Korihait-Pyrintö-ottelun tulos jää voimaan

7.1.2023 19:10 Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on käsitellyt 30.12.2022 pelatun Korisliiga-ottelun Korihait-Pyrintö tapahtumat ja päättänyt jättää lopputuloksen (84–81) voimaan.

Korihait-Pyrintö ottelun jälkeen Tampereen Pyrintö teki kirjallisen ilmoituksen, että Pyrinnön LJ Thorpen kahden pisteen kori oli jäänyt merkitsemättä ottelun tilastoihin. Pyrinnön ilmoituksen jälkeen Koripalloliitto on selvittänyt automaattikameroiden videotallenteelta sekä ottelupöytäkirjasta ja tilastojen pelitapahtumien kulusta seitsemän ottelutilanteeseen vaikuttavaa virhettä ottelun ensimmäisellä puoliajalla ottelupöytäkirjassa, tilastoissa sekä tulostaululla.

Videotallennetta, ottelupöytäkirjaa ja tilastojen pelitapahtumien kulkua vertaamalla voidaan todeta ottelun puoliaikatuloksen olevan ottelutapahtumien perusteella 40–41 Tampereen Pyrinnölle, kun taas tulostaululla, pöytäkirjassa ja tilastoissa puoliaikatulos on 42–39 Korihaille.

Koripallon virallisten pelisääntöjen mukaan, mikäli pöytäkirjan ja tulostaulun välillä on sellainen ristiriita, jonka syytä ei voida selvittää, pöytäkirja on ensisijainen ja tulostaulun näkymä korjataan pöytäkirjan mukaiseksi. Ottelun toimitsijat toimivat päinvastaisella tavalla, joten kyseessä on lähtökohtaisesti ollut sääntörikkomus.

Siitä huolimatta, että ottelun joukkueista kumpikaan ei tehnyt vastalausetta, päätti sääntö- ja kurinpitoyksikkö ottaa asian käsittelyyn Koripalloliiton kurinpitosääntöjen nojalla. Kurinpitosääntöjen mukaan tietoon tullut rikkomus voidaan ottaa käsiteltäväksi painavista syistä, vaikka siitä ei olisi tehty ilmoitusta tai raporttia.

Käsittelyssään sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoi tapahtuneen olevan huippukoripallo-ottelussa sattuneeksi varsin poikkeuksellinen, ja että sitä voidaan tarkastella sekä koripallon virallisten pelisääntöjen, kilpailusääntöjen että kurinpitosääntöjen näkökulmasta.

Pelisääntöjen näkökulmasta kyse on pöytäkirjaa pidettäessä tapahtuneesta erehdyksestä. Jos pöytäkirjaa pidettäessä tapahtunut erehdys huomataan sen jälkeen, kun päätuomari on allekirjoittanut pöytäkirjan, erehdystä ei voi enää korjata pelisääntöjen nojalla. Näin ollen ottelun lopputulosta ei voida enää virallisten pelisääntöjen puitteissa muuttaa eikä Pyrintöä todeta ottelun voittajaksi, vaikka joukkue todellisuudessa tekikin vastustajaansa enemmän pisteitä varsinaisen peliajan kuluessa.

Kilpailusääntöjen näkökulmasta asian enempi käsittely edellyttäisi sitä, että siitä olisi tehty vastalause ottelutapahtuman yhteydessä. Sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoi kilpailusääntöjen nojalla voivansa omasta aloitteestaan tutkia vain kysymyksiä, jotka liittyvät pelaajan edustuskelpoisuuteen tai tuomarin esteellisyyteen, ei sen sijaan ottelun toimitsijoiden toimintaan. Vastalausetta ottelusta ei tehty.

Kurinpitosääntöjen nojalla sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoi voivansa sinänsä sanktioida joukkuetta ottelun mitätöimisellä ja mahdollisen uusintaottelun määräämisellä. Yksikkö totesi kuitenkin, että joukkueeseen kohdistuvaan rangaistukseen ei lähtökohtaisesti ole perusteita siksi, ettei sääntörikkomus ole joukkueen tai kenenkään sen jäsenen tekemä. Vaikka toimitsijoiden järjestäminen otteluun on kotijoukkueen vastuulla, toimitsijat eivät edusta joukkuetta tai seuraa eikä joukkueella tai seuralla ole oikeutta tai mahdollisuutta valvoa tai ohjata toimitsijoiden toimintaa ottelun aikana.

Joukkueen rankaiseminen ottelun toimitsijoiden virheellisen menettelyn takia tulisi sääntö- ja kurinpitoyksikön mukaan kyseeseen silloin, jos virheellistä menettelyä olisi pidettävä tahallisena edun tavoitteluna kotijoukkueen hyväksi.

Käsittelyssään sääntö- ja kurinpitoyksiköllä oli käytössään ottelun toimitsijoiden, erotuomareiden sekä ottelussa pelanneiden seurojen edustajien lausunnot. Selvityksistä ei ilmennyt sääntö- ja kurinpitoyksikön mukaan mitään sellaista, mikä antaisi aiheen epäillä tahallisuutta. Toiminta vaikuttaa olleen lähinnä huolimatonta useissa kohdin ottelun ensimmäistä puoliaikaa. Toimitsijoiden keskinäinen kommunikaatio on ottelun aikana ollut ilmeisen puutteellista. Mikäli toimitsijat olisivat ottelun kuluessa ilmoittaneet ristiriidasta ottelun erotuomareille, sääntöjen mukaiset toimenpiteet olisi todennäköisesti pystytty tekemään. Toki myöhemmässä vaiheessa ottelun ensimmäistä puoliaikaa korjausten tekeminen ottelupaikalla olisi ollut jo vaikeaa, kun sen paremmin pöytäkirja, tilastot kuin tulostaulukaan ei ole enää näyttänyt todellista pistetilannetta.

Vaikka sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoi, ettei riittäviä perusteita ottelutuloksen mitätöimiseen ole, totesi yksikkö ottelun toimitsijoiden menetelleet ottelussa virheellisesti. Päätöksessään yksikkö katsoi, että toimitsijoiden rankaiseminen ilman tahallisuutta muutoin kuin lievästi, ei ole otteluiden järjestämisen kannalta tai muutenkaan lajin edunvalvonnan näkökulmasta tarpeen.

Näin ollen sääntö- ja kurinpitoyksikkö päätti rajoittaa ottelun kirjurin, apukirjurin ja kahden tilastoijan toimintatehtäviä siten, etteivät he saa toimia Korihaiden seuraavassa kotiottelussa 17.1. toimitsijoina missään tehtävässä.

Ottelun toimitsijat ovat menetelleet edellä kuvatuin tavoin olennaisesti virheellisesti. Ottaen huomioon ottelun toimitsijoiden virheiden lukumäärä, niiden olennaisuus ja vaikutukset ottelun viralliseen pöytäkirjaan, SKY katsoo ottelun järjestäjän UU-Korihait ry:n olevan ensisijaisessa vastuussa ottelun toimitsijoiden tekemistä virheistä. Oikeudenmukainen rangaistus ottelun järjestäjälle on kurinpitosääntöjen 5 §:n 1 momentin 2-kohdan mukainen 2000 euron sakko.

SKY toteaa, että ottelun kirjurilla ja apukirjurilla on erityisiä pelisäännöissä kuvattuja velvollisuuksia, joita he eivät ole noudattaneet. Myös tilastoijien virheillä on osaltaan ollut vaikutusta virheiden kokonaisvaikutusten syntymisessä. Toisaalta koripallo-ottelun toimitsijoiden rankaiseminen ilman tahallisuutta muutoin kuin lievästi ei olisi otteluiden järjestämisen kannalta tai muutenkaan lajin edunvalvonnan näkökulmasta tarpeen.

Korisliigan sarjamääräysten kohdan 6. mukaisesti Liiton päätöksellä komissaari voidaan määrätä jonkin seuran otteluihin, mikäli sen järjestämissä otteluissa on esiintynyt toistuvia sarjamääräysten tai manuaalin laiminlyöntejä. Tällöin kustannuksista vastaa järjestävä seura.

Sääntö- ja kurinpitoyksikön 7.1.2023 tekemään päätökseen perustuen kilpailujaos määrää Korihaiden kolmeen (3) seuraavaan Korisliigan kotiotteluun (ottelun järjestävänä seurana UU-Korihait ry.) komissaarin. Komissaarin otteluihin nimeää erotuomariyksikkö.

Vaikka kyseessä ei ole Korihaiden otteluissa toistuva sarjamääräysten tai manuaalin mukainen laiminlyönti, katsoo kilpailujaos yhdessä ottelussa tehtyjen virheiden lukumäärän olleen poikkeuksellisen suuri ja täyttävän näin perusteet komissaarin nimeämiseksi UU-Korihait ry:n järjestämiin Korisliigan otteluihin.

Ratkaisuun osallistuneet sääntö- ja kurinpitoyksikön jäsenet: varapuheenjohtaja Tero Kankaanpää ja jäsenet Markku Aaltovirta, Jarmo Laitinen ja Turo Lehtonen.

 
13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

2.3.2024 20:20 Korisliiga

Korihait selätti Nokian tiukassa väännössä – Kauhajoelle vierasvoitto Katajasta

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajiksi nousivat Korihait ja Kauhajoki.

1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

Näytä lisää vastaavia