Matinen himoitsee kolmatta cup-kannua

9.11.2006 Menestysnälkäinen Jukka Matinen haluaa joukkueineen toistaa sen tempun, jonka Lappeenrannan NMKY teki viime kaudella kotimaisilla koripallokentillä: voittaa tuplan, eli Suomen mestaruuden ja cupin. Suomen cupissa isketään lauantaina (11.11.) yhteen välierien merkeissä. Matisen Honka kohtaa KTP:n ja LrNMKY saa vieraakseen Kouvot.

- Mestaruus on aina mestaruus, mutta myös cup on erittäin arvostettu pelaajien keskuudessa. Kun tupla on tarjolla, se on myös tarkoitus ottaa, lupaa Hongan kokenut kapteeni Jukka Matinen. 

Mestarin merkki, komea Pantteri-patsas pääsee villiin pyöritykseen vasta keväällä, mutta cup-kannua nostellaan jo joulukuun 16. päivä Helsingin jäähallin siirtoparketilla. 

Finalistit seulotaan lauantaina ottelupareista Honka-KTP ja LrNMKY-Kouvot. Kotijoukkueet ovat ennakkosuosikkeja, mutta vain hienoisia sellaisia. 

- Liiga on lähtenyt meiltä mainiosti liikkeelle, mikä on pönkittänyt samalla joukkueen itseluottamusta. Voimme valmistautua rennolla mielin välieriin. Espoossa syntyneenä entiseen kotisaliin Mankkaalle on aina mukava tulla, vahvistaa kovaa puolustavan Kotkan uuteen nousukiitoon siivittänyt valmentaja Ray Ailus. 

Cupin kiehtova ilmapiiri perustuu arvaamattomuuteen ja yllätyksellisyyteen. Tässä tapauksessa myös puhtaasti kymenlaaksolainen finaali saattaa olla totisinta totta pääkaupungin kirkkaissa jouluvaloissa. Perinteitähän cupin osalta Kotkassa riittää vaikka muille jakaa ja sama pätee myös Espoon suuntaan.

Hongan viimeisin cup-mestaruus on vuodelta 2001. Sen jälkeen kannuun ovat nimensä kaiverruttaneet Joensuun Kataja, KTP kahdesti ja vuosi sitten LrNMKY ensimmäisen kerran. 

- Honka on kotisalissaan voittajasuosikki, mutta kyllä KTP aikoo tietenkin mennä loppuun asti, kun olemme jo näin pitkälle päässeet. Cup-mestaruus on kahden voiton päässä, muistuttaa Ailus. 

Hyviä cup-muistoja vuodelta 1995 

Viime maanantaina 28 vuotta täyttänyt 203-senttinen maajoukkuemies Jukka Matinen uskoo vakaasti vanhaan viisauteen  “ei kahta ilman kolmatta”.

Neljän, saksalaisseura Frankfurt Skylinersissä pelatun ammattilaiskauden jälkeen Espooseen palannut Matinen kannatteli cup-kannua Hongassa vuonna  2001. Keravalaiskoripallon helmi hämmästeli cup-voiton riehakkaita tunnelmia tosin jo ensimmäisen kerran pääsarjan keltanokkana vuonna 1995 pilkullisessa Pantteri-paidassa. 

Uudenkaupungin Korihait taipui silloin Pasilan Urheilutalon trillerissä pistein 89-88 ja mestaruusniitti oli Matisen kylmähermoista käsialaa. 

- Se ottelu säilyy aina elävästi mielessäni. Peliaika oli jo umpeutunut, taululla tilanne 88-88 ja minulla kaksi vapaaheittoa käsissäni. Ensimmäinen meni ohi, mutta toinen putosi sisään ja juhlat saivat alkaa. Tein siinä ottelussa 21 pistettä ja otin yhdeksän levypalloa, innostuu Matinen muistelemaan menneitä.

Hongassa kuusi vuotta myöhemmin voitettu seuraava cup-mestaruus irtosi lukemin 83-73 Kouvoista. Matinen teki siinä ottelussa 11 pistettä. Hongan ykkönen oli Suomen kenttien yksi kaikkien aikojen taitavimpiin ulkomaalaispelaajiin lukeutuva Lonnie Cooper 23 täplällä. 

Saksassa Matinen voitti Frankfurtin asussa mestaruuden ja hopeaa. Cup jäi eurokentilläkin menestyneeltä joukkueelta silti valloittamatta. 

- Olimme kerran mukana finaalissa, mutta Köln vei sen nimiinsä. 

“Cummings virtaa täynnä” 

Liigassa toisena olevaa Katajaa kyttäävä KTP ja neljänneksi noussut Honka ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kerran. Honka haki vahvan kolmannen neljänneksensä ansiosta sarjapisteet Kymenlaaksosta numeroin 91-65.

- Se oli tietenkin hyvä voitto, mutta ei sillä ole suurempaa merkitystä välieriä ajatellen. KTP vaikuttaa varsin tasapainoiselta joukkueelta, jolta löytyy tuplastikin päteviä pelimiehiä kaikille paikoille. Lisäksi Ailus on tuonut joukkueen puolustukseen sähinää, arvioi Matinen kotkalaisryhmää.

Uudestakaupungista Kotkaan viime kauden jälkeen siirtynyt sanavalmis Ailus on keskittynyt puhtaasti oman joukkueensa tekemiseen, mutta tuntosarvet ovat olleet herkkinä myös Espoon suuntaan.

- Honka vaikuttaa nykykunnossaan vahvalta joukkueelta. Phil Hickey on kuntoutumassa ja Monte Cummings on pisteiden valossa jopa kovempi kuin viime kaudella. Tuntuu, kuin Cummingsissa olisi - jos vain mahdollista - vieläkin enemmän virtaa kuin ennen. 

Tosin Ailuksenkaan materiaalissa ei ole valittamista - päinvastoin. Muun muassa Jan-Michael Thomas, Jerald Fields, Maurice Ingram, Andre Foreman, Toni Ilmonen ja Michael Pounds ovat pystyneet pitämään tunnetusti vaativan kotkalaisyleisön tyytyväisenä. 

- Olemme löytäneet hyvän puolustuksen kautta leveyttä myös hyökkäykseen, myhäilee Ailus. 

Matinen kehuu liigan tasoa 

Korisliigan nimekkäin paluumuuttaja Jukka Matinen saapui Suomeen ja Espooseen ensisijaisesti hakemaan peliaikaa, -iloa ja voittoja. Matinen on saanut sen mitä tilasikin. 

Loukkaantumisten pahasti pirstoma ja tällä erää viimeinen kausi Bundesliigan sekä ULEB-cupin parketeilla on jo taakse jäänyttä elämää. Honka tarjoaa jälleen sopivan haasteen ja samalla myös hyvän ponnahduslaudan mahdolliselle paluulle takaisin Eurooppaan. 

- Oma peli on lähtenyt liikkeelle Suomessa kuten olin etukäteen ajatellutkin. Alku on ollut aaltoliikettä ja hakemista, mutta ehdottomasti tässä syksyssä on ollut paljon enemmän hyvää kuin huonoa. 

Matinen on tyytyväinen myös Suomen pääsarjan nykyiseen tasoon, jota monet pitävät parempana kuin koskaan. 

- Liiga on todella kova ja tasainen sarja. Odotin sitä, mutta olen sittenkin positiivisesti yllättynyt. Taso on aivan toista kuin viimeksi Suomessa pelatessani. Silloin muutamissa otteluissa parinkymmenen pisteen voittoon riitti pelkästään se, että meni kentälle, heittää Matinen. 

Miesten cup-välierät lauantaina 11.11.

11.11.

LrNMKY

-

Kouvot

17.00

Lappeenrannan Urheilutalo

11.11.

Honka

-

KTP

17.00

Tapiolan UrheiluhalliLisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_suomen_cup/
 
24.1.2013 Katsojat

Cup-voitot ratkotaan Tampereella, Lappeenrannassa ja Säynätsalossa

Ensi viikolla alkavan helmikuun kaksi ensimmäistä viikonloppua pyhitetään vuoden 2012 Suomen cupeille. Ensimmäistä kertaa pelattava miesten liigacup huipentuu 2.-3. helmikuuta Tampereella, kun taas naisten cupin välieräjoukkueet kokoontuvat 9.-.10. helmikuuta Lappeenrantaan. Miesten Suomen cupin mestaruus ratkotaan 9.2. Säynätsalossa.

