Lajikulttuuria seuroissa vahvistava Kohtaamisia-hanke etenee

2.12.2016 Suomen Koripallomuseon Kohtaamisia-hanke on vieraillut HNMKY:n sekä Turun NMKY:n ja Turun Riennon vieraana luoden vuorovaikutusta aiempien vuosikymmenten seuratoimijoiden ja nykyisten C-junioreiden välille.

Kohtaamisia-hankkeessa lajilegendat ja nykyiset seuratoimijat kertovat C-junioreille koripallon merkityksestä itselleen sekä muistoista, joita matkan varrelta on kertynyt.

Hankkeen vieraina on ollut niin lajilegendoja kuin nykyisiä seuratoimijoita kertomassa koripallon merkityksestä itselleen sekä muistoista, joita matkan varrelta on kertynyt. On pohdittu myös esimerkkien kautta hyvän joukkuehengen merkitystä ja yksilön vaikutusta siihen, sekä voittamisen ja häviämisen eroja.

Hankkeen tavoitteena on malli siitä, miten seurassa kyetään lajikulttuuria vahventaen sitouttamaan lapsia ja nuoria tiiviimmin liikunnan pariin. Kun juniori tuntee lajin ja seuran taustoja paremmin, hänen uskotaan nauttivan enemmän harrastuksestaan, koska sitoutuminen yhteisöön kasvaa.

Hanke etenee viisivaiheisesti kestäen vuodet 2016 ja 2017, ja nyt menossa on toinen vaihe.

1. Kysely sitoutuneisuudesta, laji- ja seurahistorialuento, yksi seuravieras

2. Kohtaamisia, seuran eri vuosikymmenten vieraita

3. Urheilupyskologin luento/ryhmätehtäviä motivaatiosta ja tavoitteista

4. Kohtaamisia, seuran eri vuosikymmenten vieraita

5. Kyselyn uusiminen, ryhmätöitä, yksi seuravieras

Pyrkimys on, että yhteistyöseurat (HNMKY, Kouvot, TuNMKY ja TuRi) ottaisivat hyviksi havaittuja käytäntöjä toimintaansa hankkeen kautta. Tulokset jaetaan kaikille suomalaisille seuroille, mutta myös muille lajiliitoille ja Olympiakomitealle vuoden 2017 lopussa.

- Odotin, että tämä käynnistämäni hanke olisi vaikuttava ja positiivinen, mutta olen todella iloisesti havainnut, kuinka myönteisesti niin juniorit kuin vieraatkin ovat siihen suhtautuneet. Palaute on ollut vain myönteistä. Ennen kaikkea vaikuttavuuden voi nähdä konkreettisesti, kun seuraa vierestä, kuinka juniorit tapittavat mm. Tapio Steniä tai Jari Raitasta kuunnellen heidän kokemuksiaan ja elämyksiään. Vastaavasti myös nämä aiempien vuosikymmenten seuratoimijat saavat tapahtumilta, koska pääsevät jakamaan omia oppejaan, mutta myös kuulemaan nykyjunnujen ajatuksia ja kokemuksia tämän päivän harjoittelusta sekä olosuhteista. Kulttuurin siirtoa ja vuorovaikutteisuutta parhaimmillaan, joka usein on puuttunut seuratyöstä. Vanhat pelaajat ja toimijat on unohdettu ja keskitytään vain nykyhetkeen, arvioi hankkeesta vastaava Jari Toivonen.

Ensi viikolla on vuorossa Kouvolan Kouvot, jossa C-junioreiden vieraaksi on tulossa niin kokemusta nykyisestä Korisliigasta sekä aiempien vuosikymmenten toiminnasta. Kaikissa seuroissa kohderyhmänä on juuri C-juniorit, sillä ikäluokkaan kohdistuu voimakkain drop out ja hanke pyrkii vaikuttamaan asiaan omalta osaltaan. Tarkoitus on laajentaa Kohtaamisia yksittäisillä tapahtumilla myös muihin seuroihin.

- Uskon, että tällä ainutlaatuisella museohankkeellamme on merkittävää vaikutusta suomalaisessa koripallokentässä. Toivomme saavamme pian valtakunnallisen kiertonäyttelymme liikkeelle ja sen yhteydessä järjestämme yksittäisiä Kohtaamisia vierailupaikkakunnilla. Näin vaikuttavuutemme ja hyviksi havaitut toimintamallit kyetään levittämään jo tässä vaiheessa laajemmin koripalloperheessä, visioi Koripallomuseon toiminnasta ja kehittämisestä vuodesta 2009 alkaen vastannut Toivonen.

Hanke on myös osa Suomi 100-juhlavuotta. Lue lisää tästä.

Lisätietoja ja yhteydenotot: Jari Toivonen, Museonjohtaja, Suomen Koripallomuseo: 040 5708078, jari.toivonen@kotka.fi

 
13.1.2021 12:15 Koronavirus

Koripalloliitto lähestyi Olympiakomitean ja muiden allekirjoittaneiden lajiliittojen kanssa ministeriä avoimella kirjeellä

Lasten ja nuorten liikunta ja urheilu on mahdollistettava koronaviruksesta huolimatta. Koripalloliitto lähestyi tiistaina muiden allekirjoittaneiden lajiliittojen ja Suomen Olympiakomitean kanssa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa avoimella kirjeellä.

