Susijengi Valencian olympiakarsintaturnaukseen – Puola ja Bahama samaan alkulohkoon

27.11.2023 21:11 Arpa siivitti Susijengin ensi heinäkuun (2.-7.7.2024) olympiakarsinnoissa Espanjan Valenciaan, joka on yksi tulevien karsintojen neljästä isäntäkaupungista. Susijengi ottaa Valencian turnauksen alkulohkossa mittaa Puolasta ja Bahamasta ja tarvitsee paikan lohkonsa kahden parhaan joukossa mitelläkseen paikasta Pariisin olympialaisissa.

Susijengi karsii paikasta olympialaisiin Valenciassa. Kuva: Ville Vuorinen

- On ilmiselvää, että jokainen urheilija on joskus unelmoinut mahdollisuudesta pelata olympialaisissa. Nyt olemme yhdessä askeleen lähempänä sitä unelmaa ja mielialat joukkueessa ovat innostuneet, kommentoi Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi.

Susijengin tulevista alkulohkovastustajista Puola on vanha tuttu vuosien takaa. Tuoreessa muistissa esimerkiksi on, kuinka Susijengi päihitti Puolan 89–59 Prahan EM-kisakentillä. Sittemmin Puola teki voimakkaan ryhtiliikkeen ja eteni EM-pronssiotteluun.

Bahama ja Susijengi eivät ole puolestaan kohdanneet aikaisemmin maajoukkuetasolla. Bahama voitti viime kesänä oman olympiaesikarsintaturnauksensa kolmen NBA-pelaajansa Deandre Aytonin, Buddy Hieldin ja Eric Gordonin johdolla kukistettuaan esikarsintojen finaalissa kestomenestyjä Argentiinan.

Bahama yllätti monet, kun se kaatoi Argentiinan olympiaesikarsinnoissa. Kuva: FIBA
Bahama yllätti monet, kun se kaatoi Argentiinan olympiaesikarsinnoissa. Kuva: FIBA

- Maailmanluokan vastustajia jälleen kerran, kuten tällä tasolla sopiikin odottaa. Puola on tietenkin vanha tuttu jo monen vuoden takaa ja Bahama NBA-pelaajineen oli erinomaisen vakuuttava viime kesän otteluissaan, Tuovi kommentoi.

Mikäli Susijengi sijoittuu omassa alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon, se etenee turnauksen semifinaaleihin, joissa Valencian karsintaturnauksen kahden alkulohkon voittajat kohtaavat naapurilohkon toiseksi sijoittuneen joukkueen. Toisessa Valenciassa järjestettävässä alkulohkossa pelaavat turnausisäntä ja hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä Libanon ja Angola.

Tuovi näkee olympiakarsintaturnauksen osana vuosikymmenten kehitysjatkumoa, jossa Susijengi nousi ensin Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin (2007), vakiinnutti paikkansa EM-kisatasolla (2011, 2013), ansaitsi kahdesti EM-kisaisännyyden (2017, 2025), selvitti tiensä MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena (2022) ja eteni EM-kisoissa puolivälieriin asti (2022).

- Tällaiset mahdollisuudet pitää ensin ansaita. Meillä on Susijengissä vuosikymmenten aikana vahvistunut kollektiivisen tekemisen kulttuuri ja olemme vuosien aikana ymmärtäneet, että jos teemme töitä pyyteettömästi mutta itseemme uskoen, voimme saavuttaa isoja asioita. Nyt olemme taas isojen asioiden äärellä, Tuovi arvioi.

- Toivomme tietysti myös, että meidät jo tähän mennessä isoihin asioihin siivittäneet susifanit saapuvat sankoin joukoin Valenciaan kesälomien alkajaisiksi. Viime kesänä oltiin vähän kauempana, siihen nähden Valencia on lähestulkoon naapurissa.

Dettmann: ”Olympiakarsinnat ovat tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros” 

Koripalloliiton valmennuksen johtaja, Susijengiä vuosikymmenet valmentanut Henrik Dettmann tahtoo asettaa avautuneen olympiakarsintapaikan laajempaan kontekstiin.

 - Pitkän aikavälin tavoitteemme on ollut pelata MM-kisoja ja unelmamme pelata olympialaisissa. Viime kesänä pelasimme toista kertaa vuosikymmeneen MM-kisoissa ja nyt olemme ensimmäistä kertaa 36 vuoteen päässeet pelaamalla olympiakisaunelman äärelle, Dettmann huomauttaa.

Susijengi sai hurjan tuen faneiltaan Espanjan MM-kisoissa 2014 - nyt kymmenen vuotta myöhemmin on aika täyttää katsomot jälleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen
Susijengi sai hurjan tuen faneiltaan Espanjan MM-kisoissa 2014 - nyt kymmenen vuotta myöhemmin on aika täyttää katsomot jälleen Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen

- Tästä unelmasta pelaaminen on vaatinut suuren yhteisen ponnistuksen koko suomalaiselta korisperheeltä. Ponnistukseen ovat ottaneet osaa pelaajat, valmentajat, seuratoimijat ja ennen kaikkea maailmankuulut fanimme, jotka kaikki ansaitsevat valtavan suuren kiitoksen.

Dettmann muistuttaa, että jos MM- ja EM-kisojen taso on timantinkova, olympialaisten koripalloturnaukseen osallistuvat vain parhaista parhaat maat. Olympialaisiin tiensä jo raivanneiden kahdeksan joukkueen joukosta löytyvät mm. hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat ja maailmanmestari Saksa. Jopa hallitseva Euroopan mestari Espanja joutuu karsimaan paikastaan olympialaisiin.

- Olympiakarsinnat ovat kaikkea muuta kuin alkuerä, jossa tulosrajan saavuttanut saa osallistua kisoihin. Karsinnat ovat kokonaisuudessaan tämän globaalin suurlajin semifinaalikierros ja itse olympiaturnaus sen finaali. Enkä yhtään yllättyisi, jos neljästä karsintaturnauksesta olympialaisiin etenisi neljä eurooppalaista joukkuetta, Dettmann jatkaa.

- Susijengillä on nyt historiallinen mahdollisuus pelata paikasta Pariisin olympialaisissa. Ehkäpä ennen kesän 2028 Los Angelesin kisoja näemme myös Susiladiesin karsimassa olympiakisapaikasta.

Edellinen olympiakarsintaturnaus 1988, edelliset olympialaiset 1964 

Edellisen kerran Suomen miehet osallistuivat koripallon olympiakarsintoihin heinäkuussa 1988, josta tulee ensi kesänä kuluneeksi 36 vuotta. Vuoden 1988 karsinnat pelattiin Hollannin Arnhemissä, jossa Suomi päihitti Turkin ja Tanskan, mutta taipui Saksalle ja Italialle. Henrik Dettmann kuului tuolloin Suomen miesten maajoukkueen valmennusportaaseen.

Olympiakarsinnoista Suomi eteni olympiakisoihin edellisen ja ainoan kerran vuonna 1964. Kalevi Tuomisen valmentama maajoukkue voitti Sveitsin Genevessä pelatuissa karsinnoissa kahdeksasta pelaamasta ottelustaan seitsemän ja varmisti olympiakisapaikkansa sijoituttuaan karsintojen toiselle sijalle.

Ennen Tokion olympialaisia Suomi oli esiintynyt miesten koripallon olympianäyttämöllä vuoden 1952 Helsingin kotikisoissa.

Pariisin olympialaisten miesten turnaukseen ovat paikkansa jo varmistaneet maailmanmestari Saksa, MM-hopeamitalisti Serbia, MM-pronssimitalisti Kanada, hallitseva olympiakultamitalisti Yhdysvallat, kisaisäntä ja hallitseva olympia- ja EM-hopeamitalisti Ranska, hallitseva olympiapronssimitalisti Australia sekä maanosakiintiöiden avulla syyskuun MM-kisoissa kolmeen voittoon yltäneet Japani (Aasia) ja Etelä-Sudan (Afrikka).

Faktalaatikko: kesän 2024 olympiakarsinnat

  • MM-karsinnat pelataan 2.-7.7.2024
  • Olympiakarsintaturnaukset järjestetään Valenciassa (Espanja), Riiassa (Latvia), Pireuksessa (Kreikka) ja San Juanissa (Puerto Rico)
  • Olympiakarsintaturnaukset pelataan kahdessa kolmen joukkueen lohkossa. Kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee karsintaturnauksen semifinaaliin. Semifinaalin voittajat ratkaisevat kunkin olympiakarsintaturnauksen voittajan, joka etenee Pariisin olympialaisiin
  • Pariisin olympialaisissa pelaa kaksitoista joukkuetta
  • Turnauspaikkansa Pariisissa jo varmistaneet joukkueet: Saksa, Serbia, Kanada, Yhdysvallat, Ranska, Australia, Japani, Etelä-Sudan
  • Pariisin olympialaiset järjestetään 26.7.-11.8.2024.

Vuoden 2024 olympiakarsintaturnaukset

  • Valencia, Espanja LOHKO A: Libanon, Angola, Espanja LOHKO B: Susijengi, Puola, Bahama
  • Riika, Latvia LOHKO A: Georgia, Filippiinit, Latvia LOHKO B: Brasilia, Kamerun, Montenegro
  • Pireus, Kreikka LOHKO A: Slovenia, Uusi-Seelanti, Kroatia LOHKO B: Egypti, Kreikka, Dominikaaninen tasavalta
  • San Juan, Puerto Rico LOHKO A: Meksiko, Norsunluurannikko, Liettua LOHKO B: Italia, Puerto Rico, Bahrain

--

Susijengin olympiakarsintojen matkapaketit tulevat myyntiin tapahtumakumppani Elämyksen kautta. Viralliset matkapaketit tulevat myyntiin lähipäivinä, mutta Elämys kartoittaa jo parhaillaan kiinnostuneita. Voit nyt varata sitoumuksetta etuosto-oikeutesi Elämyksen nettisivuilla >

 
23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia