Korisliiga-ennakko: Tapiolan Honka, Korihait ja Kobrat

27.9.2022 12:00 Tapiolan Honka nousee sarjaan tähtenään paluumuuttaja Carl Lindbom. Korihait pyrkii jatkamaan keväällä alkanutta rivakkaa nousukiitoaan uuden päävalmentajan Tero Vasellin johdolla. Ville Turja ja Kobrat lähtevät koitokseensa entistä laajemmalla kokoonpanolla.

Calle is back! Viime vuodet muun muassa Puolan ja Ranskan sarjoissa pelannut pelaaja tuo sarjanousijalle kosolti tarvittavaa kokemusta. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka alkaa uudella sarjanousijalla sekä viime kauden runkosarjan sijoille 11 ja 10 sijoittuneilla seuroilla.

Tapiolan Honka palaa Korisliigaan ja Carl Lindbom Honka-paitaan

Bisons Loimaan viimeisin matka miesten Korisliigassa jäi lopulta yhden kauden kokeiluksi. Joukkue otti mittaa Korihaista viimeiseen asti sarjapaikasta, mutta lopulta keskinäinen voitto kriittisellä hetkellä ratkaisi kilvan Korihaille. Bisonsin putoaminen avasi oven perinteikkäälle ja tunnetulle espoolaisseuralle Tapiolan Hongalle.

Siinä missä Tapiolan Honka tekee paluun Korisliigaan, niin tekee myös sen kesän näkyvin hankinta, laituri Carl Lindbom. Viisi viime vuotta ulkomailla – Liettuassa, Kroatiassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa – viettänyt Lindbom on silminnähden innoissaan paluusta juurilleen.

– Odotan erityisesti, että pääsen tulevina kuukausina kokemaan, miten Korisliiga on kehittynyt näiden vuosien aikana. Toisaalta pääsee myös testaamaan, mitä tuli itse opittua poissa ollessa. Eikä se ole mitenkään vähäpätöinen asia, että paluu tapahtuu kasvattajaseuraan. Muistan yhä, kuinka junnuna katselimme miesten pelejä ja ihailimme omia idoleitamme. Nyt saan toivottavasti kunnian olla itse jollekulle se juniorille se esikuva ja roolimalli, Lindbom sanoo.

Hongan tulevan kauden kokoonpano on vasta hiljattain alkanut saavuttaa valmista muotoaan, mutta Lindbom on ehdottomasti sitä mieltä, että kasassa on täysin kilpailukykyinen joukkue. Nipusta löytyy niin nuoria nousijoita kuin sellaisia vanhoja konkareita, joita Lindbomin lisäksi edustaa muiden muassa sentteri Tuukka Kotti.

– Tulemme pelaamaan nopeaa ja energistä peliä. Itsestään selvästi ensisijainen tavoitteemme on pysyä liigassa ja uutena nousijana menemme rauhassa peli kerrallaan. Kaikkia vastustajia lähdemme kuitenkin voittamaan, ja mikäli itseltäni kysytään, niin tavoittelemme ehdottomasti pudotuspelipaikkaa. Niissähän voi lopulta tapahtua vaikka mitä.

Tapiolan Honka 22-23 pähkinänkuoressa

Korihait jatkaa kevään positiivista pelikulttuuria uuden päävalmentajan johdolla

Voi olla vaikea kuvitella, miten pelikautta, joka päättyi sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle, voisi lukea onnistumiseksi. Mutta uusikaupunkilaisen Korihaiden kohdalla näin voi totisesti väittää.

Korihait on ollut pahasti putoamisvaarassa liigasta jo kolmesti. Kolmesta kerrasta kahdesti kuitenkin kentän ulkopuoliset tekijät pelastivat seuran sarjapaikan; ensin kausi katkesi koronaan, sen jälkeen toinen joukkue jätti liigan oma-aloitteisesti. Viime keväänä sen sijaan tilanteen pelasti Korihaiden oma sensaatiomainen nousukiito kauden lopussa ja erityisesti kriittinen päätösvoitto Bisonsista.

Nyt peräsimessä on uusi päävalmentaja Tero Vasell, joka antaa joukkueensa suoritukselle arvoa ja haluaa ennen kaikkea jatkaa samaa positiivista kulttuuria ja kehitystä, johon Uudessakaupungissa keväällä jäätiin.

– Korihaiden koko kevät ja erityisesti ratkaiseva viimeinen ottelu olivat jotain aivan mielettömän hienoa seurata, vaikka katsoikin asiaa aidan toiselta puolelta. Arvostan seuroja, joilla on vahvoja perinteitä, ja Korihait on malliesimerkki sellaisesta seurasta. Meidän tehtävämme on nyt jatkaa sitä positiivista kierrettä ja ottaa vielä askel eteenpäin.

Vasell on tehnyt monivuotisen uran BC Nokian apuvalmentajana ja tarpeen vaatiessa myös tilapäisenä päävalmentajana, mutta pesti Uudessakaupungissa on hänen ensimmäinen varsinainen päävalmentajasopimuksensa. Alkavan kauden rakennuspalikat ovat nyt kasassa, sillä pelaajat ovat terveinä, pohjoisamerikkalaiset asettuneet mukaan kokoonpanoon ja kaikki on tapahtunut aikataulussa.

– Olen tyytyväinen pakettiin, jonka saimme kokoon. Tein hyvissä ajoin oman diilini, ja pääsimme saman tien poimimaan markkinoilta vahvistuksia. Toivoimme alun perin saavamme kaupunkiin myös parikolme uutta kotimaista mutta saimmekin lopulta neljä.

Uudet suomalaiset nimet Korihaiden rosterissa ovat Trey Niemi, Joni Herrala, Mikael Aalto ja Elmo Eräkangas. Nipussa yhdistyy siis nuoruuden nälkä ja kokemus, varsinkin kun työtään samassa kokoonpanossa jatkaa myös paikallislegenda Bojan Sarcevic.

Positiivisesta kulttuurista, vahvoista perinteistä ja pysyvyydestä huolimatta tälle kaudelle on luvassa kuitenkin täysin uuden näköinen ilme kentällä ja puhtaalta pöydältä rakennettu pelikirja.

– En pysty valmentamaan kenenkään muun systeemiä kuin omaani. Olen rakentanut suunnitelmani niille vahvuuksille, jotka meillä nyt on käytössämme, Vasell toteaa.

Korihait 22-23 pähkinänkuoressa


Ville Turja näkee Kobrien vahvuutena paremman pallonliikkeen ja aggressiivisen takakentän

Lapualainen Kobrat jäi viime kauden runkosarjassa Korisliigan kymmenennelle sijalle mutta sai yllättäen hyvän voitokkaan alun alempaan jatkosarjaan. Viimeiset viisi ottelua kuitenkin päättyivät taas tappioputkessa eikä seuralle jäänyt enää mahdollisuutta pudotuspeleihin.

Päävalmentajana jatkava Ville Turja kertoo oppineensa menneestä kaudesta vähintään sen verran, että tällä kertaa oli saatava kokoon laajempi rinki, jotta vastaavilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

– Isoin riski, jonka viime kaudella otimme, oli BJ Raymondin palkkaaminen, ja kaikkine loukkaantumisineen vaikutti lopulta siltä, että päätös ei ollut paras mahdollinen. Tietyt pelaajat kuormittuivat liikaa, ja jatkosarjan kehno loppu liittyi osin tähän. Pääsemme nyt leikkaamaan kaikkien minuutteja viimekautiseen nähden, jotta kenenkään peliaika ei korostu liikaa läpi kauden.

Nyt Kobrilla on Turjan mukaan koossa pallollisesti taitavampi joukkue kuin viimeksi. Antto Nikkarisen ja Henry Boydin ohelle on palkattu myös yhdysvaltalainen takamies KJ Jackson, ja pallonkäsittelytaitoa löytyy laiturienkin joukosta. Turja lisää vielä perään, että takakentän pelaaminen tulee olemaan aiempaa aggressiivisempaa myös puolustuspäässä.

