Suomella 10 miespelaajan edustus NCAA:n ykköstasolla tulevalla kaudella

7.11.2022 10:23 Yhdysvaltojen miesten koripallon yliopistosarja, NCAA, käynnistyy maanantaina 7.11. Basket.fi tulee seuraamaan viikkotasolla kymmenen suomalaispelaajan otteita NCAA:n ykkösdivisioonassa.

Olivier Nkamhoua aloittaa neljännen kautensa Tennesseen yliopistossa. Kuva: Ville Vuorinen.

Kymmenestä yliopistossa pelaavasta suomalaispelaajasta kaksi pelaa tulevalla kaudella niin sanotulla graduate student -statuksella: Jacob Grandison (Duke) ja Andre Gustavson (Richmond).

Illinoisin yliopistossa viimeiset kaksi kautta pelannut Grandison lunasti ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyi legendaariseen Dukeen, joka on historiansa aikana voittanut Yhdysvaltojen yliopistomestaruuden viidesti ja oman konferenssinsa ACC:n huimat 28 kertaa. Myös Gustavson käytti optiovuotensa ja tulee pelaamaan viidennen kautensa Richmondin yliopistossa.

Neljännen vuoden pelaajia, senioreita, suomalaispelaajissa on kaksi kappaletta, joista molemmilta löytyy Susijengi-kokemusta: kesän ja syksyn maajoukkuepeleissä säväyttänyt Olivier Nkamhoua (Tennessee) ja viimeksi kesällä 2021 Susijengissä pelannut Ville Tahvanainen (Bradley). Suomen ainoa kolmannen kauden pelaaja, junior, on taas Jesper Granlund (Longwood).

Toisen vuoden pelaajia, sophomoreja, Suomella taas on NCAA:n ykköstasolla neljä kappaletta: Touko Tainamo (Denver), Mustapha Amzil (Dayton), Nikolas Gustavson (North Alabama) ja Fede Federiko (Pittsburgh). Tainamo on perinteisempi sophomore, mutta Amzilin, Gustavsonin ja Federikon statukset ovat monimutkaisempia. Federiko ja Gustavson pelasivat edelliskauden junior college -tasolla; Amzil taas on redshirt sophomore, joka teknisesti pelaa jo kolmatta kauttaan Daytonissa, johon hän siirtyi vuodenvaihteessa 2020-21.

Tulokkaita yliopistotasolla Suomella on yksi: Emil Skyttä (Central Michigan), joka pelasi kaksi edellistä kautta Korisliigaa Helsinki Seagullsin riveissä ja miesten I divisioona A:ta HNMKY:ssa.

Basket.fi tulee seuraamaan NCAA:n ykkösdivisioonan suomalaispelaajien edesottamuksia ja raportoimaan niistä kerran viikossa.


Suomalaiset miespelaajat Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa

NCAA

SUKUNIMI ETUNIMI KOULU VUOSILUOKKA KASVATTAJASEURA
GRANDISON Jacob Duke Graduate Student Phillips Exeter (USA)
GUSTAVSON Andre Richmond Graduate Student Wartti Basket
NKAMHOUA Olivier Tennessee Senior Helsingin NMKY
TAHVANAINEN Ville Bradley Senior Helsingin NMKY
GRANLUND Jesper Longwood Junior Kotkan Työväen Palloilijat
AMZIL Mustapha Dayton Redshirt Sophomore Sykki
TAINAMO Touko Denver Sophomore Munkkiniemen Kisapojat
FEDERIKO Fede Pittsburgh Sophomore Rekolan Urheilijat
GUSTAVSON Nikolas North Alabama Sophomore Wartti Basket
SKYTTÄ Emil Central Michigan Freshman Tapiolan Honka

NCAA II

SUKUNIMI ETUNIMI KOULU VUOSILUOKKA KASVATTAJASEURA
MURPHY Tomas Nova Southeastern Redshirt Junior Northfield Mount Hermon (USA)
KOSTMAYER Kai Anderson Sophomore Gould Academy (USA)
PELTONIEMI Alvar Augusta Freshman Tapiolan Honka
 
20.2.2024 11:07 NCAA

Sara Bejedi rehki täydet minuutit Miamin kaadossa – Florida Statelle kaksi voittoa ACC:ssa

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Sara Bejedi ja Florida State nappasivat viimeisen viikon aikana kaksi voittoa ACC:n konferenssiotteluissa. Bejedi rehki sunnuntaina täydet 40 minuuttia ja upotti 19 pistettä.

