Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

21.8.2011 Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

Suomen maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä teki vahvan paluun susipaitaan. Tämä syöttö löytää korin alta täysin vapaan Kimmo Muurisen.

Suomen puolustus piti Unkarin ratkaisuvaiheissa yli viisi minuuttia pisteittä. Kuvassa Kimmo Muurisen tyylinäyte.

Sasu Salin kuului jälleen kentän parhaimmistoon antaumuksellaan ja uhrautuvaisuudellaan. Kuvassa pysähtyy Unkarin Obie Trotter.

Petteri Koponen puhkoi väkevillä ajoillaan unkarilaispuolustusta.

Tuukka Kotti jatkoi niin ikään hyviä otteitaan ollen yksi viidestä suomalaisesta kaksinumeroisilla pistelukemilla.

Shawn Huff ja kumppanit lentävät EM-karsintojen viimeiseen otteluun Portugaliin, jonka jälkeen vuorossa ovat EM-kisat, joihin paikka on jo varma. Kuvat: Tomi Kaminen.

Suomen puolustuspeli, laaja materiaali ja tällä kertaa myös hyökkäyspelin onnistuminen olivat Unkarille liikaa. Suomi on kolmen EM-karsintaottelun jälkeen puhtaalla pelillä. Sillä on varaa hävitä viimeinen, keskiviikon ja torstaina väliselle yölle venyvä, päätöspeli Portugalissa 12 pisteellä varmistaakseen lohkoykkösen aseman.

- Kuten aiemmat ottelut, tämäkin ratkesi puolustuspeliimme. Kun kaksi tasavahvaa joukkuetta kohtaavat, yleensä paremmin puolustava joukkue voittaa – tästä olemme lähteneet liikkeelle ohjelmanrakentamisessamme. Jos katsotte pelihistoriaamme 5-6 vuotta taaksepäin, emme ole ennakkosuosikin asemassa kovinkaan montaa peliä hävinneet, kommentoi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

- Meillä on vähän laajempi rotaatio kuin Unkarilla, ja kun jaksettiin puolustaa alusta asti kovaa ja pitää vauhtia yllä, tiesimme että kaveri väsyy jossain vaiheessa. Kun saatiin vielä päätösjakson alkuun pari hyvää onnistumista, saatiin lopulta helppo voitto alle, kertasi Suomen parhaimmistoon kuulunut Petteri Koponen.

Möttölältä vahva paluu

Suomen kokoonpano koki Unkari-ottelun alla muutoksia, kun loukkaantumisten vuoksi kahdesta ensimmäisestä EM-karsintaottelusta sivussa olleet Hanno Möttölä ja Samuel Haanpää palasivat tositoimiin.

Möttölä pelasi pirteästi ja osoitti kapteenin auktoriteetilla millainen apu hän edelleen maajoukkueelle on. Suomen kautta aikain ainoa NBA-pelaaja pussitti 17 peliminuutissaan 13 pistettä ja väläyttäen pelinäkemystään illan hienoimmalla syötöllä, jolla hän löysi Kimmo Muurisen korin alta täysin vapaana.

- Oli hyvä fiilis pelata. Harvakseltaan kun näitä pelejä pelailee, niin näyttää terävämmältä, naurahti Möttölä ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

- Kai sitä vähän jännitti. Tämä oli vasta kolmas matsi tammikuun lopun jälkeen, ja edeltävätkin pari pelattiin, ei niin hirveän hyvässä kunnossa, PM-kisoissa. Tässä on kuitenkin hyviä treenejä alla, ja kun joukkue ja systeemit ovat tutut, oli helppo palata kentälle.

Myös Dettmann iloitsi kokeneen kapteeninsa paluusta.

- Olemme kaikki kovin iloisia Hannon puolesta. Ei ole helppoa palata tällaiseen peliin, kun on niin vähän pelejä alla. Onneksi Hanno sai muutaman onnistumisen alussa ja matsi meni näin hyvin. Hanno on tehnyt lujasti töitä palatakseen pelikuntoon ja on mukavaa, että hän sai ”palkintonsa” jo näin varhain.

Kolmoshanat vihdoin auki

Suomen kaukoheittopeli oli kahdessa ensimmäisessä EM-karsintataistossa kateissa. Unkaria vastaan heitto viimein löytyi. Suomi naputti kolmosensa ottelussa mainiolla 42,3 prosentin tarkkuudella. Unkarin onnistui monesti kuittaamaan suomalaisonnistumiset, mutta kolmannen jakson lopussa ja neljännen jakson alussa liika oli liikaa.

Unkari oli hetkeä aiemmin kirinyt tilanteeseen 58-55, kunnes Suomi iski. Koponen avasi päätösneljänneksen kolmosella ja Shawn Huff säesti kahdella onnistuneella kaukoheitolla. Hetkessä Suomi kiskaisi 16-1-jakson nousten 74-56-johtoon. Unkari pysyi jakson aikana yli viiden minuutin ajan pisteittä.

- Pelasimme kolme jaksoa hyvin, mutta jotain tapahtui neljännellä jaksolla. Teimme paljon virheitä päätösjakson alussa – sama on käynyt meille kolmessa aiemmassakin pelissämme. Ei ollut helppoa tulla tähän otteluun EM-kisapaikan mentyä sivu suun, mutta tahdoimme pelata kovaa ja haastaa Suomen voittotaisteluun, murehti Unkarin valmentaja Lajos Meszaros.

- Suomen levypallopelaaminen ja kolmen pisteen heittopeli ratkaisivat tämän pelin heille, arvioi puolestaan unkarilaisten NBA-varaus Adam Hanga.

Suomi vyörytti Unkarin korille laajalla rintamalla. Möttölän ohella pistetalkoissa tehokkaimmin onnistuivat Koponen (13/3), Tuukka Kotti (12/7) sekä 11 pistettä heittänyt Sasu Salin ja kymmeneen pisteeseen yltänyt Huff. Salin oli jälleen joka paikassa kauhoen takapelaajaksi käsittämättömät 12 levypalloa.

Kotoisesta Korisliigasta ja Torpan Poikien paidasta tuttu Obie Trotter oli Unkarin paras pelaaja osoittaen vauhdikkuuden säilyneen. Trotter puikkelehti 14 pistettä ja jakeli pelin jälkeen kehuja vastustajalleen.

- Suomella on vaarallinen joukkue, jossa on paljon taitavia pelaajia ja hyviä heittäjiä. Etenkin jos Suomi pääsee EM-kisojen helpompaan lohkoon, he pelaavat aivan varmasti jatkopaikasta.

”Helpommalla lohkolla” Trotter viittaa ns. Balkanin lohkoon, joka odottaa karsinnan voittajaa. Lohkossa pelaavat Bosnia-Hertsegovina, Kreikka, Kroatia, Makedonia ja Montenegro. Karsinnan kakkonen joutuu samaan lohkoon Euroopan mestari Espanjan, MM-kakkosen Turkin ja MM-kolmosen Liettuan sekä Ison-Britannian ja Puolan kanssa.

Suomi kohtaa viimeisessä EM-karsintapelissään Portugalin. Coimbrassa pelattava ottelu käynnistyy klo 23.40 Suomen aikaa. URHOtv televisioi ottelun suorana. Suomi voi hävitä ottelun 12 pisteellä ja olla silti karsinnan ykkönen. Niin ikään EM-kisapaikkansa jo lunastanut Portugali nousee ykköseksi voittamalla Suomen vähintään 13 pisteellä.

- Vieraspelit eivät ole ikinä helppoja. Tänään oli kova peli ja maanantaina on taas matkustuspäivä. Pitää yrittää palautua mahdollisimman nopeasti, sillä keskiviikkona on taas erilainen peli kuin tänään. Portugali yrittää kontrolloida peliä enemmän ja pelata hitaampaa koripalloa. Meidän on puolustuksellamme nostettava tempoa ja pidettävä vauhtia. Tarvitsemme tuoreita jalkoja ja paljon energiaa kentälle. Portugalissa ei ole tiedossa helppo peli, mutta uskon että hoidamme homman kotiin, päätti Koponen.

EM-kilpailut käynnistyvät 31. elokuuta Liettuassa.

Suomi – Unkari 87 – 65 (22-17, 22-22, 18-16, 25-10), miesten EM-karsintaa, Helsinki 21.8.

Suomi: Mikko Koivisto 6/1, Kimmo Muurinen 7/2, Shawn Huff 10/7, Gerald Lee Jr 9/4, Samuel Haanpää 3/1, Tuukka Kotti 12/7, Petteri Koponen 13/3, Hanno Möttölä 13/1, Petri Virtanen 0/0, Teemu Rannikko 3/3, Vesa Mäkäläinen 0/1, Sasu Salin 11/12/3 syöttöä.

Yleisöä: 6278. Viimeinen ottelu: 24.8. Portugali-Suomi.

Lisätiedot: EM-kisojen nettisivut

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.