– Nämä ovat ehdottomia vahvuuksiamme, koska pystymme niiden avulla nostamaan koko kentän intensiteettiä. Asian kääntöpuoli on toki se, että meillä ei ole joka pelipaikalle kovin isoja pelaajia, mutta paikkaamme ne puuttuvat sentit sillä aggressiivisuudella.

Turja kertoo tyytyväisenä, että Kobrien uusi kokoonpano koostuu pitkälti joukkuepelaamiseen orientoituneista pelaajista. Harjoituspelien perusteella erityisesti heittäjät ovat päässeet paljon aiempaa paremmin elementtiinsä, kun pallo liikkuu sujuvasti ja kentältä löytyy monia erilaisia edunluojia.

– Uskon, että kotimaisten heittäjienkin on siellä nyt helpompi olla, kun kosketuksia tulee enemmän.

Kobrat 22-23 pähkinänkuoressa

 
5.12.2022 13:22 Korisliiga

Seagullsin Zena Edosomwan on Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Korisliigan marraskuun vahvin on Seagullsin voittoputkeen johdattanut Zena Edosomwan.

3.12.2022 21:11 Korisliiga

Kauhajoen kotimaiset tähdet dominoivat peliä – pisteitä myös Pyrinnölle ja Katajalle

Miesten Korisliiga-illan voittajia olivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Kataja Basket.

2.12.2022 21:04 Korisliiga

Honka vahvisti johtoaan Korihaihin nähden keskinäisellä voitolla

Tapiolan Hongan ja Korihaiden kohtaaminen Espoossa päättyi kotijoukkueen 80–73-voittoon.

2.12.2022 15:00 Korisliiga

Korisliigojen kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan sekä naisten Korisliigan kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia.

30.11.2022 23:32 Korisliiga

Illan molemmat kamppailut ratkaistiin voittoheitolla – voittajina Pyrintö ja Kouvot

Miesten Korisliiga-illan voittajia tänään olivat Tampereen Pyrintö ja Kouvot, joista kumpikin varmisti pisteet nimiinsä vasta loppusummerin soidessa.

30.11.2022 23:27 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä FIBA Europe Cupin jatkopeleihin hienolla vierasvoitolla

Kauhajoki kohtasi keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa portugalilaisen Sporting CP:n. Kaksijakoinen ottelu kääntyi Kauhajoen voittoon vahvan toisen puoliajan turvin lukemin 84–93 (45–34). Voitto varmisti samalla kauhajokisten lohkovoiton.

29.11.2022 20:33 Korisliiga

Seagulls jätti kolmannella jaksolla Nokian takapeiliin ja rynnisti voittoon

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välinen kohtaaminen päättyi 94–73.

29.11.2022 19:39 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvoissa kauden jälkeenkin

Korisliigan kokenein aktiivinen päävalmentaja Jyri Lehtonen jatkaa työtään Kouvojen peräsimessä myös ensi kaudella.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

27.11.2022 21:06 Pääjuttu

Hongalle kolmas voitto – "Onnistuimme aloittamaan paremmalla energialla"

Tapiolan Honka haki vierasvoiton Lahdesta miesten Korisliigassa.

26.11.2022 22:28 Korisliiga

Kauhajoelle voitto kärkikamppailussa – myös KTP vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui viidellä ottelulla. Voittoihin illan peleissä ylsivät Kauhajoki, Seagulls, Pyrintö, BC Nokia ja KTP.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

23.11.2022 21:53 Pääjuttu

Jatkoa kolmelle voittoputkelle – juhlijoina Vilpas, Kobrat ja Seagulls

Miesten Korisliigassa voiton veivät tänään Salon Vilpas, Kobrat ja Helsinki Seagulls.

22.11.2022 20:42 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa – Kataja hätyyttelee sarjakärkeä

Miesten Korisliigassa sarjapisteet ottivat tänään KTP-Basket ja Kataja Basket.

19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

Näytä lisää vastaavia