Kataja kuihtui Pyrinnön paikkaan, finaalisarja katkolla maanantaina Joensuussa

29.4.2011 Hallitseva mestari Tampereen Pyrintö oli jälleen tyly isäntä Joensuun Katajalle. Kataja hallitsi kolmatta finaaliottelua hienokseltaan 15 minuuttia, mutta Sami Lehtorannan ajauduttua virhevaikeuksiin Pyrintö sai Katajan hyökkäyspelin täysin tukkoon. Pyrintö voitti ottelun 74-66 (37-33) ja saa mahdollisuutensa juhlia mestaruutta jo maanantaina Joensuun Areenalla.

Damon Williams ja Pyrintö ovat voiton päässä Suomen mestaruuden uusimisesta.

Kataja-tähti Sami Lehtorannan virhevaikeukdet muuttivat pelin luonteen perjantaina.

Myös Pyrinnön Antti Nikkilä joutui seuraamaan kiihkeän kolmannen finaalin vaihtopenkin puolelta, mutta hän ehti tehdä tuhojaan ennen sitä.

Darren Fellsin mahti-ilta ei auttanut kantamaan joensuulaisia voittoon.

Kolmannessa finaalissa tasaisesti esiintyneellä Pyrinnöllä ja Antwine Williamsilla on mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus nimiinsä ensi maanantaina Joensuussa. Kuvat: Tytti Nuoramo & Matti Koskinen.

Itseluottamusta uhkunut Kataja hallitsi ottelutapahtumia runsaat 14 minuuttia ja kävi toisella jaksolla 22-27-johdossa. Joensuulaiset joutuivat kuitenkin puolustuskannalle Sami Lehtorannan virhevaikeuksien myötä.

Lehtoranta sai viidennen virheensä jo kolmannen jakson puolessavälissä, jonka jälkeen erinomaisen ottelun pelannut Darren Fells (29/6) joutui käyttämään kaiken energiansa Pyrinnön sentterikolossien Antti Nikkilän ja Olli Ahvenniemen paimentamiseen.

Päätösjaksolla joensuulaisten hyökkäyspeli suli hyppyheittojen viljelyksi, ja vaikka Jason Conley (18/5/5 syöttöä) osoitti voittajan luonteensa haamukoreillaan, Pyrintö ei päästänyt Katajaa neljää pistettä lähemmäksi. Pyrintö vei finaalisarjan kolmannen kohtaamisen 74-66 (37-33) ja johtaa sarjaa voitoin 2-1.

- Meidän puolustuspelaamisessamme on aika paljon variaatioita. Ei tarvitse puhua ässistä hihassa, kun esimerkiksi tämän päivän keskisuuri paikkapuolustus, joka toi meille voiton, kuului olennaisena osana peruskonsepteihimme, Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola kommentoi.

- Teimme viime matsin jälkeen yhden pienen muutoksen, jolla saimme Lehtorannan layupit pois. Tiesimme, että vaikka sen seurauksena tapahtuisi jotain muuta, josta Kataja hyötyisi, kestämme sen, kunhan Lehtoranta ei pääse juhlimaan korin lähellä.

Lehtoranta (2/2) ehti pelata vain runsaat 12 minuuttia ennen virhetilinsä täyttymistä. Lehtorannan arvosta joukkueelleen kertoo se, että ainoana joukkueensa pelaajana hänen +/- -lukemansa on positiivinen (+2). 

Nikkilä karisti kipsinsä 

Finaalien kahdessa ensimmäisessä ottelussa hyökkäyspäässä kurissa ja nuhteessa pidetty Antti Nikkilä (15/7/2 torjuntaa) karisti perjantaina kipsin ranteestaan. Katajan joukkuepuolustus teki keskimäärin hyvää työtä Pyrinnön amerikkalaiskolmikon Damon Williams-Kenneth Lowe-Antwine Williams vartioimisessa, jolloin 210-senttisen Nikkilän rohkeat haastot tulivat tarpeeseen.

- Puolustuksemme onnistui tänään aika hyvin, etenkin paikka. Pystyimme tukkimaan vastustajan korillemenon kivasti ja pidimme sillä eron loppuun asti, tuumasi Nikkilä ottelun ratkaisua.

- Onnistuimme hankkimaan Lehtorannalle heti alussa sen verran virheitä, että korin alta vapautui tilaa. Sitä kautta saimme otteen pelistä.

Pyrinnön toinen hyökkäyspään vahva hahmo oli avausottelun sankari Antwine Williams (16/6/3 riistoa). Williams kunnostautui erityisesti päätösjaksolla 1-1-tilanteissa Antti Kanervoa vastaan.

Lisäksi Antero Lehdon (9/2/3 syöttö) päättämät nopeat hyökkäykset tulivat Pyrinnölle elintärkeisiin paikkoihin.

Katajan Jared Newson piti keskiviikon ottelun tapaan Damon Williamsin (14/12) menestyksekkäästi pihdeissään estämällä Williamsin paraatiheitot ja tukkimalla hänen syöttölinjansa. Puolustuksessa ja levypallopelissä Williams pelasi kuitenkin erinomaisen ottelun. Keskiviikkona 37 pistettä viimeistellyt Kenneth Lowe (13/4) takelteli heittonsa kanssa, mutta nakutti heittonsa naruihin aina Katajan yrittäessä kiriä Pyrinnön etumatkaa umpeen.

Katajan hyökkäys kolmosten varassa 

Pyrinnön erinomainen joukkuepuolustus riisui joensuulaiset mallikkaasti aseista. Käytännössä ainoat omalle tasolleen päässeet Katajan pelaajat olivat kovia koreja läheltä ja kaukaa nakutellut Fells sekä loppuhetkien kolmosillaan kotiyleisöä pelotellut Conley.

Keskiviikkona jäätävän ratkaisuheiton upottanut Jared Newson (7/14) oli puolestaan Pyrinnön paikkapuolustuksessa merkattu mies ja heitti 12 pelitilanneheitostaan vain kolme sisään. Heittonsa kanssa tuskailivat myös Antti Kanervo (0/1, pelitilanneheitot 0/4), Juho Nenonen (3/4, heitot 1/6) ja hyvän alun jälkeen hyytynyt Petri Virtanen (7/3/4 syöttöä, heitot 3/8).

- Tämä on ollut aika mielenkiintoinen sarja, kun joka ottelussa nousee eri ratkaisijoita avainasemaan. Sinä päivänä, kun toinen joukkueista saavuttaa hyökkäyspäässä tietyn tasaisuuden, tiedossa on kovaa jälkeä, kommentoi Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.

Kataja heitti kahden pisteen heittonsa Fellsin johdolla hyvällä 51,4 prosentin tarkkuudella. Lehtorannan virhevaikeuksien jälkeen Katajan heittojakauma kääntyi kuitenkin kolmospainotteiseksi: Kataja heitti 29 kolmosyritystä 35 kakkosta vastaan, joista vain kuusi sisään.

- Meidän hyökkäyksessämme näkyi se, että Lehtoranta oli vain muutaman minuutin kentällä virhevaikeuksien takia. Nikkilä pääsi korin alle liian helposti, ja meidän hyökkäyspelaamisesta tuli vaikeaa, Toijala summasi.

Vaikka toisen osaottelun sankarit Newson ja Lowe jäivät perjantaina vaatimattomiin hyökkäystehoihin, Nikkilä uskoo, että maanantaina Joensuussa nähdään taas uusia sankareita.

- Saimme Newsonin tänään hyvin pois, mutta neljännessä matsissa hän tulee varmasti taas lujaa. Sarja jatkuu ja uudet pelaajat nousevat esiin.

Korisliigan finaalien 2011 neljäs osaottelu pelataan Joensuun Areenalla maanantaina 2. toukokuuta klo 18:30. Suomen mestaruus on katkolla Tampereen Pyrinnölle, joka johtaa sarjaa otteluvoitoin 2-1.

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia