Mitä Finnish Basketball Hall of Fame tekee?

6.4.2020 13:13 Maajoukkuekapteeni Shawn Huff, sekä lajilegendat Heli Toikka ja Pertti Laanti, avaavat toiminnan taustoja.

Finnish Basketball Hall of Fame on meidän kaikkien lajin parissa olevien tai olleiden koripalloyhteisö. Hall of Fame toiminnan yleisnimenä kuvastaa arvostusta ja kunnioitusta sekä lajia, että kaikkia sen parissa olleita, kohtaan. Hall of Fame on hienon tarinan kertomisforum, joka yhdistää eri aikakausien koripalloihmisiä.

Finnish Basketball Hall of Fame koostuu kolmesta osa-alueesta: 1) Museo- ja näyttelytyö, 2) Alumnitoiminta ja 3) Kunniagalleria.

Kolme tunnettua koriskasvoa kertoo omasta näkökulmastaan kokemuksiaan Finnish Basketball Hall of Famesta ja sen merkityksestä suomalaiselle koripallolle.

 

Pertti Laanti: Museo ja kunniagalleria

Pertti Laanti (vas.) oli 1960-luvun menestysvuosikymmenen keskeisiä hahmoja maajoukkueessa.

Museon ydin on esinekokoelma, jota hyödynnetään näyttelytoiminnassa. Esineistöä otetaan jatkuvasti talteen luovuttajilta kokoelmaan. Koripallomuseolla on ollut näyttelytoimintaa Helsingissä, Kotkassa ja Vantaalla, sekä valtakunnallisena kiertonäyttelynä. Vuonna 2012 luotiin suomalaisen koripallon kunniagalleria Hall of Fame, johon valitaan vuosittain uudet lajilegendat.

Hall of Fame-legenda Pertti Laanti kertoo ajatuksiaan museosta ja sen yhteisönäkökulmasta valokuvien jakoon liittyen: ”Museon merkitystä suomalaiselle koripallolle ei aivan edes ymmärretä. Oli korkea aika 10 vuotta sitten käynnistää museotyö. Esineistöä on päässyt jo häviämään ja paljon tarinoitakin. Harmittaa, että tiloja ei ole museon näyttelylle löytynyt. Tahtoo olla niin, että aiempien sukupolvien saavutukset unohtuvat ja oma aika tuntuu arvokkaammalta kuin mennyt.

Valokuvat ovat hämmästyttävän hienoja ja niiden arkistointi on tärkeää. Valokuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, ja Koriskuvia ennen ja nyt -Facebookryhmän kuvia on todella kiintoisaa seurata. Hienoa, että ihmiset ovat aktivoituneet jakamaan toisilleen muistoja upeasta lajistamme.

Hall of Fameen valituksi tulosta olin ylpeä. Pääsy tuollaiseen porukkaan maailman yhdessä suurimmassa lajissa oli mieleenpainuva. Jokainen, joka sinne on tullut valituksi, on kokenut valinnan isoksi asiaksi itselleen. Tämä on oikea tie arvostaa meitä lajin parissa aiemmin toimineita, joskin vielä on meillä Suomessa matkaa siihen, miten vaikkapa lajin emämaassa USA:ssa Hall of Fame-legendat huomioidaan säännöllisesti.”

 

Heli Toikka ja Shawn Huff: Koripallomuseoyhdistys, alumnitoiminta ja mentorointi

Heli Toikka toimii nykyään aktiivisena Koripallomuseoyhdistyksen hallituksessa.

Korisalumnit ovat alkaneet aktivoitua ja jakaa omaa osaamistaan sekä muistojaan. Korisalumnien tärkeä viestintäkanava on Korisalumni-Facebookryhmä. Toinen keskeinen väylä on RIBARI-lehti, joka on alumnien omakustanteisesti toteuttama lajitarinoita kertova julkaisu. Mentorointiohjelma käynnistyi vuoden 2020 alussa pilottiversiolla ja se onkin saanut paljon huomiota osakseen.

