Koripallokevät huipentuu mestarisuosikkien kohtaamiseen

24.4.2011 Korisliigan kevään 2011 finaalisarja on valmis alkamaan. Alkuvuoden aikana vain yhden tappion kärsinyt runkosarjavoittaja Tampereen Pyrintö isännöi finaaleissa hallitsevaa cup-mestaria ja runkosarjakolmosta Joensuun Katajaa. Jo syksyllä liigan suurimmiksi mestarisuosikeiksi nimetyt joukkueet aloittavat kauden huipentuman pääsiäismaanantaina Pyynikin palloiluhallissa.

Huimassa voittoputkessa kulkeva, Antero Lehdon edustama Pyrintö avaa mestaruuden puolustamisen finaalisarjassa kotikentällään maananataina.

Sami Lehtorannan Kataja astelee finaaleihin itseluottamusta täynnä, mutta haastajana.

Damon Williams oli finalistien runkosarjakohtaamisissa oivassa vireessä, kun Pyrintö vei voitot 3-1.

Finaalien kynnyksellä Kataja-taituri Petri Virtasen pelikunto on kysymysmerkki. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Tasaisesti koko kauden peliään parantanut Joensuun Kataja on ajoittanut kuntopiikkinsä oikeaan hetkeen. Kataja päihitti puolivälierissä Kouvolan Kouvot tieltään otteluvoitoin 3-0, ja ennakkoon hankalaksi vastustajaksi veikkailtu KTP-Basket joutui vastaavasti välierissä laulukuoroon Katajan tieltä voitoin 3-1. Kahden ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen tunnelma Katajan leirissä on odottavan toiveikas.

- KTP-sarja toi itseluottamusta siinä mielessä, että onnistuimme voittamaan erittäin hyvän joukkueen vieraskentällä. Vaikka takamiestilanteemme on elänyt omaa elämäänsä pudotuspelien aikana, olemme pystyneet muuttamaan peliämme tilanteiden mukaan ja säilyttämään keskittymisemme, arvioi ensimmäistä kauttaan Katajaa valmentava Jukka Toijala.

Maajoukkuemiehiä vilisevä joensuulaistakakenttä on ollut pudotuspeleissä vajaalukuinen. Pitkään sivussa ollut Juha Sten palasi yli kahden kuukauden toipilasjakson jälkeen parketille vasta välieräsarjan avausottelussa. Petri Virtanen sai puolestaan samassa ottelussa iskun jalkaansa, ja pääsi kentälle vain yhdessä myöhemmässä KTP-välieräsarjan ottelussa.

- Juppe (Sten) on kohtalaisessa kunnossa olosuhteisiin nähden ja taistelee varmasti niin monta matsia kuin tässä on vielä jäljellä. Peten jalan tilanne selviää maanantaina. Jotkut ovat huhunneet Peten kohdalla nivusvammasta, mutta onneksi kyse on kuitenkin vain lievemmästä jalkavammasta, Toijala painottaa.

Runkosarjavoittaja Pyrintö lähtee finaalisarjaan kotiedun turvin. Tamperelaisia pidetään finaalien vahvana ennakkosuosikkina, mutta Toijala vakuuttaa, että Katajalla on tarpeeksi aseita hallitsevan mestarin kaatamiseksi.

- Meillä on olemassa kaikki avaimet Pyrinnön kaatoon. Meillä on riittävästi kokoa, näköä, heittovoimaa ja kovuutta. Totta kai meidän täytyy pelata mahdollisimman hyvin kaataaksemme Pyrinnön, mutta kyse ei ole siitä, että jokaisen pelaajamme pitäisi nostaa aivan valtavasti tasoaan. Tehtävä on haastava, mutta ei mahdoton.

Katajalla on marssittaa kentälle liigan ehkäpä laajin suomalaismiehistö, jota johtavat maajoukkuemiehet Virtanen, Sten, Antti Kanervo ja Juho Nenonen sekä liigakonkari Sami Lehtoranta. Joukkueen amerikkalaistrio Jared Newson-Darren Fells-Jason Conley on myös petrannut tasaisesti otteitaan kevään edetessä.

