Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

4.5.2015 Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Tuukka Kotti ja Bisons yrittävät katkaista välieräsarjan KTP-Basketia vastaan huomenna tiistaina.

Maratonkausi on tuonut Greg Gibsonin luotsaaman biisonilauman yhteen.

Vastoinkäymisistä, kuten loukkaantumisista, huolimatta Bisons pelaa jälleen mitaleista Korisliigassa. Kuvat: Tytti Nuoramo.


Kotti, 34, antoi myrskyvaroituksen pudotuspelikunnostaan jo ensimmäisessä puolivälieräottelussa Kouvoja vastaan, kun Forssan Koripojat -kasvatti rankaisi kouvolalaisia monipuolisesti 18 pisteellä, 3 levypallolla, 4 syötöllä ja 6 riistolla.

Tahti ei ole ensimmäisestä ottelusta laantunut, kun Susijengin luottolaituri on kirjauttanut pudotuspeleissä keskimäärin 16,0 pistettä, 9,4 levypalloa, 2,6 riistoa ja 1,6 torjuntaa ottelua kohden. Samalla Bisons harjasi Kouvot ensimmäisellä kierroksella 3-0 ja johtavat nyt runkosarjan voittanutta KTP:tä 2-0.

- Ei sitä ikinä oleta, että mennään 3-0 ensimmäisellä kierroksella, mutta ei se myöskään yllätys ollut. Kun on hyvällä sykkeellä liikkeellä, niin tulosta tulee. Pelasimme aika vakuuttavasti jokaisessa matsissa Kouvoja vastaan, jollei laske toisen pelin lopun nukahdusta mukaan.

- KTP taas on ollut juuri semmoinen, kuin odotimmekin. He tulevat kovaa levypalloihin, juoksevat ja pelaavat fyysisesti. Ne on ollut ne asiat, joihin olemme kiinnittäneet huomiota ja olemme olleet niiden asioiden kanssa myös hyviä.

- Totta kai pitää uskoa voittoputken jatkumiseen. Yritetään parhaamme mukaan laittaa ottelusarja huomenna kotona poikki. Jokainen lepopäivä pudotuspeleissä on tärkeä. Se peli, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kuitenkin se kaikkein haastavin.


Bisons saanut paljon takataskuun VTB-liigasta


Korisliigan lisäksi VTB-liigassa tänä kautena urakoineella Bisonsilla on takanaan varsinainen maratonkausi: 70 ottelua runkosarjassa ja Korisliigan pudotuspelit päälle eivät ole helppo nakki, vaikka ammattilaisjoukkueesta puhutaan.

Kotin mukaan VTB-liigan matsit ovat tuoneet tilannekovuutta ja intensiteettiä biisonilaumaan.

- VTB-liigassa matsit ovat kuitenkin asteen tai pari kovempia tempoltaan, vastaan tulee isompia ja kovempaa pelaavia joukkueita, joten varmasti ne pelit ovat auttaneet meitä pudotuspeleissä.

Suurien päänahkojen (mm. Lokomotiv Kuban) lisäksi Bisons joutui kokemaan VTB-kaudellaan matkustamisen negatiivisen puolen, kun lentomatkat itärajan toisella puolella silloin tällöin venyivät odotettua pidemmäksi loimaalaisista riippumattomista syistä.

- Olemme oppineet ottamaan negatiiviset jutut lopulta huumorin kautta. Sillä hetkellä, kun on pelannut pari matsia Venäjällä, lento on peruttu ja pitää olla lentokentällä 12 tuntia, niin ei naurata.

- Mutta jälkeenpäin näitä juttuja on ollut helppo käyttää motivaattorina: mistä kaikesta olemme selvinneet tällä kaudella, niin pienet vastoinkäymiset on helpompi selättää.


”Suomen mestaruuden voittaminen olisi mieletön juttu”
 

Lukuisten ulkomaanjoukkueiden jälkeen Kotille tämä kausi hänen toinen peräkkäinen Suomessa ja Bisons-paidassa. Vaikka pelillinen rooli ei ole pahemmin muuttunut, niin 205-senttinen sentteri on ottanut entistä enemmän johtajan roolia loimaalaisjoukkueessa.

- Olen ehkä enemmän äänessä ja yritän kokemuksen kautta auttaa nuorempia jätkiä. Pitkä kausi vaatii sitä, että kavereita tsempataan eikä jokainen voi vetää tuppisuuna eteenpäin.

Kotti on päässyt Suomessa juhlimaan Cup-mestaruutta, mutta jos Bisons voittaa huomenna KTP:n, niin Kotilla on mahdollisuus päästä ensimmäisen kerran pelaamaan Pantteri-patsaasta Korisliigan finaaleihin.

- Ulkomailla pelasin aika paljon joukkueissa, jotka olivat häntäpäässä tai pudotuspeliviivalla, joten minkään liigan mestaruutta ei vielä löydy vyöltä. Olisihan Suomen mestaruuden voittaminen aika mieletön juttu.

Bisons johtaa välieräsarjaa KTP:tä vastaan voitoin 2-0 ja isännöi kotkalaisia kolmannessa ottelussa Loimaan Liikuntahallilla tiistaina 5.5. klo 18:30.

 

Lisätietoja: Tuukka Kotti

Henkilöt

 
8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

6.2.2018 12:40 Pääjuttu

Susijengi-veteraani Mikko Koivisto jatkaa Salon Vilppaassa

Susijengin kanssa viidet kansainväliset arvokisat käynyt Vantaan Pussihukkien kasvatti Mikko Koivisto, 30, jatkaa Korisliigan kärkijoukkue Salon Vilppaassa. 194-senttinen, aiemmin urallaan mm. Loimaa Bisonsia ja Frankfurt Skylinersiä edustaneen tarkkakätisen Koiviston sopimus Vilppaan kanssa on yksivuotinen.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

20.12.2017 09:10 Pääjuttu

Teemu Rannikko jatkaa Vilppaassa kaudella 2018-19

Joensuulaisesta Kataja Basketista viime kesänä Saloon siirtynyt pitkäaikainen Susijengi-pelinrakentaja Teemu Rannikko, 37, jatkaa Vilppaassa myös kaudella 2018-19. Valmennuspuolella Vilpas on solminut jatkosopimuksen apuvalmentaja Juuso Konttisen kanssa.

17.12.2017 13:45 Pääjuttu

Konkari Juho Nenonen jatkosopimukseen Vilppaan kanssa

Kolmen kauden ajan Salohallia hurmannut Susijengi-laituri ja Tapiolan Hongan kasvatti Juho Nenonen, 30, allekirjoitti lauantaina jatkosopimuksen Korisliigan kärkijoukkue Salon Vilppaan kanssa. 202-senttinen kolmospyssy ja ikitaistelija nähdään Salossa myös kaudella 2018-19.

13.12.2017 Pääjuttu

Juho Nenoselle vuoden URAteko-tunnustuspalkinto

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on myöntänyt Susijengin ja Salon Vilppaan Juho Nenoselle vuoden 2018 URAteko-tunnustuspalkinnon uudenlaisen ammattiurheilijan työnkuvan luomisesta.

2.12.2017 14:30 Pääjuttu

Carl Lindbom palaa Helsinki Seagullsiin

Suomalaisyleisöä viime syyskesän EM-kotikisoissa villinnyt Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, palaa Suomeen ja Helsinki Seagullsiin. Lindbomin ja Seagullsin välinen sopimus kattaa joulukuun. 206-senttinen Susijengi-laituri aloitti kauden Liettuan Juventus Utenosissa, jonka kanssa solmittu sopimus purettiin yhteisymmärryksessä kaksi viikkoa sitten.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia