Joensuu ja Lahti nokat vastakkain – taas

6.4.2007 Joensuun Katajan ja Namika Lahden kohtaamisesta alkaa muodostua jo Korisliigan pudotuspelien jokavuotinen perinne. Joukkueet ottavat pudotuspeleissä mittaa toisistaan jo neljättä vuotta peräkkäin. Kahtena edellisvuonna Kataja on ollut piikki Lahden lihassa.

- Ennen kautta heitettiin Heiskan (Kataja-valmentaja Timo Heinonen) kanssa herjaa, että ihan sama mitä seuraavan puolen vuoden aikana tapahtuu, niin pudotuspeleissä kohdataan. Ja niinhän tässä kävi, naureskeli Namika Lahtea valmentava Lars Ekström.

Katajan ja Lahden kahden viime kausien yhteenotot ovat olleet joensuulaisten hallintaa. Viime kevään välierissä Kataja lähetti Lahden laulukuoroon voitoin 3-1. Vuotta aiemmin lukemat olivat samat Joensuulle puolivälierävaiheessa.

Keväällä 2004 Namika Lahti eteni aina finaaleihin saakka raivaten Katajan tieltään puolivälierissä 3-2. Ottelusarjan sankari oli Namika Lahtea edelleen edustava Teemu Laine, joka ratkaisevassa ja viidennessä ottelussa nosti Lahden voittoon viimeisen sekunnin korillaan. Vuonna 2003 Lahti ja Joensuu eivät pudotuspeleissä kohdanneet, mutta vuotta aiemmin Juha Luhtasen johtama Lahti johdatti joukkonsa 3-1-välierävoittoon Katajasta.

Historian lataamaa sähköä maanantaina käynnistyvään välieräsarjaan siis riittää. Runkosarjassa Kataja ja Lahti kohtasivat neljästi joensuulaisten vetäessä pidemmän korren kolmesti matkallaan ylivoimaiseen runkosarjan voittoon.

- Kataja on erittäin taitava joukkue, joka osaa pelata yhdessä. Se on hankala voitettava kenelle tahansa, kehui Ekström tulevaa vastustaan.

- Kataja osaa hakea hyökkäyksessään aina sen ylimääräisen syötön, jolla löytyy pelikaveri paremmassa ratkaisupaikassa. Joukkueen roolijako on selvä, kaikki tietää mitä tekee.

”Pää edellä joka tilanteeseen”

Puolivälierissä Namika Lahti ohjasi runkosarjan loppupuolen hyvien otteiden vuoksi mestarisuosikiksikin nostetun ToPon varhaiselle kesälomalle. Ottelusarja vain vahvisti lahtelaisten käsitystä siitä, että joukkue on valmis suuriin koitoksiin.

- Kaikki tekemisemme on tähdännyt pudotuspeleihin. Tiesimme, että ToPo tulee vastaan jo hyvissä ajoin ja meillä oli kaikki tieto olemassa miten ToPo on voitettavissa. Ensimmäisessä ottelussa veimme ToPolta kotiedun ja osoitimme itsellemme, että ToPon voittaminen on mahdollista. Loput ottelut olivat sitten asioiden toteutumista, kertoi Ekström.

- Kataja on asia erikseen. Siellä ei ole takamiestä, joka pomputtaa jokaisessa hyökkäyksessä ensimmäiset 15 sekuntia, Ekström latasi viitaten ToPon John Thomasiin.

- Sellaiseen harhakuvitelmaan ei voi sortua, että Katajan koko joukkue pysähtyisi ottamalla pelistä pois yhden pelaajan. Tietenkin (pelintekijä) Petri Virtanen pitää pysäyttää, mutta se on vasta alkusoittoa.  

- Meidän on pelattava koko laajuudella, täysillä alusta loppuun ja mentävä pää edellä joka tilanteeseen. Vain sillä tavoin meillä on mahdollisuus horjuttaa Katajaa, arvioi Ekström, jonka joukot tunnetusti vannovat tiukan puolustuspelin nimeen.

