Naisten Korisliiga-ennakko 2/3: Honka ja EBT kehittävät nuoria, Forssan Alku ilmoittautui mestaruustaisteluun

25.9.2019 16:06 Espoolaisjoukkueiden kokoonpanosta löytyy paljon nuoria pelaajia, joiden kehittymiseen panostetaan. Forssan Alku puolestaan haali kesän siirtomarkkinoilta hurjan kotimaisen pelaajakatraan omakseen.

Anni Mäkitalo palaa naisten Korisliigaan, kun hän vahvistaa ensi kaudella Forssan Alkua. Lisäksi Alku haali pelaajamarkkinoita Taru Tuukkasen, Henna Salomaan, Laura Saarisen ja Petra Noposen. Kuva: Ville Vuorinen

Nuorentunut Tapiolan Honka lähtee kasvattamaan tulevaisuuden pelaajia

Tapiolan Honka lähtee uudenlaisesta tilanteesta alkavaan kauteen. Viime kauden joukkueen kokeneempi suomalaisosasto lähti ulkomaille, kun Roosa Lehtoranta ja Kaisa Kuisma siirtyivät ammattilaiskentille Suomen rajojen ulkopuolelle. 

Hongan tämän vuoden joukkue on nuori, josta löytyy rutkasti nuorten maajoukkuepelaajia. Joukkueen kokeneempi osasto löytyy joukkueen kolmesta yhdysvaltaisvahvistuksesta. 

- Olemme olleet suhteellisen vähän aikaa yhdessä, kun vahvistukset saapuivat reilu viikko sitten Suomeen. Hirveen huolissani en silti ole, vaikka valmistautumisaika on ollut lyhyt, toteaa joukkueen päävalmentaja Kimmo Kujansivu.

- Kilpailullisesti kahdeksan parhaan joukkoon meneminen runkosarjassa on sopiva haaste ja sen jälkeen kevään jatkuminen pudotuspeleissä. Kaikki tapahtuu kuitenkin myös suhteessa vastustajiin, joten vielä on vaikeaa tehdä muista joukkueista mahdottoman suuria ennakkoarvailuja ja suhteuttaa sitä omaan joukkueeseen.

- On muistettava, että meidän päätavoitteemme on kehittää nuoria ja siitä lähtökohdasta lähdemme kauteen. He ovat innokkaita seuraamaan esimerkkiä ja ovat valmiita tekemään päivittäisen työn, minkä eteenpäin meneminen urheilijana vaatii. Nuoret pääsevät haastamaan itsensä päivittäin kolmen yhdysvaltalaisen ammattilaispelaajan kanssa.

Kujansivu ei tahdo laittaa turhia paineita nuorten pelaajien sarjaan. Kyse on puhtaan sijoitustavoitteen sijasta enemmän pelaajien kasvattamisesta.

- Nuorten pelaajien kokemukset aikuisten sarjasta ovat vähäisiä, joten siinä mielessä kysymysmerkkejäkin on. Meidän joukkueemme arjessa on tehty niin hyvä työtä kuin meidän budjetilla on mahdollista, Kujansivu avaa.

Kujansivu nostaa Peli-Karhut sarjan suurimmaksi ennakkosuosikiksi. 

- Joukkue on ollut aktiivinen kesän aikana siirtomarkkinoilla ja joukkue pystyy kesken kaudenkin tarpeen vaatiessa vaihtamaan vahvistuksia. Kouvottaret pysyi suhteellisen samana, joten joukkue voi olla korkealla tällä kaudella. Seuraavassa kastissa tulevat Catz, Forssan Alku ja EBT. 

Hongasta Kujansivu nostaa esiin kaksi nuorten maajoukkuepelaajaa, joiden nimi suuren yleisön kannattaa painaa mieleen.

- Alexandra Ailus aloittaa nyt toisen kautensa naisten Korisliigassa, joten hän tietää nyt paremmin, mitä sarja vaatii pelaajlta. Hän tulee olemaan isossa pelillisessä roolissa meidän joukkueessa.

- Henna Sandvikilla on edessään ensimmäiset ottelut naisten korkeimmalla sarjatasolla. Tarkoitus on, että hänellä on rooli joukkueessa. Kyseessä on kaksi seuran omaa kasvattia, joita on varmasti kiva seurata.

 

Tapiolan Honka 19-20 pähkinänkuoressa

 

Forssan Alkuun siirtynyt Anni Mäkitalo: ”Meillä on hyvä balanssi kaikkea”

Forssan Alku dominoi naisten koripalloa ennen vuosituhanteen vaihetta, kun joukkue voitti seitsemän peräkkäistä Suomen mestaruutta. 2000-luvulla joukkueen palkintokaapista löytyy yksi pronssinen mitali keväältä 2002. Tulevaan kauteen joukkue lähtee kovin kotimaisin satsauksin.

Joukkue vahvistui maajoukkuetakapelaaja Anni Mäkitalolla, Suomen naiskoriksen legenda Taru Tuukkasella, maajoukkueesta tutuilla Henna Salomaalla ja Laura Saarisella sekä viime kaudella läpimurron Catzissä tehneellä Petra Noposella. 

Kun joukkueessa jatkavat Meral Bedretdin, Hanna Vapamaa sekä viime kauden päätteeksi Vuoden tulokas -pystin pokannut Ella Salminen, on joukkueen kotimainen runko nimivahva. Forssalaisten riveissä on yksi ulkomaalaispelaaja, Delaney Bruce (os. Hodgins) oli viime kaudella EBT:n riveissä yksi naisten Korisliigan parhaimmista ulkomaalaisvahvistuksissa. 

Anni Mäkitalo ja FoA lähtee luottavaisena tulevaan kauteen.

- Meillä on kova kotimainen runko, jossa on hyvä balanssi kaikkea. On kokemusta ja pelaajia, jotka ovat aiemmin pelanneet jossain vaiheessa pitkään yhdessä. Lisäksi on nuoria pelaajia, jotka varmasti tulevaisuudessa pukevat naisten maajoukkueen peliasun ylleen, Mäkitalo näkee.

- Forssassa puhutaan paljon uudesta tulemisesta naiskoriksen puolella. Se on seuran sisältä linjattu jo muutama vuosi taakse päin. Täällä naiskoris otetaan vakavasti ja siihen halutaan panostaa sekä menestyä. On hienoa olla mukana tällaisessa proggiksessa.

Mäkitalo pelasi kaksi edellistä kautta Saksan Bundesliigassa. Ajatukset paluusta Suomeen selkiytyvät heti viime kauden pääteeksi.

- Tosi hyvät fiilikset paluusta Suomeen. Ajatukset kytivät päässäni jo pidemmän aikaa ja päätin hyvissä ajoin, että jatkan uraani Suomessa. FoA vaikutti heti alusta asti potentiaaliselta vaihtoehdolta. Sopeutuminen seuraan on tapahtunut kivuttomasti, kun moni pelaaja on toisilleen tuttu ja sen takia olemme jo tosi yhtenäinen porukka tässä vaiheessa.

Mäkitalo uskoo, että FoA taistelee kauden aikana kärkipään sijoituksista.

- Kaakon joukkueet tulevat olemaan kovia. PeKa tuplamestarina on vahvistunut entisestään, kun Lena Melto (os. Reshetko) siirtyi joukkueeseen. Catz tulee aina keväällä olemaan kova. Hyvin valmennettu joukkue, jossa tasan tarkkaan tiedetään, mitä menestyminen vaatii ja toimintamallit tukevat sitä. Kouvottarien meno on ulospäin näyttänyt hyvältä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Omasta joukkueesta Mäkitalo nostaa esiin yhden nimen.

- Monet pelaajat ovat naiskoriksen seuraajille tuttuja vuosien varrelta, mutta Petra Noponen kannattaa nousevana nimenä laittaa mieleen. Tykkäsin hänen asenteestaan viime vuoden Catzissä. Hän ei aina ole kentällä välttämättä näkyvin pelaaja, mutta hän laittaa joukkueen aina etusijalle ja on kova tekemään töitä. Hänestä on kasvamassa todella hyvä pelaaja, Mäkitalo vinkkaa.

 

Forssan Alku 19-20 pähkinänkuoressa

 

EBT odottaa uusien vastuunkantajien esiinmarssia

EBT kiusasi viime kaudella Catz Lappeenrantaa pudotuspeleissä, mutta lappeenrantalaiset etenivät neljän joukkoon tiukasta puolivälieräsarjasta. Nyt espoolaisjoukkue aloittaa viidennen kautensa naisten Korisliigassa.

Hienoa työtä viime vuodet tehnyt joukkue koki menetyksiä suomalaisosastolla. Neljä kautta joukkuetta edustanut Lotta Aaltonen lopetti pääsarjatasolla ja Ulriikka Nuolikoski lähti opiskelijavaihtoon. Viime kaudella naisten Korisliigan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi valittu Lotta Eräkangas seuraa Nuolikoskea vuodenvaihteessa.

- Meidän edustusjoukkueemme kärki on kapeampi kuin viime vuonna. Käytännössä menetimme kotimaiselta osastolta 30 pistettä ottelua kohden. Nyt meillä on tilaa ja tarvetta uusille piste-ennätyksille, mutta joukkue on potentiaalisempi puolustamaan kun viime vuoden joukkue, päävalmentaja Niko Hellman avaa.

Odotukset tulevaan kauteen Hellmanin mukaan ovat muualla kuin sidottuna suoraan tiettyyn sijaan.

- Tavoitteena on, että meidän pelaajamme kehittyisivät eri mittareilla mitattuna enemmän kuin vastustajien. Meillä on pieni pelaajabudjetti ja raha laitetaan pitkälti lajivalmennukseen sekä tukitoimiin, kuten fysiikkavalmennukseen ja fysioterapeuttiin. Emme tavoittele tiettyä sijoitusta, vaan keskitymme päivittäiseen toimintaan, jonka pitää olla laadukasta. Vain sitä kautta pelaajat pystyvät kehittymään.

- Arvioimme muun muassa sitä, että pystyykö pelaaja tuomaan uusia suorituksia omaan pelaamiseen ja laajentaa heidän osaamistaan. Uudet suoritukset ovat sellaisia, joita pelaajat pystyvät tekemään toistuvasti kyseissä tilanteissa jossain määrin järkevillä onnistumisprosenteilla. Toki seuraamme myös, että olemassa olevien suoritusten suoritusvarmuus on nousussa.

EBT:llä on alkavalla kaudella joukkue myös naisten I divisioonassa. Hellmanin mukaan se on jo tässä vaiheessa mahdollistanut paljon.

- Rinkimme on nyt paljon laajempi kuin aiemmin. Kun edustusjoukkueen rinnalla on järkevä sarja nuorille, se tuo oman etunsa toimintaan. Meillä on ollut suhteellisen paljon loukkaantumisia kauden kynnyksellä, mutta olemme pystyneet vetämään laadukkaita harjoituksia, kun pelaajamassaa on ollut tarpeeksi, Hellman kommentoi.

Hellman uskoo, että runkosarjassa kolme joukkuetta nousee ylitse muiden.

- Forssan Alulla on Peli-Karhujen ohella paras materiaali. Heidän pitää kohdata paljon vaikeuksia, jos he eivät runkosarjan päätteeksi ole sijoilla 1. ja 2. Nostaisin Kouvottaret haastamaan heitä, koska heillä on selkeää jatkuvuutta ja kovaksi todetut vahvistukset. Noiden kolmen joukkueen jälkeen tulee seitsemän joukkueen ryhmä, jossa sijoitukset ovat ihan auki.

Omasta joukkueestaan Hellman nostaa muutaman nimen.

- Eräkankaan lahjakkuus tiedetään varmasti kaikkialla. Lotta Vesiluoma, Sanni Tuomisto ja Lotta Hämäläinen tulevat ensi kaudella kantamaan isoa vastuuta. Edellä mainitut takapelaajat kantavat meillä ison vastuun pallollisesta pelaamista ja etujen luomisesta, etenkin siirtymätilanteissa. Heillä kaikilla on iso mahdollisuus jälleen tällä kaudella pelata toistaiseksi uran paras kausi, Hellman summaa.

 

EBT 19-20 pähkinänkuoressa

 
17.2.2024 19:44 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voittoon Thomasin pistehurjastelusta huolimatta – ToPolle kauden ensimmäinen tappio

Naisten Korisliigassa pisteitä keräsivät Kouvottaret, FoA, Pyrintö ja EBT.

16.2.2024 20:10 Naisten Korisliiga

ToPo kauden kolmanteen voittoon HBA:sta

ToPo vei kauden kolmannen Helsingin derbyn nimiinsä. Joukkue jatkaa sarjassa puhtaalla pelillä, kun se nappasi vieraspisteet 86-66.

10.2.2024 20:50 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja Honka voittoihin paikallisvastustajista – ToPo jatkoi vahvaa menoaan

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina neljä ottelua. Voitot kirjattiin Kouvottarille, Hongalle, ToPolle ja Forssan Alulle.

7.2.2024 13:33 Naisten Korisliiga

Tampereen Pyrinnön Saana Kujala naisten Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Upean tammikuun pelanneen Pyrinnön Saana Kujala on valittu naisten Korisliigan tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

3.2.2024 18:20 Naisten Korisliiga

Kouvottaret yllätti Hongan – ViVe heitti PeKa:n kumoon

Naisten Korisliiga jatkui lauantaina neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ViVe, ToPo sekä Pyrintö.

27.1.2024 19:45 Naisten Korisliiga

ToPo:n voittokululle jatkoa – huippuvireinen Saana Kujala johdatti Pyrinnön voittoon

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Päivän voittajia olivat ToPo, ViVe ja Pyrintö.

26.1.2024 20:08 Naisten Korisliiga

Hongalle vieraspisteet Helsingistä

Naisten Korisliigan illan ainoassa ottelussa Tapiolan Honka voitti vieraskentällä HBA-Märskyn 59-56.

24.1.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa kotivoittoja

Naisten Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan kierroksella nähtiin kotivoittoja, kun Honka, ViVe, Kouvottaret ja ToPo nappasivat sarjapisteitä.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

Näytä lisää vastaavia