Suomen naiset EM-karsintojen A-divisioonaan, miehet ottavat vauhtia B-divisioonasta

26.11.2003 Suomen naisten koripallomaajoukkue aloittaa syyskuussa 2004 taistelun kohti vuoden 2005 EM-kisoja kovassa joukossa. Miesten maajoukkue puolestaan joutuu hakemaan vauhtia uudistuneissa EM-karsintajärjestelmissä B-divisioonasta. Molemmat asiat saivat varmistuksen, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) Euroopan hallitus käsitteli kokouksessaan sekä miesten että naisten maajoukkueiden ranking-listaukset ja rankingin edellyttämät paikat EM-karsintojen A- tai B-divisioonissa.

Kansainvälinen koripalloliitto pisti aikuisten maajoukkuekilpailut Euroopassa uuteen uskoon viime toukokuussa. Uusien maajoukkuekilpailuiden peruslähtökohta on kahdella eri tasolla kisailu. Kahtiajako merkitsee sitä, että divisioonassa A karsitaan paikoista EM-kisoihin ja B-divisioonasta puolestaan pääsystä A-divisioonaan. Uutta järjestelmää varten FIBA rankkasi sekä miesten että naisten maajoukkueet niiden menestyksen perusteella kuusissa viime EM-kisoissa ja niihin liittyvissä karsinnoissa. Ranking-pisteitä laskettaessa joukkueet saivat yhden pisteen osallistumisesta tai kolme pistettä selviytymisestä EM-semifinaalikierrokselle sekä lisäpisteen/sija joukkueen jokaisesta EM-kisaesiintymisestä (mestaruudesta 16 pistettä, hopeasta 15 jne.).

Suomen naisten maajoukkue on pelannut tasaisesti viimeisen vuosikymmenen, vuotta 1999 lukuunottamatta, semifinaalikierroksilla. Kyseisestä saavutuksesta saadut ranking-pisteet riittivät nostamaan Suomen A-divisioonaan ja edessä ovat syyskuussa 2004 käynnistyvät EM-karsinnat kohti vuoden 2005 EM-lopputurnausta.

Naisten A-divisioonan EM-karsintoihin kuuluu kaikkiaan 20 maata, joista olympialaisiin tiensä selvittäneet joukkueet eli Ateenan olympialaisia emännöivä Kreikka sekä alkusyksyn EM-kisojen mitalikolmikko Venäjä (kultaa), Tshekki (hopeaa) ja Espanja (pronssia) selviävät suoraan myös seuraaviin EM-kisoihin, joissa on mukana tietenkin myös emäntämaa Turkki. Loput 16 maata pelaavat A-divisioonan karsinnan ensivaiheessa neljässä neljän joukkueen lohkossa kaksinkertaiset sarjat, joiden voittajat sekä kaksi parasta lohkokakkosta selviytyy suoraan EM-kisoihin. Ne kymmenen maata, jotka eivät kisapaikkaansa ensivaiheessa lunasta, jaetaan elo-syyskuussa 2005 pelattavissa lisäkarsinnoissa kolmeen lohkoon (3+3+4). Kaksinkertaisen sarjan jälkeen voittajat pelaavat ennen EM-kisoja turnauksen, jonka voittaja jatkaa vielä urakkaansa EM-lopputurnauksessa.

Suomen maajoukkueelle luvassa on siis peräti kuusi EM-karsintaottelua syyskuussa 2004. Pelipäivät ovat 8.9., 11.9., 15.9., 18.9., 22.9. ja 25.9. Lohkoarvonnat suoritetaan 13.12.2003 Belgradissa, Serbia & Montenegrossa. Suomen lisäksi A-divisioonassa pelaavat Belgia, Bulgaria, Israel, Italia, Kroatia, Latvia, Liettua, Puola, Ranska, Romania, Serbia & Montenegro, Saksa, Slovakia, Ukraina ja Unkari.

Naisten EM-kisat 2005 pelataan Turkissa. Kisakaupunkeina toimivat 9.-18.9.2005 Ankara, Bursa ja Izmir.

Miehillä kova savotta nousta A-divisioonaan

Miesten maajoukkueen kohtalo uudistetussa EM-karsintajärjestelmässä on kova. Suomi päätyi lopullisessa ranking-pisteytyksessä tasapisteisiin Englannin, Portugalin ja Hollannin kanssa sijoille 23-26, kun 24 parasta kelpuutettiin miesten A-divisioonan EM-karsintoihin. Tasapistetilanteessa menestys viimeisessä EM-karsintarupeamassa ratkaisi joukkueiden välisen sijoittelun. Kaikki Suomen kanssa tasapisteissä olevat maat selviytyivät EM-semifinaalikierrokselle, kun Suomen maajoukkueen tie tyssäsi EM-esikarsintoihin. Englanti luopui jälkikäteen leikistä ja jätti rekisteröitymättä vuoden 2005 kisoihin tähtäävään EM-karsintaan. Tämä nosti Suomen ranking-sijalle 25 eli ensimmäiselle A-divisioonasta ulkopuolelle jääneelle sijalle.

Näin Suomi pelaa B-divisioonan EM-karsinnoissa vuosina 2004 ja 2005. Mukana B-divisioonassa on 16 maata, joista kahdelle parhaalle on tiedossa nousu sarjaporrasta ylemmäs A-divisioonaan. Savotta ei ole helppo, sillä mukaan mahtuu tukku kovia koripallomaita, kuten Makedonia, Romania, Slovakia ja EU-statuksen vuoksi kaksoiskansalaisuuden hankkineiden amerikkalaisten miehittämä Irlanti.

Miesten B-divisioonassa 16 joukkuetta jaetaan neljään neljän joukkueen lohkoon ja pelataan kaksinkertainen sarja syyskuiden 2004 ja 2005 aikana. Vain lohkovoitolla on merkitystä, sillä lohkojen A ja C voittajat sekä B ja D voittajat kohtaavat toisensa kahden ottelun yhteistuloksella ratkaistavissa pudotuspeleissä. Kyseisten otteluparien voittajat selviytyvät EM-karsintojen A-divisioonaan ja kisailemaan aikanaan kisalipuista vuoden 2007 EM-lopputurnaukseen. Vastaavasti kaksi A-divisioonan heikointa joukkuetta putoaa B-divisioonaan.

Pelipäivät B-divisioonan karsinnoille ovat tulevana vuonna 11.9., 15.9. ja 18.9. ja vuonna 2005 puolestaan 3.9., 7.9. ja 10.9. Lohkoarvonnat suoritetaan niinikään 13.12.2003 Belgradissa. Suomen lisäksi B-divisioonassa ovat mukana Albania, Azerbaijan, Georgia, Irlanti, Islanti, Itävalta, Kypros, Luxemburg, Makedonia, Malta, Romania, Slovakia, Sveitsi, Tanska ja Valko-Venäjä.

Miesten A-divisioonaan selviytyi kaikkiaan 24 maata, joista tuleva olympiaisäntä Kreikka, maailmanmestari Serbia & Montenegro, Euroopan mestari Liettua, EM-hopeamitalisti Espanja sekä EM-pronssia napannut Italia ovat automaattisesti mukana myös EM-kisoissa 2005. Loput 19 maata karsivat naisten EM-karsintatapaa mukailevalla systeemillä 11:stä EM-kisalipusta. Vuoden 2005 EM-kisat pelataan Novi Sadissa, Vrsacissa, Podgoricassa ja Belgradissa (Serbia & Montenegro) 23.9.-2.10.2005.

Menneisyyden taakka ja "jossittelun" vuosikymmen

Suomen miesten maajoukkueelle paikka B-divisioonassa on kova pala. Kylmä tosiasia tietenkin on se, että maajoukkueen esitykset kuusissa viime EM-kisoissa eivät korkeammalla riittäneet. Siitä huolimatta palan nielemistä vaikeuttaa se, että kyse oli loppupelissä vain yhdestä vaivaisesta ranking-pisteestä. Tuon pisteen Suomi olisi voinut saavuuttaa useassakin eri tilanteessa viimeisen reilun vuosikymmenen aikana.

Tuoreimpana suuren yleisön muistissa on miesten maajoukkueen jääminen ilman EM-semifinaalikierroksen paikkaa vuonna 2001. Suomi jäi EM-esikarsinnassa Irlannin ja Sveitsin taakse, mutta olisi yhdelläkin lisävoitolla "klaarannut" tiensä jatkoon. Epäonnistuminen kulminoitui Salossa lukemin 81-84 hävittyyn Irlanti-otteluun. Lisäksi Suomen maajoukkueryhmästä oli peräti 11 pelaajaa sivussa karsinnan kahdesta ensimmäisestä ottelusta, joka johti kahden pisteen vierastappioon Irlannille sekä kotitappioon Sveitsille.

