Pyrintö takoi finaalisarjan alkutahdit kotivoitollaan

25.4.2011 Kevään 2011 Korisliigan finaalit alkoivat tamperelaiskomennossa, kun hallitseva mestari Pyrintö haki Joensuun Katajasta 82-73 (42-35) avausvoiton. Joensuulaiset johtivat ottelua vielä päätösjakson alussa, mutta Pyrinnön teräksenluja joukkuepuolustus salli vieraille vain 12 pistettä viimeisen kymmenen minuutin aikana. Kentän hahmo oli Pyrinnön Antwine Williams, joka tyylitteli 26 pistettä, sieppasi kuusi levypalloa ja riisti pallon viisi kertaa.

Liukas Antwine Williams oli ensimmäisen finaaliottelun hahmo: 26 pistettä, kuusi levypalloa, viisi riistoa.

Jared Newson oli Katajan tehokkain 19 pisteellään.

Antwine ja Damon Williamsin lisäksi Kenneth Lowe aiheutti joensuulaispuolustukselle harmaita hiuksia korilleajoillaan.

Pyrintö-kapteeni Antero Lehto upotti kaikki viisi kakkostaan.

Katajan Sami Lehtorannalla oli Pyrinnön sentterijättien puristuksessa vaisumpi ilta: seitsemän pistettä, neljä levypalloa. Kuvat: Tytti Nuoramo ja Kai Kilappa.

Pyrintö käytti tehokkaasti hyväkseen joensuulaisten alkuhermostuneisuutta ja oli ratkaista ottelun jo avausjaksolla juoksemalla Antwine Williamsin ja Kenneth Lowen henkilökohtaisilla ratkaisuilla runsaassa seitsemässä minuutissa 21-7-johtoon.

Kataja sai toisella kymmenminuuttisella ottelun juonesta kiinni ja jopa hallitsi paikoin pelitilanteita kolmannella jaksolla, mutta päätösjaksolla Pyrinnön joukkuepuolustus loksahti lopullisesti kohdalleen. Tamperelaiset käänsivät Katajan 59-61-johdon viidessä minuutissa 71-61-johdokseen, eikä Kataja päässyt jatkossa enää neljää pistettä lähemmäksi.

- Finaalissa on selkeästi kaksi parasta joukkuetta, ja tämä ottelu oli parasta playoff-korista, mitä olen tällä kaudella nähnyt. Meillä oli hermostunut alku, mutta pystyimme nopeasti muuttamaan puolustustamme siten, että teimme Katajasta hyppyheittojoukkueen, mietti Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola ottelua.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala harmitteli omiensa hyökkäyspelin kurittomuutta.

- Alusta lähtien hyökkäyksemme menivät miten sattuivat. Jouduimme ottamaan vaikeita hyppyheittoja, emmekä vain siksi, että Pyrintö puolusti niin hyvin vaan myös siksi, että oma hyökkäyksemme oli kaikin puolin heikkoa.

Toijala antoi myös tunnustuksensa Pyynikin 1267-päiselle kotiyleisölle.

- Hyökkäyspäässä viestit pelaajien välillä eivät selkeästikään menneet perille asti, kun hallissa oli sen verran meteliä. Tässä vaiheessa olemme kuitenkin pelanneet niin kauan yhdessä, että sellaisen ei pitäisi haitata.

Antwine Williams johti Pyrinnön rynnistystä

 

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa helmikuussa Pyrintö tukki täysin Katajan tien alle Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin päivystäessä korin alla. Maanantain finaaliavauksessakin Katajan tie korille oli pitkä ja kivinen, mutta siitä huolimatta joensuulaiset onnistuivat kahden pisteen heitoissaan 51,5% tarkkuudella. Jared Newson (19/4/4 riistoa), Darren Fells (15/10) ja viisi kovaa kolmosta säkittänyt Petri Virtanen (18/0) saavat olla iltapuhteeseensa tyytyväisiä.

- Kolmannella jaksolla oli vielä hyvät mahdollisuudet voittaa, mutta ihan loppuun asti ei puristus riittänyt. Meillä oli huono lähtö peliin ja muutenkin pelimme oli ihmeen aaltoilevaa, Virtanen mietti ottelun käänteitä.

Siinä, missä edellisessä kohtaamisessa Kataja ei päässyt missään vaiheessa iskuetäisyydelle, maanantaina joensuulaiset olivat hetken jopa kuskin paikalla. Surkeasta alusta toivuttuaan Kataja vei toisen jakson ensimmäisen puoliskon 22-6 saaden Pyrinnön näyttämään hetkittäin hätääntyneeltä. Kolmannella jaksolla Newsonin ja Virtasen kovat kolmoset saivat tamperelaiset uudelleen varpailleen, mutta päätösjaksolla Katajan kaukoheitot kiersivät korirenkaan.

Pyrinnön joukkuepuolustus oli pudotuspelien edellisten kierrosten tavoin äärimmäisen vakuuttavaa hetkittäisiä nukahduksia lukuun ottamatta. Kataja teki suurimman osan pisteistään ahdistettuna eikä päässyt missään vaiheessa juoksemaan kenttää. Lisäksi tamperelaiset hallitsivat 210-senttisen Nikkilän ja 207-senttisen Ahvenniemen johdolla ilmatilaa korin alla ja repivät levypallot 37-27.

Kentän hahmo oli Pyrinnön veteraanilaituri Antwine Williams (26/6/5 riistoa), joka sai joensuulaiset turhautumaan pallonriistoillaan. Williams ei ottanut ottelussa yhtään pakotettua heittoa, vaan viimeisteli tappavan tarkasti paraatipaikoiltaan (kakkoset 6/10, kolmoset 2/5, vapaaheitot 8/9).

- Vasta ensimmäinen peli on pelattu, eikä ole vielä aihetta juhlia mitään. Sillä, kuka tekee eniten pisteitä tai pääsee puhumaan lehdistölle ottelun jälkeen, ei ole väliä. Ainoa tavoite on hakea vielä kaksi voittoa tästä ottelusarjasta, summasi Williams, joka sai tamperelaisyleisön jaloilleen upealla donkillaan Jared Newsonin yli.

Antwine Williamsin lisäksi Damon Williams (18/13) ja Kenneth Lowe (20/5) aiheuttivat ratkaisuhetkillä harmaita hiuksia joensuulaispuolustukselle. Pyrinnön suomalaispelaajista parhaassa vireessä oli kaikki viisi kahden pisteen heittoaan koriin kairannut Antero Lehto (11/0).

Toijala: Kataja jäi nälkäiseksi

 

Pyrinnön käskyttäjä Pieti Poikola oli avausottelun jälkeen hyvillään omiensa esityksistä. Joukkueen päätavoite - Katajan pakottaminen pois normaalista pelijärjestyksestään - onnistui.

- Jatkoa ajatellen ratkaiseva tekijä on se, pystymmekö ottamaan jatkossakin Katajan ykkösoptiot pois, ja pystyykö Kataja pelaamaan yhtä tehokkaasti kakkos- tai kolmosvaihtoehdoillaan, Poikola pohti.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala puolestaan uskoo omiensa pystyvän parantamaan huomattavasti maanantaisesta.

- Hyökkäyspeliin jäi paljon parantamisen varaa. Meille jäi tästä ottelusta nälkä laittaa Pyrintö selkä seinää vasten.

Pyrintö johtaa finaalisarjaa voitoin 1-0. Suomen mestaruuteen vaaditaan kolme otteluvoittoa. Toinen finaaliottelu pelataan Joensuun Areenalla keskiviikkona 27. huhtikuuta klo 18:30.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia