Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

27.1.2024 09:30 Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Alexander Madsen siirtyi kesken kauden Espanjan liigaa. (Kuva: FIBA)

Viime kesän jälkeen Madsen palasi tuttuihin maisemiin, kun hän teki sopimuksen VEF Riian kanssa. Latvian pääkaupunki oli tullut Madsenille tutuksi, sillä hän edusti seuraa myös kausina 2019-22.

- Kesän mittaan tuli juteltua valmentajan kanssa ja he laittelivat aina välillä viestiä myös edelliskauden aikana. Silloin, kun pelasimme Susijengin kanssa Latviassa harjoituspelin, niin alkoi vahvistua ajatus, että se olisi hyvä vaihtoehto. Oli tärkeä päästä heti MM-kisojen jälkeen tuttuun ympäristöön ja nopeasti arkirytmiin kiinni.

VEF kuuluu Viron ja Latvian yhteisliigan kestosuosikkeihin ja on myös Mestarien liigan vakiojoukkueita. Tänä vuonna VEF:n taival Mestarien liigassa päättyi alkulohkovaiheeseen. Kolmen tappion jälkeen se kairasi kaksi tärkeää voittoa, mutta päätöskierroksen tappio Darüssafakan vieraana sinetöi sen jatkohaaveet.

- Meillä oli joukkueena kovat tavoitteet ja halu päästä Mestarien liigan lohkosta jatkoon, mutta aina ei pallo mene korirenkaasta läpi. Meillä oli vielä viimeisessä pelissä saumat jatkoon, mutta rahkeet eivät vain riittäneet tällä kertaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Putoaminen Mestarien liigasta mahdollisti Madsenille sopimuksen purun ja sitä kautta siirron muualle.

- Molemmilla oli sopimuksessa pykälä, että jos emme pääse jatkoon, niin sopimuksen voi purkaa yhteisymmärryksessä. Seura halusi pitää minut, mutta keskusteltuamme asiasta päädyimme siihen, että on molempien kannalta parempi purkaa sopimus eikä siihen liittynyt mitään draamaa. Siinä sitten lämmin kädenpuristus ja he toivottivat minut myös tulevaisuudessa tervetulleeksi eikä sitä ikinä tiedä, vaikka palaisinkin vielä.

Sopimuksen purun jälkeen Madsenin ei tarvinnut kauaa odotella, kun kiinnostuneet seurat olivat jo koputtelemassa ovelle. Andorra oli jo pitänyt Madsenia silmällä ja iski kiinni heti mahdollisuuden saatuaan.

- Pelasin viimeisen pelini 19.12. ja 24. päivä oli nimet papereissa. Se oli ihan hyvä joululahja. Olin varautunut odottelemaan pidempään uutta sopimusta, mutta hyvä ettei tarvinnut sohvalla pidempään homehtua.

Hyvä alku kovassa liigassa

Madsen ei ole ensimmäistä kertaa Espanjassa, sillä kaudella 2018-19 hän kuului Gran Canarian organisaatioon. Tuolloin hän harjoitteli ajoittain ykkösjoukkueen kanssa, mutta pelasi kakkosjoukkueen riveissä. Madsen myöntää aiemmasta kokemuksesta olleen hieman apua sopeutumisessa.

- Lähinnä kielellisesti oli apua. En siis puhu espanjaa kuin ihan perusasioita, mutta ymmärrän enemmän sanastoa ja pystyn yhdistämään mistä puhutaan. Meilläkin valmentaja puhuu pääasiassa espanjaa, niin saan ihan hyvin kiinni siitä mitä hän hakee eikä minun tarvitse kuin kysyä joitain tarkentavia kysymyksiä.

- Tietenkin silloin myös näki vähän millaista koris täällä on ja harjoittelin silloin alkukaudesta neljä kuukautta ykkösjoukkueen kanssa ennen terveysongelmia ja valmentajanvaihdosta, että kyllä siitä jotain apua oli. Sitten, kun hypätään tuonne laatikkoon neljän rajan sisään, niin se on kuitenkin silti eri juttu.

Andorra sijaitsee Alpeilla Espanjan ja Ranskan rajojen välissä. Urheilu on pinta-alaltaan Kuortaneen kokoiselle ja noin 80 000 asukkaan lilliputtivaltiolle tärkeä ja koripallojoukkue on yksi sen ylpeyden aiheista. 208-senttinen kouvolalainen on ehditty jo tunnistaa katukuvassa.

- Kun saavuin tänne, niin ihmiset tulivat kadulla toivottamaan tervetulleeksi ja antamaan tsempit ja peleissä on hallissa aina hyvä meininki. On koripallo täällä jalkapallon ohella iso juttu, mutta aika rauhassa täällä saa kävellä.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Andorra putosi ACB-liigasta kahdeksan peräkkäisen kauden jälkeen kauden 2021-22 päätteeksi, mutta teki heti viime kaudella vakuuttavan paluun voittaen LEB Oron. Tällä hetkellä Andorra on tasaisessa sarjassa sijalla 12, mutta vain yksi voitto erottaa sen putoajan paikasta. Jokainen voitto onkin äärimmäisen tärkeä tällä hetkellä.

- On hienoa, että joka viikko on iso ja merkityksellinen peli. Kaikkiin peleihin valmistaudutaan hyvin ja pääsemme hyvin treenaamaan. Se on tosi tärkeää ja auttoi pääsemään paremmin mukaan, kun oli rauhassa aikaa treenata. Se on siinä mielessä erilainen tilanne kuin mihin viime vuosien aikana on tottunut. Pelasin monta vuotta europelejä samaan aikaan kuin kansallista liigaa, ja se oli välillä aika haipakkaa, kun oli monta vieraspeliä putkeen ja vastustajat vaihtuivat. Nyt meillä on aikaa valmistautua jokaiseen peliin huolella.

- On kiva saada kunnon haaste ja pääsee tosissaan haastamaan itseään joka päivä eikä tarvitse väkisin puskea itseään treeneihin. Treeneissä on niin kova taso, että se puskee eteenpäin ihan itsestään, Madsen kertoo.

Madsenilla ei ole ollut sopeutumisessa vaikeuksia pelikentän puolella, sillä hän on heti ottanut paikkansa Andorran rotaatiossa. Madsen on kolmessa pelaamassaan ottelussa saanut vastuuta keskimäärin noin 19 minuuttia tilastoiden 6,3 pistettä, 4,0 levypalloa ja 1,0 syöttöä.

- Rooli on juuri se mitä luvattiin ja mistä puhuimme ennen kuin tulin tänne. Omasta mielestäni olen pystynyt tuomaan joukkueelle juuri sen mitä he halusivat, Madsen kertoo alustaan.

Yksi erikoisuus Madsenin peluutuksessa on se, ettei häntä nähdä käytännössä lainkaan ensimmäisen kympin aikana.

- Se on vähän outo tilanne, että istun pääasiassa ensimmäisen jakson kokonaan penkillä ja sitten kolmeen viimeiseen pelaan sen 20 minuuttia. En kuitenkaan valita, sillä se on toiminut ihan hyvin, perjantaina 29-vuotispäiviään viettänyt Madsen kuvailee.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Sarjajumbo Palencian kohtalo näyttää jo sinetöidyltä, mutta siitä seuraavat kuusi joukkuetta ovat yhden voiton sisällä toisistaan. Taistelu sarjapaikasta on tiukkaa eikä pudotuspelipaikkakaan häämötä kuin kolmen voiton päässä.

- Lähtökohtamme joka otteluun on se, että kävi edellispelissä miten tahansa, niin seuraava peli alkaa aina 0-0-tilanteesta. Valmistaudumme kaikkiin otteluihin samalla tavalla ja yritämme voittaa jokaisen ottelun, ja sitten runkosarjan lopussa katsomme missä olemme. Sarjapaikan varmistaminen on ykkösprioriteetti. Tärkeintä on hoitaa oma ruutu ja sen jälkeen katsomme miten meni, Madsen naulaa joukkueen tavoitteet.

Olympiakarsinnat siintävät kesällä

Helmikuun maaottelut aloittavat uuden maajoukkuevuoden ja viime kausi päättyi MM-kilpailuihin. Muutaman kuukauden luotaamisen jälkeen Madsenille jäi MM-kisoista ristiriitaiset mietteet.

