Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

25.2.2018 12:15 Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

Shawn Huff toivoo Susijengille yleisöstä energiaa illan otteluun.

Susifanit ovat siivittäneet suosikkinsa voittoon mm. Venäjästä Slovenian EM-kisoissa 2013..

..sekä Puolasta Helsingin EM-kisoissa 2017. Kuvat: Ville Vuorinen / Koripalloliitto.

Nousu Euroopan B-divisioonasta A-divisioonaan 2007, vuosien 2008-12 EM-karsinnat, unohtumattomat EM-kisat aina Koperista Helsinkiin ja Bilbaon MM-huuma 2014 – Susijengin fanit eli kuuluisa ”kuudes pelaaja” ovat eläneet tunteella ja rakkaudella oman suosikkijoukkueensa takana jo yli vuosikymmenen.

- Fanien kannustus Koperin EM-alkulohkossa 2013 tuli valtavana yllätyksenä ja antoi meille energiaa edetä alkulohkosta jatkopeleihin asti. MM-kisoissa 2014 oli aivan uskomatonta, kun jo ensimmäisenä pelipäivänä noustiin bussista harjoituksiin ja sadat ihmiset olivat meitä vastassa ja osoittamassa suosiotaan, Susijengin kapteeni Shawn Huff nauraa.

- Helsingin EM-kotikisoissa odotukset olivat aivan katossa, mutta jo ensimmäisestä pelistä alkaen odotukset ylittyivät moninkertaisesti. Fanit loivat peleihimme sellaisen tunnelman, joita koko joukkue tulee muistelemaan lopun ikäänsä.

Helsingin elo-syyskuun 2017 EM-kisahuumasta on jo puoli vuotta, mutta joukkue tekee paraikaa hartiavoimin töitä uuden tavoitteen saavuttamiseksi. Kiinassa pelataan MM-kisoja 2019, ja uuden karsintajärjestelmän myötä jokainen MM-karsintaottelu voi olla ratkaisevassa roolissa kisapaikkoja jaettaessa.

Kiinan arvokisoihin on kuitenkin vielä pitkä matka ja Susijengi on pelannut MM-karsintojaan ilman monia avainpelaajiaan, kuten NBA:ssa Suomea edustavaa Lauri Markkasta sekä Euroliigan ja FIBA:n välisen pelaajien edustusoikeuskiistan pelinappuloiksi joutuneita Petteri Koposta ja Sasu Salinia.

Tätä suurempaan rooliin Huffin mukaan nousevat Susijengin fanit.

- Mitä haastavammat lähtökohdat, sitä suurempi merkitys yleisön kannustuksella on joukkueelle, Huff lataa.

- Jos avainpelaajia on poissa, muiden pelaajien on noustava pelaamaan omille äärirajoilleen. Sen saavuttamiseksi yleisön tsempillä ja huudolla on valtava vaikutus. Meillä on tällä hetkellä sähisevä, hustlaava duunarijoukkue, joka imee yleisön kannustuksesta jokaisen saatavilla olevan energiapisaran.

Venäjä-ottelut, Puola-nousu, Romanian murskajaiset…

”Kuudes pelaaja” on näytellyt suuressa aloitusviisikon roolissa lukuisissa Susijengin otteluissa sen historian varrella.

- Koperin ja Montpellierin EM-alkulohkoissa 2013 ja 2015 yleisö ei lakannut kannustamasta meitä, vaikka oltiin jo lähes taivuttu siltaan. Me voimaannuttiin koko joukkue yleisön tuesta ja pystyttiin kaivamaan tiemme voittoon kummallakin kerralla Venäjää vastaan. Niiden matsien jälkeen oli todellakin syytä kiittää Susijengi-faneja tuesta, Huff kertailee.

Edellinen Susijengi-fanien taidonnäyte nähtiin Helsingissä viime syyskuussa, kun Puola johti Susijengiä yhdeksällä pisteellä puolitoista minuuttia ennen loppua. Susijengi vei varsinaisen peliajan viimeiset minuutit 9-0 ja voitti kahden jatkoajan jälkeen.

- Näytti toivottomalta, mutta fanit eivät lakanneet uskomasta meihin. Se kuuluu ihan omien ikimuistoisten maaotteluiden kärkeen. Sellainen ei olisi ollut mahdollista ilman yleisön tukea.

Yleisön hurmosta koettiin myös yksitoista vuotta sitten, jolloin Susijengi hävisi Euroopan A-divisioonan karsintojen ensimmäisen osaottelun Romaniaa vastaan vieraskentällä seitsemällä pisteellä ja tarvitsi kahdeksan pisteen voiton Vantaan Energia Areenalla päästäkseen pelaamaan EM-karsinnoissa. Täysi tupa siivitti Suomen 111-61-voittoon.

- Joskus yleisö saa pelaajat sellaiseen hurmokseen, että kaikki onnistuu. Joskus varhaisempina vuosina fanijoukkomme ei ehkä ollut niin iso, mutta kun muutama fani laittaa kaiken tunteensa kehiin, pelaajat saavat siitä valtavan paljon.

Huff muistuttaa, että Kiinan MM-kisoilla on vielä mahdollisuus olla jälleen yksi suuri luku Susijengin historiassa. Ennen MM-kisatavoitteen toteutumista on Susijengin kuitenkin käännettävä marras- ja helmikuisia karsintaotteluita voitokseen vaihtelevin kokoonpanoin – ja siihen auttavat fanit.

- Ennen kuin voidaan puhua MM-kisapaikasta, pitää hoitaa MM-karsinnat kotiin mahdollisimman puhtaasti. Meille on tärkeää saada fanit taaksemme jo juuri tänään, että voidaan lähestyä Kiinan tavoitetta askel askeleelta.

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

14.8.2017 11:05 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää”

Susijengi saalisti EM-kotikisakesän 2017 ensimmäisen voittonsa myöhään lauantai-iltana torjumalla Turkin loppurynnistyksen Cagliarin leirityksen päätteeksi. Kolmatta kesäänsä Susijengissä pelaava Jamar ”Jammu” Wilson, 33, uskoo voiton tuoneen jengille juuri oikean määrän itseluottamusta kahdeksi kisoja edeltäväksi viikoksi.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

20.7.2017 16:15 Haastattelu

Markkanen ja Salin White vs. Blue -tapahtuman aattona: ”Kiva järjestää 6. pelaajalle tällainen tapahtuma”

Chicagosta palannut Lauri Markkanen ja alkuviikon uudessa kotikaupungissaan Malagassa viettänyt Sasu Salin tapasivat mediaa Susijengin perjantaisen White vs. Blue -tapahtuman aattona. Susijengin tähdet huokuivat innostusta saadessaan mahdollisuuden tavata fanejaan yhteisen ”perhetapahtuman” muodossa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

Näytä lisää vastaavia