Jyväskylä ulvoo! Susijengi kaivautui nitrovoittoon, Markkanen huudatti katsomoa 42 pisteellä

18.8.2022 22:19 Ensimmäinen Jyväskylässä pelattu miesten maaottelu 34 vuoteen olisi tuskin voinut mennä paremmin. 4644-päinen kotikatsomo sai ulvoa ja tuuletella, kun kotikaupungin iso poika Lauri Markkanen heitti löylyä 42 pisteellä ja Susijengi noudatti oikeaoppista draaman kaarta kohoamalla kymmenen pisteen takaa 97–94 (87–87, 47–44) -voittoon Ukrainaa vastaan.

Kotihuudeilla raidataan! Lauri Markkanen piiskasi 42 pisteellä Susijengin voittoon Ukrainasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengillä on taipumus hakea voittonsa jyrkän vaikeuskertoimen takaa ja tämäkin kerta noudatteli ikiaikaista sääntöä. Runsaat neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Ukraina oli imenyt energian kotijoukkueen pelistä ja siirtynyt 71–81-johtoon.

Elias Valtosen (7/2) korinalusliike ja Alexander Madsenin (15/7/3 syöttöä) vapaaheitot toivat kotijoukkueen kuitenkin iskuetäisyydelle. Kun hetkeä myöhemmin Petteri Koponen (9/1/4 syöttöä) upotti kolmosella tilanteeksi 78–81, kohosivat LähiTapiola Areenan desibelit Susijengin kuudennen pelaajan tasolle.

Ja aivan kuten jyväskyläläisyleisö oli odottanutkin, varsinaisen peliajan loppuhetkillä ja jatkoajan alussa talon isännän saappaat kiskoi jalkoihinsa Lauri Markkanen, joka esitteli koko ratkaisuarsenaaliaan ja sivalteli runsaaseen neljään minuuttiin 15 pistettä.

Vaikka Ukraina sai lopussa pienen kirin aikaiseksi, Susijengi kuittasi MM-karsintojen ja EM-kisojen kenraaliharjoituksestaan kolmen pisteen voiton ja Markkanen otti paikkansa parrasvaloissa 42 pisteellä – sivuten Timo Lampénin, Kari-Pekka Klingan ja Hanno Möttölän nimissä olevaa miesten yhden maaottelun piste-ennätystä.

- Ennen peliä sanoin, että tavoitteet tästä illasta on loppuunmyyty halli ja tiukka voitto, ja kumpikin saatiin, Markkanen sädehti ottelun jälkeen.

- En tiennyt piste-ennätyksestä ennen kuin Hanno (Möttölä) siitä pelin loppuvaiheilla sanoi. Pari vapaaheittoa ja pari helppoa nostoa meni ohi, eli kyllä tuossa mahdollisuudet oli ennätystä parannella, mutta voitto haettiin ja se on se, joka lopulta merkitsee.

Tuovi: ”Pidimme päät pystyssä”

Ennen peliä päävalmentaja Lassi Tuovi oli todennut omilleen, että mikäli puolustamme aktiivisesti ja huolellisesti ja pidämme tempoa yllä, olemme vahvoilla – mutta jos annamme Ukrainan hyydyttää pelin ja ottaa aloitteen, käy kalpaten.

Susijengi ja Ukraina olivatkin ottelussa tasaisesti kuskin paikalla ja täsmälleen Tuovin ennakoimin tavoin. Kun Susijengi pääsi juoksemaan, kotijoukkue vei. Vaan jos Ukraina pääsi hyydyttämään peliä, tuli susihyökkäyksestä tahmeaa ja kolmikko Svi Mykhailiuk (20/3/5 syöttöä/3 riistoa)-Issuf Sanon (13/2/6 syöttöä)-Volodymyr Herun (12/6) pääsi puhkomaan reikiä suomalaisselustaan.

Kenraaliharjoitukselle asetetut odotukset siis täyttyivät. Susijengi sai mahdollisuuden oppia ja hienosäätää pelaamistaan pelin sisällä ja taas kerran osoittaa sinivalkoisen sydämen kokoa.

- Olihan tämä taas osoitus tämän joukkueen venymiskyvystä. Hetkittäin oli vaikeaa, mutta pidimme päät pystyssä ja keskityimme omaan tekemiseen, niin kuin pitääkin, Tuovi kuittasi.

- Ottelu antoi kaiken, mikä kenraaliharjoituksen pitikin antaa. Pääsimme kokeilemaan ja ajamaan sisään asioita, välillä onnistui ja välillä jäi vähän parantamisen varaa. Nyt päivä pari huilia ja sitten on tärkeät päivät edessä.

Madsen jatkoi hyviä otteitaan, veteraaniosasto väkevänä

Lauri Markkasen johtama kori-ilottelu jätti tuskin ainuttakaan LähiTapiola Areenalla istunutta katsojaa kylmäksi. Tapahtuma oli lukuisille halliin saapuneille ensimmäinen paikan päällä seurattu koripallo-ottelu koskaan, eikä parempaa PR:aa olisi voinut keksiä.

- Tuskinpa tämän jälkeen tarvitsee odottaa 34 vuotta seuraavaan Jyväskylässä pelattavaan maaotteluun, Markkanen naurahti.

Markkasen jälkeen korkeimmat pisteet upotti erinomaista kesää pelaava Alexander Madsen, jonka hyökkäyspelaaminen on vuosi vuodelta monipuolisempaa ja tehokkaampaa takuuvarman korinaluspuolustuksen vastapainoksi.

”Finn Towers”-kaksikon (Markkanen-Madsen) lisäksi hyökkäysosaamistaan pääsi esittelemään ennen kaikkea joukkueen veteraaniosasto: kolmosillaan henkeä nostattanut Sasu Salin (11/2/6 syöttöä), isot minuutit huhkinut Petteri Koponen sekä ensimmäisellä puoliskolla lähes yhteen putkeen pisteensä säkittänyt kapteeni Shawn Huff (8/6).

Susijengi kerääntyy sunnuntaina valmistautumaan MM-jatkokarsintaotteluihin Israelia (25.8.) ja Viroa (28.8.) vastaan.

Susijengi – Ukraina 97–94 (16–20, 47–44, 62–71, 87–87), miesten maaottelu, Jyväskylä 18.8.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 42/9/3 riistoa, Alexander Madsen 15/7/3 syöttöä, Sasu Salin 11/2/6 syöttöä, Petteri Koponen 9/1/4 syöttöä, Shawn Huff 8/6, Elias Valtonen 7/2, Mikael Jantunen 3/5, Henri Kantonen 2/1, Miro Little 0/1/3 syöttöä, Ilari Seppälä 0/0/5 syöttöä, Topias Palmi 0/0, Remu Raitanen.

Ukraina: Svi Mykhailiuk 20/3/5 syöttöä/3 riistoa, Issuf Sanon 13/2/6 syöttöä, Volodymyr Herun 12/6.

Henkilöt

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 00:45 Susijengi

Mitalisuosikki Serbia järjesti klinikan Susijengiä vastaan

Susijengi sai EM-kisojen kolmanteen ottelunsa suurta ennakkosuosikkia Serbiaa vastaan salama-alun, kun Edon Maxhuni upotti kymmenen pistettä neljään minuuttiin. Valmentajavelho Svetislav Pesicin komentama Serbia nykäisi kuitenkin seuraavan kolmeminuuttisen 14–0 ja petasi siten tiensä vastaansanomattomaan 100–70 (62–34) -voittoon.

3.9.2022 18:34 Susijengi

Susijengi raateli Puolan, EM-voittotili riemuiten auki!

Parempaa ottelua Susijengi ei olisi pystynyt pelaamaan EM-avauspäivän Israel-tappion jälkeen! Koko lauma puri raateluhampaansa syvälle Puolan pelisuunnitelmaan ja ammensi maailmanluokan puolustuspään esityksestä iloa ja energiaa hyökkäyspäähän. Susijengi sai huudattaa kotihallikseen muuttunutta Prahan 02 Arenaa 89–59 (44–30) -ilotulituksella.

2.9.2022 18:35 Susijengi

Trillerillä alkuun: Israel narutti Susijengiä jatkoajalla

Susijengin seitsemän ottelun pituinen karsinta- ja arvokisavoittojen putki katkesi perjantaina Prahan EM-kisa-avauksessa, kun Israel hyvitti viikon takaisen MM-karsintatappionsa 89–87 (40–40, 77–77) -jatkoaikavoitolla. Susijengillä oli voiton avaimet tassussaan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, mutta jatkoajalla Israelin rutiini kesti.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

11.8.2022 21:39 Susijengi

Liettua laittoi Susijengin mankeliin Vilnan illassa

Liettua antoi Susijengille täyden 40 minuutin oppitunnin kansainvälisen koripallon lainalaisuuksista, kun joukkueet kohtasivat toiseen kertaan kahdessa illassa. Liettua rynnisti 213-senttisen Jonas Valanciunasin onnistumiset moottorinaan 25–1-johtoon ja rymisteli ottelusta 87–52 (51–24) -murskavoiton.

6.8.2022 22:27 Susijengi

Ralli päälle! Susijengi pyöritteli Belgiaa Hakametsässä

Tampereen Hakametsän jäähallissa päästiin lauantai-iltana perinteiseen Delfin Basket -tunnelmaan. Susijengi nosti selkeästi tasoaan sitten toissailtaisen Belgia-tappion ja laulatti 4410-päistä kotiyleisöä iloisella ja henkeä nostattavalla 80–71 (43–37) -revanssivoitolla.

4.8.2022 22:28 Susijengi

Susijengi karisteli kesäterää Hakametsässä, Belgia pykälän vahvempi

Susijengi pelasi ensimmäisen maaottelunsa sitten keskikesän voitokkaan MM-karsintaikkunan kohdatessaan Belgian Tampereen Hakametsässä Scandic Cupin avauspäivänä. Susijengi toipui murska-alusta ja piti peliä pitkään näpeissään, kunnes Belgia osui viime minuuttien ratkaisuheitoissa ja nappasi 71–75 (40–39) -voiton.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

17.6.2022 16:07 Susijengi

Susihaastajat taistelivat tasapelin toisesta Tallinnan ottelustaan

Susijengin haastajamaajoukkue päätti kesäkuun toisen Viro-maaottelunsa diplomaattisesti ani harvinaiseen 74–74 (32–28) -tasapeliin. Viro johti ottelua kuudella pisteellä vielä päätösjakson puolessavälissä, mutta edellisillan tavoin Suomi oli terävänä loppuminuuteilla ja sai vielä viime sekunneilla potentiaalisen voittoheiton ilmaan.

16.6.2022 20:38 Susijengi

Susijengin haastajat kaivautuivat jatkoaikavoittoon Tallinnassa

Hetken hurmosta ja hiomattomuutta, väläyksiä virtuositeetista ja parantamisen varaa: Susijengin haastajamaajoukkue käynnisti maaottelukesän torstaina Tallinnassa 72–76 (30–39, 62–62) -jatkoaikavoitolla Virosta. Kiihkeän kamppailun ratkaisevat korit upottivat Fede Federiko, Miro Little, Perttu Blomgren ja Severi Kaukiainen.

Näytä lisää vastaavia