3.5.2022 08:43 Saksassa kirjoitettiin viime viikolla paksuin kirjaimin suomalaista koripallohistoriaa, kun loviisalaisen Hokin kasvatti Tuomas Iisalo, 39, palkittiin Saksan Bundesliigan vuoden valmentajana ensimmäisenä suomalaisena koskaan. Viimeiset kuusi vuotta Saksassa valmentaneen Iisalon vuodet ammattilaisvalmentajana ovat olleet opettavaista nousukiitoa.
Kuva: Jörn Wolter / Telekom Baskets Bonn
- Onhan tämä tietenkin suuri kunnianosoitus ja varsinkin, kun se tulee muilta valmentajilta, kapteeneilta ja urheilutoimenjohtajilta. Etenkin lämmittää se, että vuoden valmentajan palkinto on kuitenkin se kaikkein kollektiivisin, ensimmäistä kauttaan Telekom Baskets Bonnia valmentama Iisalo kertoo ensitunnelmistaan tunnustuksen jälkeen.
- Useimmiten palkinnon saa runkosarjan aikana eniten ylisuorittaneen joukkueen valmentaja, mikä osuu yksiin meidän saavutustemme kanssa. Tämä on useamman vuoden tulos minun ja Joonaksen (pikkuveli, Bonnin apuvalmentaja) yhteisestä duunista ja kunnianosoitus myös kaikille kanssamme toimineille ihmisille.
Kahden edellisen kauden aikana Bonn kuului Bundesliigan alakastiin, kun taas tähän kauteen lähtiessä saksalaiset koripallojournalistit pohtivat yksissä tuumin joukkueen taistelevan pudotuspelipaikasta. Sen sijaan Bonn on kiilaamassa Bundesliigan pudotuspeleihin runkosarjan kärkipaikoilta.
- Meillä oli kauteen lähtiessä selkeä ajatus siitä, minkälaista koripalloa halusimme pelata ja rekrytoimme siihen tavoitteeseen sopivat pelaajat – emme yksilöllisesti parhaat, vaan joukkueeseen sopivimmat eli sellaiset, jotka pystyvät toimimaan ryhmässä, Iisalo kuvailee Bonnin rakennusprosessia kaudelle 2021-22.
- Harjoitteluprosessi on niin ikään osoittautunut toimivaksi. Valmennamme Joonaksen kanssa nyt kolmatta vuotta yhdessä ja olemme huomanneet yhteistyön tehostuneen entisestään. Saimme koota joukkueen rauhassa ja sen pelaamaan näköistämme koripalloa, mikä näkyy voittosarakkeessa.
Iisalo päätti oman pelaajauransa Korisliigassa Tapiolan Hongassa kauden 2013-14 päätteeksi. Siirtymä pelikentältä fläppitaulun ja tussin varteen oli nopea, sillä Iisalo otti Hongan valmennettavakseen Korisliigassa jo seuraavalla kaudella 2014–15.
Tie Saksaan vei keväällä 2016, jolloin hän otti vastaan Bundesliigan jumbopaikalle jämähtäneen Crailsheim Merlinsin päävalmentajan pikapestin. Alku oli vaikein mahdollinen, sillä joukkue ei tuona keväänä saavuttanut Iisalo peräsimessään yhtäkään voittoa. Seurajohto ymmärsi kuitenkin katsoa pintaa syvemmälle.
- Enhän mä missään tapauksessa ollut siihen pestiin silloin valmis, mutta harvoinpa kukaan meistä on milloinkaan täysin valmis mihinkään. Tiedostin olosuhteet haastaviksi, mutta päätin tehdä niin paljon ja niin hyvää duunia kuin pystyn, ettei kauden jälkeen jää harmittamaan, ja valmentaa sellaista korista, johon itse uskon, hän muistelee tappioiden täyttämää kevättä 2016.
- Voittojen näkökulmasta tulosta ei tullut, mutta joukkueen suoritustaso nousi. Viiden ensimmäisen valmentamani ottelun jälkeen seurajohto sanoi olevansa erittäin tyytyväisiä jengin kehitykseen, ja että he tahtoisivat jatkaa yhteistyötä kahdella kaudella riippumatta siitä, pelaammeko Bundesliigassa vai sarjatasoa alempana.
Merlins tipahti sarjatasoa alemmas Pro A:han 2016, mutta antoi Iisalolle avaimet käteen joukkueen rakentamisesta uuteen alkuun. Nousu takaisin Bundesliigaan oli lähellä jo seuraavana keväänä, mutta Pro A:n pudotuspelit päättyivät tuolloin kirvelevään tappioon. Vuotta myöhemmin, keväällä 2018, Crailsheimissa tuuleteltiin, kun Iisalon joukkue palasi korkeimmalle sarjatasolle.
