Nuori Susijengi riuhtoi, raateli ja puri voiton Virosta

29.7.2020 22:36 Kotiturnauksessaan Liettuan ja Latvian piessyt Viro tiedettiin nälkäiseksi ja vaaralliseksi vastustajaksi. Keski-iältään 22,5-vuotiaas Susijengi tarjoili kuitenkin koronarajoitusten mukaiselle 485 hengen yleisölle mannaa karkaamalla avausjaksolla 17 pisteen johtoon ja löylyttämällä peli-iloa pursuten Tapiolan urheiluhallin taululle loppulukemat 97–76 (48–29).

"Point God" Henri Kantonen toimi Susijengin kapellimestarina Viro-voitossa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin kesän 2020 ensimmäinen ja kalenterivuoden kolmas maaottelu eteni tasaisissa merkeissä pisteihin 7–7 asti, jonka jälkeen lauma vainusi saaliin. Hetkeä myöhemmin Tapiolan hallin taululla loistivat lukemat 18–7.

Virolaisten säikähdettyä sutta haki kotijoukkue puolustuspään onnistumisistaan alati lisää energiaa. Susijengi puolusti yhtenäisenä yksikkönä vieraansa säikyiksi, pääsi juoksemaan kenttää ja sanelemaan tempon ja masensi vieraansa onnistuneilla kaukoheitoilla toisensa jälkeen.

Vaikka Viro saikin avausneljänneksen (33–16) jälkeen Susijengin korkeaoktaanisen hyökkäyspelin rauhoitettua, pitivät sudet pintansa katkaisemalla Viron syömähampaat puolustuksellaan myös pelin edetessä ja vastaamalla Viron orastaviin kiriyrityksiin hyökkäyspään onnistumisillaan.

Mikäli sanat eivät riitä, ovat Susijengi 21 pisteen voiton rakennusaineet tulkittavissa tilastokirjasta: kakkoset 63,9% (Viro 42,9%), kolmoset 42,9% (Viro 33,3%), vapaaheitot 93,8% (Viro 67,6%), levypallot 38-26 ja koriin johtaneita syöttöjäkin mukavat 21.

- Oli tosi kivaa, kun ei ole moneen kuukauteen päässyt pelaamaan. Kaikki oli valtavalla innolla mukana näin pitkän tauon jälkeen ja haluttiin antaa faneille voitto hyvällä yhtenäisellä esityksellä, hymyili Ville Tahvanainen (6/3).

- Koko kesä on treenattu todella lujaa ja tänään näytti siltä, että me luotettiin toisiimme ja pelattiin yhtenäisenä joukkueena. Uskon, että se näkyi katsomoonkin asti.

Raitaselta säkenöivä debyytti, Kantonen ”Point God”

Jokainen kentällä käynyt Susijengin pelaaja pääsi pisteille – muut jo ensimmäisellä puoliajalla, kun taas päätösneljännes oli Mikael Jantusen (10/1/3 riistoa) henkilökohtaista show’ta hyökkäyspäässä.

Päävalmentaja Henrik Dettmann saikin nähdä miehistöltään onnistumista onnistumisten perään ja yksittäisten onnistujien mainitsemisen rinnalla on mainittava lukuisia muita.

Miesten maaotteludebyyttinsä pelannut Remu ”Jarin poika” Raitanen (15/5) upotti korkeimmat susidebyyttipisteet sitten heinäkuun 2008, jolloin Mikko Koivisto liekitti Liettuaa 17 pisteellä. Vastikään San Franciscon yliopistosta valmistunut 206-senttinen Raitanen säkitti viidestä kolmosyrityksestään neljä ja kirjautti +/- -tilastosarakkeeseensa poskettoman +27-lukeman 23 peliminuutissa.

Voiton pääarkkitehtien joukkoon lasketaan myös Salon Vilppaassa erinomaisen kauden pelannut Henri Kantonen (9/3), joka sai päävastuun Susijengin pelinteosta ja kuittasikin tehtävästään kiitettävät paperit. Kaupan päälle Kantonen piinasi Liettuaa vastaan 26 pistettä tykittäneen Kerr Kriisan (8/3/7 syöttöä) pimentoon.

- Ensimmäiseksi (toiseksi, toim.huom.) maaottelukseni mun mielestä ihan kohtalainen esitys. Oli siinä (pelinrakennuksessa) joku hetki, mitä ei saisi tulla, mutta aika hyvin sain jatkettua niiden jälkeen peliä, Kantonen arvioi suoritustaan.

- Joukkueena puolustuspäähän jäi vielä parannettavaa, mutta hyökkäyksen 97 pisteestä pitää olla tyytyväinen.

…mutta ennen kaikkea joukkue

Jos Susijengi repäisi tassunjälkensä kansainväliseen koripalloon 2010-luvun aikana ennen kaikkea epäitsekkäällä ja periksiantamattomalla joukkuepelaamisellaan, oli keskiviikkoiltana Viroa vastaan tulessa ennen kaikkea joukkue – jokaisella pelaajalla oli hetkensä.

Hyökkäyspäässä väläytyksiä osaamisestaan antoivat mm. aiemmalla miesten maaottelu-urallaan kaksi pistettä heittänyt Shawn Hopkins (9/2), joka vauhditti Susijengin irtiottoa nakuttamalla seitsemän pistettä puolessatoista minuutissa avausjakson päätteeksi.

- Siinä tuli hyviä paikkoja, jotka käytettiin hyväksi. Joukkuetovereilta tuli hyvää apua ja tarjoilua, niin mikäs siinä tehdessä, Hopi sanaili.

Topias Palmi (12/1) rankaisi kokemuksella, Elias Valtonen (10/2/4 syöttöä/2 blokkia) ja Edon Maxhuni (10/0/5 syöttöä) takasivat ennakkoluulottomuutta vaikeilla hetkillä, Ville Tahvanainen käytti heittopaikkansa rutiinilla ja Andre Gustavson (7/1) säpisi likaisen työn tekijänä.

Puolustuspäässä Alexander Madsen (5/5) sekä ensimmäiset Susijengi-ottelunsa pelanneet Daniel Dolenc (2/6) ja Tuukka Jaakkola (2/5) muodostivat yhdessä Mikael Jantusen kanssa kotijoukkueelle nelipäisen pedon, joka hallitsi ilmatilaa korin alla. Susijengi veti lähes järjestelmällisesti kaikki ison pään taistelupallot nimiinsä ja niin osaaminen kuin intensiteettikin pysyivät samana riippumatta miehistöstä kentällä.

- Isona äijänä on helppo tehtävä painaa täysillä levyihin ja juosta kenttää kovaa. Meillä on niin monipuolisia äijiä, että nelospaikan pelaajatkin pysyy puolustamaan kolmospaikalla, niin mikäs siinä intensiteettiä ylläpitäessä, tuumaili tavaramerkiksi muodostuneessa bandanassaan pelannut Daniel Dolenc.

Viro hakee päävalmentajansa Jukka Toijalan johdolla revanssia Susijengiä huomenna torstaina 30.7. Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä klo 19.00. Yle TV2 televisioi ottelun.

 

Susijengi – Viro 97–76 (33–16, 48–29, 70–50), miesten maaottelu, Tapiolan urheiluhalli (Espoo) 29.7.2020

Susijengi: Remu Raitanen 15/5, Topias Palmi 12/1, Elias Valtonen 10/2/4 syöttöä/2 blokkia, Mikael Jantunen 10/1/3 riistoa, Edon Maxhuni 10/0/5 syöttöä, Henri Kantonen 9/3, Shawn Hopkins 9/2, Andre Gustavson 7/1, Ville Tahvanainen 6/3, Alexander Madsen 5/5, Daniel Dolenc 2/6, Tuukka Jaakkola 2/5.

Viro: Mikk Jurkatamm 14/5, Mihkel Kirves 12/1/4 syöttöä, Rauno Nurger 11/5, Kerr Kriis 8/3/7 syöttöä, Sander Raieste 7/2, Siim-Sander Vene 7/0.

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 00:45 Susijengi

Mitalisuosikki Serbia järjesti klinikan Susijengiä vastaan

Susijengi sai EM-kisojen kolmanteen ottelunsa suurta ennakkosuosikkia Serbiaa vastaan salama-alun, kun Edon Maxhuni upotti kymmenen pistettä neljään minuuttiin. Valmentajavelho Svetislav Pesicin komentama Serbia nykäisi kuitenkin seuraavan kolmeminuuttisen 14–0 ja petasi siten tiensä vastaansanomattomaan 100–70 (62–34) -voittoon.

3.9.2022 18:34 Susijengi

Susijengi raateli Puolan, EM-voittotili riemuiten auki!

Parempaa ottelua Susijengi ei olisi pystynyt pelaamaan EM-avauspäivän Israel-tappion jälkeen! Koko lauma puri raateluhampaansa syvälle Puolan pelisuunnitelmaan ja ammensi maailmanluokan puolustuspään esityksestä iloa ja energiaa hyökkäyspäähän. Susijengi sai huudattaa kotihallikseen muuttunutta Prahan 02 Arenaa 89–59 (44–30) -ilotulituksella.

2.9.2022 18:35 Susijengi

Trillerillä alkuun: Israel narutti Susijengiä jatkoajalla

Susijengin seitsemän ottelun pituinen karsinta- ja arvokisavoittojen putki katkesi perjantaina Prahan EM-kisa-avauksessa, kun Israel hyvitti viikon takaisen MM-karsintatappionsa 89–87 (40–40, 77–77) -jatkoaikavoitolla. Susijengillä oli voiton avaimet tassussaan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, mutta jatkoajalla Israelin rutiini kesti.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

18.8.2022 22:19 Susijengi

Jyväskylä ulvoo! Susijengi kaivautui nitrovoittoon, Markkanen huudatti katsomoa 42 pisteellä

Ensimmäinen Jyväskylässä pelattu miesten maaottelu 34 vuoteen olisi tuskin voinut mennä paremmin. 4644-päinen kotikatsomo sai ulvoa ja tuuletella, kun kotikaupungin iso poika Lauri Markkanen heitti löylyä 42 pisteellä ja Susijengi noudatti oikeaoppista draaman kaarta kohoamalla kymmenen pisteen takaa 97–94 (87–87, 47–44) -voittoon Ukrainaa vastaan.

11.8.2022 21:39 Susijengi

Liettua laittoi Susijengin mankeliin Vilnan illassa

Liettua antoi Susijengille täyden 40 minuutin oppitunnin kansainvälisen koripallon lainalaisuuksista, kun joukkueet kohtasivat toiseen kertaan kahdessa illassa. Liettua rynnisti 213-senttisen Jonas Valanciunasin onnistumiset moottorinaan 25–1-johtoon ja rymisteli ottelusta 87–52 (51–24) -murskavoiton.

6.8.2022 22:27 Susijengi

Ralli päälle! Susijengi pyöritteli Belgiaa Hakametsässä

Tampereen Hakametsän jäähallissa päästiin lauantai-iltana perinteiseen Delfin Basket -tunnelmaan. Susijengi nosti selkeästi tasoaan sitten toissailtaisen Belgia-tappion ja laulatti 4410-päistä kotiyleisöä iloisella ja henkeä nostattavalla 80–71 (43–37) -revanssivoitolla.

4.8.2022 22:28 Susijengi

Susijengi karisteli kesäterää Hakametsässä, Belgia pykälän vahvempi

Susijengi pelasi ensimmäisen maaottelunsa sitten keskikesän voitokkaan MM-karsintaikkunan kohdatessaan Belgian Tampereen Hakametsässä Scandic Cupin avauspäivänä. Susijengi toipui murska-alusta ja piti peliä pitkään näpeissään, kunnes Belgia osui viime minuuttien ratkaisuheitoissa ja nappasi 71–75 (40–39) -voiton.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

17.6.2022 16:07 Susijengi

Susihaastajat taistelivat tasapelin toisesta Tallinnan ottelustaan

Susijengin haastajamaajoukkue päätti kesäkuun toisen Viro-maaottelunsa diplomaattisesti ani harvinaiseen 74–74 (32–28) -tasapeliin. Viro johti ottelua kuudella pisteellä vielä päätösjakson puolessavälissä, mutta edellisillan tavoin Suomi oli terävänä loppuminuuteilla ja sai vielä viime sekunneilla potentiaalisen voittoheiton ilmaan.

Näytä lisää vastaavia