30.3.2022 12:53 Koripalloliitto on yhdessä seurojen kanssa koonnut iltapäiväkerhotoiminnan käynnistämisen oppaan, jonka avulla seura voi halutessaan osallistua Harrastamisen Suomen malliin ja tarjota kerhoja alueensa lapsille ja nuorille.
Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Iltapäiväkerhotoiminta vastaa moneen tarpeeseen: se tarjoaa lapselle turvallisen paikan viettää aikaa koulun jälkeen, mutta se on myös paikka, jossa opitaan sosiaalisia taitoja leikin ja liikunnan lomassa.
Osalle lapsista se voi olla viikon ainoa ohjattu liikunta vapaa-ajalla, mutta se on myös oiva paikka harjoittaa taitoja, jotka tukevat lajiharjoittelua seurassa.
- Harrastamisen Suomen mallin tavoitteen mukaisesti Koripalloliitto haluaa edistää kuntien ja harrastusten tarjoajien, eli jäsenseurojemme, verkottumista ja ammattitaitoisten ja innostavien ohjaajien löytämistä liikuttamaan lapsia ja nuoria. Koripallo on esiintynyt edukseen lasten ja nuorten kyselyissä, ja koottu opas on tehty yhdessä seurojen kanssa jo olemassa olevien ja mainiosti toimivien esimerkkien pohjalta. Opas on nyt kaikkien seurojen käytettävissä ja omaan toimintaan mukaan sidottavissa, kiittelee Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg.
Oppaaseen on koottu ajatuksia niin kerhotoiminnan käynnistämisen syistä kuin käytännön vinkkejä ja harjoituksia, joita ohjaajat voivat kerhoissa toteuttaa. Tarkoituksena on kannustaa seuroja kerhotoiminnan käynnistämiseen ja madaltaa kynnystä Harrastamisen Suomen malliin osallistumiseen.
Oppaan lisäksi on julkaistu erilaisten leikkien ja pelien ohjeet ja säännöt -esite, joka on yhtä lailla kaikkien vapaassa käytössä.
Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.
Webinaarissa käydään läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä johdettua analyysia. Uutena ominaisuutena lisenssityökaluun on saatu päivitetty kunta- ja postinumero selvitys, joka auttaa seuroja tunnistamaan omaan alueensa potentiaalin tarkemmin.
Suomalaisessa koripallossa on tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun uusi ennätyslukema kirjataan nyt 20 813.
Tapiolan Hongan koripallovalmentaja Eero Neva vastaanotti lauantaina 27.11.2021 Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinnon. Palkinto myönnettiin hänelle säätiön Urheilun Tuki -rahastosta ja se on suuruudeltaan 2 000 euroa. Tunnustuspalkinto julkaistiin ja stipendi ojennettiin Espoon Tapiolassa Naisten Korisliigan Tapiolan Honka - EBT -ottelussa.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Koripalloliitto sai historiansa 13. kunniajäsenen, kun Pentti Hilke valittiin kunniajäseneksi mittavasta ja monimuotoisesta päivätyöstään koripallon parissa.
Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.
Koripalloliitto on toteuttanut oman digitaalisen ottelupöytäkirjan, joka korvaa jatkossa paperiset pöytäkirjat. Nettiselaimessa toimiva eSCO on kaikkien Koripalloliiton jäsenseurojen käytössä veloituksetta. Kaikki sarjat siirtyvät digitaaliseen pöytäkirjaan ensi kauden aikana.
Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin lukuja drop out -ilmiön takaa. Lisäksi lisenssilukuja verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemiin lukuihin väestörakenteesta ja piirrettiin lajin tulevaisuuden näkymiä pohjautuen väestömuutoksen ennusteisiin.
Seuratoiminnan tueksi on mahdollista hakea erilaisia avustuksia ja hanketukia. Koripalloliitto on julkaissut seurojen tueksi dokumentin, jossa avataan eri vaihtoehtoja avustuksen ja tukien saamiselle.
Koripalloseuroilla on mahdollista saada askarruttaviin kysymyksiin vastauksia torstaina 2.4. klo 18:00 alkaen, kun Koripalloliitto järjestää Seurojen kyselytunnin YouTubessa.
Koripalloseurat ympäri Suomen ovat koronavirusepidemian aikaan alkaneet jakamaan vinkkivideoita omatoimiseen harjoitteluun. Suomen Koripalloliitto kerää päivittäin omalle sivustolleen uusia mielenkiintoisia harjoitteita, joita voi tehdä kotioloissa.
Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Olympiakomitea ja Sitra kutsuvat seuroja jakamaa arkisia ympäristöä huomioivia fiksuja käytänteitä. Fiksuin idea palkitaan ja kaikki ideoita jakaneet osallistuvat rahapalkinnon arvontaan.
19- ja 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen lohkot on tehty rankingin mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Lisäksi 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin pelaamistapa on vahvistettu syksylle ja keväälle.
Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay.
Suomalaisessa koripallossa on rikottu historiallinen rajapyykki, kun 20 000 lisenssin raja ylittyi toukokuussa 2018. Kuluvalla kaudella uusia harrastajia on löytänyt lajin pariin ennätysmäärä.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.