Korisliiga-finaalit: Kolminkertainen mestari kohtaa ensimmäisiä finaalejaan pelaavan haastajan

2.5.2023 07:54 Miesten Korisliigan finaaleissa kohtaavat Kauhajoki ja Helsinki Seagulls. Toiselle joukkueista finaalit ovat viidennet perättäiset, toiselle ensimmäiset koko seurahistoriassa. Siitä huolimatta vastakkaisten joukkueiden veteraanipelaajat Timo Heinonen ja Cameron Jones suhtautuvat molemmat tilanteeseen itsevarmuudella.

Timo Heinoselle alkava finaalisarja on neljäs - palkintokaapissa on 10 SM-mitalia, mutta se kirkkain vielä puuttuu. Kuva: Ville Vuorinen

Helsinki Seagulls mursi viimein kirouksen, joka sitä on vaivannut sen koko lyhyen historian ajan. Vuonna 2013 perustettu seura nousi Korisliigaan välittömästi vuonna 2014 ja on sen jälkeen voittanut peräti neljä SM-pronssia. Mutta tie finaaleihin ei ole auennut kertaakaan.

Seagullsin Korisliiga-taipaleella on ensimmäistä kautta lukuun ottamatta nähty joka vuosi kokoonpanossa yksi nimi, joka ei vaihdu. Kyseessä on Korisliigan kaikkien aikojen otteluennätyksen haltija, 41-vuotias Timo ”Timi” Heinonen.

– Koko matkan ajan on menty tasaisesti eteenpäin, ja organisaatio ympärillä on ollut aivan alusta alkaen huippuluokkaa. Ehkä sen voi päätellä jo siitäkin, että olen täällä seitsemän kautta viihtynyt, Heinonen toteaa tyytyväisenä.

Heinonen on Vantaalla syntynyt ja kolmea KTP:ssä vietettyä kautta lukuun ottamatta pelannut koko uransa pääkaupunkiseudulla. Matka alkoi synnyinkulmilla Pussihukista ja jatkui seuraavaksi Torpan Poikiin. Pelaaja pohdiskelee silti, että jos ensimmäinen mestaruus vihdoin sekä hänen että Seagullsin tileille tulee, paikallisylpeys ei näyttele asiassa varsinaisesti kovin isoa roolia.

– Olen päässyt finaaleissa pelaamaan myös Kotkan kanssa, eikä sekään mestaruus olisi ollut yhtään sen vähäpätöisempi, jos se vain olisi toteutunut. Kyllä omaa seuraa kohtaan, varsinkin näin pitkän yhdessäolon jälkeen, kasvaa aina ylpeys riippumatta siitä, missä on.

Eikä häntä sen enempää hetkauta pahemmin sekään, kuinka suuri näytönpaikka koko joukkueella nyt on, kun mestaruus on kosketusetäisyydellä ja lähempänä kuin koskaan on.

– Paineita tai motivaatiota kumpaakaan ei kauheasti tarvitse tilanteen ulkopuolelta hakea. Tässä vaiheessa playoffeja on niin erityinen lataus jo ihan pelkän ottelun ansiosta, Heinonen hymyilee.

Pää kannattaakin pitää kylmänä. Vastassa on nimittäin eurokentilläkin menestynyt runkosarjavoittaja, jota Heinonen kuvailee laajan materiaalin ja kovan intensiteetin joukkueena, joka toteuttaa perusasioita tehokkaasti ja varmasti.

Kauhajoella edessään viidennet perättäiset finaalit

Kauhajoki todella saapuu finaaliparketille täysin erilaisista lähtökohdista kuin Seagulls. Pohjanmaalaisseura on saavuttanut Korisliiga-finaalit nyt viidettä kertaa peräjälkeen. Samanlaiseen suoritukseen on viimeksi pystynyt Honka, ja sekin tapahtui 1970-luvun taitteessa.