Koripallomuseoyhdistyksen (perustettu 2015) hallituksen jäsen ja naismaajoukkuelegenda Heli Toikka: ”On ilo kuulua koripalloyhteisöön, jonka koen olevan yhtä suurta perhettä, ja johon kuuluu eri sukupolvia. Koripalloa pelanneiden halu jakaa tietoa ja kokemusta tukee koripalloperheen kasvua kentällä sekä kentän ulkopuolella. Itse tulin hallitustyöhön mukaan, koska näen tärkeäksi, että Koripallomuseossa on edustettuna laajalti koko suomalainen koripallo, ja pyrin omalta osaltani aktivoimaan kehä III:n ulkopuolisiakin toimintaan mukaan. Haastankin muita korisihmisiä niin pieniltä kuin suuriltakin koripaikkakunnilta mukaan aktiiveiksi toimijoiksi mukaamme ja sitä kautta hallitukseenkin."

"Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on varainkeruu koko Finnish Basketball Hall of Famen toiminnan mahdollistamiseksi. Niin näyttelytoiminta kuin nuorten koripalloilijoiden tukeminenkin vaatii rahaa. Kattavan näkyvyyden varmistaminen on toinen tärkeä tehtävä, jota meidän on kehitettävä talouden ohessa. Ilman tehokasta viestintää jäävät historia, legendat ja alumnityömmekin katveeseen, eivätkä jalostu koko koripalloperheen maksimaaliseksi hyödyksi. Ilman innovatiivisia ihmisiä ei kumpikaan tärkeä osa-alue kehity. Liity sinäkin mukaan!”

 

Shawn Huff arvostaa Finnish Basketball Hall of Famen toimintaa. (Kuva: Ville Vuorinen)
.

Pitkäjänteinen ja moniulotteinen toiminta ei ole jäänyt huomaamatta tämän hetken huippupelaajiltakaan. Lajikulttuurin syvyyttä voi mitata sillä, osataanko aiempia sukupolvia arvostaa aktiivipelaajien keskuudessa ja tunnetaanko omaa kulttuurihistoriaa. Maajoukkuekapteeni Shawn Huff on ollut mukana mm. mentoriohjelmassa ja liputtaakin Hall of Fame-työn ja lajiyhteisön yhdistämisen puolesta: ”Finnish Basketball Hall of Fame tekee tärkeää työtä muistuttaen meitä Suomen yhteisestä koripallomatkasta ja sen tärkeistä tekijöistä matkan varrella. Näen, että mentoriohjelmalla on valtava potentiaali. Nykymaailmassa yhteydet ihmisiin on lähes yhtä tärkeää kuin alan osaaminen. Mentoriohjelma edistää tätä sosiaalista verkostoitumista.”

 

Koripallomuseon toiminnanjohtaja Jari Toivonen Malmilla sijainneen näyttelyn (2017-2019) sisäänkäynnillä.

Seuraava iso haaste voisi olla näyttelyn toteuttaminen modernia teknologiaa hyödyntäen vuorovaikutteiseksi lajin yhteisökeskittymäksi. Ensin on kaksi kysymystä ratkaistavana: Ensinnäkin onko näyttely yhteisölle riittävän tärkeä, että sen taakse löydetään resursseja? Paikkakysymys on myös tärkeä. Olennaista on sijoittua paikkaan, jossa pelataan koripalloa ja jossa on jatkuvaa kävijävirtapotentiaalia.

Finnish Basketball Hall of Famen toiminnanjohtaja on seurannut courtside-paikalta museotyön muuttumista laajemmaksi yhteisöksi. Jari Toivonen kertoo: ”Muistan kuinka noin 10 vuotta sitten mukaan tullessani työnkuva oli täysin perinteistä museotyötä. Meillä oli esinekokoelma ja melkein 12 000 vierasta vuosittain vetävä näyttely Kotkassa kauppakeskuksessa. Se oli jo sinänsä edistyksellistä, sillä nyt museokentäsllä on muodikasta sijoittaa näyttelytoimintaa kauppakeskuksiin ihmisvirtojen äärelle."

"Matka tähän päivään on muokannut työnkuvan totaalisesti museotyöläisestä enemmän yhteisömanageriksi, joka auttaa yhteisöä korissanoman ja lajikulttuurin edistämisessä, sekä toiminnan innovoimisessa laajemmaksi kokonaisuudeksi. Yhteisö on se voimavara ja syy, miksi tätä työtä tehdään. Ilman aktiivisia ja auttamishaluisia korisihmisiä työni on merkityksetöntä yhteisönäkökulmasta. Onkin ollut erityisen motivoivaa olla käynnistämässä niin Hall of Fame -kunniagalleriaa kuin alumni- ja mentoritoimintaakin, jotka omilta osiltaan ovat olleet tärkeitä yhteisön kokoajina ja merkityksen luojina. Pari vuotta on menty ilman päänäyttelyä keskittyen verkkoon ja yhteisöön. Ennemmin tai myöhemmin olisi kuitenkin tarve saada historia ja nykyhetki kohtaamaan toisensa näyttelyn muodossa.

Finnish Basketball Hall of Famen verkkosivulle TÄSTÄ.

 

YHTEYDENOTOT:

Jari Toivonen
Toiminnanjohtaja
040 5708078

Juha Matti Holopainen
Puheenjohtaja, Koripallomuseoyhdistys
040 7011532

 
2.12.2022 14:55 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaaritallenne nähtävissä Youtubessa

Ennen Susiladiesin sunnuntaina 27.11. pelattua EM-karsintaottelua Liettuaa vastaan Urhea-hallissa järjestettiin Kohti unelmien naiskorista -seminaari. Koripallomuseon järjestämä seminaaritallenne on nyt nähtävissä Koripalloliiton Youtube-kanavalla.

26.11.2022 20:30 Koripallomuseo

Koriksen Hall of Fame täydentyi viidellä lajilegendalla

Koripallomuseon järjestämä Alumnigaala 2022 vietettiin lauantaina Hilton Kalastajatorpalla. Hienossa tapahtumassa Hall of Fame -kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä.

3.11.2022 11:00 Koripallomuseo

Kohti unelmien naiskorista -seminaari Urhea-hallissa 27.11. – ilmoittaudu nyt

Naisten maajoukkue viettää juhlavuotta, kun ensimmäisestä maaottelusta tuli kesällä kuluneeksi 70 vuotta. Nyt on aika kerätä ihmiset tärkeän asian äärelle, kun Koripallomuseo järjestää naiskorisseminaarin. Seminaarin jälkeen käynnistyy Susiladiesin EM-karsintaottelu Liettuaa vastaan.

30.5.2022 12:39 Koripallomuseo

70 vuotta naiskorista Suomessa - tule mukaan tukemaan juhlavuoden kirjaprojektia!

Kirja toteutetaan sponsorien ja yksityislahjoittajien tuella. Koripallomuseon pienkeräykseen lahjoittamalla tuet kirjahankkeen toteutumista!

17.9.2021 08:36 Koripallomuseo

Koripallon Alumnigaalaa juhlitaan 13.11. Hilton Strandissa

Syyskuulta marraskuulle koronatilanteen takia siirtynyt Gaala kokoaa korisihmiset yhteiseen illanviettoon, jossa mm. julkistetaan Hall of Fame 2021.

12.3.2021 07:15 Koripallomuseo

Mentoriohjelma käynnistynyt - koripallo edelläkävijänä nuorten urasuunnittelussa

Koripalloilija hae mukaan saamaan tukea opiskeluun, työelämään tai koripallouraan. Tutustu myös tapahtumatarjontaan, jossa kerrotaan mm. ulkomaille lähtömahdollisuuksista.

22.1.2021 07:14 Koripallomuseo

Vuoden 2020 korisalumnit valittu

Historiallisen ensimmäisen alumnivuoden kunniaksi aloitettiin perinne palkita kiertopalkinnolla alumnitoimintaa edistäneitä henkilöitä. Vuoden 2020 korisalumnit ovat Pirta Mikkola ja Mikko Simon.

1.12.2020 08:11 Koripallomuseo

Finnish Basketball Hall of Fame täydentyi kymmenellä koripallolegendalla

Koripallomuseoyhdistyksen hallinnoima suomalaisen koripalloilun Hall of Fame täydentyy kymmenellä uudella lajilegendalla, jotka poikkeusolosuhteiden takia julkaistiin poikkeuksellisesti Ylen suorassa TV-lähetyksessä Susijengin ja Serbian välisessä ottelussa.

28.10.2020 08:45 Pääjuttu

Koripallon alumnitoiminta vauhtiin - Hanno Möttölä: "Kuulun alumnitoimintaan ylpeydellä"

Get Back in the Game! Koripalloyhteisön alumni-verkosto tuo uusilla ohjelmilla lajia rakastavat takaisin koripallon pariin.

6.5.2020 14:29 Pääjuttu

BASKET & POPCORN - Korisihmisten kotibileet Elisa Viihteellä 16.5.2020 klo 19

Koko korisperheen kotibileissä tarjolla haastatteluja, korisviihdettä, tietovisailuja ja kuulumisia Susijengin pelaajilta.