- Päällimmäisenä fiiliksenä kisoista jäi pieni pettymys, vaikka saavutimme tuloksellisesti minimitavoitteen. Siitä huolimatta jäi vähän hampaankoloon. Kokemuksena se oli tietenkin hieno, mutta jäi sellainen fiilis, että olisimme joukkueena voineet suoriutua paremmin. Ei siitä kuitenkaan kannata vetää sen isompia johtopäätöksiä ja ensi kesänä odottavat taas isot pelit. Saimme MM-kisoista sen tuloksen, joka antaa meidän ensi kesällemme tarkoituksen. Muuten olisi ollut vähän tyhjä kesä, Madsen muistuttaa viitaten edessä häämöttäviin olympiakarsintoihin.

Olympiakarsintaturnaus pelataan heinäkuussa Valenciassa, Espanjassa. Suomi pelaa samassa lohkossa Puolan ja Bahaman kanssa. Sen lohkon kaksi parasta etenevät jatko-otteluihin Angolan, Espanjan ja Libanonin lohkon kahta parasta joukkuetta vastaan. Karsintaturnauksen voittaja lunastaa paikan Pariisin olympialaisiin.

- Meillä on kesällä mahdollisuus kirjoittaa taas uusi luku suomalaiseen koripalloon ja tehdä historiaa. Siinä mielessä asiat voisivat olla huonomminkin.

Helmikuussa vastassa Serbia ja Tanska

Susijengi teroittaa kyntensä ensimmäistä kertaa tänä vuonna, kun se kohtaa Belgradin hornankattilassa Serbian 23.2. ja isännöi Tanskaa Espoon huutomyrskyssä kolme päivää myöhemmin. Helmikuun maaottelut ovat osana alkavia EM-karsintoja, mutta toisena isäntämaana Suomi pääsee automaattisesti kisoihin. Karsintalohkot määrittelevät kuitenkin EM-alkulohkoissa vastaan asettuvat joukkueet, joten Suomellakin riittää panosta peleihin. Lohkon neljäntenä joukkueena on Georgia.  

- Kiva päästä näkemään taas vähän äijiä ja pukemaan Suomi-paitaa päälle ja käymään Suomessa. Marraskuussa ei ollut maajoukkueikkunaa, niin ei ole vähään aikaan nähty, Madsen fiilistelee.

- Jos otetaan pois se fakta, ettemme taistele kisapaikasta, niin on erittäin tärkeä saada näitä yhteisiä kokemuksia. Pelitapa varmasti hieman vaihtuu, kun meiltä puuttuu viime kesän peleissä mukana olleet Lauri [Markkanen], Miro [Little] ja Olli [Nkamhoua]. Heidän poissaolonsa muuttaa väkisinkin pelaamistamme ja siinä mielessä on eri tilanne kuin MM-kisoissa ja sitä edeltävissä otteluissa. Mielenkiintoiset matsit on tulossa ja positiivinen odotus, Madsen jatkaa.

Alexander Madsen pääsee pian taas donkkailemaan kotikoreihin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Karsintaikkunan tekee jollain tavalla historialliseksi se, että Euroliiga ja FIBA pääsivät vuosikausien väännön jälkeen sopimukseen siitä, että Euroliiga väistää tänä vuonna FIBA:n maajoukkueikkunoita. Tämä tarkoittaa sitä, että NBA-pelaajia lukuun ottamatta kaikki parhaat pelaajat ovat mukana.

- Euroliiga-pelaajien mukana olo muokkaa sekä Serbian että Tanskan joukkuetta aika paljon. Hienoja matseja on luvassa ja mukava päästä haastamaan Serbian kaltaista joukkuetta. Serbia on kuitenkin aina Serbia. MM-kakkonen ja he saisivat kaksi joukkueellista pelkästään Euroliigan pelaajista ja NBA:sta yhden lisää. Tanskakin on ihan eri jengi, jos heillä on Iffe Lundberg mukana. Hienoa, että Euroliiga-pelaajat pääsevät vihdoin mukaan, niin eipähän ole mitään tekosyitä.

Susijengi nähtiin edellisen kerran Suomessa viime vuoden elokuussa ja Madsen odottaa jo vesi kielellä kotiyleisön edessä pelaamista.

- Hienoa päästä taas kotihalliin pelaamaan kotiyleisön eteen. Toivottavasti näemme taas samat Susijengin fanit, jotka ovat aina uskollisesti seuranneet meitä. Toivottavasti saamme hallin taas täyteen ja hienon tapahtuman niin kuin aina, Madsen vielä lähettää terveiset kannattajille.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

Näytä lisää vastaavia