Antti Nikkilä odottaa EM-karsintojen korinaluspaineja

14.7.2010 Keväällä 2009 Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetty Antti Nikkilä, 31, on palannut maajoukkueen matkaan vietettyään kauden Espanjan kakkosliigassa Sant Josep Gironan riveissä. Kokenut korinaluspelaaja suuntaa nyt katseensa elokuun EM-karsintoihin, joissa hän saa korin alle painitovereita Euroopan huipulta.

Antti Nikkilä on palannut maajoukkuepaitaan Espanjassa vietetyn kauden jälkeen.

Nikkilää kevätkaudella kiusannut nivustyrä on menneen talven lumia.

A-divisioonan fyysinen peli sopii kokeneelle korinaluspelaajille.

Viime vuosien maaotteluissa Nikkilää vastaan korin alle on astellut mm. Serbian Nenad Krstic. Kuvat: Tytti Nuoramo ja Tomi Kaminen.

210-senttinen Nikkilä värvättiin syksyllä 2009 EM-jatkokarsintojen jälkimainingeissa Espanjan kakkosliigan Sant Josep Gironaan. Suomessa vietetyn kauden jälkeen siirto Espanjaan oli Nikkilälle harppaus takaisin täysammattilaisuuteen, sillä Adecco Oro tunnetaan yleisesti Euroopan parhaana kakkosliigana. Gironan tavoitteena oli nousta kauden päätteeksi Espanjan pääsarja ACB:hen, joka puolestaan tunnetaan Euroopan kovatasoisimpana kansallisena koripallosarjana.

Tammikuuhun asti Girona porskutti Adecco Oron kärkikahinoissa. Kevätkauden tappiokierre suisti kuitenkin joukkueen runkosarjan yhdeksännelle sijalle. Puolivälierissä Girona pakotti sarjakakkonen Melillan viiden ottelun sarjaan, muttei lopulta pystynyt suistamaan ennakkosuosikkia pudotuspelikartalta.

Vaikka Nikkilän ja Gironan kausi päättyi ennen aikojaan, "Kangasalan jätti" muistelee tyytyväisenä Espanjassa viettämäänsä kautta.

- Girona oli hirveän mukava kaupunki asua. Puitteet olivat kohdillaan, seuratyöntekijöiden toiminta ammattimaista ja joukkueessa hyvä henki. Organisaatiossa oli hyvä tehdä töitä, Nikkilä hymyilee.

- Vaikka kakkosliigaa pelattiinkin, sarjan parhaat joukkueet olivat todella kovia. Jokaisessa joukkueessa oli pelaajia, jotka olivat viettäneet useamman vuoden ACB-liigassa. Se näkyi positiivisesti pelin tasossa. Puitteista voi vain sanoa, että Espanjassa koripallo on todella iso juttu.

Pudotuspelit mukaan lukien Nikkilä edusti Gironaa 39 ottelussa 13,4 peliminuutin, 3,1 pisteen ja 2,9 levypallon keskiarvoilla. Kotoisessa Korisliigassa vietetyn vuoden jälkeen eurokoripallon rytmi löytyi Nikkilän sanojen mukaan luonnostaan. Nikkilän rooli oli antaa Gironan ykkössentteri Darryl Middletonille lepoaikaa, toimia korin alla puolustuksen lukkona ja sulkea vastustajan isot miehet pois levypallotilanteista.

- Aika lailla sellainen klassinen kakkossentterin rooli. Vaikka pelasinkin yhden kauden Suomessa vähän pienempiä kavereita vastaan, Gironan pelitapaan oli helppo hypätä. Hyökkäyksessä olisin tietenkin ottanut mielelläni enemmän vastuuta, mutta puolustuksessa kaikki meni mallillaan, Nikkilä puntaroi.

- Henkilökohtaisella tasolla mukaan mahtui muutama oikein hyvä yksittäinen matsi, joissa hyökkäyspään onnistumisiakin tuli kivasti.

Kookkaita joukkueita vastassa

 

Kolmen vuoden takaisen A-divisioonanousun jälkeen Suomi on saanut kansainvälisillä kentällä vastaansa entistä kookkaampia ja fyysisempiä joukkueita. Vuosien 2008-09 EM-karsintojen aikana Nikkilä sai painikavereikseen korin alle monissa liemissä marinoituja kansainvälisen tason senttereitä, kuten Nenad Krsticin (Serbia) ja Ronny Turiafin (Ranska). Nikkilä on tilanteesta mielissään.

- Viimeisenä kahtena vuotena jokaisella vastustajallamme on ollut kentällä lähes aina vähintään yksi iso sentteri. Omalta kannaltani se on tervetullutta, sillä mitä suurempia kavereita vastustaja pistää kentälle, sitä enemmän vastuuta minulle on tiedossa.

Elokuun EM-karsinnoissa Nikkilällä tulee olemaan jälleen mittava sarka. Hyvä esimerkki kookkaasta joukkueesta on 5.8. Vantaan Energia Areenalle Suomen vieraaksi saapuva Montenegro, jolla on marssittaa kentälle Slavko Vranes (229 cm), Vladimir Golubovic (213 cm), Predrag Drobnjak (210 cm), Nikola Pekovic (209 cm) sekä hännänhuippuna Vladimir Dasic (208 cm).

- Olen seurannut Euroliigaa aika tiiviisti viime vuodet ja tiedän jo melko hyvin, minkälaisia pelaajia on tulossa vastaan. Heti, kun EM-karsintalohkot arvottiin, tiesin, että vastaan on tulossa isoja joukkueita. Sitä varten tässä nyt valmistaudutaan.

Nikkilän menoa hidasti keväällä nivustyrä, joka leikattiin heti seurajoukkuekauden päätyttyä toukokuun lopussa. Nikkilä on toipunut ennusteiden mukaisesti, ja hän kuului Suomen kokoonpanoon maanantain ja tiistain maaotteluissa Portugalia vastaan.

- Peruskuntoon pääseminen kesti runsaat kaksi viikkoa, ja viimeiset viikot olen päässyt juoksemaan jo ihan täysillä muun jengin kanssa. Alan olla aika hyvässä pelikunnossa.

Markkinat tarkkailussa

 

Espanjassa viettämänsä kauden aikana Nikkilä ehti vilkuilla myös kotimaisen Korisliigan tapahtumia. Nikkilä myöntää yllättyneensä hieman, kun hänen kasvattajaseuransa Tampeen Pyrintö kukisti ToPon Korisliigan finaaleissa. Edellisellä kaudella Pyrintö juhli SM-pronssia Nikkilä kotimaisena johtotähtenään.

- Ikävä kyllä en päässyt näkemään yhtään matsia, mutta tilastoista päätellen Pyrintö voitti ToPon kahdessa viimeisessä finaalissa aika helposti. Mielestäni se on yllättävää. Toisaalta pitää muistaa, että me pelattiin Pyrinnön kanssa mestaruudesta edellisenä keväänä pitkälti samalla kokoonpanolla ja jätkillä oli taas yksi vuosi lisää yhdessä takanaan.

Nikkilän tulevan pelikauden kuviot ovat vielä auki. Katse tarkkailee yhä Euroopan siirtomarkkinoita, mutta paluu Suomeen on realistinen vaihtoehto.

- Katsellaan ihan rauhassa, miltä markkinat näyttää. Taloustilanteen vuoksi sopimusneuvottelut ovat viimeisen parin vuoden aikana siirtyneet jonnekin elokuun lopulle. Jos Euroopasta ei tule sopivaa tarjousta ajallaan, palaan ihan mielelläni Suomeen. Korisliigassa on mukava pelata.


Lue myös seuraavat artikkelit:

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

Näytä lisää vastaavia