10.6.2022 15:24 Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Dolenc voitti kaudella 2020-21 Itävallan mestaruuden Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen alaisuudessa, ja vei tällä kaudella taitonsa Ranskaan Les Sablesin joukkueen käyttöön. Les Sables lähti kauteen kovin tavoittein, mutta kausi päättyi pettymykseen. Ensin se jäi sivuun ylemmästä loppusarjasta eikä selvinnyt myöskään pudotuspeleihin.
- Oli kyllä yksilöllisesti ja joukkueelle haastava kausi. Emme yltäneet joukkueena tavoitteisiin eli pudotuspeleihin. Se jäi parista pelistä kiinni ja sai loppuun saakka taistella, mutta ei riittänyt tällä kertaa.
- Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu. Taistelimme viimeiseen peliin pääsystä jatkosarjaan ja sitten taisteltiin pudotuspelipaikasta. Emme ikinä päässeet voittavaan rytmiin, ja yhden voiton jälkeen oli vaikea saada toinen voitto putkeen. Siinä tilanteessa on vaikea saada rytmiä, ja kun ei ole rytmiä, niin yleensä tulee enemmän tappioita kuin voittoja.
- Mielestäni meillä oli hyvät ja oikeat palaset sekä paljon potentiaalia, mutta oli ikävä nähdä ettemme saaneet pakettia missään vaiheessa kasaan, että olisimme saavuttaneet menestystä, Dolenc analysoi kautta.
Dolenc lukeutui joukkueensa parhaimmistoon ollen Les Sablesin kolmanneksi paras pistemies 8,5 keskiarvolla sekä toiseksi paras levypalloissa 4,6 keskiarvolla. Sentterin mukaan parannettavaa kuitenkin jäi, mutta osasi katsoa kautta myös positiiviselta kantilta.
- Yksilöllisesti oli myös vaikeaa enkä yltänyt sille tasolle mille olisin halunnut päästä, tehdä ja suorittaa. Niin se välillä on. Haasteet ja vaikeudet vain kasvattavat. Vaikeuksien kautta oppii ja sain taas kokea uusia asioita mukavuusalueeni ulkopuolella ja sain kokea, ettei ole ehkä ihan niin vahva kuin luulee olevansa.
Dolenc teki hiljattain Kauhajoen Karhubasketin kanssa kaksivuotisen sopimuksen ja palaa Suomeen sekä Korisliigaan taas yhtä kokemusta rikkaampana.
- Ranska oli koripallokokemuksena hyvin erilainen. Mielenkiintoinen sarjajärjestelmä ja tosi monta joukkuetta laidasta laitaan. Sai kosketuksia uusiin asioihin sekä uuteen tapaan toimia ja tehdä asioita. Kokemusta rikkaampana.
- Ranska maana ja paikkana oli upea paikka asua, ja oli hieno päästä tämäkin kokemaan. Viime kausi oli todella makea ja tämä oli samanlainen, mutta eri lailla. Olen kiitollinen, että pääsee elämässä kokemaan uusia asioita ja nähdä erilaista toimintaa, uusia ihmisiä ja uutta kulttuuria. On hienoa kuinka paljon koripallo voi tuoda elämään, Dolenc fiilistelee.
Daniel Dolencin tilastot NM1:ssä
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.
Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.
Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.
Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.
Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.
Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.
Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.
Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.