Koripalloliiton koulutuskalenteri keväälle 2011 julkaistu

18.11.2010 08:22 Suomen Koripalloliiton valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen kalenteri kevään 2011 osalta on julkaistu. Liiton koulutuksessa sisällöt pysyvät entisellään ja tasojen suorittamismahdollisuuksia näyttökokeiden kautta jatketaan. Koripalloliitto haluaa tarjota valmentajille ja ohjaajille selkeän koulutuksenpolun.

Sisällöllisesti sekä laadullisesti koulutus pysyy yhä totutun raudanlujana ja koulutuksen toteutumisesta vastaavat lasten ja nuorten valmennukseen sekä kasvatukseen erikoistunut Koripalloliiton kouluttajatiimi.

Tasotutkinnoilla kohti prosessioppimista

Tasotutkintoja koulutusjärjestelmässä on kolme:

 • Peruskoulutustaso (I-taso)
 • Juniorivalmentajatutkinto (II-taso)
 • Kansallinen valmentajatutkinto (III-taso)

Varsinaisen tasokoulutuksen lisäksi nuorille, juuri ohjaamista aloitteleville henkilöille, järjestetään niin sanottua 0-tason ”Tervetuloa ohjaajaksi” -koulutusta lähellä omaa päivittäistä toimintaympäristöä, seuraa. Tasotutkinnot I ja II koostuvat kukin neljästä (4) erillisestä osiosta. Tutkinnon osista kolme (3) on tutkinnon hyväksymisen kannalta pakollisia kursseja ja yksi on vapaasti valittava kurssi.

Tasotutkintoajattelulla pyritään tämän hetkisen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen mukaiseen prosessioppimiseen. Perusideana on, että tasotutkinnon aloittava opiskelija suorittaa koko tutkinnon kolme viikonloppukurssia saman/samojen kurssilaisten sekä saman kouluttajan alaisuudessa. Näin oppimisesta muodostuu itseään täydentävä jatkumo. Prosessin etuna on se, että asioihin voidaan palata ja keskeisimpiä sisältöjä kerrata tasotutkinnon edetessä. Kurssien suorittaminen irrallisina, ykisttäisinä viikonloppukoulutuksina on myös edelleen mahdollista.

Koulutuskalenteri 2011 ja koulutusjärjestelmän esittely

Alla linkit Koripalloliiton koulutuskalenteriin 2011 sekä PDF-tiedostona ladattavaan valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen esittelyyn. Alempana koulutustasot ja tasotutkintojen näyttökokeet ovat esiteltynä yksityiskohtaisemmin.

TASO I – koripallon peruskoulutustaso (60h)

Tutkinto suoritetaan 3:ssa pakollisessa sekä 1:ssa vapaasti valittavassa osassa (3 viikonloppua (pe-su) + vapaasti valittava osuus):

1.1. Perustietoa koripallosta ja harjoittelusta (15h)

1.2 . Opettaminen ja taidon oppimisen perusteet koripallossa (15h)

 • perustietoa kasvunohjauksesta sekä koripallon opettamisesta, opetusmalleista ja harjoittelusta

1.3 Fyysisen harjoittelun perusteet (15h)

 • harjoittelun perusperiaatteet, harjoittelun fysiologinen perusta, harjoittelun osa-alueet (voima-, kestävyys- ja nopeusharjoittelu), harjoitusmenetelmät osana koripalloharjoittelua

1.4 Vapaavalintainen osuus (15h)

 • Esim. Nuorisovalmennusseminaari, SLU:n järjestämät teemakoulutukset

I-tason suorituksiin voidaan lukea hyväksi LO-, ja muut pedagogiset tutkinnot. Tutkinnolla opiskelu on mahdollista paikallisella tasolla järjestetyissä koulutuksissa sekä vaihtoehtoisesti kahtena viikonloppuna (2 x pe-su) Suomen Urheiluopistolla. I-tason paikalliset jo sovitut tutkinnot koulutuskalenterissa. Huom! Korvaavuuksia myönnetään vain 31.12.2010 asti!

I-tasolla opiskelevia suositellaan toimimaan mahdollisuuksien mukaan apuvalmentajana kokeneemman valmentajan alaisuudessa ja hakeutumaan II-tason koulutukseen kahden vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta.

Syksyn tason I kursseja pyritään lisäksi järjestämään ainakin Espoossa, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Näistä tulee tieto sivustolle heti kun päivämäärät saadaan sovittua.
Huom! Mikäli seurasi on kiinnostunut järjestämään tason I kolmen viikonlopun putken, ole yhteydessä tiina.karvonen@koripalloliitto.fi.

TASO II - juniorivalmentajatutkinto (100h)

Tutkinnolle pääsyvaatimuksena on tason I hyväksytty suorittaminen tai tason I tietojen ja taitojen osoittaminen erikseen näyttökokeessa (ks. näyttökokeet)

Tutkinto suoritetaan 3:ssa pakollisessa sekä 1:ssa vapaasti valittavassa osassa (3 viikonloppua (pe-su) + vapaasti valittava osuus):

2.1. Koripalloilijan fyysinen harjoittelu ja valmennuksen tukitoimet (32h)

 • Tutkinnon osa 2.1 keskittyy fyysisen harjoittelun tietojen ja taitojen syventäminen sekä perustietojen tarjoaminen lihas- ja lääkintähuollosta, valmennuksen seurannasta ja testauksesta, ravinto- ja anti-dopingasioista sekä tietotekniikan ja av-välineiden käytöstä

2.2. Puolustuspelimallit (16h)

2.3. Hyökkäyspelimallit + ohjattu valmentamisen harjoittelu (32h)

 • Tutkinnon osat 2.2. ja 2.3. keskittyvät valmentajan tietotaitojen syventämiseen harjoittelun suunnittelun, vuorovaikutustaitojen, johtamisen, koripallon lajitaitojen, taktiikoiden ja otteluvalmennuksen osalta, painopistealueena lajisisällössä on suomalainen pelitapa

2.4. Vapaavalintainen osuus (20h)

 • Esim. Nuorisovalmennusseminaari, Suomen Valmentajat ry.: seminaarit ja koulutukset

Tutkinnolla opiskellaan Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä. Kurssi on suoritettava kokonaisuudessaan kerralla, yksittäisiä osuuksia ei hyväksytä.

Vuonna 2012 järjestetään taso II sekä keväällä että syksyllä. Kurssitusten viikonloppuja ei voi vaihtaa keskenään.

TASO III – kansallinen valmentajatutkinto (HKVT, 15op)

Tutkinnolla käsitellään seuraavia teemoja: valmentajana kehittyminen, johtaminen, henkinen valmennus, taito ja oppiminen, valmennuksen ohjelmointi ja seuranta, koripallon lajianalyysi, urheilijan ura, kilpailutaktiikka sekä laji- ja fyysisen harjoittelun yhdistäminen. Tutkintoon sisältyy kansainvälinen osuus

Tutkinto järjestetään vuoden-kahden välein (seuraava HKVT käynnistyy keväällä 2011, hakuohjeet tutkinnolle tammikuussa 2011).

Tutkinnolle valikoidutaan soveltuvuuskokeiden kautta.

Tutkinnon pääopiskelupaikka Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä.

Kaikki tasotutkintojen suorittaneet saavat tutkintotodistuksen hyväksytystä suorituksesta, kun kaikki ko. tutkintoon liittyvät tehtävät ovat hyväksytysti suoritettu. II- ja III-tason tutkinnon suorittaneet saavat myös erillisen, suoritettua tasotutkintoa vastaavan Koripalloliiton Valmentajakortin (Juniorivalmentajakortti ja Kansallinen Valmentajakortti) muistutukseksi hankitusta koulutuksesta.

TASO 0 – ”Tervetuloa ohjaajaksi!” –koulutus

Koripalloliiton uutena koulutustuotteena on alkanut kevällä 2010 pyöriä seuroissa 0-tason koulutukset. Koulutukset ovat lyhyitä, yhden illan aikana pidettäviä ohjaajakoulutuksen starttikursseja. Kursseilla toiminta painottuu käytännön tekemiseen ja ohjaamiseen salissa. Koulutuksen sisältö on suunnattu juuri aloitteleville ohjaajille. ”Tervetuloa ohjaajaksi!” -koulutuksissa ei ole normaalia 15 v. alaikärajaa, vaan kurssille voi ilmoittautua myös tätä nuoremmat ohjaamisesta kiinnostuneet.

Huom! Mikäli seurasi on kiinnostunut järjestämään tason 0 iltakoulutuksen, ole yhteydessä tiina.karvonen@koripalloliitto.fi.

Tasotutkintojen näyttökokeet

Tasotutkinnon I ja II sisältöjen (tiedollinen ja taidollinen sisältö) hallinnan voi jatkossa osoittaa näyttökokeella.

I-tason tutkinnon näyttökoe järjestetään 21.11.2010 ja seuraavan kerran maalis-huhtikuussa 2011 Helsingissä.

II-tason näyttökoe tullaan järjestämään  seuraavan HKVT-kurssin soveltuvuuskokeen yhteydessä keväällä 2011.

Näyttökoe sisältää aina teoriaosuuden ja käytännön valmennusnäytön liittyen tasokoulutuksen sisältöihin ja painoalueisiin

 • Näyttökokeen ottaa vastaan nuorten olympiavalmentajan nimeämät valmentajakouluttajat
 • Näyttökokeen hyväksynnästä päättää valmennuksen ja koulutuksen johtaja sekä nuorten olympiavalmentaja
Huom! Vanhoja valmentajakoulutuksia voi hyväksilukea 31.12.2010 asti. Tämän jälkeen ne vanhenevat. Mikäli haluat hyväksilukea käymäsi koulutuksen, ole yhteydessä antti.koskelainen@koripalloliitto.fi.
 
30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

3.2.2011 21:34 Pohjoinen alue

Basket.fi-otsikot upotettavissa widgetillä, seurattavissa RSS-syötteillä

Suomen Koripalloliitto on julkaissut nettipalvelussaan uutiswidgetin, jonka avulla Basket.fi-otsikot voi upottaa helposti omille nettisivuille. Otsikoiden seuraamista helpottamaan Basket.fi on avannut myös RSS-syötteiden tilaussivun, jolta voi tilata uutisia aihealueittain.

10.1.2011 Pohjoinen alue

Koripalloliiton toimisto on muuttanut

Suomen Koripalloliiton Helsingin toimisto on muuttanut uusiin toimitiloihin. Liiton uusi toimisto sijaitsee Käpylässä, Amer Sportsin talossa, osoitteessa Mäkelänkatu 91, 00610 Helsinki. Koripalloliitto on samalla avannut uuden asiakaspalvelun puhelinnumeron.

27.10.2010 Pohjoinen alue

Koripalloliitto julkaisi Hae Harrastus –hakupalvelun

Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-verkkopalvelussaan Hae Harrastus –hakupalvelun. Nimensä mukaisesti palvelussa voi hakea harrastusmahdollisuuksia, joita Koripalloliiton jäsenseurat tarjoavat.

27.3.2008 Pohjoinen alue

Koripalloliitto reagoi sääntö- ja toimenpideremontilla kannabis-käryihin

Suomen Antidopingtoimikunta suoritti vuosina 2001-07 koripallon parissa lähes 500 dopingtestiä, joiden tulokset olivat kaikki negatiivisia. Vuodenvaihteen jälkeen kaksi amerikkalaispelaajaa jäi kiinni kannabiksen käytöstä tunnetuin seurauksin. Tapausten johdosta Koripalloliitto on käynnistänyt remontin, jonka myötä liiton sääntöjä uusitaan ja antidopingvalistusta tehostetaan.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

Näytä lisää vastaavia