läheisiä monien tämän ikäluokan äijien kanssa. Olen ylpeä frendeistä ja siitä, mitä kaikki on saavuttanut tähän asti. Meillä on ollut halu päästä huipulle asti ja olen innoissani siitä, että nyt ollaan kaikki ammattilaisiässä ja päästään jatkamaan duunia, Ville hymyilee.

Ensimmäisen ammattilaiskautensa komennuspaikkaa Tahvanainen vielä haarukoi. Agenttitoimisto on valittu ja maajoukkuekesä toimii näyteikkunana.

- Pyrkimyksenä on antaa nyt kesän aikana näyttöjä ja lähteä suoraan Euroopan kentille. Tavoitteena on löytää sellainen paikka, missä on heti alusta alkaen minuutteja, vastuuta ja kehitystä tiedossa.

Ville Tahvanainen ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

30.6.2023 11:15 Susijengi

Dettmann Rising Stars -leirityksestä: ”Lupaavalta näyttää”

Suomen Koripalloliiton valmennuksenjohtaja Henrik Dettmann seurasi Susijengi Rising Stars -leirityksen harjoitukset ja pelit paraatipaikaltaan kentän laidalta. Dettmann kertoo pitäneensä näkemästään ja toteaa leirityksen antaneen hyviä signaaleja Susijengin kesästä ja lähitulevaisuudesta. Myös ottelu MM-kisaisäntä Filippiinejä vastaan synnytti ajatuksia.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

Näytä lisää vastaavia