Paluukausi 2018–19 Bundesliigaan oli Iisalolle ja Merlinsille opettelua, mutta kun koronaviruspandemia keskeytti kauden maaliskuussa 2019-20, oli joukkue kohonnut koko koripalloilevan Saksan yllätykseksi runkosarjan kolmanneksi.
- Crailsheimin aika oli kokonaisuudessaan suuri menestystarina, mutta kausiin mahtui paljon vaikeita tilanteita, kuten kevään 2017 pudotuspelipettymys sekä paluukautemme Bundesliigaan, jolloin teimme paljon virheitä etenkin rekrytoinnissa. Jokainen virhe kuitenkin teki meistä vahvempia, sillä opimme niistä kaikkein eniten.
Iisalo kiittelee erityisesti pikkuveljensä Joonaksen saapumista Salon Vilppaan päävalmentajan pestistä Saksaan syyskesällä 2019. Iisalon veljeksistä on tullut lähestulkoon käsite Saksan Bundesliigan valmentajaympyröissä, niin jouhevaa yhteistyö heidän välillään on.
- Olemme molemmat koko ajan kehittyneet valmentajina ja muutenkin tässä työssä merkittävästi parempia kuin vielä kolme vuotta sitten. Ymmärryksemme on parantanut urheilusta, koripallosta, tästä sarjasta, tiimityöstä.
Iisalo juhlii ensi kesänä 40-vuotisiaan, mikä tekee hänestä edelleen varsin nuoren valmentajan. Huomioitavaa onkin, että runsaan puolikkaan valmentajavuosikymmenen aikana Iisalo on saavuttanut jo parin vuosikymmenen tarpeiksi ansioluettelomerkintöjä.
Merkittävänä saavutuksena voidaan esimerkiksi pitää sitä, kuinka Iisalon veljesten peluuttama aggressiivinen pelityyli molemmissa kenttäpäädyissä ihastutti ja on poikinut koko joukon jäljittelijöitä pelikauden 2019–20 jälkeen. Tai sitä, että Euroliigan ja Liettuan jättiläinen Zalgiris Kaunas rekrytoi Iisaloa päävalmentajakseen kesällä 2020.
- Yleensähän urheilussa on tapana lainata ellei suorastaan varastaa pelityylejä muilta ja me rakensimme omanpuolustuksemme kaudeksi 2019-20 esimerkiksi Ludwigsburgin ja Vechtan pelityylien innoittamana. Saavutimme muiden pelitapoja yhdistämällä kilpailuetua ja sen jälkeen muut joukkueet lainasivat meidän palloskriini-, tilankäyttö- ja hyökkäyslevypallopelaamista. Ei mitään uutta auringon alla, Iisalo naurahtaa.
- Zalgiris Kaunasin casesta osaan kertoa sen verran, että Denver Nuggetsin NBA-scoutti oli suositellut minua Zalgiriksen scouttausjaostolle ja huolellisen taustatyön jälkeen päädyin haastatteluun heidän kanssaan. He olivat vaikuttuneita ja pääsin ymmärtääkseni kolmen parhaan joukkoon, mutta lopullinen valinta meni toisaalle.
Tätä kirjoittaessa Iisalon veljesten ensimmäinen kausi Telekom Baskets Bonnin penkin päässä on ollut sensaatio – joukkue on jo rikkonut seuran runkosarjan voittoennätyksen, vaikka taidot kuinka punnitaankin vasta pudotuspeleissä.
Iisalo pitää kuitenkin jalat visusti maan pinnassa.
- Tässä on menty kausi ja sopimus kerrallaan. Korona-aika oli tietenkin raskas kokemus ulkomailla perheen kanssa ilman sidosryhmää ympärillä, olkoonkin, että joukkueemme ovat pelanneet keskimäärin yhtä ottelua viikossa, koska emme ole osallistuneet europeleihin. Olen yrittänyt löytää hyviä tilanteita, jossa voin toteuttaa omia arvojani parhaani mukaan ja joissa meillä on ollut suuri autonomia koripallopäätösten suhteen, hän arvioi.
Sopimusta Bonnin kanssa on jäljellä vielä yksi kausi, jonka jälkeen valmennus jatkuu, ilman muuta. Valmentaminen ei kuitenkaan ole Iisalon arvoasteikolla kaikki. Perheellinen mies tahtoo nähdä ja kokea muutakin.
- Tämä on etenkin perheelle raastava ammatti ja mielessäni on käynyt, että jonkinlainen tauko on ennen pitkää pidettävä, etenkin valmennettuani tällaisessa roolissa (päävalmentaja) näin kauan. Ensi kaudella tiedossa on vielä intensiivisempi jakso, kun osallistumme Bonnin kanssa europeleihin. Mutta mennään kausi kerrallaan ja tämäkin on vielä kesken.
