NCAA-tulokas Lotta Vehka-aho nauttii kovasta vaatimustasosta ja lämpimästä joukkuehengestä

29.12.2019 10:50 Ensimmäistä kauttaan Florida Atlanticin riveissä pelaava Lotta Vehka-aho, 19, kokee olevansa oikeassa paikassa. Mainioon alkukauteen on sisältynyt runsaasti peliaikaa, paikka avausviisikossa ja viimeisimpänä kunniamaininta konferenssin Viikon tulokkaana.

Lotta Vehka-aho on tehoillut alkukauden otteluissa 11,3 pisteen keskiarvolla. Kuva: Oma Design.

Viikko sitten 19-vuotissyntymäpäiviään viettäneen Lotta Vehka-ahon ensimmäinen kausi Yhdysvaltojen yliopistokoripallon korkeimmalla sarjatasolla on startannut upeasti.

Vimpelin Vedosta HBA:n kautta Florida Atlanticin riveihin tiensä raivannut tulokas kertoo sopeutumisen uuteen kotipaikkaan ja ennen kaikkea uuteen joukkueeseen sujuneen mutkattomasti. 

- Olen päässyt joukkueeseen tosi hyvin sisälle ja olen todella kiitollinen siitä, että pääsin mukaan tähän organisaatioon. Jokaisen - niin koutsien kuin joukkuekavereiden - kanssa ollaan todella läheisiä, vaikka olemme olleet yhdessä vain neljä kuukautta. 

Vehka-ahon mukaan hyvää joukkuehenkeä on edistänyt tiivis yhdessäolo niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Toimiva dynamiikka ja yhteispeli ovatkin avainasemassa silloin, kun joukkue on tositoimissa. 

- Täällä joukkueen yhteiseen esiintymiseen keskitytään paljon ja pyrkimyksenä on aina omalla tekemisellään auttaa joukkuekaveria. Se ei riitä, että hoitaa oman tontin kunnolla, vaan on enemmänkin kyse siitä, miten me saadaan joukkueen kanssa esimerkiksi stoppi puolustuspäässä tai toteutettua hyökkäys maltillisesti.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Nopeasti yhteen hitsaantuneen floridalaisryhmän syyskausi on tuottanut kuusi voittoa ja viisi tappiota.

Tulokkaana suoraan avausviisikkoon

Vehka-aho on ansainnut heti tulokaskaudella harvinaislaatuisen paljon vastuuta, mistä kielii muun muassa alkukauden 11 ottelussa kertynyt keskimääräinen 32 minuutin peliaika. Takamies lunasti paikkansa avausviisikossa heti ensimmäisestä ottelusta lähtien.

- Luontaisesti voisi kuvitella, että ensimmäisenä vuotena ei saisi pelata niin paljoa, mutta omalla kohdallani olen kiitollinen tilanteesta, johon olen päässyt.

Vastuu ja peliaika eivät kuitenkaan tulleet täytenä yllätyksenä, sillä Vehka-aho tiesi etukäteen, että joukkueessa oli melko tarkkaan hänen mentävä aukko. Florida Atlanticin kokenut päävalmentaja Jim Jabir kävi tutustumassa Vehka-ahoon ja hänen pelityyliinsä viime vuonna tämän pelatessa Naisten Korisliigaa HBA:n paidassa.

- Koutsi tuli katsomaan reenejämme Märskyyn, minkä jälkeen juttelimme ja siitä tämä alkoi. Hän sanoi haluavansa pelata sellaista peliä, mihin mä sovin hyvin ja missä mä oon hyvä, minkä takia hän nimenomaan halusi minut joukkueeseensa.

Nuorten maajoukkueissa ja etenkin viime kesän U20-arvokisoissa edukseen esiintynyt Vehka-aho on täyttänyt omaa rooliaan yliopistojoukkueessa erinomaisesti. 168-senttinen takamies on heiluttanut sukkaa 11,3 pisteen keskiarvolla ja napannut 3,2 levypalloa ottelua kohden. Syöttöjä on kertynyt keskimäärin 3,4 ja riistoja 1,8 per ottelu. 

Läpimurto ei ole jäänyt huomaamatta

Lennokasta tulokaskautta alleviivaa Vehka-ahon viime viikolla ansaitsema C-USA-konferenssin Fresman of the Week- tunnustus, joka oli Florida Atlantic Owlsille harvinaista herkkua. Vehka-aho on ensimmäinen pelaaja, joka on saanut Viikon tulokas -maininnan kolme vuotta sitten päävalmentajan saappaisiin astuneen Jim Jabirin aikakaudella.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kauden parhaassa ottelussaan 21 pistettä pussittanut Vehka-aho kehuu yli 900 ottelun kokemuksella käskyttävää valmentajaa vuolaasti. 

- Jim Jabir on hyvin kokenut valmentaja, minkä takia luotan todella paljon hänen visioonsa siitä, miten joukkueemme tulee harjoitella ja pelata. Muutkin koutsimme ovat kokeneita, joten olemme todella hyvissä käsissä. 

Vimpelin Vedon kasvatti nauttii kovasta työnteosta sekä itsensä ylittämisestä, joista hän on saanut esimakua jo Suomessa pelatessaan. 

- Pelityyliimme kuuluu se, että juoksemme paljon ja prässäämme vastustajia, mikä vaatii fyysisesti hyvää kuntoa. Valmentajamme pitävät huolen siitä, että reenimme ovat kovatempoisia, jotta pystymme pelaamaan pelitkin kovalla temmolla. Jo Vimpelissä ja etenkin viime vuonna HBA:ssa tutustuin kunnolla tämäntyyppiseen reenaus- ja pelityyliin, mikä on auttanut minua täällä päässä todella paljon.

Kohti konferenssiotteluita ja NCAA-turnausta

Vehka-aho kokee sopeutuneensa NCAA-maailmaan ja sen vaatimaan pelityyliin hyvin. Hän luettelee menestyksekkään alkukauden tärkeiksi taustatekijöiksi muun muassa joukkuetovereiden keskinäisen luottamuksen sekä valmentajien kovan vaatimustason. 

- Tietenkin välillä on tullut tilanteita, joissa kokemattomuus on tullut esille, kuten liian nopean ratkaisun ottaminen tai liian halukas yritys riistää palloa, mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen, mihin olemme joukkueena päässeet tähän mennessä.

Elämä Floridan Boca Ratonissa ei kuitenkaan ole pelkkää koripalloa, vaan aikaa vievät myös yliopisto-opinnot. Tällä hetkellä matematiikkaa pääaineenaan opiskeleva Vehka-aho pohtii vielä suuntautuisiko sittenkin mieluummin kirjanpidon tai liiketalouden alalle. 

- Sen tiedän, että numeroiden kanssa tykkään toimia!

Syyslukukausi opintoineen ja otteluineen on nyt taputeltu ja katseet kääntyvät 2. tammikuuta alkaviin C-USA konferenssin otteluihin. Ensimmäisenä Owls kohtaa vieraskentällä UTSAn ja Vehka-aho odottaa pelejä jo jännittyneenä mutta innolla. 

- Mitä enemmän jokainen meistä keskittyy kaikkensa antamiseen ja uskoo siihen, että meillä on potentiaalia, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on edetä pitkälle tänä vuonna.

Vehka-aholla on selkeät sävelet siitä, mihin suuntaan hän haluaa pelaajana kehittyä. Työn alla on erityisesti pelinlukutaidon viilaaminen huippuunsa. 

- Haluan kehittää kykyäni hyökätä koria kohti rohkeasti, aggressiivisesti ja viimeistellä kovasta vauhdista, mutta samanaikaisesti tunnistaa, mikä on missäkin tilanteessa paras ratkaisu. 

Lotta Vehka-ahon pelaajaprofiili FAU:n sivuilla

Henkilöt

 
12.6.2022 10:34 Susijengi

Jacob Grandison optiovuodeksi Duken yliopistoon

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Yhdysvaltain NCAA-liigan Illinoisissa tehnyt ja Susijengissä viime kesänä debytoinut Jacob Grandison, 24, lunastaa ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyy tulevaksi kaudeksi Duken yliopistoon.

22.4.2022 12:11 Susijengi

Fede Federiko Pittsburghin yliopistoon

Jo aiemmin West Virginian yliopistoon sitoutunut Rekolan Urheilijoiden kasvatti Fede Federiko, 20, siirtyykin tulevaksi kaudeksi Pittsburghin yliopistoon. Viime kesänä Susijengissä debytoinut 211-senttinen Federiko pelasi viime kaudella junior college -tasolla ja vaihtaa nyt kirjansa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

20.4.2021 08:11 Susijengi

Mikael Jantunen lähtee ammattilaisuralle

Viimeiset kaksi kautta Utahin yliopistoa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Mikael Jantunen, 20, palaa Atlantin takaa Eurooppaan. Wartti Basketissa ja Panttereissa juniorivuotensa pelanneen 205-senttisen Jantusen tähtäimessä on ammattilaissopimus Euroopassa.

22.3.2020 11:16 NCAA

Tomas Murphy vaihtaa Vermontin yliopistoon

Tomas Murphy, 21, on löytänyt NCAA-uralleen uuden osoitteen, kun Murphyn veljeskatraan nuorin ilmoitti siirtymisestään Vermontin yliopistoon.

18.3.2020 08:54 NCAA

Valtonen jättää Arizona Staten, Murphy vaihtaa koulua

Susijengiä myöten kannuksiaan kerännyt Elias Valtonen, 20, jättää Arizona Staten ja on palaamassa Suomeen pohtimaan koripallouransa seuraavaa askelta. Tomas Murphy, 21, taas vaihtaa yliopistoa Yhdysvalloissa.

9.3.2020 08:44 NCAA

Ville Tahvanainen ja Bradley konferenssin mestaruuteen

Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa viikonloppuna Ville Tahvanainen ja Bradley voittivat Missouri Valley -konferenssin lopputurnauksen ja ansaitsivat täten paikkansa NCAA:n lopputurnaukseen.

25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

24.1.2020 08:46 NCAA

Tulokaskolmikko Tahvanainen, Jantunen ja Nkamhoua vauhdissa NCAA:ssa

Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa nähtiin arkiviikolla suomalaisten tulokkaiden ilotulitus, kun Ville Tahvanainen, Mikael Jantunen ja Olivier Nkamhoua heittivät kukin kymmenen pistettä tai enemmän.

20.1.2020 09:31 NCAA

Valtonen ja Arizona State vei Pac-12-konferenssin suomalaiskohtaamisen

Yhdysvaltojen yliopistosarjan NCAA:n Pac-12-konferenssissa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Elias Valtonen ja Arizona State vei voiton Mikael Jantuselta ja Utahilta.

Näytä lisää vastaavia