Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

22.11.2017 Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Korisliigan ykkönen niin teholukemassa (28,8) kuin levypalloissakin (11,7), Mr. Aaron Jones.

Jonesin kanssa samaan julisteeseen on tällä kaudella ennättänyt muiden muassa Karhun Bojan Sarcevic.

Teemu Rannikon johtamassa hyökkäyksessä Jones on toiminut vertaansa vailla olevana palloskriinien tekijänä ja rullaajana. Kuvat: Ville Vuorinen

Lokakuun kuukauden pelaajaksikin valittu Jones on lapioinut alkukauden 14 ottelussa 17,1 pistettä, 11,7 levypalloa, 2,4 syöttöä, 2,2 torjuntaa ja 1,1 riistoa ottelua kohden. Jonesin tehokkuuslukema noissa 14 ottelussa on sarjan kärkeä, 28,8.

Nuo ovat aikuisen miehen lukemia, eikä näiden lukemien valossa tarvitse ihmetellä Vilppaan syksyn väkevää kuntoa.

24-vuotiaan ja 206-senttisen, Ole Miss –yliopiston riveissä NCAA-uransa päättäneen sisäpelaajan kauden komein tilastorivi syntyi juuri ennen taukoa, kärkiottelussa Kouvolan Kouvoja vastaan. Toiseen jatkoerään edenneen ottelun saldoksi Jones operoi 33 pistettä, 23 levypalloa, 4 torjuntaa, tehokkuuslukeman ollessa täysin mauton 58.

Miten Suomi ja Salo ovat sitten kohdelleet joukkueensa vitospaikan ankkuria? Korishullu Salo on aina seisonut omiensa takana, mutta viimeisen muutaman vuoden aikana koripalloilijan arki Varsinais-Suomessa on ollut entistäkin viihtyisämpää.

- Suomi on kohdellut minua todella hyvin. Fanit ovat olleet aivan käsittämättömiä, en ole koskaan saanut pelata vastaavanlaisten kannattajien edessä, Jones vakuuttaa.

Jones ja koko Vilppaan joukkue ovat saaneet totta tosiaan nauttia jälleen ensiluokkaisesta tunnelmasta kotiotteluissaan. Jones on jopa jakamassa Salohallin lehtereillä ääntä pitävälle Vilpas Ultrasille epätavallistakin tunnustusta.

- Fanien pitäisi voittaa vuoden ”kuudennen pelaajan” palkinto, Jones hehkuttaa.

Hyökkäyksen juhlaa

Viikinkilaivan kurssi kääntyi nykyiseen suuntaansa viimeistään, kun Joonas Iisalon johtama valmennusosasto päätti vaihtaa ailahtelevasti esiintyneen laituri Canyon Barryn (9,8/2,4) räjähtävään takakentän pomppukoneeseen Johnathan Jordaniin (19,8/5,4/3,8 syöttöä/1,6 riistoa).

Jordanin saapuminen, sattumaa tai ei, aloitti Vilppaan nykyisen yhdeksän ottelun voittoputken Joensuun LähiTapiola Areenasta.

- Johnathan oli meidän palapelimme ”puuttuva palanen”, pelaamisemme lähti toden teolla lentoon kun mies saapui joukkueeseen, Jones toteaa.

- Olemme päässeet samalle sivulle joukkueena, jonka vuoksi olemme olleet joukkueena tehokkaita ja pelaamisemme näyttää varmasti katsomoonkin hyvältä.

Jordanin saapumisen jälkeen Vilppaan takakenttä kestää vertailun aivan varmasti jokaisen liigajoukkueen kanssa. Äkkipikaisempi johtopäätösten tekijä voisi nostaa salolaisryhmän syyskauden perusteella sarjan ykkössuosikiksi Pantterijahdissa.

Erityisesti Vilppaan hyökkäyspelaaminen on pyyhkinyt vastustajia tieltään vakuuttavalla otteella. Teemu Rannikon (9,7/6,2 syöttöä) johtama orkesteri soittaa sulosointujaan erityisesti Salohallissa (96,8 pistettä/ottelu), mutta on ollut sarjan tehokkain hyökkäys ihan kaikki korissalit mukaan lukien.

Vilppaan hyökkäys pumppaa tällä hetkellä 114,8 pistettä per 100 pallonhallintaa, joka on sarjan kovin lukema. Salolaisten hyökkäyksen keihäänkärkenä toimivat Rannikon tai Jordanin käyttämät ja Jonesin tekemät palloskriinit.

- Kun lyöt palloskriinitilanteeseen pelaajia, joilla on niin paljon kokemusta sekä meriittejä kuin meillä on, jälki on nähdyn laista. Teemu ja Johnathan ovat jatkuvasti valmiita reagoimaan puolustuksen liikkeisiin, Jones kiittelee takamiehiään.

Palloskriinitilanteet ovat kuitenkin aina vähintään kahden pelaajan yhteistyötä. Fiksuna syöttäjänä Jones on jaellut kauden aikana niin sanotuista ”lyhyistä rullauksista” palloja heittäjille, sekä oppinut lukemaan tuplauksia sekä apupuolustuksen liikkeitä pallon syvään asemaan saadessaan.

Tuloksena on ollut Jonesin uran selkeästi kovin syöttölukema, 2,4 koriin johtanutta syöttöä per ottelu.

- Kun kaksi korkean ”koripallo-ÄO:n” omaavaa pelaajaa lyödään palloskriinitilanteeseen samaan aikaan, se on aina vaarallinen ase, Jones niputtaa.

”Etenemme ottelu kerrallaan”

Vilppaan tilanteessa voisi herkempi kansanmies lähteä maalailemaan jo mestaruusparaatin reittiä Teijun Keittiöltä Salohallin etuovelle. Yhdeksän ottelun voittoputki, koskematon kotikenttä ja puolustuksia ympäri Suomen palasiksi silppuava hyökkäys eivät ole jokapäiväistä herkkua minkään joukkueen kohdalla.

Päävalmentaja Iisalolla on käsissään kuitenkin fiksu joukkue, joka ymmärtää, ettei syksyn saavutuksilla juhlita kevätauringon paisteessa. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus kehittyä ja sen ajatusmaailman jakaa myös Jones.

- En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa, Jones linjaa.

- Meidän täytyy vain pyrkiä parantamaan omaa tekemistämme joka päivä, ottaa jokainen peli uutena mahdollisuutena parantaa. Etenemme ottelu kerrallaan.

Mestaruus on kuitenkin varmasti Vilppaan tavoitteena viime kevään jälkeen. Kahden voiton päähän jäänyt palkinto oli jo käsien ulottuvissa, eikä joukkue varmasti ole tyytyväinen muuhun kuin mitalin värin kirkastamiseen. Vaikka tavoitteesta ei isoon ääneen tässä kohtaa syksyä puhutakaan.

Jones muistuttaa kuitenkin, että päivittäinen tekeminen ja jatkuvaan kehittymiseen pyrkiminen on prosessi, johon on syytä luottaa. Palkinto tulee ennen työtä vain sanakirjassa.

- Kun pyrimme vain parantamaan ja kehittymään joka päivä, olemme oikealla tiellä. Sitä kautta olemme valmiita laittamaan itsemme tilanteeseen, jossa voimme saavuttaa sen palkinnon, jota joukkueena tavoittelemme, Jones naulaa.

Lisätiedot: Aaron Jones
 
15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

Näytä lisää vastaavia