13.10.2020 10:15 Divisioona B käynnistyy tällä viikolla ja viikonlopun jälkeen jokainen joukkue on saanut tulikasteensa kauteen 2020/21. Sarjaennakossa käydään alkavaa kautta lävitse piskuisen Karkkilan näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Kimmo Tolvanen.
Karkkilassa riittää koripallokulttuuria, kuva talvelta 2020. Kuva: KaU Koris.
Divisioona B kasvoi täksi kaudeksi tusinallisesta joukkueesta 14 joukkueen jättisarjaksi, jossa pelataan ennen pudotuspelejä kaksi ottelua (kotona ja vieraissa) kutakin joukkuetta vastaan. Edustusta löytyy myös ympäri Suomen: pohjoisimmillaan kaksi äänekoskelaista eli Äänekosken Huima ja Koiviston Kipinä, itäisimmän paikkaa pitää Lappeenrannan NMKY ja läntisimmän kaarinalainen Ura Basket.
Vaikka sarja koostuukin pääosin sekoituksesta seurojen edustusjoukkueita ja kehitysjoukkueita, niin luvassa on ennakkoon tasainen ja hyvälaatuinen sarja. Kokoonpanoista löytyy sekä konkareita pääsarjataustoja myöten että tulevaisuuden tähtiä.
– Muutaman edellisenä vuotena näin ei ole ollut, mutta nyt vaikuttaisi, että voisi olla tasainen sarja. Divisioona B on kehityssarja, mutta muutamalta joukkueelta löytyy pari ulkomaalaista. Se muuttaa aina joukkueen rakennetta, kun otetaan mukaan ammattilaispelaajia. Se ei ole sarjan kannalta välttämättä huono juttu, Tolvanen kertoo.
Tolvasen mukaan selkeää ennakkosuosikkia ei ole muodostunut. Monella joukkueella on mahdollisuudet hamuta sarjanousua.
– Piikkipaikalle on aika monta joukkuetta tyrkyllä. PuHu Juniorit, PeU-Basket, Raholan Pyrkivä vaikuttavat hyviltä. Vaikka Äänekosken Huimalta meni muutama pelaaja JBA:han, niin he tulevat varmasti olemaan laadukas joukkue, Tolvanen aloittaa.
– Jyväskylästä Weikot pelasivat jo viime kaudella hyvää korista. FoKoPo on kysymysmerkki, mutta jos heillä on hyvät ulkomaalaisvahvistukset, niin he varmasti pärjäävät.
Viljavassa joukossa erottuu kaksi seuraa ja joukkuetta, jotka ponnistavat pieniltä paikkakunnilta: perniöläinen PeU-Basket sekä Karkkilan edustusjoukkue KaU Koris. Perniö vie pienimmän paikkakunnan tittelin nimiinsä vähän vajaalla 6 000 asukkaallaan. Pienoisena erona PeU tekee kuitenkin tiivistä yhteistyötä Korisliiga-joukkue Salon Vilppaan kanssa.
Vajaan 9000 asukkaan Karkkila taas selviää, tai ehkä jopa joutuu selviämään, pitkälti omillaan. Ei ole isoveljeä, johon tukeutua. Tässä mielessä Karkkila on tällä sarjatasolla jopa vähän kummajainen.
– Ei täällä ole muuta tavoitteellista joukkueurheilua kuin meidän miesten joukkue. Onhan täällä jonkin sortin perinteet koripallolle, mutta ne on aikanaan rakennettu isojen tehtaiden rahoilla, Tolvanen kertoo.
Yksi näistä on Componentan valimotehdas. Karkkilan koripallon edustusjoukkue kantoi valimon sponsorinimeä Team Componenta pelatessaan Korisliigassa 2000-luvulla. Sitä kautta heinäveteläinen Tolvanenkin on alun perin päätynyt Karkkilaan; pelaamaan Korisliigaa Team Componentassa.
Syksyllä julkaistussa koripallon lisenssitutkimuksessa Karkkila erottui vetovoimaisimpana poikapuolen paikkakuntana koko maassa: kaudella 2018/19 paikkakunnalla asui 166 koripallon harrastajaa ja poikapuolen vetovoimaluku oli peräti 12% eli suurin koko maassa.
Ikäluokkakohtaiset määrät kuitenkin vaihtelevat 1-9 välillä, mutta hämmentävästi Karkkilasta kumpuaa pelaajia myös pääsarjaan. Viimeisimpinä niminä Aatu Kivimäki, Samuli Mäkelä sekä Hannes Koskinen ja Miikka Luosmaa, jotka molemmat pelaavat Karkkilassa tulevalla kaudella.
– Kyllä sitä on kyselty, miksi nyt on alkanut tulemaan pelaajia Karkkilasta. Olen aina sanonut, että välittäminen on hirmutärkeää. Isossa seurassa ei välttämättä tunneta kaikkia pelaajia, mutta täällä on pakko pitää jokaisesta pelaajasta huolta, että tulee harjoituksiin aina. Muuten ei ole joukkuetta. Aikamoisia sattumien summia nämä pelaajat ovat lopulta olleet.
– Helposti voisi antaa selityksiä, ettei miksei pärjätä pikkuseurana, mutta minä en oikein hyväksy sitä. Silloin ei kasvateta lapsia hyviksi työntekijöiksi, missä urheilulla on valtava vaikutus. Uskon, että jos on käynyt hyvän juniorimyllyn lävitse, niin on ahkera ja pärjää varmasti muuallakin kuin koripallossa.
Tulevan kauden joukkue on jälleen vahvasti karkkilalainen, vaikka vaihtuvuus onkin ollut suurta. Täksi kaudeksi joukkueesta vaihtui 11 pelaajaa. Merkittävimmät uudet pelaajat ovat Korisliigaa aiemmin pelannut Miikka Luosmaa ja Divisioona A:ssa pelannut Hannes Koskinen. Molemmat Karkkilan omia kasvatteja.
– Hyvä etten ole polttanut siltoja, vaan tuollaiset pelaajat vielä palaavat joukkueeseen. Miikan ammattilaisuran olen elänyt viereltä ja auttanut, jos olen pystynyt ja hän on auttanut minua, jos olen apua tarvinnut. Hänestä saamme aikamoisen liiderin, mikä varmasti auttaa meitä.
Luosmaa onkin ’94-syntyneenä joukkueen nestori, jonka lisäksi ’90-luvulla ovat syntyneet vain Koskinen (’98), Väinö Haajanen (’97) ja Matias Nyman (’99). Muut ovat syntyneet vuosituhannenvaihteen jälkeen.
– Tämän vuoden joukkue on omasta mielestäni äärimmäisen valmennettava. Itse haluan, että voisi ohjata nuoria pelaajia ja antaa heille mahdollisuuksia kehittyä. Meillä on nuori takakenttä, mikä on isoin haaste tällä hetkellä.
Jos jokin on taattu, niin Karkkilan liikuntahallissa nähdään tulevallakin kaudella ainutlaatuinen tunnelma, joka on mahdollista vain pienellä paikkakunnalla. Edelliskauden katsojamäärät heiluivat jo 300 paremmalla puolella ja jo treenimatseissa syksyllä on nähty yli kahtasataa silmäparia.
– Jos meillä jonkinlainen valttikortti on, niin se, että täällä ainakin pääsee pelaamaan yleisön edessä, Tolvanen nauraa.
Karkkilan kausi alkaa sunnuntaina 18.10. vierasottelulla Forssan Koripoikia vastaan. Ensimmäinen kotiottelu pelataan sunnuntaina 25.10. PuHu Junioreita vastaan.
Miesten I divisioona A huipentuu torstaina käynnistyvään finaalisarjaan HBA-Märskyn ja Ura Basketin välillä. Joukkueiden päävalmentajat uskovat, että finaalisarjassa kohtaa kaksi samanhenkistä joukkuetta.
Miesten I divisioona A:n mestaruuden voittaneen Espoo Unitedin pelin moottori Jeb Ivey kertoo oppineensa paljon sarjanousuun päättyneellä kaudella. Vastoinkäymiset ja uusien asioiden opettelu kasvattivat Iveystä johtajan.
Jonkinlainen aikakausi nuoren koripallon huippulupauksen elämässä umpeutui joulukuussa, kun neljät nuorten EM-kisat kolunnut Edon Maxhuni, 18, pomputti viimeisen kerran palloa joulukuussa poikamaajoukkueen riveissä Turkin 18-vuotiaiden EM-kisoissa. HBA-Märskyn ja Divari A:n pistekärki Maxhuni tähtää nyt yliopistoon, 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, Susijengiin ja vielä pidemmälle.
Suomen Koripallon Pelaajayhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tulevaksi kaudeksi I divisioonan Tapiolan Honkaan siirtyvä maajoukkuetakamies Tuomas Iisalo, 29. Loviisalaislähtöisen Iisalon mukaan Pelaajayhdistys on aktivoitunut kiitettävästi viime vuosien aikana.
Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.
Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.
Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.
Tänä kesänä ensimmäisen ammattilaissopimuksensa allekirjoittanut Lotta-Maj Lahtinen, 22, ja Susiladies nähdään kotimaan parketilla peräti neljä kertaa seuraavan kahden viikon aikana. Ensimmäiset ottelut nähdään tänä viikonloppuna Urhea-hallissa, Helsingissä.
Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.
Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.
Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.
Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.
Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.
Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.
Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.