9.12.2009 09:00 Katsojat

Suomen cupit huipentuvat lauantaina

Miesten ja naisten Suomen cup –mestaruuksien kohtalot ratkeavat lauantaina (12.12.). Miesten cup-finaalia isännöi Tampereen Pyrintö, joka saa vieraakseen Espoon Hongan. Naisten cupissa finaaliemännän rooli on Espoo Teamillä, joka kohtaa kotkalaisseura Peli-Karhut.

19.11.2009 13:30 Katsojat

Tampere ja Espoo saivat Suomen cup –finaalit järjestettäväkseen

Joulukuun 12. päivänä pelattavien koripallon Suomen cup –finaalien järjestäjät arvottiin torstaina Helsingissä. Miesten cup-finaalin järjestelyoikeuden arpa heitti Tampereen Pyrinnölle, joka saa vieraakseen Espoon Hongan. Naisten cup –arvonnassa emännän roolin sai Espoo Team, jonka vastustajaksi välieristä selviytyi kotkalaisseura Peli-Karhut.

1.10.2009 Katsojat

Miesten ja naisten Suomen cup –välieräparit arvottu

Koripallon miesten ja naisten Suomen cup –välierien otteluparit on arvottu. Marraskuun 18. päivänä pelattavissa välierissä kohtaavat miesten Suomen cupissa Namika Lahti – Espoon Honka ja Järvenpään Koripalloseura – Tampereen Pyrintö.

24.9.2009 Katsojat

Miesten ja naisten Suomen cup –puolivälierien otteluparit selvillä

Koripallon miesten ja naisten Suomen cup –puolivälierien otteluparit on arvottu. Miesten puolivälierät pelataan tiistaina 29.9. ja naisten heti seuraavana päivänä, keskiviikkona 30.9.

5.12.2007 Haastattelu

Lappeenrannan Sten: "Cup-finaali on yksi syyskauden kolmesta isosta matsista"

Vaikka Lappeenrannan NMKY:n tähtäin on suunnattu kuluvalla kaudella vakaasti europeleihin, ensimmäistä kauttaan Saimaan kultahietikon kupeessa pelaava turkulaistakamies Juha Stenin sytyttää myös ajatus Suomen cupin mestaruudesta.

4.12.2007 Haastattelu

Kouvojen Iisalo: "Positiivisuus on tämän joukkueen voimavara"

Kouvojen kapteeni, ikitaistelija Tuomas Iisalo on ollut viimeiset viikot tulisilla hiilillä. Iisalo on seurannut Kouvojen viimeisimmät ottelut vaihtopenkiltä käsin loukattuaan nilkkansa marraskuun puolessavälissä. Syyskauden huipennuksen, Suomen cupin finaalin lähestyessä Iisalon halu palata kentälle on tulenpalava.

3.12.2007 Katsojat

Miesten Suomen cup –finaalin ABC

Koripallosyksyn huipennus, Suomen cupin finaalitapahtuma, järjestetään tänä vuonna lauantaina 8. joulukuuta Vantaan Energia Areenan hulppeissa tiloissa. Klo 18:30 alkavassa miesten cup-loppuottelussa kohtaavat kaksi edellistä cup-mestaruutta voittanut Lappeenrannan NMKY:n tähtisikermä sekä erinomaisen alkukauden myötä sarjan kärkikahinoihin noussut Kouvolan Kouvot.

30.10.2007 Katsojat

Suomen cupin finaalipaikat jaossa keskiviikkona

Miesten Suomen cupin finaali pelataan Vantaan Energia Areenalla 8. joulukuuta osana neljän lajin yhteistä cup-huipennusta. Koripallofinalistit selviävät keskiviikon (31.10.) välierissä, joissa kohtaavat otteluparit ToPo-Kouvot ja LrNMKY-Pyrintö.

2.10.2007 Katsojat

Suomen cupin välieräpaikat katkolla

Korisliigan pelikausi käynnistyy ensi lauantaina (6.10.). Ennen sitä seitsemän liigajoukkuetta sekä neljännesvälierissä Joensuun Katajan pudottanut divisioonajoukkue Lapuan Korikobrat taistelevat Suomen cupin puolivälierissä keskiviikkona (3.10.).

Näytä lisää vastaavia