Menneisyyden taakka on kova, sillä Suomen harmiksi vastaavia tapahtumia löytyy lisääkin.

Vuoden 2001 kisoihin tähdänneellä EM-semifinaalikierroksella Suomi jäi lohkossaan viidenneksi. Yksikin voitto lisää olisi taannut neljännen sijan, eikä Suomi olisi koskaan joutunut em. esikarsintaan.

Vuonna 1997 Suomi romahti Romaniassa pelattujen EM-esikarsintojen avausottelussa häviämällä Portugalille suurinumeroisesti 75-101. Kyseinen tappio kostautui korkojen kera, kun karsintaturnauksen lopullisessa sarjataulukossa Suomi päätyi tasapisteisiin Romanian ja Portugalin kanssa. Suomi putosi jatkosta huonon korisuhteen vuoksi, joka oli peruja kyseisestä Portugali-tappiosta.

Vuonna 1991 Suomi koki samaisen kohtalon, kun EM-esikarsintaturnauksessa Suomi kärsi tappiot Portugalille ja Tanskalle. Tappiot jättivät Suomen lohkokolmoseksi ja pudottivat joukkueen ulos EM-semifinaalikierrokselta.

Onnistuminen yhdessäkin em. tapauksissa olisi tuonut Suomelle vähintään kaksi ranking-pistettä lisää, joka olisi riittänyt nostamaan Suomen kirkkaasti A-divisioonaan. Toisin kuitenkin kävi ja tulevina vuosina Suomen koripallomaajoukkue kantaa menneisyyden taakkaansa. Pitää toki muistaa, että reilun kymmenen vuoden ajalle mahtuu myös suomalaisen koripalloilun tähtihetkiä kuten Venäjän kukistaminen Helsingissä 1993, Makedonian kaataminen vieraissa kahden jatkoajan jälkeen 1995 ja Bosnia-Hertsegovinan selättäminen Turussa 2000 sekä tietenkin kirkkaimpana saavutuksena selviytyminen vuoden 1995 EM-lopputurnaukseen. Näitä tähtihetkiä Suomen miesten maajoukkue jahtaa tulevina vuosina lisää. Ensimmäinen tavoite on kovanluokan haaste eli selviytyä EM-karsintojen A-divisioonaan. Se vaatii tasaisen varmaa suoritusta ja peräkkäisiä onnistumisia, sillä ensin on voitettava B-divisioonassa oma lohko ja sen jälkeen vielä kaksiosaisessa pudotuspeliottelussa toisen lohkon voittaja.

Katso myös Koris.netin materiaalit-osiosta löytyvä Word-tiedosto, jossa selvitetty miesten ja naisten EM-karsintojen pelitavat, -päivät ja osallistuvat joukkueet pähkinänkuoressa. Katso myös Koris.net-artikkeli "Korisnuorille arvottiin EM-karsinta- ja –kisavastustajat".Lisätietoja: /maajoukkueet/

Henkilöt

 
30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

22.4.2004 Pohjoinen alue

EM-karsintojen kotiottelupaikat valittu – YLE vahvasti mukana

Miesten ja naisten maajoukkueet pelaavat ensi syyskuussa viisi EM-karsintojen otteluaan Suomen kamaralla. Pelipaikat kyseisille otteluilla on valittu. Suomen Koripalloliitto on myös solminut EM-karsintoja koskevan televisiointisopimuksen YLE:n kanssa, joka takaa kattavan näkyvyyden Suomi-koriksen lippulaivoille.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

17.12.2003 EM-karsinnat

Naisten ja miesten EM-karsintaohjelmat selvillä

Suomen koripallomaajoukkueille arvottiin viime viikonloppuna vastustajat ensi vuoden syksynä käynnistyviin EM-karsintoihin. Nyt ovat myös sekä miesten että naisten otteluohjelmat selvillä. Naisten maajoukkue aloittaa A-divisioonan karsintansa Bulgariaa vastaan vieraissa 8.9.2004. Miehet puolestaan matkaavat B-divisioonan avausotteluaan varten Georgiaan.

13.12.2003 EM-karsinnat

Suomen maajoukkueiden EM-karsintavastustajat arvottu

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet aloittavat seuraavat EM-karsintansa ensi vuoden syyskuussa. Maajoukkueiden vastustajat arvottiin lauantaina (13.12.) Belgradissa, Serbia & Montenegrossa. Naisten maajoukkue sai A-divisioonan karsintalohkoonsa huippuluokan vastustajat. Miesten B-divisioonassa Suomi sai lohkoonsa Makedonian, yhden pahimmista mahdollisista vastuksista.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

24.1.2015 12:00 Junioriturnaus

Susijengi kohtaa Euroopan mestari Ranskan Tampereella!

Susijengi aloittaa ensi kesänä pelillisen valmistautumisensa EM-kisoihin 1.8.2015 isännöimällä itseään Ranskaa, hallitsevaa Euroopan mestaria. Suomen Koripalloliitto on päättänyt järjestää huippuottelun Tampereella suositun Delfin Basket –turnauksen yhteydessä Hakametsän Jäähallissa. Tampereen kaupunki tarjoaa 2500 ensimmäiselle turnausosallistujalle sisäänpääsyn.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

28.3.2013 09:47 EM-karsinnat

Lipunmyynti kesän maaotteluihin käynnistynyt!

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisön edessä ensi kesänä. Lipunmyynti Susijengin valmistaviin maaotteluihin Hartwall Areenalle sekä Naarassusien EM-karsintoihin on käynnistynyt.

8.12.2012 13:59 EM-karsinnat

Nuorten maajoukkueiden EM-vastukset arvottu

Itä-Eurooppa tulee jälleen tutuksi Suomen nuorten maajoukkueille kesän maajoukkuesavotan aikana. ”Sudenpennut” ottavat mittaa muista B-divisioonamaista EM-kisojen merkeissä Unkarissa, Bosniassa, Makedoniassa ja Romaniassa. EM-vastustajat Suomen maajoukkueille arvottiin lauantaina Saksassa.

8.6.2012 12:00 Video

Suomen korismaajoukkueen kannustusbiisin musiikkivideo julkaistu

Suomen koripallomaajoukkueen ja tulevien EM-karsintojen virallisen kannustuskappaleen musiikkivideo on julkaistu. ”Susijengi 2.0” –nimeä kantavan kappaleen videolla vilisee Suomi-koriksen legendaosastoa. Artistien lisäksi videolla vilahtaa mm. Anssi Rauramo, Lea Hakala, Terhi Airas sekä Sakari Pehkonen.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

13.3.2012 06:57 Pohjoinen alue

EM-karsintojen ennakkolipunmyynti käynnistynyt

Ennakkolipunmyynti Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueiden EM-karsintaotteluihin on käynnissä. Pääsyliput ovat lunastettavissa viime vuodesta tutuin hinnoin Lippupalvelusta, joka hoitaa lipunmyyntiä. Suomen miesten ”Susijengi” saalistaa EM-paikkaa 17.8.-11.9.2012 Helsingin Jäähallissa pelattavissa karsintaotteluissa. Naisten karsinnat pelataan Tikkurilan Valtti Areenalla 13.6.-14.7.2012.

3.2.2012 EM-karsinnat

Suomen miehet pelaavat Helsingin Jäähallissa, naiset Tikkurilan Valtti Areenalla

Suomen Koripalloliitto on valinnut aikuisten maajoukkueiden pelipaikat ensi kesän EM-karsintojen kotiotteluille. EM-kisoissa yhdeksänneksi venyneen Suomen miesten maajoukkueen eli ”Susijengin” kotiluolana säilyy Helsingin Jäähalli. Korisnaiset pelaavat puolestaan kotiottelunsa Tikkurilan Valtti Areenalla, Vantaalla. Myös kotiotteluiden ajankohdat ovat tarkentuneet.

5.12.2011 EM-karsinnat

Suomen miesten ja naisten alustavat EM-karsintaohjelmat selvillä

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueille arvottiin sunnuntaina ensi kesän EM-karsintavastustajat. Maajoukkueita odottaa tiiviit kuukauden mittaiset karsintarupeamat, joissa seulotaan joukkueet vuoden 2013 EM-kisoihin. Suomen alustavat otteluohjelmat on julkaistu.

Näytä lisää vastaavia