Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

26.11.2019 15:24 Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

Alexander Madsen alkaa olla täydessä iskussa pitkän loukkaantumiskierteen jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Madsen aloitti ammattilaisuransa USK Prahan riveissä, jossa hän viihtyi kahden kauden ajan. Madsen oli isossa roolissa ja Prahan ehdottomia avainpelaajia. Hän haki uralleen kuitenkin kovempaa haastetta tehdessään 1+2-vuotisen kehityssopimuksen viime kaudella Euroliigaa pelanneen Gran Canarian kanssa. Madsen pelasi seuran kakkosjoukkueessa, muttei pystynyt raivaamaan tietään ykkösmiehistön pelaavaan kokoonpanoon, kun useat loukkaantumiset jarruttivat hänen läpimurtoaan.

- Monen lopputuleman summana seura katsoi, ettei optiota käytetä. Siellä ei oikein tiedostettu, että kuulunko ykkös- vai kakkosjoukkueeseen ja mikä tilanteeni oikein on. Olin vähän hankalassa välikädessä eikä kukaan oikein hoitanut asioitani, Madsen avaa viime kautta.  

Helpotusta Madsenin tilanteeseen eivät tuoneet myöskään loukkaantumiset, jotka vaivasivat häntä läpi kauden.

- Heikon alkukauden jälkeen valmentaja sai potkut. Sen jälkeen minulla alkoi loukkaantumissuma. Ensin olin polvivamman takia sivussa pari viikkoa ja sen jälkeen meni nilkka ja huilasin kuukauden. Muutaman viikon päästä meni polvi taas. Loppukausi oli tosi rikkonainen enkä pystynyt edes kunnolla treenaamaan.

Uusi seura löytyi Latviasta

Täksi kaudeksi Madsenilla oli edessään uuden joukkueen etsintä eivätkä lähtökohdat rikkonaisen kauden jälkeen olleet kaikkein otollisimmat. Uusi seura lopulta löytyi juuri ennen kauden alkua Latviasta, kun hän teki VEF Riian kanssa sopimuksen.

- Kun Gran Canaria ei halunnut jatkaa sopimustani, niin edessä oli selkeä tilanne, että piti löytää uusi joukkue. Vaihdoin kesällä agenttia ja meni aika pitkään ennen kuin uusi joukkue löytyi. Se ei ollut ihan helppo paikka, kun kesällä olin vielä kaksi kuukautta juoksukiellossa. Lopulta päädyin Riian riveihin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Madsen on ottanut Riiassa koko ajan isompaa roolia. Loukkaantumisten tuoma ruosteisuus otteista on hiljalleen karissut pois, ja viimeiset viikot hän on ollut joukkueen ehdotonta parhaimmistoa sekä Mestarien liigan peleissä että Viron ja Latvian yhteisliigassa.

- Kaikki on alkanut hyvin. Seuralla oli tilanteeni tiedossa ja he ymmärsivät sen. He ovat olleet kärsivällisiä siinä, että pääsen täyteen pelikuntoon. Nyt olen päässyt harjoittelemaan täysipainoisesti. Alkukauteni oli vaisu ja heittoprosentit olivat huonot, mutta seuralta on löytynyt koko ajan luottoa. Hiljalleen olen päässyt taas täyteen pelikuntoon.

Kouvolan Poikien kasvatti myöntää, että loukkaantumisista toipuminen on ottanut koville erityisesti henkisesti. Fyysiset vaivat sen sijaan alkavat olla jo takanapäin.

- Olen itseni pahin vastustaja, sillä vaadin itseltäni paljon eikä kärsivällisyys aina riitä. Itse teen tämän itselleni hankalaksi enkä aina näe niitä positiivisia asioita. Itsestä tuntuu siltä, että minun pitäisi olla sillä tasolla millä parhaimmillani pystyn olemaan. Nyt olen kuitenkin vasta pystynyt harjoittelemaan pari viikkoa ilman polvikipuja ja sitä, ettei jokaisen treenin jälkeen ole tarvinnut mennä fyssarin pöydälle hoitoon eikä öisin ole ongelmia kipujen kanssa.

Pelikentän ulkopuolella Madsen on sopeutunut hyvin Latvian pääkaupungin elämänrytmiin.