EuroCupin alkulohko saatiin päätökseen tällä viikolla. Pudotuspeleissä suomalaispelaajista nähdään Awak Kuier, Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.
Elina Koskimies pääsi kuittailemaan suomalaishengessä, kun Keltern kaatoi Roosa Lehtorannan Angels Nördlingenin Saksassa. Elina Aarnisalo säkenöi Belgian liigan kärkiottelussa ja Sofia Pelander dominoi koria Ruotsissa.
Sasu Salin pääsi juhlimaan Kanariansaarten derbyn voittoa, kun Teneriffa jatkoi nousuvirettään. Remu Raitanen jatkoi vahvoja esityksiään Espanjassa, Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni olivat iskussa Ranskassa ja Henri Kantonen johdatti joukkueensa voittoon Liettuassa.
Awak Kuierin Reyer Venezia ja Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet varmistivat paikkansa EuroCupin pudotuspeleissä nappaamalla voitot. Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta juhlivat myös voittoa.
Alexander Madsen oli isossa roolissa, kun VEF Riika merkkautti avausvoittonsa Mestarien liigan lohkovaiheessa ja piti jatkohaaveensa elossa. Sasu Salin ja Perttu Blomgren olivat myös vahvassa vedossa.
Awak Kuier ja Helmi Tulonen palasivat vahvasti maajoukkuetauon jälkeen tositoimiin seurajoukkueissaan. Lotta-Maj Lahtinen ja Sara Rokkanen esiintyivät myös edukseen.
Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.
Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.
Susijengin valmennusjohtoon jo seitsemän vuotta kuulunut Mikko Larkas, 42, siirtyy Ranskan pääsarjaa ja FIBA Mestareiden Liigaa pelaavan SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi 1+1-vuotisella sopimuksella. Viimeisen neljän vuoden ajan Larkas on työskennellyt vantaalaisseura PuHu Junioreissa urheilutoimenjohtajana.
Mestarien liigassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin toivotti Alexander Madsenin tervetulleeksi Teneriffan aurinkosaarelle. Salin pääsi ottelun jälkeen paukuttelemaan henkseleitään voiton kunniaksi.
Awak Kuier pääsi nautiskelemaan todellisista murskajaisista, kun Reyer Venezia jatkoi voittoisasti EuroCupissa. Voittoja pääsivät juhlimaan myös Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.
Susijengin paidassa MM-kisoissa nähty Jacob Grandison debytoi uuden seuransa Menorcan riveissä. Remu Raitasen sihti oli kohdillaan ja Mikael Jantusen loisto-otteet EuroCupissa saivat jatkoa.
Sofia Pelander oli johdattamassa Norrköpingiä Ruotsin cupin välieriin loisto-otteillaan ja Awak Kuier ratkaisi summeritippauksella Venezialle voiton. Anissa Pounds ja Elina Koskimies olivat hyvässä iskussa Saksassa.
Viisivuotisen yliopistoliigauransa viime keväänä päättänyt ja Susijengiä Okinawan MM-kisoissa edustanut Jacob Grandison, 25, aloittaa ammattilaisuransa. Duken yliopistossa viime kaudella pelannut 198-senttinen Grandison liittyy Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro) pelaavan Menorcan joukkueeseen.
Awak Kuier pisti pystyyn melkoisen blokkishow’n hänen torjuessaan vastustajan heiton peräti seitsemästi Reyer Venezian jatkaessa voittoisasti EuroCupissa. Voiton kunniaksi pääsivät tuulettavamaan myös Elina Aarnisalo sekä Lotta-Maj Lahtinen.
Viimeiset kolme kautta Fukushima Firebondsia Japanin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut Susijengin veteraanisentteri Erik Murphy, 33, nousee sarjatasoa ylemmäs. 208-senttinen Murphy on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Japanin B1-liigan itälohkossa pelaavan Gunma Crane Thundersin kanssa.
Italiassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Awak Kuier ja Helmi Tulonen iskivät yhteen. Roosa Lehtoranta puolestaan debytoi Saksan liigassa.
Mikael Jantusen vahva debyyttikausi Paris Basketballin riveissä sai jatkoa viikonloppuna ja Edon Maxhuni oli jälleen liekeissä Le Portelin riveissä. Alex Murphy ja Remu Raitanen pääsivät juhlimaan voittoja Espanjassa.
Aiemmin tällä kaudella hallitsevaa Suomen mestaria Peli-Karhuja edustanut Roosa Lehtoranta, 26, on käyttänyt sopimuksessaan olleen ulkomaanoption ja siirtyy Saksan Bundesliigassa pelaavaan EIGNER Angels Nördlingeniin.
Elina Aarnisalo ja Awak Kuier esittivät erinomaisia otteita EuroCupissa johdattaessaan joukkueensa voittoihin. Myös Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta pääsivät juhlimaan voittoa hyvien esitysten päätteeksi.