KTP piti hermonsa, tasoitti finaalien otteluvoitot

15.5.2013 Veitsi kurkulla pelannut KTP hallitsi hermonsa kotiyleisönsä edessä Korisliigan finaalien neljännessä ottelussa eikä jäätynyt, vaikka joukkueen 21 pisteen johto kuihtui Bisonsin rynnistyksessä kahdeksaan. Läpi ottelun vieraitaan terävämmällä ilmeellä pelannut KTP teki rauhoittavan aikalisän jälkeen tarvittavan ryhtiliikkeen ja siirsi 94–78 (43–33)-voitollaan finaalien ratkaisun perjantaille.

Sefton Barrettin KTP vei keskiviikkona selkeän voiton Martin Zenon Bisonsista.

Syntymäpäiväsankari Antwine Williams johti KTP-tykitystä 24 pisteellä..

..ja Devonne Giles pelasi finaalisarjan selkeästi parhaan ottelunsa.

Hermokontrollissaan epäonnistuneen Bisonsin pirtein oli Ville Mäkäläinen.

Edellisen ottelun ratkaissut Mikko Koivisto jäi KTP:n pihdeissä kolmeen pisteeseen.

KTP:n on perjantaina yllettävä toiseen vierasvoittoonsa mestaruuden voittaakseen. Kuvat: Tytti Nuoramo, Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Ikävät muistot maanantailta hiipivät KTP-miehistön puseroon neljännen osaottelun viimeisen jakson alussa, kun kotijoukkueen 21 pisteen johto (67–46) oli kuihtunut kahdeksaan ja Karhuvuoren Steveco Areenan päätyyn majoittunut puna-asuinen loimaalaiskannattajien joukko sai vettä myllyynsä.

 

Kaksi päivää aiemmin KTP piti Bisonsia naruissa johtamalla Loimaalla pelattua kolmatta osaottelua 11 pisteellä. Bisons sai kuitenkin tuolloin hiljalleen palapelinsä palaset kasaan ja kuittasi mestaruuden lopulta katkolle 11 pisteen voitolla.

 

Vastaavaa työtapaturmaa ei KTP:lle enää tapahtunut Kotkassa. Sefton Barrett palautti kylmähermoisella kolmosellaan kotkalaiset 11 pisteen johtoon (80–69) kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua, ja hetkeä myöhemmin Antwine Williams ajoi päädystä kotijohdon 13 pisteeseen. Viime minuuteilla KTP napsi tärkeän hyökkäyslevypallon toisensa jälkeen ja varmisti, että Suomen mestaruus ratkeaa vasta perjantain viidennessä finaaliottelussa Loimaalla.

 

– Pakko myöntää, että kun Bisons hiipi kahdeksaan pisteeseen, minulle tuli vähän sellainen olo, että nytkö me alamme hyytyä, KTP-päävalmentaja Sami Toiviainen kertailee tuntojaan Bisonsin kirivaiheen aikana.

 

– Onneksi saimme kuitenkin pari vapauttavaa koria siihen päälle ja ero takaisin meidän kannaltamme turvallisiin pisteisiin. Puolustuksessa olemme olleet tähänkin asti riittävän hyviä, mutta hyökkäyksessä olimme ratkaisevasti parempia kuin kolmessa aiemmassa finaaliottelussa.

 

Ylilataus kostautui Bisonsille

 

Kuluvan kevään finaalisarja on ollut kahden äärimmäisen hyvin valmistautuneen joukkueen shakkia, jossa kilpakumppanit ovat pystyneet parantamaan suoritustasoaan joka ainut kerta, kun vastustaja on näyttänyt rientävän karkuteille.

 

Edellisessä ottelussa Loimaalla 25 minuuttia kiitettävän arvosanan joukkuekoripalloa pelannut KTP pysyi keskiviikkona kuskin paikalla jopa kymmenen minuuttia pidemmän ajan, kun taas Bisonsin otteista huokui hermostuneisuus ja ylilatautuneisuus.

 

Hallitsevan mestarin ylilataus kostautui erityisesti taukoa edeltävillä hetkillä. Biisonilaumasta Ryan McDade teloi Jukka Matista kovalla virheellä ja Martin Zeno protestoi itselleen teknisen virheen; seurauksena KTP vei runsaan minuutin jakson 8-0 ja lähti tauolle 43–33-johdossa.

 

Bisons-komentaja Greg Gibson yritti läpi ottelun latoa jäitä omiensa hattuun, mutta kolmannen ja neljännen jakson taitteen kirivaihetta lukuun ottamatta loimaalaiset eivät olleet ominaistasollaan enää tauon jälkeen.

 

– Menetimme täysin malttimme ennen taukoa. Niin ei kerta kaikkiaan voi tapahtua näissä peleissä. Meidän on välipäivän aikana taas muistutettava itsellemme, että tätä peliä on pelattava järjellä sen sijaan, että ajautuisimme tunteiden riepoteltaviksi, Gibson linjasi.

 

– KTP oli meitä paljon parempi. He tahtoivat voittoa enemmän, toteuttivat pelisuunnitelmaansa huolella, eivät hermostuneet kun tulimme heidän kantaansa. Asiat, jotka me toteutimme hyvin toisessa ja kolmannessa osaottelussa, lensivät roskakoriin. Olimme ennen kaikkea todella itsekkäitä hyökkäyspäässä.

 

Bisonsista tasollaan oli ainoastaan Ville Mäkäläinen (15/1), joka piinasi kotkalaisyleisöä kolmella kolmosellaan ja uhkui taistelutahtoa puolustuspäässä.

 

Mäkäläisen pistemäärään ylsivät myös Martin Zeno (15/6/3 syöttöä) ja Jeb Ivey (15/2/6 syöttöä), mutta viime kevään mestaruuden takuukaksikko oli ratkaisuhetkillä pimennossa. KTP-puolustus onnistui myös kolmannen osaottelun sankarin Mikko Koiviston (3/1) suitsemisessa.

 

Syntymäpäiväsankari Williams irrotteli

 

KTP aloitti ottelun väkivahvalla ”statementilla”, kun edellisessä ottelussa vain kaksi pistettä upottanut Devonne Giles (21/7/3 syöttöä) pujotteli Ryan McDaden edestä joukkueensa kuusi ensimmäistä pistettä.

 

Giles pelasi ylivoimaisesti finaalisarjan parhaan osaottelunsa ja uhkui itseluottamusta. Gilesin onnistuessa lähietäisyyksiltä pystyi KTP pitämään pelinsä leveänä.

 

Illan varsinainen sankari oli kuitenkin 38-vuotispäiviään viettänyt ja toista Suomen mestaruuttaan metsästävä Antwine Williams (24/8), joka upotti kolmannen jakson puolivälissä neljä kolmen pisteen heittoa neljään minuuttiin KTP:n rynnistäessä ratkaisevaan 67–46-johtoon.

 

– Halusimme antaa kotiyleisöllemme jotain kannustamisen arvoista surkean edellisen kotiottelumme jälkeen. Emme ole olleet näissä finaaleissa tasollamme, mutta tänään onnistuimme koko joukkueena, Williams puki tuntonsa sanoiksi ottelun jälkeen.

 

Finaalien toisessa osaottelussa Karhuvuoren Steveco Areenalla KTP:lla oli yksi kauden ylivoimaisesti huonoimmista heittoilloistaan, mutta neljännessä ottelussa KTP:n kakkosista upposi 69%, kolmosista 47% ja vapaaheitoista 83%.

 

Gilesin ja Williamsin lisäksi KTP:n neljän parhaan pistemiehen kaartin muodostivat Martin Zenoa 1-1-tilanteissa vienyt Sefton Barrett (19/7) sekä joukkueensa kirivaiheen alkumetreillä sekä Bisonsin kirin jälkeen ennakkoluulottomia ajoja korille viimeistellyt Bojan Sarcevic (13/5).

 

– Giles aloitti low postista ihan sovittuun tapaan, ja hänen onnistumisillaan saimme syvyyttä hyökkäyspeliimme ja siten jopa muutamia helppoja heittoja aikaiseksi. Ja olihan tuon syntymäpäiväsankarin heittopeli ihan mukavaa, naurahti Toiviainen.

 

Edessä kolmas ”viides peli” neljään vuoteen

 

Korisliigan mestaruus ratkeaa siis perjantaina Loimaalla pelattavassa finaalien viidennessä osaottelussa.

 

Finaalisarjat ovat venyneet edellisen kerran viiteen otteluun vuosina 2010 ja 2011, jolloin Tampereen Pyrintö haki kotonaan Pyynikillä ratkaisevat kolmannet voitot ToPosta ja Joensuun Katajasta. Kahden yön jälkeen selviää, hakeeko Bisons nuoren pääsarjahistoriansa toisen perättäisen Suomen mestaruuden vai päättääkö KTP 19 vuoden ”kuivan kautensa”.