19.8.2019 08:55 Pääjuttu

Finnish Basketball Hall of Fame täydentyi kahdeksalla koripallolegendalla

Koripallomuseoyhdistyksen hallinnoima suomalaisen koripalloilun Hall of Fame täydentyy kahdeksalla uudella lajilegendalla, jotka julkistettiin Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnauksessa pelatussa Suomi-Venäjä-ottelussa.

13.8.2019 06:32 Koripallomuseo

Koripallokulttuurin superpäivä Helsingissä lauantaina 17.8.

Tulevana lauantaina on Helsingissä tarjolla Koripalloliiton 80-vuotisjuhlavuoden merkeissä monipuolinen lajikulttuuria esittelevä ohjelma kaikenikäiselle korisväelle. Pääosin ohjelma on ilmaista sisältäen mm. virtuaalikoripalloa, luentoja, ystävien tapaamista, juhlajulistenäyttelyn ja huipennukseksi Arvoseminaarin.

11.6.2019 10:09 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlaturnauksen yhteydessä Arvokas iltapäivä -seminaari 17.8.

Suomen Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Suomen Koripallomuseon kanssa Arvokas iltapäivä -seminaarin lauantaina 17.8. Tapahtuman tuotto menee Koripallomuseon työhön sekä We deliver -rahastoon, jonka avulla tuetaan vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta.

28.3.2019 11:51 Koripallomuseo

Koripallon alumnitoiminta täydessä vauhdissa

Tiistaina oli historiallinen tapahtuma koripallossa ja kenties suomalaisessa urheilussa, kun korisalumnit ja -nuoret kohtasivat ensimmäistä kertaa. Tällä viikolla on myös avattu verkkoalusta, jossa nuorten avuntarve ja alumnien osaaminen/auttamishalu voivat kohdata.

17.3.2019 11:33 Koripallomuseo

Koriksella työuralle! - Alumnien ja nuorten kohtaaminen 26.3. Helsingissä

Tiistaina 26.3. järjestetään Helsingissä "noin" A-junioreille (16-22v) seurarajat ylittävä tapahtuma, jossa on infoa opiskeluihin, mahdollisuuksiin työhön tai pelaamiseen ulkomailla, kesätöihin, pätkätöihin ja moniin eri alumnien osaamisalueisiin liittyen. Myös kaikki korisalumnitoiminnasta kiinnostuneet - tervetuloa mukaan!

30.1.2019 21:11 Koripallomuseo

Juhlajulistenäyttely avautuu ensi tiistaina Kotkassa

Koripalloliitto viettää alkaneena vuonna 80-vuotisjuhlaansa. Koripallomuseo on aktiivisesti mukana juhlavuodessa, johon kuuluu valtakunnallisen julistenäyttelyn toteuttaminen.

18.1.2019 09:32 Koripalloliitto tiedottaa

Lea Hakala nimettiin suomalaisen urheilun Hall of Fameen

Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilija Lea Hakala nimettiin torstaina Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa suomalaisen urheilun kunniagalleriaan, Hall of Fameen.

3.1.2019 13:58 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlavuoden ”Throwback Thursday” tuo someen suomikoriksen huippuhetkiä

Koripalloliitto viettää alkaneena vuonna 80-vuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi tahdomme muistella yhdessä ystäviemme kanssa suomikoriksen historian huippuhetkiä vuosien varrelta.

9.10.2018 14:31 Koripallomuseo

Yhteiskuntavastuu-seminaari 30.11. Espoossa

Seminaarin teemana on yhteiskuntavastuu yrityksissä, yhteisöissä ja kaupungeissa osana hyvinvoinnin luomista ihmisille. Yritykset ovat entistä enemmän mukana yhteiskunnallisissa kysymyksissä entisen sponsorointiajattelun sijaan. Millaisia strategioita yrityksillä liittyy yhteiskuntavastuuseen, entä kuinka kuntasektorilla yrityskumppanuuksia muodostetaan? Hyvin voimme auttaa – yhteiskuntavastuulla hyvinvointia!

1.9.2018 11:09 Koripallomuseo

Finnish Basketball Hall of Fame täydentyy neljällä uudella legendalla

Koripallomuseoyhdistyksen hallinnoima suomalaisen koripalloilun Hall of Fame täydentyy neljällä uudella lajilegendalla, jotka julkistettiin Susijengin Latvia-ottelun yhteydessä.

Näytä lisää vastaavia