Lahti viliseekin pelaajia, joilla on puolustusspesialistin leima otsassaan. Vesa Mäkäläinen on ansiokkaasti paininut läpi kauden amerikkalaisvahvistuksia vastaan korin läheisyydessä ja Ilkka Vuori ja Tim Bograkos ovat tunnettuja vastustajan takamiesten ”jahtikoiria”. Sydney Holmes tekee pyyteettömästi töitä joukkueen eteen ja oli tilastoykkönen runkosarjassa hyökkäyslevypalloissa ja kärkinimiä myös riistotilastossa.

”Playoff-vaihde löydyttävä”

Kataja pääsi puolivälierissään suhteellisen helpolla vietyään ottelusarjan Team Componentaa vastaan puhtaasti 3-0. Joensuuta vuodesta 1998 valmentanut Timo Heinonen peräänkuuluttaakin joukkueeltaan playoff-vaihteen löytämistä.

- Puolivälierät olivat runkosarjapelaamista, pelkkää hyökkäämistä molemmilta joukkueilta. Pystyimme vain ajoittain kunnolliseen playoff-pelaamiseen ja nekin hetket tulivat vieraissa. Puolustukseen paluut ja vastustajan heittojen haastamiset täytyy olla aivan toisella tasolla. Lahtea vastaan playoff-vaihteen on löydyttävä tai muuten tulee lähtö, arvioi Heinonen.

- Tässä vaiheessa pudotuspelejä kaikki on pienistä asioista kiinni. Mentaalipuoli näyttelee isoa roolia. Meidän on Lahtea vastaan pystyttävä pitämään virheet minimissään ja noudatettava taktiikkaa.

Lahden jokavuotinen kohtaaminen pudotuspeleissä nostattaa Heinosen suupielille epäuskoisen hymyn.

- Onhan se aika huvittavaa, kun 44 runkosarjan pelillä ei ole mitään merkitystä, vaan aina se Lahti tulee jotenkin vastaan. Jatkossa voitaisiin jättää runkosarja kokonaan välistä, Heinonen hymähti. 

- Vaikka lukemat ovat meidän puolellamme viime vuosilta, edellisistä vuosista on turha yrittää kaivaa mitään pidempiaikaista korrelaatiota. Joukkueet ja kaudet ovat aina yksilöllisiä ja nytkin se ratkaisee keitä maanantain välieräavauksessa laatikkoon astelee.

Yllätykset vähissä

- On totta, että joukkueet tuntevat toisensa hyvin. Kumpikin on pelannut jo pidemmän aikaa nykyisillä kokoonpanoillaan ja vaihtuvuudet ovat olleet molemmilla pieniä verrattuna moneen muuhun liigajoukkueeseen. Yllätykset tulevat varmasti olemaan ottelusarjassa vähissä, Heinonen ennakoi.

Kataja joutui selviytymään puolivälierissä ilman parasta levypallopeluriaan Luke Lloydia, joka kärsii pohjevammasta. Heinonen toivoo luonnollisesti saavansa taistelijanluonteesta tunnetun soturinsa takaisin riveihin Lahden kaltaista joukkuetta vastaan.

- Lahden vahvimmat aseet eivät ole mitään salaisuuksia, vaan ne lukee varmasti jokaisen Korisliiga-valmentajan scouting-raporteissa. Lahden paras hyökkäys muodostuu hyökkäyslevypalloista, luunkovasta puolustuksesta ja vastustajan hiillostamisesta, kuvailee Heinonen.

Lloyd on jo harjoitellut kevyesti Katajan kanssa, mutta hänen pelaamisensa on epävarmaa pääsiäismaanantain välieräavauksessa. Neljättä kauttaan Suomessa pelaava Lloyd tuo mukana ollessaan lisäulottuvuuden Katajan peliin, sillä 202-senttinen amerikkalainen on paitsi levyriekspertti myös sille päälle sattuessaan hyvä heitontorjuja ja kaukoheittäjä.