3.9.2020 15:23 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallon uudet pelisäännöt ovat julkaistu

Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt pelisääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan Suomen Koripalloliiton alaisissa sarjoissa 1.9.2020. Uusien pelisääntöjen muutokset ovat maltillisia.

19.8.2020 08:27 Lasten ja nuorten liikunta

Haku Pukinmäen SUSI Campukseen on käynnissä

Pukinmäenkaaren peruskoulun urheiluluokkien yhteydessä toimii SUSI Campus. Tuleva harjoituskausi käynnistyy 1.9.

11.6.2019 10:09 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlaturnauksen yhteydessä Arvokas iltapäivä -seminaari 17.8.

Suomen Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Suomen Koripallomuseon kanssa Arvokas iltapäivä -seminaarin lauantaina 17.8. Tapahtuman tuotto menee Koripallomuseon työhön sekä We deliver -rahastoon, jonka avulla tuetaan vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

25.1.2019 12:58 Seurauutinen

Seurauutisia #2: Koripalloliitto hakee pilottiseuroja Et ole yksin -hankkeeseen

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.

18.1.2019 09:32 Koripalloliitto tiedottaa

Lea Hakala nimettiin suomalaisen urheilun Hall of Fameen

Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilija Lea Hakala nimettiin torstaina Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa suomalaisen urheilun kunniagalleriaan, Hall of Fameen.

3.1.2019 13:58 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlavuoden ”Throwback Thursday” tuo someen suomikoriksen huippuhetkiä

Koripalloliitto viettää alkaneena vuonna 80-vuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi tahdomme muistella yhdessä ystäviemme kanssa suomikoriksen historian huippuhetkiä vuosien varrelta.

2.11.2018 09:56 Koripalloliitto tiedottaa

Ilmoittautuminen Koripalloliiton alueellisiin kevätsarjoihin on alkanut

Ilmoittautuminen alueiden niihin sarjoihin, joihin otetaan uusia joukkueita kevätkaudeksi, on alkanut. Syksyllä sarjaa pelannut joukkue ei ilmoittaudu uudelleen sarjaan, vain uudet joukkueet siis ilmoittautuvat sarjanhallinnan kautta.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

Seurauutisia #9: Lauri Markkasen Koriskoulun kevätturnaus sai odotetun vieraan

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa jatkossa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkeistä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Seurauutisia #8: Liikunnan riemua ja koriksen alkeita Pikkusudet-riehoissa

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa jatkossa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkeistä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Koripallon alumnitoiminnan käynnistävä kiertue Turussa, Tampereella ja Helsingissä

Suomalaiselle koripallolle alumniverkoston osaaminen ja asiantuntemus ovat tärkeitä resursseja, joka voi hyödyttää niin lajin kokonaisvaltaista kehittymistä kuin esim. pelaajien ammattimaisten harjoitusmahdollisuuksien paranemista ja työelämävalmennuksen saamista peliuran ohessa. Alumnitoiminta mahdollistaa myös alumnien tehokkaamman verkottumisen keskenään. Alumnitoimintaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun antaa lajille takaisin omaa panostaan.

Seurauutisia #7: Kutsu Tähtiseura-laatuohjelmaan

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.

Seurauutisia #6: Kevään Pirkka Street Basket -kiertueella mukana 19 seuraa

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

Koripallomuseon näyttely Malmilla joudutaan sulkemaan

Finnish Basketball Hall of Fame avasi elokuussa 2016 näyttelyn Malmilla yhteistyökumppanin, Korispisteen, tarjoamiin tiloihin. Nyt yhteistyötaho tarvitsee museon käyttämän tilan omaan liiketoimintaan, joten näyttely suljetaan viimeistään kesäkuussa 2018.

Galaxin Pallon uusi kausi starttaa – koriksella kaksi omaa jaksoa

Lauantaina 3.3. alkavalla Galaxin Pallon tuotantokaudella jokainen laji isännöi kahta omaa jaksoa. Koriksen lisäksi mukana ovat lentopallo, jalkapallo ja salibandy.

Finnish Basketball Hall of Fame sai merkittävän tukijan Amerin Kulttuurisäätiöstä

Amerin Kulttuurisäätiö on myöntänyt Finnish Basketball Hall of Fame - Koripallomuseolle 10000 €:n vuotuisen tuen neljäksi vuodeksi (2018-2021). Tarkoituksena tuen avulla on luoda toiminnasta yhä yhteisöllisempää ja osallistavampaa digitaalisuuden, alumniuden sekä Kohtaamisia-tapahtumien jatkon myötä.

Seurauutisia #4: Pikkusudet – onhan seuranne jo mukana?

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

Talouden, teknologian ja urheilun ilmiöitä -seminaari Salossa 27.3.

Finnish Basketball Hall of Fame ja Salon Vilpas järjestävät ilmiöitä eri näkökulmista käsittelevän seminaarin Salo IOT Campuksella 27.3. klo 12.15-16.15. Seminaarin avulla verkotetaan ihmisiä yhteen ja tuetaan goodwill-hengessä molempia toimijoita.

Näytä lisää vastaavia