Kahdesti finaalien MVP:ksi valittu Cameron Jones metsästää nyt kolmatta mestaruuttaan Kauhajoen paidassa. Kuva: Ville Vuorinen
Kahdesti finaalien MVP:ksi valittu Cameron Jones metsästää nyt kolmatta mestaruuttaan Kauhajoen paidassa. Kuva: Ville Vuorinen

Kauhajoen neljästä aiemmasta finaalivierailusta peräti kolme on päättynyt mestaruuteen, ja niistä kolmesta kerrasta kahtena joukkueen kokoonpanossa on nähty yhdysvaltalaistakamies Cameron Jones.

– Menestys on muodostunut täällä jo kutakuinkin standardiksi. Joka kaudella tavoitteena on mestaruus. On aika mieletöntä, että olemme pystyneet saavuttamaan tällaisia tavoitteita, kun ottaa huomioon, että edustamme pohjoista 13 000 asukkaan kaupunkia, Jones toteaa.

Siitä huolimatta hän ei pidä finaaleja tänäkään vuonna läpihuutona. Hän muistuttaa, että Seagullsilla on yksi sarjan parhaita kokoonpanoja niin korin alla kuin kaarellakin ja niin ulkomaisten kuin kotimaistenkin pelaajien osalta.

– Meillä on todellakin ylämäki kuljettavana. He ovat kokenut joukkue, joka pyörittää kuvioitaan nopeasti, joten meidän täytyy pyrkiä tukkimaan ja hidastamaan heidän hyökkäystään. Mutta me olemme aivan yhtä nälkäisiä ja valmiita haasteeseen.

Hauska yksityiskohta finaaleissa on myös se, että Jones jakaa jälleen parketin muuan luotetun joukkuetoverinsa kanssa. Edellisiin kertoihin nähden kuitenkin erona on se, että tällä kertaa tuo toveri onkin vastakkaisella puolella kenttää. Tilanne saa Jonesinkin hieman naurahtamaan.

– Tulee todellakin olemaan outoa kohdata René Rougeau vastustajajoukkueessa. Olemme voittaneet täällä Kauhajoella yhdessä kaksi mestaruutta, ja hän on yksi parhaista joukkuekavereista, joita minulla on ikinä ollut. Mutta tässä sen näkee, kuinka hyvin René pystyy tuomaan voittajamentaliteetin mihin tahansa joukkueeseen, jossa hän pelaa.

Ensimmäinen finaaliottelu pelataan Kauhajoella tiistaina 2. toukokuuta. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Otteluohjelma >

 
3.10.2023 22:26 FIBA Europe Cup

Kataja Basket taipui Boråsille FIBA Europe Cupin karsintaturnauksessa

Joensuulainen Kataja Basket taipui päätösneljänneksellä ruotsalaiselle Boråsille 71–78 (42–40) karsintaturnauksen avausottelussa. Ottelu oli Kataja Basketille historian 100. eurokentillä ja se nousi samalla suomalaisjoukkueiden maratontaulukon piikkipaikalle pelatuissa otteluissa.

3.10.2023 20:31 Pääjuttu

Korihait kaatoi Kauhajoen ensimmäisen kerran 11 vuoteen – Bojan Sarcevic yllätysavauksen pistekuningas

Korihait juhli Uudessakaupungissa komeaa 86–81-kotivoittoa heti kautensa alkajaisiksi.

2.10.2023 09:10 FIBA Europe Cup

Kataja Basket isännöi FIBA Europe Cupin karsintaturnausta kotikentällään 3.–5.10.

Kataja Basket pelaa Motonet Areenalla paikasta FIBA Europe Cup -alkulohkoon. Joensuulaisjoukkueen lisäksi paikasta lohkovaiheeseen pelaavat bulgarialainen BC Chernomorets ja ruotsalainen Borås Basket.

30.9.2023 20:54 Korisliiga

Nike Sibande johdatti Katajan kotivoittoon - Seagulls aloitti mestaruuden puolustamisen vahvasti

Korisliigassa pelattiin kauden avauskierros. Päivän aikana pelattiin viisi ottelua. Voittotilinsä avasivat Kouvot, KTP, Seagulls, BC Nokia ja Kataja.

29.9.2023 09:00 Korisliiga

Tomi Lommi ei koe KTP:ssä tarvetta hitaalle etenemiselle – ”Meillä on kaikki avaimet kamppailla suoraan mestaruudesta”

Kotkalainen KTP-Basket lähtee kauteen mitalipelejä tavoitellen. Seura on saanut riveihinsä tervetulleen paluumuuttajan, sillä oma kasvatti Tomi Lommi pukee vihervalkoisen paidan ensi kertaa sitten juniorivuosien.

29.9.2023 07:50 Korisliiga

Lassi Kilpinen täydentää Kobrien takakentän – ”Uuteen ympäristöön siirtyminen opettaa vielä vanhallekin uutta”

Kobrat valui viime kauden lopussa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta uutena joukkoon liittyvä takamies Lassi Kilpinen vakuuttaa, että joukkuepeliä teroittamalla seura pystyy vaikka mihin.

28.9.2023 19:00 Korisliiga

Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

28.9.2023 13:00 Korisliiga

Bisons pelaa trendejä vastaan – tuore päävalmentaja Juri Heinämäki on kerännyt ympärilleen kookkaan kokoonpanon

Bisons Loimaa lähtee jälleen yrittämään paikkansa vakiinnuttamista Korisliigassa. Operaatiota luotsaamaan on palkattu Juri Heinämäki, joka hakee etuja kaikella muulla kuin muita matkimalla.

28.9.2023 08:00 Korisliiga

Fiifi Aidoo tuo energiaa kentälle BC Nokian paidassa – ”Toivottavasti Korisliigaan palaa erilainen pelaaja kuin joka täältä lähti”

BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.

27.9.2023 21:00 Korisliiga

Vastoinkäymiset ovat herättäneet Topias Palmin voitonnälän – ”Kaikin puolin pidän Kauhajoella pelaamista askeleena ylöspäin”

Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.

27.9.2023 15:00 Korisliiga

Salon Vilppaan Luukas Vaara painottaa identiteetin merkitystä – ”Meidän pitää alusta asti tietää, keitä olemme ja mitä teemme”

Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.

27.9.2023 08:53 Korisliiga

Kataja Basketin pelitapa ruokkii puolustusekspertti Thomas Tumban vahvuuksia – ”Täällä pystyn parhaiten parantamaan pelaamistani”

Kataja Basket ylsi viime keväänä Korisliigan pronssimitaleille ja voitti Suomen cupin. Yksi nousukiidon avainpelaajista oli laituri Thomas Tumba.

26.9.2023 17:30 Korisliiga

Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

26.9.2023 08:55 Korisliiga

Bojan Sarcevic löytää motivaatiota Korihaiden korkeista tavoitteista – ”Aion pelata kuin kausi olisi viimeiseni, vaikka lopullista päätöstä en olekaan tehnyt”

Korihait on kokenut kovia vuosia ja kamppailut enemmän sarjapaikasta kuin Korisliigan kärkisijoista. Veteraanipelinjohtaja Bojan Sarcevic pyysi joukkuetta asettamaan tavoitteen korkealle, jotta hän sai kesän harjoittelukauteen motivaatiota.

25.9.2023 17:00 Korisliiga

Erik Sajantila on ottanut oppia kokemuksistaan Lahti Basketballissa – ”Uskon, että olemme kaikki kasvaneet paljon haastavien viime vuosien aikana”

Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.

25.9.2023 09:45 Korisliiga

Helsinki Seagullsin René Rougeau on valmis tekemään lisää historiaa – “Viime kauden finaalit olivat urani vaikeimmat”

Helsinki Seagulls lähtee uuteen kauteen halukkaana toistamaan viimekautisen mestaruutensa. Joukkoja kentällä johtaa Suomeen juurtunut veteraanipelaaja René Rougeau.

23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

25.8.2023 09:00 Korisliiga

Korisliigat jatkuvat Ruudussa - Koripalloliitto ja Nelonen Media jatkosopimukseen

Korisliiga ja naisten Korisliiga näkyy alkavalla kaudella Ruutu-palvelussa. Vuonna 2020 käynnistynyt yhteistyö jatkuu monivuotisella jatkosopimuksella.

Näytä lisää vastaavia