Heittovoimaa Katajalta tosin löytyy ilman Lloydiakin. Puolivälierissä joukkueen maajoukkuemiehet Sami Lehtoranta ja Virtanen pussittivat peräti kaksistaan lähes 45 pistettä ottelua kohden. Marc Axton täydensi Katajan tehokolmikon 21 pisteellään. Sekä Clifton Jones että Michael Nurse nostivat pelitasoaan Lloydin poissa ollessa.

Katajan ja Namika Lahden välinen välieräsarja lähtee käyntiin maanantaina (9.4.) klo 18.30 Joensuu Areenalla. Samaan aikaan pelataan Tapiolan Urheiluhallilla Espoon Hongan ja KTP Basketin ensimmäinen välierä, joka nähdään suorana lähetyksenä Urheilukanavalta. Finaalipaikka aukeaa kolmella voitolla.

Lue myös ennakkojuttu Korisliigan toisesta välieräparista: "Honka ja KTP valmistautuvat fyysiseen vääntöön finaalipaikasta".Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

2.3.2017 Katsojat

Osallistu Veikkauksen Korisliiga-kyselyyn, voit voittaa otteluliput

Kaikkien Veikkauksen Korisliiga-kyseluun vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 5 x 2 lipun pakettia vapaavalintaisen korisliigajoukkueen otteluun.

29.9.2016 Katsojat

Korisliiga-kauden 2016-17 infopaketti

Korisliiga-kausi alkaa muutaman päivän kuluttua. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat alkavalla kaudella liikeellä, ja kuka siirtyi kesän aikana muihin maisemiin? Miten Korisliiga pelataan, koska pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset kysymyksiin ovat vain parin klikkauksen päässä.

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

4.10.2015 Katsojat

Fanseat.com näyttää kaiken – Korisliiga näyttävästi myös Ylellä ja ISTV:llä

Korisliiga-kausi on lähtenyt lennokkaasti liikkeelle ja sarja on näyttävästi esillä myös eri kanavissa. Elisa Viihteen operoima Fanseat.com näyttää kauden kaikki liigaottelut 7,99 euron kuukausihintaan. Lisäksi Yle ja ISTV ovat mittavasti mukana Korisliiga-kauden esittämisessä. Yle esittää ensimmäisen Korisliiga-makupalan, Helsinki Seagulls – Bisons Loimaa, sunnuntaina 4.10. klo 16:30.

3.10.2015 20:33 Katsojat

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Perjantaina 2.10. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on nyt luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan käynnistyneeseen Korisliiga-kauteen kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuudella.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

29.9.2015 Katsojat

Korisliiga-kauden 2015-16 infopaketti

Korisliiga-kauden alkuun on enää muutama päivä. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat liikkeellä? Kuka siirtyi kesällä ja mihin? Miten Korisliiga pelataan? Milloin pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset ovat parin klikkauksen päässä.

21.7.2015 15:00 Yhteistyökumppanit

Korisliigan sarjaohjelma kaudelle 2015/2016 julkaistu

Korisliigan kauden 2015/2016 jahti Pantteri-patsaasta pyörähtää käyntiin lauantaina 3. lokakuuta kahdella ottelulla, kun Lapuan Korikobrat mittelee Pohjanmaan herruudesta Kauhajoen Karhua vastaan ja Salon Vilpas saa isännöitäväkseen Tampereen Pyrinnön. Sunnuntaina 4. lokakuuta taas Helsinki Seagulls saa vieraakseen Bisons Loimaan Helsingin Jäähallissa pelattavassa ottelussa. Samana päivänä sarjanousija BC Nokia saa ensikasteensa Korisliigaan kotipelissään KTP-Basketia vastaan.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

2.6.2015 Pohjoinen alue

Kori-lehti Ilta-Sanomien välissä tiistaina 2.6.

Tiistaina 2.6. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman Kori-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Kataja Basketin historialliseen Suomen mestaruuteen sekä päättyneeseen Korisliiga-kauteen, jonka lisäksi haastattelussa on Eurocup-voittaja, Susijengi-tähti Petteri Koponen.

24.5.2015 Katsojat

Vielä ehtii mukaan Korisliigan päätösristeilylle 27.-28.5.

Korisväki kokoontuu keskiviikkona Itämerelle Tallink Baltic Queenillä. Vuorokauden risteilyllä palkitaan koriskauden parhaat, juhlitaan Brädin ja Nevöhööd DJ's Julmarin ja Jaban johdolla. Vielä ehtii mukaan!

27.4.2015 Katsojat

Korisliigan välierien otteluohjelma

Pantteri-patsaan metsästys jatkuu keskiviikkona 29.4. käynnistyvillä välierillä, joissa kohtaavat otteluparit Bisons Loimaa – KTP-Basket ja Kataja Basket – Kauhajoen Karhu. Korisliiga-finaaliin selviytyy kolmella voitolla. Seuraavassa välierien otteluohjelma.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

16.4.2015 14:01 Katsojat

Korisliigan pudotuspeliohjelma TV-peleineen julkaistu

Pantteri-patsaan metsästys käynnistyy lauantaina (18.4.), jolloin kolme neljästä otteluparista iskee yhteen. Korisliigan koko pudotuspeliohjelma TV-otteluineen on julkaistu. KorisliigaTV näyttää valtaosan pudotuspeleistä, jonka lisäksi otteluita näkyy niin VeikkausTV:llä, ISTV:llä sekä Ylen kanavilla.

16.4.2015 11:00 Liittoa koskeva tiedote

Katajan valitus hylättiin, Korisliigan pudotuspelit käyntiin lauantaina

Suomen Koripalloliiton hallitus on käsitellyt Kataja Basketin valituksen sääntö- ja kurinpitoyksikön 14.4.2015 tekemästä päätöksestä koskien KTP-Basketin pelaajan edustuskelvottomuutta ja otteluiden lopputuloksia. Liittohallitus hylkäsi Katajan valituksen. Päätöksen myötä Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät lauantaina 18.4. otteluparein KTP-Basket – Helsinki Seagulls, Kataja Basket – Namika Lahti, Kauhajoen Karhu – Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa – Kouvot.

16.4.2015 Katsojat

Kori-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 16.4.

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman Kori-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

14.4.2015 Katsojat

KTP menettää kotiedun puolivälierissä ja mahdollisissa välierissä

Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on käsitellyt laajasti julkisuudessakin olleen tapauksen Korisliiga-joukkue KTP-Basketin pelaaja Jukka Matisen edustuskelpoisuudesta. Päätöksessään sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoo Matisen olleen edustuskelvoton pelaamissaan Korisliiga-otteluissa maksamattoman pelaajalisenssin vuoksi. Rangaistuksena KTP-Basket menettää kotietunsa puolivälierissä sekä mahdollisissa välierissä.

Koripallon pääsarjojen pelitavat päätetty vuoteen 2018 saakka – kansainvälistyminen ja pelaajakehitys keskiössä

Suomen Koripalloliiton hallitus on kokouksessaan päättänyt aikuisten pääsarjojen pelitavat seuraavalle kolmelle pelikaudelle. Samalla liittohallitus aikaisti mm. Korisliigaan suunnitteilla olevia muutoksia. Korisliiga täydennetään 12-joukkueiseksi jo pelikaudelle 2015-16 ja runkosarjaotteluiden määrä pudotetaan 34:een. Päätöksillä halutaan tukea kansainvälisiin sarjoihin osallistuvia joukkueita sekä pelaajakehitystä korjaamalla harjoittelun ja pelaamisen suhdetta.

Näytä lisää vastaavia