 

– Meidän on pelattava paljon fiksummin ja toteutettava perusasioita. Meidän on pidettävä peli yksinkertaisena. Paljon on kiinni omasta pääkopastamme, Gibson painotti.

 

– Selvää on, että molemmat haluavat voittaa ja paineita on niin minulla, Gregillä (Gibson) kuin molempien joukkueiden pelaajillakin. Kausi ratkeaa viidenteen otteluun perjantaina ja KTP on siinä mukana, eikä sen parempaa asetelmaa voisi olla, hymyili Toiviainen.

 

KTP-Basket, Kotka – Nilan Bisons, Loimaa 94–78 (15–17, 43–33, 71–58)

 

KTP: Antwine Williams 24/8, Devonne Giles 21/7/3 syöttöä, Sefton Barrett 19/7, Bojan Sarcevic 13/5, Timo Heinonen 7/5/4 syöttöä, Jukka Matinen 5/3, Michael Pounds 5/0, Joonas Lehtoranta 0/0, Joonas Pentti 0/0, Otto Kilpeläinen 0/0.

Bisons:
Martin Zeno 15/6, Jeb Ivey 15/2/6 syöttöä, Ville Mäkäläinen 15/1, Matti Nuutinen 12/3, Ryan McDade 11/8, Kimmo Muurinen 5/2, Mikko Koivisto 3/1, Ilpo Pehkonen 2/0, Santeri Latvala 0/0, Eero Aaltonen 0/0, Jerome Djeen 0/0, Liam Djeen.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
4.6.2023 09:59 Korisliiga

Mikael Laihonen siirtyy Puolaan

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Raision Palloseuran kasvatti Mikael Laihonen, 29, siirtyy Puolaan. 202-senttisen ja viisi kautta Korisliigaa pelanneen Laihosen uusi työnantaja on Puolan divarin välieriin keväällä yltänyt perinteikäs Rosa Radom.

4.6.2023 09:39 Korisliiga

Syrjämäki ja Hollo jatkavat nousija-Bisonsissa

Miesten Divari A:n mestaruuden keväällä voittanut ja Korisliigaan vuoden tauon jälkeen palannut Bisons on solminut kaksi jatkosopimusta. Loimaalaisjoukkueen ensimmäiset pelaajakiinnitykset liigakauteen 2023-24 ovat sentteri Aapeli Syrjämäki ja oma kasvatti Eemeli Hollo.

2.6.2023 20:45 Pääjuttu

Severi Kaukiainen jatkaa Kauhajoella, Karhu Basketille sopimuksia

Päättyneellä kaudella niin Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) kuin vuoden kuudentena pelaajanakin palkittu Severi Kaukiainen, 25, on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen SM-hopeamitalisti Karhu Basketin kanssa. Karhu Basket julkisti samalla Joona Hakamaan ja Eero Innamaan jatkosopimukset sekä Eemi Luukkosen ja Oliver Kandénin saapumisen Kauhajoelle.

2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

1.6.2023 12:32 Korisliiga

Korisliigan vuoden pelaajaksi valittu Severi Kaukiainen: ”Eiköhän tässä vaiheessa saa tuntea jo vähän ylpeyttä työstään”

Kauhajoki ei onnistunut lopulta mestaruutensa uusimisessa, mutta takamies Severi Kaukiainen näkee kaudessa monia onnistumisia. Hän itse sai palkintokaappiinsa yhtä aikaa tunnustuksen sekä vuoden pelaajana että vuoden kuudentena pelaajana.

1.6.2023 08:40 Korisliiga

Jussi Laakso ja Mika Haakana pokkasivat Vuoden valmentaja -palkinnot

Seagullsin mestarivalmentaja Jussi Laakso on Korisliigan vuoden valmentaja. Naisten Korisliigassa valinta osui Peli-Karhut mestaruuteen luotsanneeseen Mika Haakanaan.

31.5.2023 14:50 Naisten Korisliiga

Niemi ja Kanerva palkittiin korisliigojen kehittyneimpinä, Carroll ja Thomas Vuoden ulkomaalaispelaajat

Korihaiden Trey Niemi ja ToPon Meri Kanerva äänestettiin korisliigojen vuoden kehittyneimmiksi pelaajaksi. Seagullsin Jeffrey Carroll ja ToPon IImar’I Thomas puolestaan parhaat ulkomaalaispelaajat.

30.5.2023 14:25 Korisliiga

Blomgren ja Vehka-aho Vuoden puolustuspelaajat, Kaukiainen ja Kujala toivat penkiltä voimaa

Vilppaan Perttu Blomgren ja Peli-Karhujen Lotta Vehka-aho äänestettiin liigojen puolustuspelaajaksi. Parhaiksi kuudensiksi pelaajaksi puolestaan Kauhajoen Severi Kaukiainen ja ToPon Saana Kujala.

29.5.2023 15:07 Korisliiga

Ogun ja Tumba Vuoden tulokkaat, Selkee ja Kaminen Vuoden erotuomarit

Korisliigojen kapteenit ja päävalmentajat ovat äänestäneet vuosittaiset valinnat sarjojen vuoden parhaiksi. EBT:n Nicole Ogun ja Kataja Basketin Thomas Tumba äänestettiin Vuoden tulokkaiksi.

19.5.2023 10:40 Korisliiga

Mestarivalmentaja Jussi Laakso: ”Oli upeaa olla mukana tässä tarinassa - tämä vetää ihan sanattomaksi”

Kun Jussi Laakso otti kesällä 2019 vetovastuun Helsinki Seagullsista, odotukset pääkaupungissa nousivat. Nelivuotinen projekti huipentui tänä keväänä seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

17.5.2023 08:13 Korisliiga

Kiitollisuus, riemu, helpottuneisuus – Seagullsin sankareilla tunnetilojen roihu

Timo Heinosen ja Antti Kanervon pitkien pääsarjaurien ensimmäiset mestaruudet, Rene Rougeaun siirtymä Kauhajoelta Helsinkiin mestaruuden perässä, Lassi Nikkarisen kasvu kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen johtajaksi – Helsinki Seagullsin mestaruuskausi 2022-23 tarjosi valtavan määrän tarinoita, joita tunnelmoida vielä vuosikymmenten päässä.

16.5.2023 21:50 Korisliiga

Helsinki Seagulls nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Korisliiga-mestaruuden

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen kuudes finaaliottelu päättyi lukuihin 91–66 ja Seagullsin mestaruuteen.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

13.5.2023 19:17 Korisliiga

Henri Kantonen nousi komeasti tilanteen tasalle – Kauhajoki pelasti nahkansa täpärästi

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin välinen viides finaaliottelu venyi jatkoajalle mutta päättyi isäntien voittoon.

12.5.2023 12:18 Korisliiga

Seagullsin Lassi Nikkarinen tunnetaan puolustustaidoistaan ja finaaleissa Kauhajokea vastaan taidoille on ollut käyttöä

Helsinki Seagulls johtaa miesten Korisliigan finaalisarjaa Kauhajokea vastaan 3–1. Puolustava pelinjohtaja Lassi Nikkarinen avaa ajatuksiaan niin aiemmista otteluista kuin tulevistakin.

11.5.2023 20:34 Korisliiga

Okko Järvi ratkaisi jännitysnäytelmän – Seagulls 3–1-johtoon

Helsinki Seagulls nosti sarjajohtonsa 3–1:een finaaleissa Kauhajokea vastaan.

10.5.2023 10:56 Korisliiga

Karhu Basketin Daniel Dolenc on nauttinut kovasta finaalisarjasta: ”Meidän on sallittu pelata kovaa”

Korisliigan finaalisarjassa kolmen ottelun jälkeen kuskin paikalla on Helsinki Seagulls, joka johtaa ottelusarjaa Kauhajokea vastaan 2–1. Kolmannessa finaalissa osat muuttuivat – ja nyt Kauhajoki yrittää jatkaa siitä, mihin joukkue maanantaina jäi.

8.5.2023 20:34 Korisliiga

Kauhajoki teki raivokkaan paluun ennätysyleisön edessä – Seagullsin sarjajohto kapeni 2–1:een

Takaa-ajoasemaan joutunut hallitseva mestari Kauhajoki kaatoi Helsinki Seagullsin luvuin 96–72.

8.5.2023 12:15 Korisliiga

Antero Lehto palaa Pyrintöön

Tampereen Pyrintö saa ensi kaudeksi kovan ja erityisen mieluisan paluumuuttajan, kun seuraikoni Antero Lehto palaa kasvattajaseuraansa 1+1-mallisella sopimuksella.

7.5.2023 15:12 Korisliiga

Antti Kanervolle meriitit ja tarinat ovat toissijaisia – ”Mestaruus on ainoa, mikä nyt kiinnostaa”

Helsinki Seagulls on päässyt pahasti hallitsevan mestarin niskan päälle. Viidettä kauttaan joukkueessa pelaava Korisliiga-veteraani on nyt lähempänä kultamitalia kuin kenties koskaan aiemmin urallaan.

Näytä lisää vastaavia