- Kaikki kolme amerikkalaistamme ovat pelanneet todella hyvät pudotuspelit ja osoittaneet muutenkin matkan varrella kykenevänsä nousemaan tasonsa ylärajoille tärkeissä paikoissa. Fellsin, Conleyn ja Newsonin tehot takaavat, että suomalaisosastomme ei tarvitse esittää mitään akrobaattitemppuja pystyäksemme voittamaan, päättää Toijala puheenvuoronsa.

Pyrintö vaalii ennakkosuosikin asemaa

Vaikka urheilujoukkueita kuvaillaan toisinaan ylisanoilla liiankin kanssa, Tampereen Pyrinnön alkuvuotta 2011 voi hyvällä omallatunnolla kutsua historialliseksi. Varmistettuaan liigataulukon ykkössijan voittamalla viimeisestä 21 runkosarjaottelustaan 20 Pyrintö on tiputtanut pudotuspeleissä molemmat vastustajansa laulukuoroon suoraan kolmella voitolla.

Siitä huolimatta, että Pyrinnön pudotuspelien tappiosarake näyttää yhä nollaa, joukkue ei ole päässyt huhtikuussa helpolla, päinvastoin. Tamperelaiset joutuivat kaivamaan tiensä voittoon 15 pisteen tappioasemasta sekä ToPoa että Korihaita vastaan, jonka lisäksi toinen ToPo-otteluista ratkesi vasta viimeisellä minuutilla.

- Helpoista pudotuspeleistä ei missään nimessä ole ollut kysymys. Voittamiseen orientoitunut joukkue on tehnyt juuri sen verran kuin on tarvittu ja nostanut riittävästi tekemisen intensiteettiä puolivälierien ja välierien välillä, tuumailee Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

- Finaaleissa intensiteetin täytyy olla taas vähän kovemmalla tasolla, ja siihen luotetaan, että oikea intensiteetti löytyy. Aloitimme valmistautumisen syömällä yhdessä ravintolassa ja katsomalla samalla Katajan ja KTP:n neljännen välieräottelun, jonka jälkeen olemme harjoitelleet pari kertaa hyökkäystämme ja kaksi kertaa scoutin mukaan. Samoilla jutuilla mennään kuin tähänkin asti.

Kevään finalistien kolme edellistä kohtaamista ovat päättyneet Tampereen Pyrinnön voittoihin, ja Pyrintöä pidetään alkavan finaalisarjan ennakkosuosikkina. Poikola tiedostaa Joensuun Katajan vaarallisuuden ja vannoo pelaajiensa olevan tilanteen tasalla.

- Jäljellä on kaksi liigan parasta joukkuetta ja finaaleissa nähdään luultavasti myös kauden parasta koripalloa. Kataja on positiivisella tavalla konservatiivinen joukkue: he luottavat omaan tekemiseensä, ovat tehneet samoja asioita koko kauden ja pyrkineet koko ajan parantamaan. Finaaleissa kilpailemme siitä, kumpi tekee perusasioita paremmin, pohtii Poikola finaalien asetelmia.

- Meidän vahvuutemme on ollut koko kauden se, että olemme pystyneet ottamaan vastustajan vahvuudet pois. Katajan haaste on se, pystyvätkö he suorittamaan kakkos- tai kolmosoptioita yhtä hyvin kuin ykkösoptiotaan, jos me onnistumme ottamaan heiltä parhaan option pois.

Ennakkosuosikin asemasta Poikola ei suostu ottamaan ylimääräisiä paineita. Sen sijaan hän kertoo joukkueensa nauttivan asemastaan finaalien lähestyessä.

- Meidän itseluottamuksemme on todella korkealla ja jos meitä pidetään ennakkosuosikkina, sillä on meihin vain ja ainoastaan positiivinen vaikutus. Jos saan valita, lähden hirveän paljon mieluummin ottelusarjaan ennakkosuosikkina kuin altavastaajana.

