Tammivaarasta Dettmannin seuraaja Saksassa

1.8.2004 Henrik Dettmann otti alkuvuodesta vastaan pestin Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana tehtävästä väistyneen Ari Tammivaaran jälkeen. Nyt Tammivaara ottaa vastuulleen saksalaisen Mitteldeutscherin valmentamisen, josta vielä viime kaudella vastasi Dettmann. Tammivaaran tuore sopimus on kaksivuotinen.

37-vuotias Tammivaara saa Saksassa käsiinsä haastavan uudelleenrakennusprojektin. Mitteldeutscher esiintyi Dettmannin käskyttämänä edukseen parketeilla voittaen mm. FIBA Euroopan Cupin mestaruuden. Seura ajautui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin. Pitkän kabinettikamppailun jälkeen se suljettiin Bundesliigasta ja pudotettiin alasarjoihin.

Mitteldeutscherissa pistettiin nopeasti töpinäksi. Seuralla on uudet omistajat ja uusi toimitusjohtaja. Se teki yhteistyösopimuksen SV Halle –seuran kanssa, jonka tuloksena Mitteldeutscher sai Saksan II divisioonasta (Regionalligan). Mitteldeutcherin tavoitteena on nousta heti tulevalla kaudella maan toiseksi ylimmälle sarjatasolla, kakkos-Bundesliigaan.

- Sarjataso ei ollut vaakakupissa tärkein asia, vaan se, että saan jatkaa työtä ammattilaisessa organisaatiossa. Mitteldeutscheriin tulee käytännössä ammattilaisjoukkue ja harjoitusolosuhteet ovat Weissenfelsissä erinomaiset, kertoi Tammivaara.

- Tulevaisuudessa kaikki on Mitteldeutscherissa mahdollista. Projektissa ei keskitytä yhteen kaupunkiin ja joukkueeseen, vaan haetaan usean eri seuran yhteistyöllä toimivaa ohjelmaa Mitteldeutschlandin alueelle, Tammivaara selvitti.

- Ensi kauden nousutavoite on haasteellinen, sillä joukkueen kokoamisella on jo kiire. Elokuun 9. päivänä alkavat try-outit ja 5-6 viikon päästä pitäisi olla joukkue lopullisessa muodossa.

Ensimmäisen pelaajahankintansa Mitteldeutscher teki Tammivaaran pestin julkistamisen yhteydessä. Tammivaara saa luotsattavakseen Tshekin liigan parhaan kotimaisen korintekijän, Tomás Grepl’n. 193-senttinen Grepl voitti maansa pääsarjan korikuninkuuden kaudella 1999-2000, jolloin hän pussitti 20,1 pistettä ottelua kohden.

Dettmann suosittelijana

Tammivaaran suosittelijana Mitteldeutscherin suuntaan toimi Dettmann, joka on tällä hetkellä vailla seuratason valmennuspestiä. Dettmann ei halunnut jatkaa Mitteldeutscherin valmentajana, koska projekti, johon hän vuosi sitten sitoutui muutti luonnettaan joukkueen menetettyä paikkansa Bundesliigassa ja kansainvälisissä ympyröissä. Saksan maajoukkueen peräsimestä Mitteldeutscherin valmentajaksi siirtynyt Dettmann luotsasi kuluneella kaudella joukkueen kv. koripalloliiton kakkoskilpailun FIBA Euroopan Cupin voittoon samalla, kun joukkueen Bundesliiga-paikan kohtaloa puitiin Saksassa. Joukkueen suunnitelmissa oli jatkaa Euroopan valloitusta FIBA Euroopan liigassa.

Ari Tammivaara on valmentanut aiemminkin Saksassa. Ennen pestiään Suomen maajoukkueen päävalmentajana hän valmensi kolme kautta Saksan Bundesliigassa ja kakkos-Bundesliigassa. SM-Koriksessa Tammivaara luotsasi vuosina 1994-98 Namika Lahtea. Hänen käskyttämänään Lahti saavutti Suomen Cup -mestaruuden 1994 ja SM-hopeaa vuonna 1996, jolloin Tammivaara valittiin myös vuoden valmentajaksi. Tammivaara on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri. Maajoukkuetta hän valmensi vuosina 2001-03.

Tammivaara muuttaa Saksaan jo alkavalla viikolla. Dettmann puolestaan keskittyy Suomen maajoukkueen luotsaamiseen. Maajoukkue kokoontuu Tampereelle maanantaina, jossa se isännöi 4.-6.8. Baltic Sea Cupia. Pyynikin Palloiluhallila pelattavaan turnaukseen osallistuu Suomen lisäksi Latvia, Ruotsi ja Viro.

Henkilöt

 
26.1.2020 10:24 Susijengi

Lassi Tuovi SIG Strasbourgin päävalmentajaksi

Tappioputkeen ajautunut SIG Strasbourg on erottanut päävalmentajansa Vincent Collet’n tehtävistään ja nostanut joukkueen apuvalmentajana toimivan lappeenrantalaislähtöisen Lassi Tuovin, 33, päävalmentajaksi. Aiemmin Namika Lappeenrantaa Korisliigassa valmentanut Tuovi toimii kolmatta kauttaan SIG Strasbourgin valmennusjohdossa.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia