Korisliiga-ennakko: Tapiolan Honka, Korihait ja Kobrat

27.9.2022 12:00 Tapiolan Honka nousee sarjaan tähtenään paluumuuttaja Carl Lindbom. Korihait pyrkii jatkamaan keväällä alkanutta rivakkaa nousukiitoaan uuden päävalmentajan Tero Vasellin johdolla. Ville Turja ja Kobrat lähtevät koitokseensa entistä laajemmalla kokoonpanolla.

Calle is back! Viime vuodet muun muassa Puolan ja Ranskan sarjoissa pelannut pelaaja tuo sarjanousijalle kosolti tarvittavaa kokemusta. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka alkaa uudella sarjanousijalla sekä viime kauden runkosarjan sijoille 11 ja 10 sijoittuneilla seuroilla.

Tapiolan Honka palaa Korisliigaan ja Carl Lindbom Honka-paitaan

Bisons Loimaan viimeisin matka miesten Korisliigassa jäi lopulta yhden kauden kokeiluksi. Joukkue otti mittaa Korihaista viimeiseen asti sarjapaikasta, mutta lopulta keskinäinen voitto kriittisellä hetkellä ratkaisi kilvan Korihaille. Bisonsin putoaminen avasi oven perinteikkäälle ja tunnetulle espoolaisseuralle Tapiolan Hongalle.

Siinä missä Tapiolan Honka tekee paluun Korisliigaan, niin tekee myös sen kesän näkyvin hankinta, laituri Carl Lindbom. Viisi viime vuotta ulkomailla – Liettuassa, Kroatiassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa – viettänyt Lindbom on silminnähden innoissaan paluusta juurilleen.

– Odotan erityisesti, että pääsen tulevina kuukausina kokemaan, miten Korisliiga on kehittynyt näiden vuosien aikana. Toisaalta pääsee myös testaamaan, mitä tuli itse opittua poissa ollessa. Eikä se ole mitenkään vähäpätöinen asia, että paluu tapahtuu kasvattajaseuraan. Muistan yhä, kuinka junnuna katselimme miesten pelejä ja ihailimme omia idoleitamme. Nyt saan toivottavasti kunnian olla itse jollekulle se juniorille se esikuva ja roolimalli, Lindbom sanoo.

Hongan tulevan kauden kokoonpano on vasta hiljattain alkanut saavuttaa valmista muotoaan, mutta Lindbom on ehdottomasti sitä mieltä, että kasassa on täysin kilpailukykyinen joukkue. Nipusta löytyy niin nuoria nousijoita kuin sellaisia vanhoja konkareita, joita Lindbomin lisäksi edustaa muiden muassa sentteri Tuukka Kotti.

– Tulemme pelaamaan nopeaa ja energistä peliä. Itsestään selvästi ensisijainen tavoitteemme on pysyä liigassa ja uutena nousijana menemme rauhassa peli kerrallaan. Kaikkia vastustajia lähdemme kuitenkin voittamaan, ja mikäli itseltäni kysytään, niin tavoittelemme ehdottomasti pudotuspelipaikkaa. Niissähän voi lopulta tapahtua vaikka mitä.

Tapiolan Honka 22-23 pähkinänkuoressa

Korihait jatkaa kevään positiivista pelikulttuuria uuden päävalmentajan johdolla

Voi olla vaikea kuvitella, miten pelikautta, joka päättyi sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle, voisi lukea onnistumiseksi. Mutta uusikaupunkilaisen Korihaiden kohdalla näin voi totisesti väittää.

Korihait on ollut pahasti putoamisvaarassa liigasta jo kolmesti. Kolmesta kerrasta kahdesti kuitenkin kentän ulkopuoliset tekijät pelastivat seuran sarjapaikan; ensin kausi katkesi koronaan, sen jälkeen toinen joukkue jätti liigan oma-aloitteisesti. Viime keväänä sen sijaan tilanteen pelasti Korihaiden oma sensaatiomainen nousukiito kauden lopussa ja erityisesti kriittinen päätösvoitto Bisonsista.

Nyt peräsimessä on uusi päävalmentaja Tero Vasell, joka antaa joukkueensa suoritukselle arvoa ja haluaa ennen kaikkea jatkaa samaa positiivista kulttuuria ja kehitystä, johon Uudessakaupungissa keväällä jäätiin.

– Korihaiden koko kevät ja erityisesti ratkaiseva viimeinen ottelu olivat jotain aivan mielettömän hienoa seurata, vaikka katsoikin asiaa aidan toiselta puolelta. Arvostan seuroja, joilla on vahvoja perinteitä, ja Korihait on malliesimerkki sellaisesta seurasta. Meidän tehtävämme on nyt jatkaa sitä positiivista kierrettä ja ottaa vielä askel eteenpäin.

Vasell on tehnyt monivuotisen uran BC Nokian apuvalmentajana ja tarpeen vaatiessa myös tilapäisenä päävalmentajana, mutta pesti Uudessakaupungissa on hänen ensimmäinen varsinainen päävalmentajasopimuksensa. Alkavan kauden rakennuspalikat ovat nyt kasassa, sillä pelaajat ovat terveinä, pohjoisamerikkalaiset asettuneet mukaan kokoonpanoon ja kaikki on tapahtunut aikataulussa.

– Olen tyytyväinen pakettiin, jonka saimme kokoon. Tein hyvissä ajoin oman diilini, ja pääsimme saman tien poimimaan markkinoilta vahvistuksia. Toivoimme alun perin saavamme kaupunkiin myös parikolme uutta kotimaista mutta saimmekin lopulta neljä.

Uudet suomalaiset nimet Korihaiden rosterissa ovat Trey Niemi, Joni Herrala, Mikael Aalto ja Elmo Eräkangas. Nipussa yhdistyy siis nuoruuden nälkä ja kokemus, varsinkin kun työtään samassa kokoonpanossa jatkaa myös paikallislegenda Bojan Sarcevic.

Positiivisesta kulttuurista, vahvoista perinteistä ja pysyvyydestä huolimatta tälle kaudelle on luvassa kuitenkin täysin uuden näköinen ilme kentällä ja puhtaalta pöydältä rakennettu pelikirja.

– En pysty valmentamaan kenenkään muun systeemiä kuin omaani. Olen rakentanut suunnitelmani niille vahvuuksille, jotka meillä nyt on käytössämme, Vasell toteaa.

Korihait 22-23 pähkinänkuoressa


Ville Turja näkee Kobrien vahvuutena paremman pallonliikkeen ja aggressiivisen takakentän

Lapualainen Kobrat jäi viime kauden runkosarjassa Korisliigan kymmenennelle sijalle mutta sai yllättäen hyvän voitokkaan alun alempaan jatkosarjaan. Viimeiset viisi ottelua kuitenkin päättyivät taas tappioputkessa eikä seuralle jäänyt enää mahdollisuutta pudotuspeleihin.

Päävalmentajana jatkava Ville Turja kertoo oppineensa menneestä kaudesta vähintään sen verran, että tällä kertaa oli saatava kokoon laajempi rinki, jotta vastaavilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

– Isoin riski, jonka viime kaudella otimme, oli BJ Raymondin palkkaaminen, ja kaikkine loukkaantumisineen vaikutti lopulta siltä, että päätös ei ollut paras mahdollinen. Tietyt pelaajat kuormittuivat liikaa, ja jatkosarjan kehno loppu liittyi osin tähän. Pääsemme nyt leikkaamaan kaikkien minuutteja viimekautiseen nähden, jotta kenenkään peliaika ei korostu liikaa läpi kauden.

Nyt Kobrilla on Turjan mukaan koossa pallollisesti taitavampi joukkue kuin viimeksi. Antto Nikkarisen ja Henry Boydin ohelle on palkattu myös yhdysvaltalainen takamies KJ Jackson, ja pallonkäsittelytaitoa löytyy laiturienkin joukosta. Turja lisää vielä perään, että takakentän pelaaminen tulee olemaan aiempaa aggressiivisempaa myös puolustuspäässä.

– Nämä ovat ehdottomia vahvuuksiamme, koska pystymme niiden avulla nostamaan koko kentän intensiteettiä. Asian kääntöpuoli on toki se, että meillä ei ole joka pelipaikalle kovin isoja pelaajia, mutta paikkaamme ne puuttuvat sentit sillä aggressiivisuudella.

Turja kertoo tyytyväisenä, että Kobrien uusi kokoonpano koostuu pitkälti joukkuepelaamiseen orientoituneista pelaajista. Harjoituspelien perusteella erityisesti heittäjät ovat päässeet paljon aiempaa paremmin elementtiinsä, kun pallo liikkuu sujuvasti ja kentältä löytyy monia erilaisia edunluojia.

– Uskon, että kotimaisten heittäjienkin on siellä nyt helpompi olla, kun kosketuksia tulee enemmän.

Kobrat 22-23 pähkinänkuoressa

 
29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

8.11.2023 21:15 Korisliiga

Kobrille sarjapisteet Tampereelta – "Kokonaisuudessaan kautemme paras vieraspeli"

Kobrat kävi nappaamassa vierasvoiton Tampereen Pyrinnöstä.

5.11.2023 20:16 Pääjuttu

Bisons yllätti Kauhajoen – Kataja Korihaita vahvempi

Miesten Korisliigan sarjapisteet keräsivät tänään Bisons Loimaa ja Kataja Basket.

4.11.2023 19:17 Korisliiga

KTP vierasvoittoon Lapualla – Roydell Brown jatkoi vahvoja otteitaan

Kobrat taipui kotonaan KTP-Basketille 79–83.

3.11.2023 20:32 Pääjuttu

Seagulls siirtyi sarjajohtoon kuudennella voitollaan – Kouvot kotonaan Vilpasta vahvempi

Miesten Korisliigassa päivitettiin taas kärkikolmikkoa, kun sarjapisteet illan otteluista saivat Helsinki Seagulls ja Kouvot.

Näytä lisää vastaavia