Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

28.11.2020 22:29 EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

Susijengin isolla päällä oli raskas iltapuhde Georgian eturiviä vastaan. Kuvassa Alexander Madsen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi tiesi jo peliin lähtiessään, että itäeurooppalaisen koripallon ikiaikaisia perinteitä kunnioittaen Georgia pyrkii jäädyttämään ottelun tempon ja pelaamaan palloa jättimäiselle Giorgi Shermadinille saadakseen hyökkäyspelinsä avautumaan.

Ottelun avauspuoliskon paria mustaa hetkiä lukuun ottamatta susipuolustus urakoi tuloksellisesti ylitöitä Shermadinin ja 208-senttisen Tornike Shengelian päällystakkina ja piti vieraitaan tiukasti leuoissaan vielä alle viisi minuuttia ennen loppua.

Kalkkiviivoilla Susijengin pelimerkit kuitenkin loppuivat, kun ansiokkaasti uurastaneesta isosta kalustosta Daniel Dolenc, Alexander Madsen ja Matti Nuutinen saivat runsaan minuutin sisään virhetilinsä täyteen. Georgia haistoi tilaisuutensa ja kuittasi pelin viimeiset kolme ja puoli minuuttia nimiinsä pistein 15–8.

- Meidän piti ottaa käytännössä kolme pelaajaa kiinni, eli Shermadini, Shengelia ja Thaddus McFadden, enkä voi sanoa, että olisimme onnistuneet siinä kovin hyvin tänään. Georgia voitti levypallot yhdellätoista (39–28) ja sai meitä enemmän vapaaheittoja (37 vs. 21), sadatteli Susijengin sentteri Alexander Madsen.

- Georgia ansaitsi voittonsa. Lopullinen ero tuli ison pään virhevaikeuksissa, päävalmentaja Henrik Dettmann totesi lehdistötilaisuudessa.

Georgia määritteli pelitempon

Ottelu aaltoili puolelta toiselle. Susijengi kuittasi Madsenin ja Elias Valtosen (13/6/5 syöttöä) donkkien myötä kovalla tempopelillä 11–7-johdon, jonka jälkeen Georgia jäädytti pelin ja vei seuraavat minuutit näytöstyyliin 13–0. Kun Georgia näytti menevän menojaan, sai Susijengi puolustuksensa lukittua ja kapteeni Shawn Huff (12/3) toi kotijoukkueen onnistumisillaan tuntumaan.

Toisella puoliskolla palasi kuskin paikalle Susijengi, joka imi puolustuksen onnistumisistaan virtaa ja ampaisi heittonsa löytäneen Sasu Salinin (22/1) johdolla kolmeen kertaan viiden pisteen johtoon. Georgia jatkoi kuitenkin määrätietoisesti pelisuunnitelmansa toteuttamista, ja vaikka Tornike Shengelia (19/8/4 syöttöä/3 riistoa) pysyikin hyvin Huffin ja Matti Nuutisen (4/2) pihdeissä, kohosi ratkaisijan asemaan Shermadini.

Kankean näköinen, mutta erinomaisesti sijoittuva ja yllättävän vikkelästi liikkuva Shermadini väsytti puolustajan toisensa jälkeen ja oli alati oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Georgia sai Susijengin virhevaikeuksista viimeisillä minuuteilla hengen päälle eikä kotijoukkue saanut leipäheittojaan ilmaan lainkaan.

- Georgian ”runit” tuli meidän kannalta vääriin paikkoihin. Niissä tilanteissa, missä olisi pitänyt pystyä pysäyttämään vastustaja, he pistivät vaan lisää pökköä pesään, harmitteli molemmissa kenttäpäädyissä kovalla itseluottamuksella pelannut Elias Valtonen.

Runsaat 19 minuuttia korin alla ennen virhetilinsä umpeutumista kellottanut Madsen kiinnitti huomionsa virhevaikeuksiin.

- Rikottiin niin paljon, että Georgia pääsi pelaamaan tahtomallaan tempolla. Emme päässeet pitämään vauhtia kuin ajoittain.

Maanantaina vastassa ärsytetty Serbia

Lauantain karsintaurakka Espoo Metro Areenalla alkoi dramaattisissa merkeissä, kun Sveitsi puristi Serbiasta kahden pisteen voiton viime hetken korillaan.

Kolmella voitolla karsintansa aloittanut Georgia johtaa lohkoa ylivoimaisesti, lohkon kolme muuta joukkuetta ovat tasapisteissä yhdellä voitolla – ja ratkaisevat lohkon kaksi viimeistä kisapaikkaa. Georgia kohtaa maanantain päiväpelissä Sveitsin, kun taas Susijengi jatkaa voittojen metsästämistä Serbiaa vastaan.

- Serbia on Sveitsi-tappionsa jälkeen varmasti aika ärtynyt ja aggressiivinen vastustaja. Nyt pyritään palautumaan tästä matsista ja valmistautumaan mahdollisimman hyvin seuraavaan. Karsinnat on vasta puolessavälissä, siirsi Sasu Salin katseensa tulevaan.

Susijengi – Georgia 85–91 (19–22, 40–44, 65–65), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Espoo Metro Areena 28.11.2020

Susijengi: Sasu Salin 22/1, Elias Valtonen 13/6/5 syöttöä, Shawn Huff 12/3, Jamar Wilson 12/2/3 syöttöä, Alexander Madsen 9/5, Aapeli Alanen 5/0, Matti Nuutinen 4/2, Mikko Koivisto 4/1, Daniel Dolenc 2/4, Carl Lindbom 2/1, Henri Kantonen 0/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni.

Georgia: Giorgi Shermadini 27/10/3 syöttöä, Tornike Shengelia 19/8/4 syöttöä/3 riistoa, Thaddus McFadden 14/3/10 syöttöä, Aleksandre Phevadze 11/6, Givi Bakradze 10/1.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.