- Riika on sopinut minulle hyvin. Täällä on tietenkin vähän erilainen ilmasto kuin Gran Canarialla, mutta kaupunki on vähän samantyylinen kuin Praha ja olen viihtynyt täällä hyvin. Saisi vain tulla lunta, kun nyt vain sataa ja on pimeää, naureskelee Madsen.

Tuplamestaruus tavoitteena

VEF Riika pelaa sekä Mestarien liigaa että Viron ja Latvian yhteisliigaa. Lisäksi VEF Riika pelaa vielä keväämmällä Latvian mestaruudesta. Riika on aloittanut Viron ja Latvian liigassa vahvasti voittamalla kaikki yhdeksän peliään.

- Viron ja Latvian liigassa on hyviäkin joukkueita, mutta on myös sellaisia, joissa on paljon nuoria pelaajia. Sarja ei ole niin helppo, että olisimme ihan suvereeneja. Välillä on tuntunut todella vaikealta emmekä ole pystyneet tuomaan Mestarien liigan intensiteettiä heikompia joukkueita vastaan sarjaan. Välillä on ollut todella haastavaa, vaikka olemmekin voittaneet kaikki ottelumme, arvioi Madsen.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Mestarien liigassa latvialaisjoukkueella on ollut kuitenkin vaikeampaa. Lohkovaihetta on pelattu kuusi kierrosta ja Riika on voittanut peleistään yhden.

- Mestarien liiga on vielä omissa käsissä ja mielestäni pystymme taistelemaan jatkopaikasta. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

- Meillä on ollut yksi selkeä heikkous, ja se on ollut huono neljäs jakso. En tiedä loppuuko meiltä fokus vai tuleeko meille väsymys. Pelaamme aika pienellä 7-8 pelaajan rotaatiolla. Jos pari pelaajaa puuttuu, niin rinki on todella kapea. Muuten olemme parantaneet peliämme ja erityisesti levypallopelaamista, joka on auttanut meitä. Vielä on kuitenkin tekemistä.

Vaikka Mestarien liigan alku ei ole ollut paras mahdollinen, niin Madsen on nauttinut europelien tuomasta haasteesta.

- Mestarien liigassa pelaaminen on ollut sinänsä kivaa vaikeasta alusta huolimatta, sillä on hienoa päästä pelaamaan tosi hyviä joukkueita ja pelaajia vastaan.

"Mädi" havittelee kahta mestaruutta tällä kaudella. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kolmesta sarjasta Madsen uskoo joukkueen pystyvän taistelemaan tosissaan ainakin kahdesta mestaruudesta.

- En epäile yhtään ettemmekö voisi voittaa Viron ja Latvian liigaa. Olemme Mestarien liigassa näyttäneet miten pystymme parhaimmillamme pelaamaan, ja jos saamme sen pelin tuotua sarjaan, niin meillä ei pitäisi olla ongelmia. Tämä on kuitenkin urheilua ja mitä tahansa voi käydä. Joukkueet voivat uudistua ja tulla loukkaantumisia. Jos kaikki menee kuitenkin hyvin, niin uskon meidän pystyvän voittamaan tällä kaudella ainakin kaksi mestaruutta. Se olisi aika kova juttu ja meillä on siihen kaikki mahdollisuudet.

Uusi seura ja uusi valmennus tuovat aina mukanaan myös uusia virikkeitä ja erilaisia näkökantoja. Riiassa Madsen onkin oppinut katsomaan koripalloa täysin uudesta kulmasta.

- Valmennuksessa on otettu huomioon meidän käyttäytyminen tuomaritoimintaa kohtaan. Olemme katsoneet sitä, että mistä kulmasta tuomarit näkevät asioita. Se on ollut aika mielenkiintoista, eikä sellaista ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Se avaa vähän omaa käsitystä tuomaritoimintaa kohtaan.

Madsen myöntää, että tuomareita kohtaan saattaa joskus sanainen arkku aueta, mutta osaa nyt ottaa myös heidät paremmin huomioon.

- En ole tuomareiden kanssa aina samaa mieltä ja se on sitten näkynyt omassa kehonkielessä. Nyt ymmärrän paremmin miksi he viheltävät, ja kyllä siihen yleensä joku syy on. Koripallo on "game of mistakes", puolin ja toisin, muistuttaa Madsen.

Alexander Madsenin tilastot Viron ja Latvian yhteisliigassa
Alexander Madsenin tilastot Mestarien liigassa

Henkilöt

 
12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

Näytä lisää vastaavia