Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

30.4.2022 08:45 Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

Juho Nenonen jos kuka tietää, mitä finaaleissa menestyminen vaatii. Kuva: Ville Vuorinen

Turhan montaa miesten Korisliigan finaalisarjaa ei viime vuosina ole pelattu ilman laituri Juho Nenosta. Hänellä on 2000-luvulta tilillään kahdet finaalit Espoon Hongassa, neljät Kataja Basketissa ja kolmet aiemmat Salon Vilppaassa. Tulee väistämättä sellainen olo, että näin isoon lukemaan on oltava jokin selitys olemassa.

Nenonen itse uskoo ja toivoo, että valmentajat ovat kenties nähneet hänessä riittävästi potentiaalia, että hän on sen ansiosta päässyt pelaamaan niin laadukkaisiin kokoonpanoihin kuin on.

– Se johtuu varmasti osin siitä, että olen ollut valmis laittamaan joukkueen itseni edelle. En ole missään kokoonpanossa ollut hyökkäyksen ykkösvaihtoehto vaan täyttänyt oman tonttini kentällä. Hyvät joukkueet tarvitsevat hyviä roolipelaajia, ja olen myös itse saanut nauttia taitavista joukkuekavereista ympärilläni.

Nenosen muistojen tie Korisliiga-finaaleista on pitkä ja kirjava. Perspektiiviä voi hakea laskemalla, että pääsarjauransa alusta – eli syksystä 2005 lähtien – hän on itse asiassa ollut mukana yli puolissa miesten Korisliigassa pelatuista loppuottelusarjoista.

Tietysti kaikista kirkkaimpana riemun kokemuksensa miehelle mieleen on jäänyt se ihka ensimmäinen kerta, Espooon Hongan mestaruus Nenosen toisen pelikauden päätteeksi keväällä 2007.

– Olin kentällä, kun ottelu loppui, ja vaikka tulos oli jo taputeltu, pääsin vielä viime hetkillä naulaamaan yhden kolmosen. Se oli nuorelle pojalle ikimuistoinen hetki, kun summeri soi ja katsomo räjähti.

Toisaalta kaikki mieleen jääneet finaalit eivät ole päätyneet sinne positiivisessa valossa. Mestaruuksia on kertynyt tähän mennessä kolme, joten hän on kokenut osansa karvaita tappioita mutta myös rajumpiakin vastoinkäymisiä, jotka ovat langettaneet synkän varjon onnistumisten ylle.

Tällainen esimerkki sattui Nenoselle vuonna 2018 Kauhajokea vastaan, kun hänen edustamansa Vilpas oli sarjassa 2–3-takaa-ajoasemassa.

– Ennen sarjan kuudetta peliä isäni kuoli hyvin yllättäen. Silloin oli harvinaisen kova paikka astua kentälle. Sain nostettua ottelun kriittisillä hetkillä silti korin, jonka avulla pääsimme jatkoajalle. Se tuntui joltakin taivaalliselta väliintulolta, ja olin täysin varma, että voitamme ottelun.

Mutta niin ei lopulta kuitenkaan käynyt. Jatkoajan jälkeen Kauhajoki vei mestaruuden.

– Se oli henkisesti raskaimpia tappioita, joita olen koskaan kokenut.

Nyt käsillä on Nenosen edustamalle Vilppaalle peräti kolmas kerta finaalissa samaa vastustajaa, Kauhajokea, vastaan. Viime keväänä Pantteri jäi salolaisten kyytiin, mutta tällä kertaa runko- ja jatkosarjatilastot näyttävät siltä, että ennakkosuosikin viitta on selkeästi Kauhajoen harteilla.

Nenonen muistuttaa, että viitta on kuitenkin painava kantaa. Hän puhuu tässäkin asiassa kokemuksesta ja muistuttaa muun muassa ajoistaan Kataja Basketin jäsenenä, kun joensuulaisjoukkue kantoi samaa viittaa usein.

– Kävi helposti niin, että voitimme runkosarjan ylivoimaisesti ja käytännössä kävelimme finaaleihin. Sitten otimme siellä oikein armotta turpaamme.

Samankaltaista on päässyt tapahtumaan sittemmin myös Vilppaan aikoina. Sitä vastoin taas viime vuonna joukkue kohtasi vaikeutensa jo etukäteen pelaamalla jossain määrin keskinkertaisen runkosarjan.

– Ja juuri silloin tuli sitten se mestaruus. Eli lähden erittäin mielelläni rennon letkeästi altavastaajana tähänkin sarjaan.

Hän palaakin jo halusta päästä parketille kohtaamaan tutun vastustajan ja kokeilemaan, miten paritanssikuviot korin alla vanhasta muistista onnistuvat. Puolustus tulee nimittäin olemaan kovaa, ja Nenosta ei ainakaan tunneta pelaajana, joka erityisemmin välttelisi pientä pystypainia.

– Pohjanmaalaiset ovat tunnetusti painikansaa. Siellä varmaan huudetaan jo nimeäni. Lämpimät terveiset siis tanssiparilleni Rene Rougeaulle!

Finaalisarja käynnistyy 2.5. Kauhajoen kotikentällä. Kauhajoen kotiotteluiden ennakkoliput ovat myynnissä täällä ja Vilppaan kotiotteluiden liput puolestaan löytyvät täältä. Jim näyttää ensimmäisen finaalin 2.5. vapaasti omalla kanavallaan.

Henkilöt

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia