11.3.2022 12:20 Espanjassa varttunut Ariadna Chueca Moreno halusi nähdä maailmaa ja päätyi monen mutkan kautta Suomeen. Korisliigoissa meritoituneen erotuomarin tie on vienyt naisten MM-karsintoihin ja Euroliigaan asti.
Ariadna Chueca Moreno on kahdesti valittu kapteenien ja valmentajien toimesta naisten Korisliigan Vuoden erotuomariksi. Kuva: Ville Vuorinen
Ariadna Chueca Moreno oli viheltämässä helmikuussa Yhdysvalloissa naisten MM-karsintaturnausta. Tällä viikolla hänet nähtiin naisten Euroliigan pudotuspeleissä. Korisliigoja seuraaville Chueca Moreno on tuttu kasvo parketeilta, mutta miten Espanjassa syntynyt ja varttunut entinen pelaaja päätyi lopulta Suomeen?
Ajassa täytyy mennä vajaat kymmenen vuotta taaksepäin ja vuoteen 2014, jolloin lento laskeutui hänelle tuntemattomalle Helsinki-Vantaalle.
- Halusimme kumppanini kanssa muuttaa ulkomaille oppimaan uusia kieliä ja kulttuureita – monen mutkan jälkeen päätimme pakata tavaramme ja muuttaa Suomeen. Meillä oli Suomessa muutamia perhetuttuja, ja tiesimme vähän Helsingistä, joten ehkä se painoi vaakakupissa, Chueca Moreno taustoittaa.
Monen huippuerotuomarin taustalla on pelaajaura. Chueca Moreno sanoo, että hänellä oli juniorivuosien jälkeen mahdollisuus siirtyä pelaajana ammattilaiseksi, mutta hän päätti keskittyä opettajaopintoihin yliopistossa. Myös Gran Canaria tarjosi valmennuspestiä, mutta hän jatkoi opiskelun ohella pelaamista, samalla suorittaen valmentajatutkintoja.
Koripallo on ollut osa minua nuoresta asti. Pelasin Teneriffalla ja menestyimme myös nuorten sarjoissa hyvin. Voitimme lukuisia Espanjan mestaruuksia, mukaan lukien 18-vuotiaiden mestaruuden.
Chueca Moreno pelasi naisten Korisliigaa kaudella 2014–15 Hyvinkään Pontevassa. Yksi suuri syy peliuran jatkumiselle Suomessa oli heikohko englannin kielitaito – hän koki, että pelaamisen avulla hän pystyisi kehittämään kielitaitoa joukkueympäristössä paremmin kuin kenties muualla.
Vuonna 2012 Chueca Moreno kävi ensimmäiset erotuomarikurssinsa Espanjassa. Hän halusi oppia tuntemaan sääntöjä paremmin, mutta myös ymmärtämään erotuomareiden sielunmaisemaa.
- Kursseilla me harjoittelimme kahdesti viikossa, kuten mikä tahansa normaali koripallojoukkue, mutta painopiste oli harjoitusten ja pelien referoinnissa. Harjoitukset antoivat minulle paljon ja aloin ymmärtämään peliä eri tavalla.
HyPossa pelatessaan Chueca Moreno kävi Suomessa erotuomarikurssin ja toimi erotuomarina satunnaisesti, mutta peliuran päätyttyä erotuomaritehtävien määrä alkoi kasvaa. Chueca Moreno on viime vuosina toiminut erotuomarina niin Korisliigassa kuin naisten Korisliigassa.
Hänet valittiin 2021 kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n naiserotuomareiden mentorointiohjelmaan. Hanke on osa FIBA Women in Basketball -strategiaa, jota johtaa FIBA Europe yhdessä muutamien kansallisten liittojen kanssa. Suomen Koripalloliittokin on mukana hankkeessa.
- Sain FIBA:n lisenssin jo 2019, mutta sitten loppuvuodesta sain esikoiseni. Sen jälkeen koronapandemia sotki koko maailman. Vasta kesällä 2021 Sloveniassa järjestetyn leirin jälkeen sain täydennettyä erotuomarilisenssin, jolla saan viheltää kansainvälisiä otteluita.
- Mentorointi on tarjonnut meille kuukausittaisia webinaareja, henkilökohtaisia konsultaatioita ympäri vuoden ja vierailuja muihin maihin. Koen, että on etuoikeus edustaa Suomea tässä ohjelmassa. Kiitos Kati Nynäsille, joka on yksi kolmesta mentorista. Hänestä on ollut iso apu urani varrella, Chueca Moreno kiittelee.
Chueca Morenon erotuomariura on viime aikoina ollut kovassa nosteessa. Hän oli helmikuussa Yhdysvalloissa tuomaroimassa naisten MM-karsintaturnausta.
Torstai-iltana Chueca Moreno toimi naisten Euroliigan puolivälieräottelussa Ranskassa, jossa Basket Lattes Montpellier kohtasi Sopron Basketin.
- Oli todella jännittävää saada tällainen nimitys. Olen pystynyt seuraamaan tällä kaudella useita pelejä molemmilta joukkueilta, jotka auttavat valmistautumisessa ja myös vuorovaikutuksessa joukkueiden kanssa. Kyseessä ei ole joukkueille vain Euroliigan puolivälierä, vaan molemmat joukkueet tavoittelevat vielä parempaa menestystä kyseisessä kilpailussa, Chueca Moreno sanoo.
Chueca Morenon mukaan MM-karsintareissu Yhdysvaltoihin oli upea ja opettavainen kokemus.
Koen, että viime kaudet Suomen liigoissa on auttanut minua valmistumaan entistä korkeammalle tasolle. Otteluihin valmistauduttiin todella tarkasti: tutkimme monia eri näkökulmia ja tilanteita ennakkoon, mikä auttoi tekemistä turnauksen aikana.
- Tässä vaiheessa karsintaturnaus on varmasti suurin saavutus erotuomarin urallani, mutta toivottavasti se on vasta ensimmäinen monista tällaisista tilaisuuksista, hän toivoo.
Chueca Moreno on viheltänyt Suomessa niin Korisliigaa, naisten Korisliigaa kuin divisioonaotteluitakin. On selvää, että peli muuttuu nopeammaksi, kun sarjataso ja pelaajat kovenevat.
Kuinka paljon eroa on kansallisella ja kansainvälisellä ottelulla?
- Olen toistaiseksi kansainvälisissä otteluissa toiminut naisten puolella. Valehtelisin, jos sanoisin, että eroa ei ole. Taitotaso, fyysisyys, pelin ymmärrys ja itse pelitapa ovat erilaisia.
- Toki on tärkeä ymmärtää, että emme voi tasapuolisesti verrata kilpailuja, koska meillä on naisten Korisliiga, jossa suurin osa liigan pelaajista ei ole täysin ammattilaisia, ja toisaalta meillä on Euroopan kilpailut ja kansainväliset pelit, joissa pelaajat ovat ammattilaisia ja mukana on myös maailman parhaita pelaajia.
- Miesten Korisliiga on myös hieman erilainen kuin muut kilpailut, koska kaikki tapahtuu nopeammin, ja pelaajat pelaavat yleensä korirenkaan yläpuolella. Tästä syystä meidän tehtävämme erotuomareina on loppujen lopuksi mukautua erilaisiin kilpailuihin pelaajien vaatimuksien mukaisesti.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Lohjan Kisakalliossa viritettiin viikonloppuna erotuomareiden osalta tulevan kauden askelmerkkejä, kun Korisliigojen sekä miesten I divisioonan erotuomarit kokoontuivat yhteen.
Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.
Tampereen Pyrintö oli ensimmäinen seura, jossa erotuomaritoimintaa käsittelevä tilaisuus järjestettiin. Tilaisuudessa oli mukana reilut 20 erotuomaritoiminnasta kiinnostunutta henkilöä.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminta on jaettu huippu- ja kilpakoripalloon, nuorten valtakunnallisiin sarjoihin sekä alueellisiin sarjoihin. Koripalloliiton nykyisen huippuerotuomarivalmentajan lopettaessa liiton palveluksessa pelikauden 2021-22 jälkeen, etsii Koripalloliitto erotuomaritoiminnan ammattilaista vastaamaan huippu- ja kilpakoripallosarjojen erotuomaritoiminnasta. Huippuerotuomarivalmentaja vastaa liiton erotuomaritasojen 5-6 toiminnasta yhteistyössä liiton erotuomaripäällikön kanssa.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikön lanseeraama vain naisille avoin koripalloerotuomarin peruskurssi järjestettiin Malmin palloiluhallilla Helsingissä yhteistyössä HNMKY:n kanssa. Ensimmäinen peruskurssi 1 oli kaikilla mittareilla onnistunut kokonaisuus.
Koripalloliiton erotuomariyksikkö on nimennyt alkavalla kaudella Korisliigoja sekä ykkösdivisioonia tuomitsevat erotuomarit.
Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n erotuomarilistalla on yhteensä seitsemän suomalaista tuomaria. Mukana on niin Korisliigasta kuin naisten Korisliigasta tuttuja erotuomareita.
Tapiolan Hongan ja Peli-Karhujen toisessa finaalissa tehtiin suomalaista korishistoriaa, kun ottelun koko erotuomarikolmikko sekä komissaari olivat naisia.
Timo Favorin on yksi suomalaisen palloiluhistorian tunnetuimmista erotuomareista. Jääkiekon SM-liigassa päätuomarina 1000 peliä viheltänyt tamperelainen päätti uransa helmikuussa 2019. Favorinin mukaan sen jälkeen tapahtui sattuma, joka johdatti hänet tiiviisti koripalloerotuomareiden matkaan.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Salman Babar toimi erotuomarina ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Sen jälkeen hän on vuositasolla viheltänyt parhaimpina kausina yli 120 ottelua. Hänen mukaansa tuomarointi on loistava harrastus, jonka avulla hän pysyy kunnossa.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Suomen Koripalloliiton uudeksi erotuomaripäälliköksi on valittu Timo Nieminen. Hän aloittaa tehtävässä elokuun puolessa välissä.
Erotuomaritoiminnan päällikkönä Koripalloliitossa toiminut Kati Nynäs siirtyy osa-aikaiseksi huippuerotuomarivalmentajaksi vastaamaan erotuomareiden koulutuksesta ja toiminnan kehittämisestä. Samalla Koripalloliitto on tehnyt päätöksen uuden erotuomaripäällikön palkkauksesta. Uusi erotuomaripäällikkö tulee vastaamaan kaikesta muusta erotuomaritoiminnasta ja sen kehittämisestä.
Kotkassa kunnioitettiin huimaa erotuomariuraa tehnyttä Jorma "Jorkka" Ovaskaa, kun ennen KTP-Kobrat-ottelua jäädytettiin Ovaskan tuomaripaita.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.