Runkosarjan kohtaamiset 

3.10.2010 Kataja – Pyrintö 83–68 (37–34)
24.11.2010 Pyrintö – Kataja 70–64 (39–36)
09.01.2011 Kataja – Pyrintö 80–92 (37–47)
23.02.2011 Pyrintö – Kataja 70–59 (30–25)

Keskinäisten otteluiden hahmot

Pyrintö:
Damon Williams: Pts 20,8, Lev 8,5, Sy 2,5, Ri 1,0, 2P 60,5 %, 3P 37,5 %, 1p 59,1 %
Kenneth Lowe: Pts 14,3, Lev 5,3, Sy 3,5, 2P 41,9 %, 1P 84,0 %
Antwine Williams (3 ottelua): Pts 10,3, Lev 5,7, Sy 1,0, Ri 1,7, 2P 45,0 %, 3P 40,0 %, 1P 50,0 %
Antti Nikkilä: Pts 8,3, Lev 5,3, Sy 1,0, Ri 1,5, Bl 1,8, 2P 66,7 %, 1P 100,0 %

Kataja:
Jared Newson: Pts 16,3, Lev 5,3, Sy 1,8, Ri 2,5, 2P 46,5 %, 3P 23,1 %, 1P 66,7 %
Sami Lehtoranta: Pts 14,8, Lev 5,8, Sy 2,0, 2P 44,0 %, 3P 37,5 %, 1P 50,0 %
Darren Fells: Pts 10,8, Lev 8,5, Sy 1,3, Ri 1,5, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 64,3 %
Petri Virtanen: Pts 10,5, Lev 3,3, Sy 3,8, Ri 1,5, 3P 26,8 %, 1P 81,8 %

Otteluparin tärpit 

...Vanha viisaus kuuluu, että puolustuksella voitetaan mestaruuksia. Kevään 2011 finaaliasetelma on sanonnan todenperäisyydestä hyvä esimerkki, sillä finaalijoukkueista Pyrintö on liigan paras puolustusjoukkue (vastustajat 74,4p / peli) ja Kataja vastaavasti kolmanneksi paras (vastustajat 77,7 p / peli).

…Joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista edelliset kolme on voittanut Pyrintö pitkälti juuri puolustuspelinsä turvin: kyseisessä kolmessa ottelussa Kataja on upottanut kakkosensa 40,4 % tarkkuudella Pyrinnön 51,5 % vastaan, jonka lisäksi tamperelaiset ovat saaneet aikaiseksi keskimäärin 9,7 kahden pisteen heittoyritystä enemmän per ottelu.

…Joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä edellisen kerran keväällä 2009, jolloin Kataja päätti tylysti Pyrinnön 15 ottelun voittoputken ja suisti tamperelaiset pronssiotteluun otteluvoitoin 3-1. Parketilla nähtiin tuolloin monta tämän vuoden finaaleista tuttua kasvoa, kuten Katajan Virtanen, Lehtoranta ja Nenonen sekä Pyrinnön D.Williams, Lowe, Nikkilä ja Ahvenniemi.

…Pyrinnön Damon Williams palkittiin viime kevään finaalien arvokkaimpana pelaajana tämän kerättyä vakuuttavan tilastorivin viiden ottelun finaalisarjassa ToPoa vastaan: 19,1 pistettä, 10,7 levypalloa, 3,3 syöttöä, 1,8 riistoa ja 1,2 torjuntaa 36,4 minuutissa ottelua kohden (2p 51,0%, 3p 29,3%, 1p 67,9%). Tänä keväänä Katajaa edustava Jason Conley oli puolestaan vuotta aiemmin elementissään Namika Lahden päättäessä kautensa mestaruuteen, Conleyn kevään 2009 pudotuspelitilastoiksi kirjattiin 15,9 pistettä, 7,7 levypalloa, 3,0 syöttöä ja 1,2 riistoa 33,2 minuutissa ottelua kohden (2p 50,0%, 3p 34,8%, 1p 76,3%).

…Katajaa valmentava Jukka Toijala edusti joensuulaisseuraa finaaleissa kertaalleen myös pelaajana: keväällä 2003 Toijala tahditti Katajan finaaleihin Espoon Honkaa vastaan. Honka oli tuolloin vahvempi otteluvoitoin 3-1.

…Tampereen Pyrinnön vuosi 2011 hakee vertaistaan: joukkue on pelannut runkosarja ja pudotuspelit mukaan lukien 27 ottelua ja voittanut niistä 26. Edellisen kerran Pyrintö hävisi 4. helmikuuta, jolloin Korihait poistui Pyynikiltä voittajana lukemin 56-64 (30-35).

Otteluparin perustiedot

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia