Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

11.1.2024 21:57 Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

Vihdoinkin! Lauri Markkanen on kautta aikain ensimmäinen koripalloilija vuoden urheilijana Suomessa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & FIBA.

Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatteihin lukeutuva Markkanen on hätyytellyt Suomen urheilutoimittajien liiton vuosittaisessa vuoden urheilijan äänestyksessä kärkisijaa jo kolmesti aiemmin, viimeksi vuosi sitten.

Tämän vuoden Urheilugaalassa Markkanen sai muhkeaksi kasvaneeseen ansioluetteloonsa vuoden urheilijan 2023 palkinnon ohitettuaan äänestyksessä toiseksi sijoittuneen Wilma Murron (seiväshyppy) ja kolmanneksi sijoittuneen Kalle Rovanperän (ralli). Markkanen on samalla ensimmäinen koripalloilija, joka on koskaan palkittu vuoden urheilijana Suomessa.

Markkanen teki viime vuoden aikana jättiloikan NBA:n eliittiin. Helmikuussa hän juoksi kentälle NBA:n All-Star-ottelussa aloitusviisikon jäsenenä ja kauden päätteeksi hänet nimettiin ylivoimaisella äänienemmistöllä NBA:n kehittyneimmäksi pelaajaksi. Markkanen urakoi Utah Jazzille 2022–23-kaudella 25,6 pistettä, 8,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä ottelua kohden.

NBA-kauden päätyttyä Markkanen palasi Suomeen suorittamaan varusmiespalveluksensa. Loppukesällä hän johdatti Susijengin koripallon MM-kisoihin Okinawalle. Markkanen oli kisojen kolmanneksi paras pistemies (24,8/ottelu) ja auttoi Susijengiä varmistamaan paikkansa ensi kesän olympiakarsintaturnauksessa Valenciassa.

Kuluvalla 2023–24-seurajoukkuekaudella Markkanen on urakoinut pudotuspelipaikkaa metsästävässä Utah Jazzissa 23,5 pistettä ja 8,6 levypalloa ottelua kohden. Viime yön ottelussa Markkanen säkitti 26 pistettä ja haki 12 levypalloa, kun Jazz päihitti kotonaan hallitsevan mestarin Denver Nuggetsin.

Markkanen on kautta aikain vasta viides palloilulajien edustaja vuoden urheilijana. Palloilijoista vuoden urheilijan palkinnon ovat aiemmin vieneet Jari Litmanen (1995), Sami Hyypiä (2001), Teemu Pukki (2019) ja Lukas Hradecky (2020).

Maailmanmestari Herbert vuoden valmentajaksi Dettmannin jäljillä

Suomen kansalaisuuden vuonna 1989 saanut kanadalaislähtöinen Gordon Herbert sai puolestaan kunnian nousta Urheilugaalan lavalle noutamaan vuoden valmentajan palkinnon.

Herbert luotsasi Saksan miesten koripallomaajoukkueen historiallisesti MM-kultaan viime syyskuussa Filippiineillä, Indonesiassa ja Okinawalla pelatuissa MM-kisoissa. Kuukausi sitten Herbert nimettiin vuoden valmentajaksi myös Saksassa.

Herbertin hakema vuoden valmentajan palkinto on suomalaiselle koripalloilulle kolmas. Henrik Dettmann voitti palkinnon ensimmäiseen kerran johdatettuaan Saksan vuoden 2002 MM-pronssille ja toisen kerran, kun Susijengi oli hakenut vuoden 2013 Slovenian EM-kisoissa viisi voittoa kahdeksasta ottelusta.

Ennen valmentajauraansa Herbert pelasi Suomessa SM-sarjaa 1982–1993 Hyvinkään Tahkossa, Turun NMKY:ssa, Forssan Koripojissa, Helsingin NMKY:ssa ja Uudenkaupungin Urheilijoissa ennen siirtymistään valmentajaksi. Syksyllä 1994 alkaneella valmentajaurallaan Herbert on ehtinyt luotsata mm. UU-Korihaita, Tapiolan Honkaa, Frankfurt Skylinersiä, Paris Basket Racingia, Pau-Orthezia sekä apuvalmentajan ominaisuudessa NBA:n Toronto Raptorsia.

Pelaajana Herbert edusti myös usean vuoden ajan Kanadan maajoukkuetta. Kanadan arvokisajoukkueeseen Herbert ylsi 1984 Los Angelesin olympialaisissa ja 1986 Espanjan MM-kisoissa.

Lisätietoja: Suomen Urheilugaala

 
8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

Näytä lisää vastaavia