19.2.2024 09:36 NCAA

Touko Tainamo takoi 27 pisteen ja 13 levypallon tupla-tuplan Denverin yliopistolle

Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa Touko Tainamo jatkoi hienoja otteitaan. Tainamo väänsi viime viikolla komean 27 pisteen ja 13 levypallon tupla-tuplan Denverille.

13.2.2024 10:56 NCAA

Florida State kaatui Notre Damelle tuplajatkoajan jälkeen – Sara Bejedi 16 pistettä

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Sara Bejedi ja Florida State saivat sunnuntaina vastaansa 12. rankatun Notre Damen. Bejedi säkitti 16 pistettä, kun Florida State hävisi tuplajatkoajan jälkeen.

12.2.2024 11:50 NCAA

Viljami Vartiainen säkitti kolmosia, kun Weber State vei NCAA:n suomalaiskohtaamisen

Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa viimeisen viikon suomalaisonnistujiin lukeutui Viljami Vartiainen, joka säkitti kaksi kolmosta, kun Vartiaisen edustama Weber State päihitti Emil Skytän ja Sacramento Staten.

6.2.2024 10:43 NCAA

Siena jo viiden pelin voittoputkessa – Seppälä 24 pistettä Maristia vastaan

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Teresa Seppälä ja Siena jatkavat hienoja otteitaan. Viimeisen viikon aikana Siena nappasi kaksi voittoa ja Seppälä säkitti 24 pistettä Maristin kaadossa.

5.2.2024 11:13 NCAA

Federiko Federiko napsi levypalloja, kun Pittsburgh voitti kahdesti ACC:ssä

Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa edellisen viikon suomalaisonnistujiin lukeutui Federiko Federiko, joka oli aloitusviisikossa, kun Pittsburgh voitti kaksi konferenssiottelua ACC:ssa.

30.1.2024 08:51 NCAA

Teresa Seppälä 17 pistettä ja 9 levypalloa Sienan kaataessa Quinnipiacin

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Teresa Seppälä ja Siena voittivat kolmannen peräkkäisen ottelunsa. Seppälä tilastoi 17 pistettä ja 9 levypalloa Quinnipiacia vastaan.

23.1.2024 11:52 NCAA

Teresa Seppälä 20 pistettä Sienan viidennessä peräkkäisessä kotivoitossa

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:n viimeisen viikon suomalaisonnistujiin lukeutui Teresa Seppälä, joka säkitti 20 pistettä, kun Sienan yliopisto nappasi viidennen peräkkäisen kotivoittonsa.

22.1.2024 11:44 NCAA

Federiko Federiko palasi aloitusviisikkoon, kun Pittsburgh kellisti Duken

Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa menneen viikon suomalaisonnistujiin lukeutui Federiko Federiko, joka palasi hetken tauon jälkeen Pittsburgin aloitusviisikkoon. Pittsburgh voitti viikonloppuna valtakunnallisesti seitsemänneksi rankatun Duken.

16.1.2024 11:35 NCAA

Sara Bejedi liekeissä NCAA:n konferenssipeleissä – yhteensä 54 pistettä kahteen voitto-otteluun

Yhdysvaltojen naisten yliopistosarja NCAA:ssa Florida Statea edustava Sara Bejedi on äitynyt hurjaan vireeseen kivenkovassa ACC:ssa viimeisen viikon aikana. Bejedi säkitti ensin 23 pistettä North Carolinaa vastaan ja sitten 31 pistettä Virginia Techin kaadossa.

Näytä lisää vastaavia